Skocz do zawartości
IGNORED

Superlux profesjonalne słuchawki

thrak

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem na alledrogo :-) ostatnią parę z partii wystawionych przez sklep. Chwilę później sprzedający wystawił kolejne 4 szt. ale juz jakieś 15 pln drożej :-D HD669 są jeszcze po 130 pln. Na thomann.de sa po 114 pln ale przesyłka zabija i wychodzi coś ok. 200 czy jakoś tak.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Kupiłem na alledrogo :-) ostatnią parę z partii wystawionych przez sklep. Chwilę później sprzedający wystawił kolejne 4 szt. ale juz jakieś 15 pln drożej :-D HD669 są jeszcze po 130 pln. Na thomann.de sa po 114 pln ale przesyłka zabija i wychodzi coś ok. 200 czy jakoś tak.

Pewnie poczytał sobie ten wątek ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i przesyłka w normalnej cenie.

Ukryta Zawartość

Przyszły :-))) W porównaniu do akg 271 powiem, tak ... zostało mi sporo gotówy na winyle a słuchawy prezentują ten sam poziom :-))) Cieszmy się z przyjaźni polsko-tajwańskiej i ich wyrobów audio :-D

Na jazzie super, metal dobrze zrealizowany (np. Tool - ile tam nowych dźwięków się pojawiło!!!) - kopie, jest dół, mięso, jest górka, przestrzeń, blachy - ostre ale tak brzmią dobrze nagrane blachy, gówniane realizacje brzmią tak jak zostały nagrane. U mnie priorytetem było, żeby słuchawy nie podbarwiały, bo oprócz tego, że będę na nich słuchał to dodatkowo mają mi służyć do nagrywania gitar i masteru. Jak dobrze, że nie wyprułem się z 6 stów :-)))

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Hmm, Aenima mi cyka ładnie na tym (ile nowych rzeczy usłyszałem! Jakieś wybrzmienia, pykania w tle, dziwne dźwięki, niekontrolowane wybrzmiewanie basu jak wytłumiają, etc.), Pantera Great Southern też jest git, oczywiście góra wali po uszach ale tak to brzmi. Slayer brzmi na nich jak łajno ale to chyba nie jest referencyjna muza :-) Poza tym Danny z Toola wali po blachach jak dziki, gra strasznie siłowo. Niech się wygrzewają na razie. Jak będę miał trochę czasu to przysiądę i zrobię konkretniejsze porównanie z AKG 271 MkII.

Jestem pod wrażeniem tego co czytałem o nich.

Nie wiecie czy w Warszawie można ich gdzieś posłuchać ?

Chętnie kupie jakieś do testów - tylko które hd668b, hd660 ?

660 z tego co czytałem słabo wypadają. Rzuć jeszcze okiem na 669, są zamknięte. Nie wiem gdzie mogą je mieć Wawie. Może w sklepach muzycznych Riff, etc. ?

Zamówiłem je pod wpływem tego wątku. Podłącze je do jakiegoś wzmaka i zobaczymy. Nigdy nie miałem słuchawek wyższej klasy niż EP630 do playerów (Cowon D2, iRiver etc.) ale cena tych i Wasz entuzjam zacheciły mnie aby spróbować. Kto wie, może i polubie słuchawki.

System gra dobrze, albo nie....

660 z tego co czytałem słabo wypadają. Rzuć jeszcze okiem na 669, są zamknięte.

Z tego co czytam to zdania są podzielone.np tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napewno potrzebują prawdziwego wzmacniacza, żeby rozwinąć skrzydła.

Nie wiem gdzie mogą je mieć Wawie. Może w sklepach muzycznych Riff, etc. ?

Mieszkam nad Riffem więc sprawdze, chociaż nie sądze żeby mieli tej ceny sprzęt ;-) (na www się nie chwalą)

Znalazłem dwa sklepy internetowe z siedzibą w Warszawie, które je mają(oba modele).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem też informacje od dystrybutora, że hd440 nie będzie w ich ofercie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No sporo ludzi widać rzuciło się na te słuchawki. Zamówiłem je kilka dni temu w sklepie internetowym (MX Music) i w jeszcze innym. I dzisiaj dostałem w obydwu przypadkach informacje, że niestety ale wyczerpały się u dystrybutora...

No zamówiłem je w jeszcze jednym sklepie. Zobaczymy, może mieli na stanie....

Znowu pudło... będą za 3 miesiące.... Niezły hit się wylansował.

No nic zajmę się jakimś wzmacniaczem do nich, a jak skończę go szybciej, to zamówie gdzieś za granicą.

System gra dobrze, albo nie....

Toście narobili, za misiac beda za 350 i trzeba bedzie wmawiac ze to jednak chłam :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

witam, ja tez je kupilem jak sie o nich ( model 668b ) dowiedzialem w tym watku

29 eur, nie majatek, przyszly, no i zaczalem testowac,

shp9000 philipsa przeskoczyly

hd 595 sennheisera, no wlasnie to chyba ten poziom, przynajmniej na wzmacniaczu sluchawkowym na ktorym testowalem, zrodlo - pliki 44/16 i 96/24, oraz cd (ok 6kzl za element) czasami wypadaly lepiej, czasami gorzej

akg 240 pokonaly

graja tak jak opisywane jest na forach, wiec potwierdzam

duza zaleta jest to ze sa z plastiku-fantastycznie lekkie, plastik bardzo solidny lecz nieladny

maja tylko jedna wyrazna wade jak dla mnie, muszle sa okragle, a nie owalne-wiec duze meskie uszy na wysokosc nie mieszcza sie w nich

i ciekawostka: wzialem do pracy pochwalic sie :-) nazwa superlux klula w oczy okropnie

posluchal kolega, zamowil, posluchal drugi, zamowil, 3ch czy 4ch nawet nie sluchalo tylko od razu zamowilo :-) na razie

a znajomy szef malego studia nagraniowego wzial 10, jako sluchawki pierwszego odsluchu, dla gosci, etc.

acha, polecam grupowy zakup w sklepie thomanna, bo z tego co piszecie nasi handlarze juz czuja krew

i jeszcze jedno, 3 znajomi, ktorzy juz je maja, i ja rowniez, byc moze mielismy pecha, ale kazda zakupiona para miala jakis feler, a to gabka poza muszla, albo kabelek ten krotszy nie kontaktuje

witam, ja tez je kupilem jak sie o nich ( model 668b ) dowiedzialem w tym watku

29 eur, nie majatek, przyszly, no i zaczalem testowac,

shp9000 philipsa przeskoczyly

hd 595 sennheisera, no wlasnie to chyba ten poziom, przynajmniej na wzmacniaczu sluchawkowym na ktorym testowalem, zrodlo - pliki 44/16 i 96/24, oraz cd (ok 6kzl za element) czasami wypadaly lepiej, czasami gorzej

akg 240 pokonaly

graja tak jak opisywane jest na forach, wiec potwierdzam

duza zaleta jest to ze sa z plastiku-fantastycznie lekkie, plastik bardzo solidny lecz nieladny

maja tylko jedna wyrazna wade jak dla mnie, muszle sa okragle, a nie owalne-wiec duze meskie uszy na wysokosc nie mieszcza sie w nich

i ciekawostka: wzialem do pracy pochwalic sie :-) nazwa superlux klula w oczy okropnie

posluchal kolega, zamowil, posluchal drugi, zamowil, 3ch czy 4ch nawet nie sluchalo tylko od razu zamowilo :-) na razie

a znajomy szef malego studia nagraniowego wzial 10, jako sluchawki pierwszego odsluchu, dla gosci, etc.

acha, polecam grupowy zakup w sklepie thomanna, bo z tego co piszecie nasi handlarze juz czuja krew

i jeszcze jedno, 3 znajomi, ktorzy juz je maja, i ja rowniez, byc moze mielismy pecha, ale kazda zakupiona para miala jakis feler, a to gabka poza muszla, albo kabelek ten krotszy nie kontaktuje

W thomannie cena wygląda nieźle, ale bez przesyłki. 29E za słuchawki + prawie tyle samo, bo 20E za przesyłkę.

I jak kupują po 10, to jasna sprawa, że już nie ma u drystrybutora.

Cóż poradzić... Ludziom wydaje się że mają high-end za grosze więc kupują.

Hi-endu za 100PLN nie ma. Bo cena jest ważnym elementem zaliczenia czegoś do hi-endu. Poza tym liczy się wspierany przez producentów marketing i sekciarska świadomość przynależności do elity.

Thrak, piszesz że z tymi Sperluxami dobrze w metalu. Tool ma specyficzne, undergrundowe brzmienie. Czy mógłbyś sprawdzić jak pójdą nagrania ACDC, Therion, Ozzy, Type o Negative, Saxon na nich ? Chodzi mi o mocny niski bas. Jestem na etapie wzięcia senków HD380PRO, ale może te wystarczą do głośnego łojenia....

Nie ukrywajmy, że cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości - tu przykładów pewnie można by mnożyć.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Pewnie i tak, ale opinia o tym produkcie nie jest jednostronna, wychodząca od 1 usera ale jest chyba już wielu zwolenników tychże słuchawek, tak jak dawniej zachwyt panował nad niedrogimi w sumie CAL... czyżby cena niwelowała zachwyt nad logo firmy wywołując banana na twarzy co poniektórych forumowiczów ;-)

Thrak, piszesz że z tymi Sperluxami dobrze w metalu. Tool ma specyficzne, undergrundowe brzmienie. Czy mógłbyś sprawdzić jak pójdą nagrania ACDC, Therion, Ozzy, Type o Negative, Saxon na nich ? Chodzi mi o mocny niski bas. Jestem na etapie wzięcia senków HD380PRO, ale może te wystarczą do głośnego łojenia....

Akurat nie mam żadnej z wymienionych przez Ciebie płyt :-)) Jak do tej pory słuchałem na nich Tool'a, Panterę, Opeth, Porcupine Tree z tych kapel na pier..ciu :-) Mi pasuje, Mathu pisze, ze jemu nie. Są różne gusta z tym nie ma co polemizować. Na pewno nie chcę nikogo namawiać na te słuchawy żeby potem nie było :-) Sporo kapel metalowych, pop, jazzowych, etc. nagrywali w studio na płaskich akg, ja chciałem mieć monitory.

Hmm ale oni na tym sprzęcie nagrywają i tak im brzmi w studiu, pod takie słuchawy to ustawiają, więc jeśli coś rzęzi, sypie góra itd. to znaczy, że jest z dupy nagrane, a że gównianych produkcji 100x więcej jest w metalu i rocku jest niż np. jazzie i tzw. klasycznej to inna para kaloszy. Przy tych, które wymieniłem będę się upierał, bo mi pasują i jest świetnie :-)

Poniżej Steven w robocie :-)

Tree_01.jpg

Opeth też w akg.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czyżby cena niwelowała zachwyt nad logo firmy wywołując banana na twarzy co poniektórych forumowiczów ;-)

Zwłaszcza tych którzy nie mają porównania do markowych produktów i wydaje im się że chwycili Pana Boga za nogi;-)

Hi-endu za 100PLN nie ma. Bo cena jest ważnym elementem zaliczenia czegoś do hi-endu. Poza tym liczy się wspierany przez producentów marketing i sekciarska świadomość przynależności do elity.

Słowa high-end użyłem z przymrużeniem oka. Chodzi o brzmienie wysokiej klasy.

Słowa high-end użyłem z przymrużeniem oka. Chodzi o brzmienie wysokiej klasy.

To insza inszość. Ale właśnie w hi-fi czasem mogą zdarzyć się cuda. Na co nie ma co liczyć w hi-endzie ze względu na cenę. Pamiętajmy przy tym o jednym: te słuchawy nie są "audiofilskie", ale studyjne. Mogą więc nie spełnić oczekiwań wielu audiofilów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Obawiam się że wielu forumowiczów nadużywa słowa "studyjne" nie do końca wiedząc o co w tym chodzi. Co więcej, zauważyłem że np monitory studyjne czy jakikolwiek inny sprzęt uznany za "studyjny" uważa się za lepszy od "pospolitego" hi-fi co jest totalną bzdurą.

Hmm ale oni na tym sprzęcie nagrywają i tak im brzmi w studiu, pod takie słuchawy to ustawiają, więc jeśli coś rzęzi, sypie góra itd. to znaczy, że jest z dupy nagrane, a że gównianych produkcji 100x więcej jest w metalu i rocku jest niż np. jazzie i tzw. klasycznej to inna para kaloszy. Przy tych, które wymieniłem będę się upierał, bo mi pasują i jest świetnie :-)

A widzisz różnicę między "studyjne" i "jasne"?

Słuchałem na nich Toola i Blind Guardiana, i wiem, że się nie nadają.

Pisałem już, że to nie jest żaden high end, po prostu są co najmniej 5x lepsze niż na to wskazuje cena.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

bo mi pasują i jest świetnie :-)

Pytanie tylko z czym masz porównanie i na jakim sprzęcie towarzyszącym.

po prostu są co najmniej 5x lepsze niż na to wskazuje cena.

5x to jednak przesada. Dochodzimy do ceny HD-580.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.