Skocz do zawartości
IGNORED

HDMI jako IC do słuchania Muzyki

supmario

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałem zakładać tego wątku w dziale Stereo bo by mnie szanowni Forumowicze wyklęli od czci i wiary ale...Podzielę się z Wami moimi zapytaniami. Obecnie posiadam Naim CD5XS i Naim Nait XS do słuchania stereo - tu się czuje spełniony. Posiadam trochę płyt SACD i DVD Audio. Odsłuchuę je na Cambridge Audio DVD99 podłączonym kablami IC do ampli Yamaha RX-V1800. Naim Nait XS zasila fronty jako końcówka mocy. Korci mnie by kupić Cambridge Audio 751BD - głównie po to by poprawić jakość odsłuchu SACD (2 kanałowy puściłbym IC 2 RCA - DIN - jakimś Chord'em bezpośrednio do Naim'a). Pytanie jest o dźwięk wielokanałowy? Mam świadomość, że teoretyczne najlepiej by było podłaczy również IC do ampli jako multichannel ale...czy jest jakiś HDMI kabel o wyróżniających się walorach przesyłu dźwięku - jako kompromis dla IC? Tor wideo jest dla mnie wtórny. Ostatnio porównywałem Wireworld Ultraviolet do jakiegoś zupełnie zwykłego HDMI i nie zauważyłem różnicy :) - chyba jednak więcej szłysze niż widzę....Reasumując chętnie przeczytam o propozycjach HDMI z wyróżniającycm się dźwiękiem??

https://www.audiostereo.pl/topic/82860-hdmi-jako-ic-do-s%C5%82uchania-muzyki/

Kable HDMI prowadzą sygnał cyfrowy, więc teoretycznie różne kable powinny grać tak samo i różnica nie powinna być słyszalna. Co innego w różnicy w obrazie, ponieważ przesyłane są nim ogromne ilości danych w wysokiej rozdzielczości i tu jakość kabla ma niebagatelny wpływ. Jak się uprzesz koniecznie na HDMI jako IC to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam świadomość, że teoretyczne najlepiej by było podłaczy również IC do ampli jako multichannel ale...czy jest jakiś HDMI kabel o wyróżniających się walorach przesyłu dźwięku - jako kompromis dla IC?

uzywjac HDMI pomijasz DAC i tor analogowy odtwarzacza a przeciez tutaj nalezy szukac poprawy brzmienia. chcesz uslyszec lepszy dzwiek to w pierwszej kolejnosci zmien ampli. zakup 751BD i uzycie go jako transportu z rxv1800 to wyrzucenie pieniedzy w bloto

Kable HDMI prowadzą sygnał cyfrowy, więc teoretycznie różne kable powinny grać tak samo i różnica nie powinna być słyszalna. Co innego w różnicy w obrazie, ponieważ przesyłane są nim ogromne ilości danych w wysokiej rozdzielczości i tu jakość kabla ma niebagatelny wpływ. Jak się uprzesz koniecznie na HDMI jako IC to polecam

Ukryta Zawartość

Wpływ kabla HDMI ( jego jakości czy marki ) na jakość zarówno dźwięku, jak i obrazu jest żaden. Albo gra i wyświetla , albo nie. Przyznaje to nawet kablarsko nastawiona prasa audiofilsko-kinowa. O ile dobrze pamiętam dało sie to przeczytać nawet w naszym Audio-Video , które generalnie drogie kable a i owszem lubi. A to , że opinie fanów audio i kina mozna pewnie spotkać przeróżne to w pewnym sensie normalne.

HDMI jako takie w transmisji audio ma swoje teoretyczne wady, ale to inny temat.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.