Skocz do zawartości
IGNORED

Leak Stereo 20... i co dalej?

ammagamma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Zakupiłem ostatnio w/w wzmacniacz, którego jednakże jeszcze nie dostałem-leci z UK.

Szukam również przedwzmacniacza, który by ładnie z nim współpracował i póki co najbardziej podchodzi mi opcja Icon Audio LA4, ponieważ ma wyjście dedykowane do użycia z wzmacniaczami typu Leak, czy Quad oraz przystepną cenę (400GBP). Sporo ludzi na różnych forach poleca również przedwzmacniacz pasywny- co myslicie o takiej opcji?

Jednakże największa dla mnie zagwostka to, jak podłączyć współczesne pre do tego wzmacniacza, gdyż ma on oryginalne 8-pinowe wejście??? Dodam, że do wzmacniacza dołączony będzie oryginalny interconnect do połączenia z przedwzmacniaczem Leaka (Varislope, Point one...), ale tych nie biore pod uwagę, bo podobno nie grają zbyt ładnie...

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym wzmacniaczem lub jakieś pomysły, jak rozwiązać powyższy problem z łączeniem?

Od razu mówię, że jeśli chodzi o DIY to u mnie słabiutko, ale ewentualnie mógłbym coś tam spróbować.

Jest to dla mnie początek przygody z lampą;w planach mam kompletną (no może prawie) wymianę/upgrade/przebudowę obecnego systemu (w 'o mnie'), tak więc proszę od razu o sugestie na temat pozostałych komponentów, tj. phono stage, kolum, kabli etc...

Mam nadzieję,że wątek nie umrze predwczesną śmiercią i pojawi się wiele ciekawych i konstruktywnych pomysłów, za które z góry dziękuję!

Pozdrawiam

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/82721-leak-stereo-20-i-co-dalej/

nie kasztań na początek oryginalnego wyjścia z dwudziestki

załóż na krótko jakieś gniazda RCA i osłuchaj go porządnie na dobrej pasywce

pre to segment wprowadzający zmiany barwowe i dobrze wpierw wiedzieć co dodawać/zmieniać w konfiguracji systemu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość traxman

(Konto usunięte)

Jak "dobrze pomajstrujesz" przy gnieździe to wysadzisz przedwzmacniacz w powietrze, tam jest doprowadzone 200VDC do zasilania przedwzmacniacza oraz 6,3VAC do żarzenia jego lamp.

Nie masz doświadczenia, to zanieś go do kogoś kto wie o co chodzi, inaczej pójdziesz w koszty o ile cię nie zabije przy okazji.

Zabudowane fabrycznie gniazda RCA są umieszczone niefortunnie i są bardzo płytkie, co utrudnia porządne złapanie wtyku, do tego często bywają w średnim stanie. Bardzo często kable opierają się o lampę ECC83 co nie służy niczemu dobremu. Znacznie lepiej kupić przejściówkę Octal-RCA, bywają na angielskim ebayu lub zmajstrować samodzielnie. Dziurawienie Leaka pod współczesne gniazda to gwałt na wzmacniaczu i 100% obniżenie wartości egzemplarza.

Dzięki za pierwsze wpisy...

No właśnie miałem nadzieje, że istnieje jakaś przejściówka, ale póki co nic takiego nigdzie nie znalazłem.

Co do tej pasywki to też ciekawy pomysł, żeby poznać oryginalną barwe wzmacniacza.

W takim razie, jaką pasywkę proponujecie? Może ktoś z forum mógłby jakąś prosta skonstruować?

znajdź kogoś z forum ze swoich okolic bo sam, z obawy o życie, chyba nie powinieneś zaglądać pod blachę

będzie 200 wpisów a po drodze katastrofa

Gość traxman

(Konto usunięte)

http://cgi.ebay.co.uk/6-x-EARLY-LONG-PIN-RCA-PHONO-PLUGS-QUAD-LEAK-VALVE-NOS-/360366350736?pt=UK_Consumer_VintageAudio_RL&hash=item53e7822190

kup sobie parę, będziesz po "bezpiecznej" stronie mocy, do tego gniazdo RCA na kabel i możesz używać współczesnych przewodów.

Co do tej pasywki to też ciekawy pomysł, żeby poznać oryginalną barwe wzmacniacza.

W takim razie, jaką pasywkę proponujecie? Może ktoś z forum mógłby jakąś prosta skonstruować?

Kup gdzieś zwykły potencjometr na rezystorach 4 gniazdka RCA jakaś puszka (nawet plastikowa) i masz pasywkę.

Na Allgero czasem występują potencjometry (drabinki rezystorowe), ewentualnie na ebay..

Polecam drabinkę na dobrych rezytorach ponieważ jest najbardziej przeźroczysta i posiada najmniejszą możliwą nierównomierność między kanałami. (oczywiście jeśli zastosuje się rezystory z tolerancją 1%)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

spokojnie z tą przeźroczystością - może nie na rezach Dale, sama 20-ka jest dostatecznie przeźroczysta

Mamel, przyznam, że nie rozumiem, napisałeś żeby podłączyć wzmak na próbę "...na dobrej pasywce", zasugerowałem drabinkę rezystorową jak jedno z najlepszych rozwiązań.

Drogą alternatywa jest pasywka na transformatorach ale zakładam, że na próbę szkoda wydawać tysiące pln. Według mnie czy będzie do Dale czy Kiwame, czy Holco jeden pies różnice będą kosmetyczne. No chyba, że według Ciebie jest inaczej. W takim wypadku jak powinna wyglądać pasywka ?

w/g mnie każdy z wymienionych rezystorów charakteryzuje się swoistym brzmieniem

odpuśćmy koledze audiofilizm jeśli wchodzi w vintage i mówiąc o pasywce zapomnijmy o drabinkach

wystarczy niebieski alps, ja dałbym nawet dwa pojedyncze, na każdy kanał osobny - są tańsze i bezpieczniej jeśli nie ma balansu, tak robiono w starociach i nie bez powodu, lampa lampie nie była równa, bywa też, że akustyka pokoju czy ustawienie mebli coś zjada i nie ma środka bazy, mam tak u siebie - jakoś trzeba przecież mieszkać

w/g mnie każdy z wymienionych rezystorów charakteryzuje się swoistym brzmieniem

odpuśćmy koledze audiofilizm jeśli wchodzi w vintage i mówiąc o pasywce zapomnijmy o drabinkach

wystarczy niebieski alps, ja dałbym nawet dwa pojedyncze, na każdy kanał osobny - są tańsze i bezpieczniej jeśli nie ma balansu, tak robiono w starociach i nie bez powodu, lampa lampie nie była równa, bywa też, że akustyka pokoju czy ustawienie mebli coś zjada i nie ma środka bazy, mam tak u siebie - jakoś trzeba przecież mieszkać

Ok, to teraz wszystko jasne, a opcja z dwoma potencjometrami jest faktycznie bardzo dobrym patentem (niestety jest mało użyteczna w praktyce, no chyba że komuś nie przeszkadza kręcenie dwoma gałami ;-)..

Jedną z możliwości jest podłączenie potencjometru w układzie shunt ,wtedy sygnał przechodzi nam przez jeden rezystor.Mamy wtedy o wiele większe pole wyboru w doborze rezystora w ścieżce sygnału, np.Caddock,Riken,AB lub coś z tantalowych, no i nie boli tak finansowo ;).

Sam używam w takiej konfiguracji z 24 pozycyjną ELMĄ a w torze rezystor Riken i jest o.k

Ukryta Zawartość

kup sobie parę, będziesz po "bezpiecznej" stronie mocy, do tego gniazdo RCA na kabel i możesz używać współczesnych przewodów.

Dzięki traxman za linka...

Mógłbyś dokładnie opisać, jak mam to skonstruować, bo póki co jakoś tego nie widzę...Jak już wspominałem słabo u mnie z DIY, a w zasadzie z elektroniką, bo modele się sklejało...:)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.