Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO DENON i kolumny 5.0...

parek64

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że nie jestem jedyny w zadawaniu takich pytań, ale proszę o poradę w wyborze zestawu.

Budżet mój to około 2500 zł, pokój około 17m2. Słucham wszystkiego po trochu, tzn i film, muzyka a najczęściej poprzedni zestaw używałem non stop do oglądania TV z platformy N. Także wychodzi to 50/50%

Zaznaczam, że nie jestem audiofilem, ale lubie posłuchac dobrej muzyki na miarę rozsądnej dobrej jakości, bo co do filmów, to raczej każda marka sobie dobrze radzi.

Moje zainteresowania są raczej skierowane na ONKYO i tu jest problem jakie kolumny wybrać.

Oczywiście bez subwoofera, gdyż mam na wyposażeniu po starym sprzęcie, a jchciałem zaznaczyć, że raczyłem się przez długie lata zestawem PHILIPS-a (chyba to było MX 980) i był on wyposażony w subwoofer aktywny i myślę, że będzie można go wykorzystać w razie potrzeby.

Co do muzyki i w stereo musiało minąć parę dobrych lat aby uzmysłowić sobie, że grało to mizernie:)

Co do odtwarzacza BluRay to w póżniejszym terminie zrealizuję.

Błąkam się pomiędzy ONKYO 309 (chyba nowy model) a starszymi modelami. Denon trochę słabo jest wyposażony w gniazda wejściowe, jest ich moim zdaniem za mało.

No i kolumny, tutaj juz mam taki galimatias, że spać już nie mogę :)

Także proszę o porady, wskazówki...

https://www.audiostereo.pl/topic/82637-onkyo-denon-i-kolumny-50/

Dozbieraj troszkę i kup takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Budżet mój to około 2500 zł, pokój około 17m2. Słucham wszystkiego po trochu, tzn i film, muzyka a najczęściej poprzedni zestaw używałem non stop do oglądania TV z platformy N. Także wychodzi to 50/50%

Zaznaczam, że nie jestem audiofilem, ale lubie posłuchac dobrej muzyki na miarę rozsądnej dobrej jakości, bo co do filmów, to raczej każda marka sobie dobrze radzi.

Moje zainteresowania są raczej skierowane na ONKYO i tu jest problem jakie kolumny wybrać.

Oczywiście bez subwoofera, gdyż mam na wyposażeniu po starym sprzęcie, a jchciałem zaznaczyć, że raczyłem się przez długie lata zestawem PHILIPS-a (chyba to było MX 980) i był on wyposażony w subwoofer aktywny i myślę, że będzie można go wykorzystać w razie potrzeby.

Co do muzyki i w stereo musiało minąć parę dobrych lat aby uzmysłowić sobie, że grało to mizernie:)

Denon 1611 jak o Onkyo 309 w małym pokoju zagrają podobnie ( w stereo denon może i minimalnie lepiej )

suba jak masz to napisz coś więcej o nim czy jest zasilany z amplitunera czy ma swój zasilacz i jakie posiada wejście ( jak zasilany z amplituner to go nie wykorzystasz )

To fakt że Onkyo 309 ma o jedno wejście optyczne więcej , ale jak dla mnie słabsze zaciski kolumnowe

w tej klasie cenowej to raczej Denon

to nie prawda że w kinie nawet najtańsze amplituner poradzą sobie dobrze - też tak myślałem dopóki nie zmieniłem Panasonica SA-HE75 na Onkyo TX-NR609 , dźwięk , szczegółowość , moc , nawet subwoofer inaczej pracuje , po prostu bajka

Suba mam zasilanego oddzielnie, z własnym regulowanym wzmakiem, dodatkowo ma przełącznik zmiany polaryzacji fazy. Wejście audio In do połączenia z wyjściem Subwoofer pre-out amplitunera. Był on na wyposażeniu zestawu kina Philipsa. Nie ukrywam że całkiem fajnie pracował.:)

Cały czas waham się pomiędzy tymi wersjami ONKYO 309, 578, a może 509, 608. Gdybym mogł byc pewny kolumn które będą odpowiednie do powyższych amplitunerów, wtedy może łatwiej będzie już ustosunkować się do amplitunera.

Znalazłem ofertę jednego sklepu z zestawami. Fajnie można obejrzeć jaki amplituner z jakimi kolumnami i cena.

Może tutaj da radę coś skonfigurować optymalnie?

z amplitunerem ONKYO

Ukryta Zawartość

z ampli DENON

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli nie zalezy ci na wejsciu USB to mozesz isc w podstawowy model Onkyo 308 jest duzo tanszy od 309, jesli mamy poruwnywac 1611 to z 508 a wtedy juz wybor nie jest oczywisty. co prawda w tym samym pulapie cenowym roznic nie bedzie, ale mysle ze z modelu 308 bylbys zadowolony a dozucil bym reszte na glosniki. Diamond HCP, Quadral quintas 5000, Kody. 508 Da ci mozliwosc rozbudowy do 7.1 578 z kolei procesor obrazu, z kolei modele z 9 maja wejscie do neta. Musisz po prostu zoaczyc na czym ci zalezy, ale raczej kieruj sie wyposazeniem ktore faktycnie ebdziesz uzywal zey nie przeplacic. Z Denonow sensowny jest 1611, w 1311 nie idz. Powodzenia w wyborze ;)

Dzieki za dobre słowo, bo sie przyda.:)

Co do USB, to raczej tym się nie kieruje, gdyż w przyszłości zakupię odtwarzacz BluRaya z USB, także spełniać będzie mam nadzieję podobną funkcję. W wiekszości odtwarzacze widzę, że to gniazdo mają. Na necie trochę mi zalezy, gdyż często na imprezkach własnie leci muza z netu przez dekoder N-ki. chyba, że pozostanę nadal przy tej opcji.

A czy w ampli ONKYO oprócz listy stacji wbudowanych samodzielnie można wpisać adres stacji internetowej?

Co do rozbudowy do 7.1 to raczej odpada, gdyż warunki lokalowe mi na to nie pozwolą.

Denona byłbym może już pewny, tylko troche przeraża mnie ta mała ilośc wejść - 1 optyk i 1 coaxial, gdyż jak wyczytałem, że po HDMI jednak to różnie bywa.

No i te kolumny, jak wyczytałem w necie, to sporo i róznych jest opinii. Jeden mętlik :)

309-tka nie ma wejścia LAN do radia internetowego , dopiero 509-609

model 578 - starsza konstukcja , ale bardzo też udana

ideałem to 608-609

a jak troszke taniej to postawiłbym na 509

Denon tez dobry wybór ale mało ma wejść

Przespałem się z tym tematem i analizując za i przeciw chyba jednak pójdę w ONKYO 309. Teraz tylko do tego rozsądne kolumny wybrać, bo amplituner w przyszłości zawsze można wymienić.

Nie wiem jeszcze, czy 309 da się w pełni konfigurować jak wyższe modele, tzn chodzi mi o wszelakie ustawienia wzmacniacza. I jak się sprawuje HDMI, czy raczej nie powinno być problemów z podłączeniem innych elementów.

pamiętaj że 309 nie ma radia internetowego i zaciski głośnków wyglądają jak w małej wieżyczce i wetkać tam 2,5mm2 będzie ciężko

pomyśl nad modelem 509 - kup na f-rę komuś na firmę ( rodzinie , znajomemu ... ) , ten odda Ci Vat i masz lepszy model w cenie 309-tki ( ja tak zrobiłem z 609 )

No i stało się, żona jak zobaczyła w MM ampli ONKYO powiedziała, że za żadne skarby takiego brzydala nie chce mieć w domu. Sorry, ale muszę się jednak liczyć z jej zdaniem.

Ostatecznie zezwoliła na DENONA 1611, że "...może być..."

Także, dalej szukam ofert na zestaw Denon 1611 i Jamo 606. Chyba, że trafi się 1911 w miarę rozsądnej cenie.

Ach te kobiety...:)

wygląd rzecz gustu

mojej akurat bardziej się podobał Onkyo 609 niż Denon 1911 - ale kobietom nie dogodzisz :-)

1911 ma USB i 7 kanałów , 1611 ma 5 kanałów i brak USB ( dla mnie fajna sprawa to USB , aczkolwiek kupując BR pewnie tam możesz już mieć USB ) ,

mocniejszy zasilacz w 1911 i troszkę większa moc wyjściowa też nie zaszkodzą

No i stało się, żona jak zobaczyła w MM ampli ONKYO powiedziała, że za żadne skarby takiego brzydala nie chce mieć w domu. Sorry, ale muszę się jednak liczyć z jej zdaniem.

Ostatecznie zezwoliła na DENONA 1611, że "...może być..."

Także, dalej szukam ofert na zestaw Denon 1611 i Jamo 606. Chyba, że trafi się 1911 w miarę rozsądnej cenie.

Ach te kobiety...:)

??????????????????????????????????????????

"zezwoliła" ?

Nie daj się , bo potem będzie jeszcze gorzej.

Amplituner to nie torebka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.