Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupic wzmacniacz estradowy??

B_laik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i dzieki, że ktoś tu wszedł i to czyta. :-)

Moje pytanie brzmi jak w temacie. Wzmacniacz ktorym jestem bezposrednio zainteresowany to DAP Palladium P-700. Poniżej zamieszczam jesgo dane (przepraszam, że po niemiecku):

Technische Daten:

Leistung an 8 Ohm 2 x 225W RMS

Leistung an 4 Ohm 2 x 400W RMS

Leistung an 8 Ohm Brücke 1x 600W RMS

Frequenzgang 20Hz - 20kHz: +0.1/-.3dB(1W/8Ohm)

THD bei 4 Ohm, 1kHz

https://www.audiostereo.pl/topic/8239-czy-warto-kupic-wzmacniacz-estradowy/

Sprostowanie do poprzedniego wpisu w ktorym wyraziłem się z deka chaotycznie i nie jasno.

Chodzi o to czy lepszy bedzie wzmacniacz estradowy czy amplituner (np. Kenwood - taki mi polecał sprzedawca w sklepie). Sprzet potrzebny mi jest do grania np. na imprezach (18 u znajomych, ewentualnie disco a la stodoła :-) ). Obecnie zagrywam na miniwiezy sony, ale po pierwsze mi to nie wystarcza, a po drugie szkoda mi ja katować. Nie jestem audiofilem, bo muzyka którą puszczam to muzyka z komputera (mp3, etc.). Czekam na porady.

Pozdrawiam

Jak napisal kolega, ze sprzetem estradowym na estrade nie inaczej, ale glosniki to polecalbym predzej te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mialem kiedys podobne na iprezie wlasnie ubijania kapusty (techno oczywiscie) i dawaly rady w pomieszczeniach zamknietych, pozatym dynamika 99dB to druga sprawa, ew. Peavey z ktorym mialem mile doswiadczenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zreszta _igod_ jest obeznany w glosnikach moze bedzie mial ciekawsze propozycje co do glosnikow, ja osobiscie spotkalem ww modele.

Dzieki - zastanowie sie nad tymi głośnikami. Rozumiem ze wymienione głosniki sa mocą dopasowane do przedstawionego wzmacniacza? Bo o ile zauwazyłem to głosniki estradowe maja wiekszy zapas mocy wzgledem wzmacniacza(estradowego) niż w zwykłym zestawie stereo.

Odradzam kupno zestawów głośnikowych PEAVEY PRO-15. Mają mały i słaby oraz podatny na uszkodzenia głośnik wysokotonowy, a oprócz tego grają dość cienko. ELECTRO VOICE z drugiej ręki jest bardziej godne polecenia.

• 3 lata później...

Ja mam podobne pytanie. Nie jestem zbytnio obeznany w sprzęcie audio. Ale mniejsza z tym chciałbym zakupić sobie sprzęt typu kolumny JBL E60 i JBL GTO 1260 BR i potrzebuje do tego wzmacniacz. I tu nasuwa mi się takie pytanie czy wzmacniacz estradowy byłby dobry który ma moc 2X250 W rms? I jeszcze jedno pytanie jaka jest zasadnicza różnica miedzy wzmacniaczem estradowym a zwykłym?

"...jest zasadnicza różnica miedzy wzmacniaczem estradowym a zwykłym?"

Dokładnie taka jak pomiędzy autem osobowym a ciężarówką.

Raczej nie warto. Za duża moc. To nie jest sprzęt do domu. Brak selektora, regulacjki głośności, potrzebny jest jakiś preamp.

Z tyłu pewnie są wentylatory.

Głośniki TAWO też są hm trochę nie za bardzo (budżetowe Tesle). I raczej nie mają skuteczości 90dB, tylko bliżej 84-5, ale przy takiej mocy wzm. to i tak bez znaczenia.

Chcesz coś mocnego - to na przykład taki harman:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.