Skocz do zawartości
IGNORED

Avance Omega 503 czy Eltax Liberty 5+

Gość druum

Rekomendowane odpowiedzi

B&W mogą grać dość ostro, przynajmniej tańsze modele. Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad Dynaudio Audience 52, do 20m2 na pewno się nadają. Wiele zależy od tego jaki masz wzmak, bo są to kolumienki prądożerne

W tej cenie bas jest efektem kompromisu. Albo duży, ale powolny i ścielący się po pokoju jak mgła na bagnach, albo mniej rozciągnięty, ale kontrolowany, sprężysty i mniej jednostajny. Do 15 m wybrałbym monitory. Dynaudio to dobry pomysł, ale 52-ki kosztują znacznie ponad 2 tys. Jeśli B&W, to zdecydowanie 602 a nie 309.

Panowie, jeśli lubicie dać czadu to wzmacniacz powinien być mocny i efektywny (wydajny prądowo). Jeśli lubicie po prostu słuchac muzyki nie przeszkadazając sąsiadom, to większość wzmacniaczy będzie dobrze grała z większością kolumn, niezależnie od nierówności czy równości ich charakterystyki impedancji.

Gość druum

(Konto usunięte)

które lepiej zagrają w pokoju ok 20m2 (w zasadzie jest postawiona mała ścianka dzieląca przestrzeń pokoju i kolumny stoją we wnęce ok. 15m2 - ale dźwięk rozchodzi się po całym pokoju). Podobno Omegi 509 mają jeszcze lepszy bas - ale czy nie za duży do mojej akustyki?.Odległość kanapy do kolumn ok. 2,5 do 3m.

A może jakiś minitor? (obecnie jadę na JPW ML 610 i nawet nieżle schodzą w dół). Jest spory wybór kolumn do 2 tysięcy i można się pogubić. Też zastanawiałem się nad B&W. Może macie jakieś sugestie? Lubię dobry dół i reszta też musi grać średnica a wysokie dla mnie nie muszą być zbyt wyostrzone bo pokój bez zasłon i mało umeblowany - więc wyostrza to dźwięk.

Dzięki za ewentualne sugestie. Do tematu wróce jutro bo już muszę się wylogować. Pozdro!!

https://www.audiostereo.pl/topic/830-avance-omega-503-czy-eltax-liberty-5/

Avance'ów nie słuchałem. Eltaxy grają nieźle w swojej cenie, ale bardziej podobały mi się B&W309. Słuchałem ich z NAD300 + NAD521. Szukaliśmy dla kolegi kolumn do 2000 i ostatecznie zdecydował się na przeceniony starszy model JPW. W ogłoszeniach mozna znaleźć używane Dali450 - warto dołożyć ok.300-400złotych i kupić takie głośniki.

wkrotce napisze cos o dali 505 w opiniach. mialem to zrobic w weekend, ale musze przetestować jeszcze jedno ustawienie tych kolumn.

jezeli chcesz nabyc nowe kolumny to moze moja opinia niewiele ci pomoze, bo dali 505 juz nie są produkowane, a 5005 podobno grają inaczej. ja nie sluchalem wiec nie wiem

Dali 450 tp kolumny dwu i półdrożne, to stara "czerwona" seria, której następcą są już droższe Dali Evidence. Dali 505 i 5005 to seria podstawowa - niebieska. Różnica jest między nimi naprawdę duża. Jestem za używanymi 450.

Rzeczywiście tak odebrałem B&W - jako wyostrzone i jakby zbyt nerwowe, nieco efekciarskie.

A mój przyjaciel zdecydował się na model JPW SS-554, jeśli dobrz pamiętam. To kolumny trójdrożne, z subwooferem skierowanym do tyłu i ukrytym ja metalową siatką.

• 39 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.