Skocz do zawartości
IGNORED

Historia XX wieku - rzeczywistość i mity

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

jesli sie epatowac to widziałem zdjecia dzieci nanizanych na sznur rozpiety miedzy latarniami.czy mam rozumiec ze polacy nie sa do tego zdolni, jesli byli chorwaci- a nasi wpedzili takie dzieci do plonacej stodoły.nie rozczulajcie mnie swoją wyjatkowoscią.dane naszych badaczy donosza o zaginieciu po wojnie ok 200tys zydów w ..akcjach naszych narodowej holoty.Nie zamierzam nikogo bronic ale wiem ze holota ktora ma przyzwolenie moze wszystko.I tyle.A hołota to nie lumpy spod mostu.To sposób myslenia.generalnie gowno mnie obchodzi wybielanie sie anglikow.Mnie obchodzi holota wlasna.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

jesli sie epatowac to widziałem zdjecia dzieci nanizanych na sznur rozpiety miedzy latarniami.czy mam rozumiec ze polacy nie sa do tego zdolni, jesli byli chorwaci- a nasi wpedzili takie dzieci do plonacej stodoły.nie rozczulajcie mnie swoją wyjatkowoscią.dane naszych badaczy donosza o zaginieciu po wojnie ok 200tys zydów w ..akcjach naszych narodowej holoty.Nie zamierzam nikogo bronic ale wiem ze holota ktora ma przyzwolenie moze wszystko.I tyle.A hołota to nie lumpy spod mostu.To sposób myslenia.generalnie gowno mnie obchodzi wybielanie sie anglikow.Mnie obchodzi holota wlasna.

(...)

Nie wiem do jakich konstruktywnych wniosków ma doprowadzić ta wyliczanka kto i ile wymordował ludzi na kresach w czasie wojny.

Czasy były straszne a namietności ludzi sięgnęły zenitu do czego przyczyniły się zaszłości m.in. z czasów II Rzecz.

Ukraińcy mordowali Polaków i Żydów,Litwini mordowali Polaków i Żydów,Polacy w rewanżu mordowali Ukraińców i Litwinów.A do tego jeszcze Niemcy robili co chcieli!W lasach partyzantka polska,radziecka,żydowska i niezrzeszona broniły "swoich" często poza kontrolą swoich zwierzchników.Po prostu koszmar.Najgorsze jest to,że obecnie politycy różnej maści wykorzystują powierzchowną wiedzę opinii publicznej na ten temat do swoich brudnych celów.Niestety wśród nich są również nasi politycy.Myślę,że tymi czasami powinni zajmować się historycy natomiast nie powinno sie tego nagłaśniać w mediach bo temat jest drażliwy i delikatny,chciałoby się powiedzieć ciszej nad tą trumną.Tym bardziej,że nikt nie jest bez winy!

Śmieszne są mulsie te te Twoje licytacyje ile kto i kogo zaciukał. TO ZŁO niezależnie od nacji. W ogóle te nacje to coś dziwnego. Ale skoro nawet syn ojca i vice versa to może tak musi być.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie wiem do jakich konstruktywnych wniosków ma doprowadzić ta wyliczanka kto i ile wymordował ludzi na kresach w czasie wojny.

Czasy były straszne a namietności ludzi sięgnęły zenitu do czego przyczyniły się zaszłości m.in. z czasów II Rzecz.

Ukraińcy mordowali Polaków i Żydów,Litwini mordowali Polaków i Żydów,Polacy w rewanżu mordowali Ukraińców i Litwinów.A do tego jeszcze Niemcy robili co chcieli!W lasach partyzantka polska,radziecka,żydowska i niezrzeszona broniły "swoich" często poza kontrolą swoich zwierzchników.Po prostu koszmar.Najgorsze jest to,że obecnie politycy różnej maści wykorzystują powierzchowną wiedzę opinii publicznej na ten temat do swoich brudnych celów.Niestety wśród nich są również nasi politycy.Myślę,że tymi czasami powinni zajmować się historycy natomiast nie powinno sie tego nagłaśniać w mediach bo temat jest drażliwy i delikatny,chciałoby się powiedzieć ciszej nad tą trumną.Tym bardziej,że nikt nie jest bez winy!

tu się podpisuję całkwoicie pod tym .

taka anegdota mi przyszła na mysl ( bolesna anegdota)

na jednym z uniwersytetów podczas IIWŚ pojawiła się kartka na drzwiach sali wykładowej autorstwa wykałdowcy

"Do czasu zakończenia wojny wykłady z etyki są odwołane"

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

muls, skoro bolejesz tak bardzo nad losem pomordowanych Żydów to przytoczę Ci fragment artykułu Krzysztofa Wasilewskiego w tygodniku "Przegląd" nr 28 pt.: "Rzezie na kresach". >>(...)Na większą niż w pozostałych częściach podbitej Europy skalę miejscowa ludność pomagała hitlerowcom w "oczyszczaniu" terenów z Żydów i innych "niepewnych elementów". Szacuje się, że do końca 1942 roku zginęło ponad 600 tys. żydowskich mieszkańców Wołynia i Galicji. Siłą sprawczą byli Niemcy, ale znaczący udział w tej zbrodni miały ukraińskie bataliony policyjne. Holokaust zainspirował ukraińskich nacjonalistów. Udowodnił, że dzięki dobremu zorganizowaniu i bezwzględności było możliwe przeprowadzenie eksterminacji tysięcy ludzi. Cytując za wybitnym brytyjskim historykiem,Timothym Snyderem:"Kampania przeciwko Polakom zaczęła się na Wołyniu, a nie w Galicji, prawdopodobnie dlatego, że tutaj policja ukraińska odegrała większą rolę w wydarzeniach Holocaustu. Łączy to zagładę Żydów z rzezią Polaków i wyjaśnia obecność na Wołyniu tysięcy doświadczonych w ludobójstwie Ukraińców".

Ofiarom Holocaustu na całym świecie stawia się pomniki, buduje muzea i wypłacono niemało grosza. Zbrodniarzy

odpowiedzialnym za Holocaust ściga się jak Świat długi i szeroki nie licząc się z prawem i kosztami. Ludobójcza rzeź na Kresach Wschodnich i celowo przemilczana od samego początku. Zbrodniarze spod znaku OUN, UPA, SKW, Legionu Ukraińskiego czy też Ukraińców z Waffen-SS są bezkarni, chronieni i odznaczani nawet polskim VM. Byli słuszni, bo walczyli z komunizmem, a potem sprzedali swe usługi Niemcom, Amerykanom i Anglikom. W Polsce na początku lat 90 XX wieku TVP nie wyświetliła "Ogniomistrza Kalenia" - na osobistą interwencję ministra SZ Skubiszewskiego - bo mogło odbić się to na przyjaźni polsko-ukraińskiej, "Ogniem i Mieczem" wygładzono i sfilmowano tak, aby nie urazić Ukraińców, ofiarom ludobójczej rzezi nie można wystawić pomnika w Warszawie bo protestują elity intelektualne, prezydenci RP ściskają się z prezydentem Ukrainy gloryfikującym zbrodniarzy, Sejm nie przyjmuje uchwały upamiętniającej ofiary Kresów -Wschodnich - bo przeciwstawia się temu marszałek Komorowski (powód znowu ten sam dobro stosunków), o postępowaniu innych polityków już nie wspomnę - dodam tylko, że jedynym wyjątkiem jest tu PSL.

Stawiasz znak równości między zbrodniami ludobójstwa nacjonalistów ukraińskich, a akcjami obronno-odwetowymi Armii Krajowej za wiedzą i zgodą legalnych władz emigracyjnych w Londynie. Nawet jeżeli AK w tych akcjach zabijała ludność cywilną - to jest przecież udokumentowane, że ludność tam na polecenie OUN i UPA, na równi z nimi, mordowała Polaków.

dziadekwłodek

tak stawiam.Zbrodnia na ludności cywilnej jest zawsze zbrodnią.Poza tym nie zapominaj w jakich warunkach działały oddziały partyzanckie.Dowódca takiego oddziału często był praktycznie panem i władcą n swoim terenie.Był sędzią,prokuratorem i adwokatem jednocześnie.Mogło i dochodziło do nadużyć.

dziadku lesny ja nie boleje nad zydami.ja boleje nad glupota ludzi ktorzy morduja w zasadzie nie wiadomo dlaczego.a jeszce bardziej nad ludzmi ktorzy to staraja sie wytlumaczyc.Wyciagajc jakies proporcje.I tych mordercow jedni odznaczaja, a drudzy osadzaja.nie ze smieszne.

a jeszce smieszniejsze jest to ze zaleznie od stron zbrodniarze sa bohaterami.I dlatego jestem ostrozny w kreowaniu bohaterów.wole pokrzywdzonych.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

tak stawiam.Zbrodnia na ludności cywilnej jest zawsze zbrodnią.Poza tym nie zapominaj w jakich warunkach działały oddziały partyzanckie.Dowódca takiego oddziału często był praktycznie panem i władcą n swoim terenie.Był sędzią,prokuratorem i adwokatem jednocześnie.Mogło i dochodziło do nadużyć.

Dziwi mnie takie stanowisko. Jeżeli cywilna ludność ukraińska uzbrojona w koły, siekiery, kosy, cepy i inne narzędzia zbrodni na rozkaz OUN i UPA brała udział w ludobójczych rzeziach (w zdecydowanej większości) bezbronnych Polaków - to dla mnie nie są to już cywile i nie jestem pewien czy tak też byliby traktowani postawieni przed trybunałem międzynarodowym. Tym bardziej, że olbrzymia część tych "cywili" była w strukturach OUN i UPA. Odezwy tych organizacji mówiły wręcz, że naród ukraiński wystąpił na drogę rozprawy zbrojnej z cudzoziemcami - a cudzoziemcy maja być wpędzeni lub skończą w mogiłach albo, że trzeba wyrżnąć Lachów aż do siódmego pokolenia - nawet tych, którzy nie mówią już po polsku. Bez zaangażowania owych ukraińskich "cywili" nie byłoby możliwe ludobójstwo w taki sposób i na taką skalę. Zarówno historycy, jak i byli żołnierze Armii Krajowej - podkreślają, że było to bardzo zdyscyplinowane wojsko, działające w oparciu o regulaminy i na rozkaz. Nawet jeżeli dochodziło do nadużyć, to nie masowych. AK cały czas słało meldunki do Londynu o tym ludobójstwie. Nie działało na własna rękę. Działania podejmowane przez AK były obroną konieczną polskiej ludności tych ziem. W takich warunkach nie ma co bawić się w idealistyczne podejście do sprawiedliwości.

dziadku lesny ja nie boleje nad zydami.ja boleje nad glupota ludzi ktorzy morduja w zasadzie nie wiadomo dlaczego.a jeszce bardziej nad ludzmi ktorzy to staraja sie wytlumaczyc.Wyciagajc jakies proporcje.I tych mordercow jedni odznaczaja, a drudzy osadzaja.nie ze smieszne.

a jeszce smieszniejsze jest to ze zaleznie od stron zbrodniarze sa bohaterami.I dlatego jestem ostrozny w kreowaniu bohaterów.wole pokrzywdzonych.

muls - sprawa organizacyjna - nie jestem dziadkiem leśnym czy piaskowym. I nie nazywaj mnie tak - bo ja nie nazywam Cię mulsem z jakimś tam mniej lub bardziej wyszukanym przymiotnikiem. Albo traktujemy się poważnie albo nie ma sensu dyskutować. Teraz sedno. Piszesz: "(...)ja boleje nad glupota ludzi ktorzy morduja w zasadzie nie wiadomo dlaczego.a jeszce bardziej nad ludzmi ktorzy to staraja sie wytlumaczyc.Wyciagajc jakies proporcje.(...). W przypadku rzezi na Kresach Wschodnich jest wiadomo, dlaczego wymordowano ponad 120 tysięcy i więcej Polaków. Powodem była zbrodnicza ideologia nacjonalizmu ukraińskiego. Proporcje są tu też bardzo ważne, bo możemy przyjąć, że Polaków mordowała przytłaczająca wiekszość Ukraińców zamieszkujących te ziemie. Czy taki procent Polaków mordował Żydów w czasie okupacji? W czasie rzezi na Kresach Wschodnich jeden naród, kierowany zbrodniczym nacjonalizmem, wycinał w pień drugi naród. Tego z pewnością nie można powiedzieć o stosunkach polsko-żydowskich w czasie okupacji hitlerowskiej i początkach Polski Ludowej.

Źródło: http://www.audiostereo.pl/index.php?app=forums&module=post§ion=post&do=reply_post&f=5&t=82667&qpid=2231925

Copyright © Audiostereo.pl

Cala rodzina ojca mego koegi zostala zamordowana na takiej wolynskiej wsi. Ocalal tylko ojciec kolegi i kilkoro dzieci i paru doroslych, ktorym udalo sie uciec do lasu badz akuratnie byly poza wsia. Oczywiscie, ze w rzezi brala udzial cywilna ludnosc ukrainska. Te pogromy byly glownie na Wolyniu. W Galicji bylo ich wiele mniej. Wolyn Wschodni mial wiekszosc i zachodnie Podole mialy wiekszosc ludnosci polskiej. Lenin utworzyl tam Polski Okreg Austonomiczny ze stolica w Zytomierzu. Stalin zlikwidowal i wiekszosc Polakow wywiozl na Syberie i azjatyckich republik. Podobnie zrobiono z Polakami mieszkajacymi na Bialorusi.

pozdrawiam,

muls - sprawa organizacyjna - nie jestem dziadkiem leśnym czy piaskowym. I nie nazywaj mnie tak - bo ja nie nazywam Cię mulsem z jakimś tam mniej lub bardziej wyszukanym przymiotnikiem.

przepraszam bardzo.zrobiłem to specjalnie.Przyznaje ze o ile bartus brzmi ironicznie ,to dla mnie dziadek lesny ZAWSZE był tajemniczym, cierpliwym,dobrym, madrym dziadkiem z lasu .To tyle organizacyjnych.A co do morderstw.Nie ma potrzeby wyciagania proporcji morderstw.Sytuacja rozkreca sie zaleznie od kierunku wiatru i nikt tego nie kontroluje.Małe przewinienia jak" zabicie dziecka na ciasto" moze spowodowac dziesiatki tys ofiar.To nie ma nic do rzeczy.Wazne sa podteksty.Nie same przyczyny bo te sa albo naciagane albo dopasowane ideologiczne.Najwazniejsze i najtrudniejsze jest znalezienie PRZYCZYNY.To potrafi mało kto.I najczesciej nie ze srodowiska.Moze to byc amerykanin np.I tyle w temacie.bo wy nie zapewnicie mi obiektywnosci a nawet obiektywnych faktow.a samo rozczulanie sie mnie nie interesuje.Tak samo jak i bohaterzy po tej czy po tamtej stronie.

tak jak bartus tu napisał. trzeba byc w rodzinie i jak trza, to trza mordowac, bo to zapewnia ciagłosc rodzinie i jej trwałosc. Wszyscy umoczeni- jest lepsze niz......wszyscy podzieleni.To jest nacjonalizm .Nasz też.

Czytam z zainteresowaniem te Wasze wpisy, i zawsze w tak złożonym temacie, jakim jest historia, i jakiej nacji by nie dotyczyła, zadaję sobie zasadnicze pytanie - z jakiej perspektywy podlegają ocenie zadnienia związane z działaniami wojennymi, przesiedleniami, pacyfikacjami, mordami ludności, żołnierz to też człowiek, a orężem może być przecież wszystko.

Jak ma się jedno stwierdzenie przeciwko drugiemu;

- Kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą - Hitler - Mein Kampf.

- Kłamstwo nie staje się prawdą tylko dlatego, że wierzy w nie więcej osób - Oscar Wilde.

Najgorsze zło jakie może człowiek wyrządzić drugiemu to nie sama wojna, ale jej następstwa i skutki.

Gdyż niemożliwością jest stworzenie sytuacji, w której dwie armie będą ze sobą walczyć, a społeczeństwa obu stron będą się biernie przyglądać tym "igrzyskom".

Wojna ogarnia więc wszystko, i tylko odpowiednia manipulacja psychologiczna społeczeństwem zapewni wciągniecie go w ten wir.

Przykłady z "dnia dzisiejszego", wymieniać nie trzeba, a i wojny nie potrzeba, aby jeden drugiemu skoczył do gardła.

W czasie pokoju funkcjonują bariery prawne, w czasie wojny tych barier nie ma.

Człowiek to jednak prosty twór, urodził się by zabijać, dla samej przyjemności zabijania, potrzebuje tylko odpowiednich bodźców i zniesienia jakichkolwiek norm.

pzdr

własnie tak.Ale nie do wszystkich to dociera.a gdyby dotarło to moze by sie zmieniło.TAK NADAL MAMY..RODZINA,NAROD.OJCZYZNA/slowa za ktorymi chce sie schowac marny czlowiek/a on powinien wiedziec kiedy ta chwila nadchodzi kiedy moze powiedziec...nie.

Czytam z zainteresowaniem te Wasze wpisy, i zawsze w tak złożonym temacie, jakim jest historia, i jakiej nacji by nie dotyczyła, zadaję sobie zasadnicze pytanie - z jakiej perspektywy podlegają ocenie zadnienia związane z działaniami wojennymi, przesiedleniami, pacyfikacjami, mordami ludności,

z własnej perspektywy

ile razy jest tak ,że matka zeznaje o synu który zamordował, pobił, okradł " on nie byłby do tego zdolny, napewno go sprowokowano" albo "napewno sie bronił"

więc zawsze takie rzeczy sie ocenia z perspektywy własnej, taka jest natura człowieka i trzeba zdawać sobie z tego sprawę

to jest madre i wyjasnia prawdziwom nature czlowieka.wszyjscy som jak matka polka.dosc to okrywcze.Za to gubi prawdziwom prawde bo matka polka wie lepiej.Ale nie zdaje sobie z tego sprawy a wiec mamy jak zwykle.Jasiu był dobry, tylko icek go zdeprawował.

dziadekwłodek

Podejrzewam,że Ukraińcy mogliby powoływać się na podobne historie tylko w drugą stronę.W tej sprawie nie ma nacji bez winy.A wojna demoralizuje wszystkich,po wszystkich stronach konfliktu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Podejrzewam,że Ukraińcy mogliby powoływać się na podobne historie tylko w drugą stronę.W tej sprawie nie ma nacji bez winy.A wojna demoralizuje wszystkich,po wszystkich stronach konfliktu.

Na podobne historie?! Zbrodnie popełnione w ten sam sposób i na tę skalę w XX wieku dokonane przez Polaków na Ukraińcach? Czy przymusową polonizację można porównać do masowej eksterminacji? Ukraińcy domagają się uznania za zbrodniczą akcji "Wisła". Była ona wyjątkowo humanitarna, jak na warunki akcji przeciwpartyzanckiej. Przyznają to nawet niektórzy historycy ukraińscy i dodają, że gdyby Polska nie przeprowadziła jej w ten sposób, to jako pierwsza w Europie miałaby swoje Kosowo.

to jest madre i wyjasnia prawdziwom nature czlowieka.wszyjscy som jak matka polka.dosc to okrywcze.Za to gubi prawdziwom prawde bo matka polka wie lepiej.Ale nie zdaje sobie z tego sprawy a wiec mamy jak zwykle.Jasiu był dobry, tylko icek go zdeprawował.

muls

ty jesteś jak matka polka, wiesz lepiej :]

o, zapomniałem

Ty faktycznie wiesz lepiej

bartek79

Według Twojego rozumowania "perspektywa matki" uzależniona jest od wielkości uczucia względem dziecka, i w matczynych relacjach bywa najczęściej mocno skrócona, wręcz ulega zaniknięciu - zaślepieniu.

Trzeba mieć mocny charakter, aby powiedzieć otwarcie np. że mój syn to morderca, a córka q.rwa, oczywiście jeśli taki stan ma miejsce i faktycznie można go poddać ocenie nie z jednej, a z wielu perspektyw.

Tylko że słowa czasami nic nie kosztują, bo tyle znaczysz ile zrobisz (a nie powiesz).

To samo dotyczy szerszej grupy, zwaśnionych i podzielonych np. wojną narodów.

Ja czuję się bardzo "wyalienowany z rozentuzjazmowanego" tłumu, który krzyczy - "zabić go, zabić go ... " bo taki tłum to w zasadzie nic innego jak sterowany motłoch, "tępa" bezmyślna masa ludzka, gotowa na wszystko i czekająca tylko na najmniejszy gest przyzwolenia, aprobaty.

Mam tą świadomość, że na tego typu sprawy naprawdę należy patrzeć inaczej, bynajmniej nie z pozycji konia z klapkami na oczach (bez urazy).

Książki do historii również zmieniały swoje treści, czy wiadomo dlaczego ?

Ja wiem, a Ty ?

Podsumowując - historia XX wieku (i nie tylko XXw.) opisywana jest wieloma piórami, a żadne z nich nie pisze prawdy.

pzdr

bartek79

Według Twojego rozumowania "perspektywa matki" uzależniona jest od wielkości uczucia względem dziecka, i w matczynych relacjach bywa najczęściej mocno skrócona, wręcz ulega zaniknięciu - zaślepieniu.

Trzeba mieć mocny charakter, aby powiedzieć otwarcie np. że mój syn to morderca, a córka q.rwa, oczywiście jeśli taki stan ma miejsce i faktycznie można go poddać ocenie nie z jednej, a z wielu perspektyw.

Tylko że słowa czasami nic nie kosztują, bo tyle znaczysz ile zrobisz (a nie powiesz).

To samo dotyczy szerszej grupy, zwaśnionych i podzielonych np. wojną narodów.

Ja czuję się bardzo "wyalienowany z rozentuzjazmowanego" tłumu, który krzyczy - "zabić go, zabić go ... " bo taki tłum to w zasadzie nic innego jak sterowany motłoch, "tępa" bezmyślna masa ludzka, gotowa na wszystko i czekająca tylko na najmniejszy gest przyzwolenia, aprobaty.

Mam tą świadomość, że na tego typu sprawy naprawdę należy patrzeć inaczej, bynajmniej nie z pozycji konia z klapkami na oczach (bez urazy).

Książki do historii również zmieniały swoje treści, czy wiadomo dlaczego ?

Ja wiem, a Ty ?

Podsumowując - historia XX wieku (i nie tylko XXw.) opisywana jest wieloma piórami, a żadne z nich nie pisze prawdy.

pzdr

przenośni z matką nie pisałem afirmacyjnie, opisałem fakt . Mało widziałem zeznań gdzie matka obciążała syna, bardzo mało. Dlatego tez narody wybielają siebie vide. konflikt albańsko- serbski

w pełni sie z tobą zgadzam co do tego ,że trudno byc jednostką ,która wyrwie sie ze swoim zdanie z tłumu. Pisał juz o tym LeBon.

Co niektórzy na forum , sadzac po wpisach, znają takich pozycji więcej, niekoniecznie z otwartego obiegu .

ale od dyskusji o przepraszaniu , wspólnej pamieci i ocenie historii do mordowania drogi nie powinno być. Czy zabijesz ukraińca za to że ukraińcy mordowali Polaków ? Rosjanina, Niemca ?

nie sądzę

Bardzo mocno przywiązałem się do tego zdania, wiec je jeszcze raz napiszę;

Historia XX wieku (i nie tylko XXw.) opisywana jest wieloma piórami, a żadne z nich nie pisze prawdy.

Są zatem małe prawdy i pół-prawdy, tworzone na współczesny użytek.

Te małe prawdy to opowieści ludzkich tragedii, pojedynczych tragedii, w jakich uczestniczyli ludzie widzący świat wokół siebie.

W bezmiarze cierpienia jednostki, trudno chyba o jakiekolwiek filozoficzne myśli, ogarniające cały zakres przemocy.

Trudno nawet zdefiniować rozmiar i skalę zaistniałych "zmian".

Czy będzie to Niemiec, Żyd, Polak, Ukrainiec, czy Rosjanin - z ust każdego żyjącego świadka dowiemy się prawdy, ale tylko szczątkowej.

Ta prawda szczątkowa też nie musi być prawdą absolutną, nie zapominajmy że człowiek lubi ubarwiać opowiadane historie, a i w wielu przypadkach te historie opowiadane będą z pozycji ofiary, miniony czas bywa również nieubłaganym dla szarych komórek.

Kat też będzie bronił swojego stanowiska, i choć do wykonywania tego "fachu" należy mieć predyspozycje, to będzie twierdził że każdy inny cel mu przyświeca w trwaniu przy toporze, ale na pewno nie przyjemność.

Zachodzi dlatego podejrzenie rodzenia się pól-prawdy, tym bardziej że zebrana dokumentacja jest tylko niemym świadkiem tamtych dni.

Nie znaczy to, że należy podważyć jakiekolwiek ludobójstwo - komory gazowe, piece krematoryjne, obozy zagłady, masowe rozstrzelania żołnierzy i ludności cywilnej w miastach wsiach i po lasach - NIE tego zapomnieć nie wolno, ale też należy ostrożnie ferować wyroki w sprawie "tamtych lat", gdyż może się zdarzyć, że kolejne, a nieodkryte dotychczas dokumenty, kolejny raz zmienią zapisane karty historii.

Zatajanie win mniejszych i większych, które wpływałyby na obecne stosunki międzynarodowe zaczęło być już normą, i chyba dobrze, gdyż nie można żyć samą historią, nawet ta najokrutniejszą.

Czy kupujecie aspirynę firmy BAYER ? - ja kupuję.

pzdr

O tej ułomności i głupocie, oraz braku inteligencji nie byłbym tak do końca przekonany.

Owszem, szara masa, dobrze wyrobiona nieźle się trzyma elewacji, ale jednak jednostki decydują gdzie zrobić zarzutkę.

Sytuacja o tyle się komplikuje, że można już mówić o wejściu w świat teorii spiskowych.

Podwalin globalizmu światowego upatruję na rok 1936, a szczytowy rozwój technologii III Rzeszy, datowany na lata wojenne, wypełnianiem się tego planu.

Niestety, ale w założeniach tego planu była również eksterminacja całych narodów.

I na tym temacie, żyjący a żądający sprawiedliwości, skupiają całą swoją uwagę.

Technologie III Rzeszy wraz z ich twórcami, przejęte zostały w głównej mierze przez USA.

Wywiady, brytyjski i rosyjski również o nich wiedziały, ale że "szybkość podejmowania decyzji jest podstawą sukcesu" (Dyzma), przeto jankesi wzięli wszystko.

Temat nabiera rumiencow. Klamstwo - warto zwrocic uwage jak wiele zawiera tresci. Problem z prawda jest taki, ze z biegiem czasu dla wiekszosci zyjacych jesli nie dla wszystkich staje sie coraz bardziej niewygodna. Najlepiej by bylo ja zabic ale nie daje sie. Wprost przeciwnie, zbyt dlugo unikana sama staje sie zabojcza. Lenin tez bardzo lubil o pozytecznosci klamstwa prawic. Klamstwo w prawde nigdy sie nie zamieni ale ciagle powtarzane zaczyna byc brane za prawde objawiona. To jest niebezpieczne bo klamiacy wie co chce osiagnac a sluchajcy tepieje.

Gonzo, podzielam wiekszosc Twoich pogladow ale z jednym sie nie zgodze. Gdyby ludzie lubili sie mordowac dla samej przyjemnosci mordowania sie to ludzkosc dawno by wyginela. Jest gorzej, mordowanie oplaca sie. Trzeba tylko wiedziec kogo zamordowac i kiedy aby sie oplacilo zagrabic to co uzbieral.

No i co dalej? Co nam XXI wiek szykuje? Z mojej perspektywy wiekowej obserwoje coraz wiekszy wzrost glupoty, pazernosci, umilowania do oszustwa i nobilitowania go oraz rosnaca ogolna apatie spoleczna przy coraz wiekszej materializacji dnia powszedniego. A moze tylko ja tak czarnawo widze?

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.