Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa własnego studia, reżyserki - akustyka

hit_man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od około dwoch tyg czytam to forum tak jak i inne i ciągle nie potrafię dobrze sobie wszystkiego rozplanować. Chodzi oczywiście o wygłuszenie i wytłumienie. Przeszukałem mase tematów na ten temat ale nie znalazłem nic n a tyle konkretnego by mnie mega zaciekawiło. Pokój mój to 3x4x2,8 metra. Mały ale swój(jeden z dwóch , drugi do spania i nauki) - wymiarami taki sam :) ) Poprzednio przed remontem w pokoju było: pianka na ścianach( nie w całości ok połowa), w narożnikach były walce z materiału który był w starych wersalkach, dywanik a na tylniej ścianie wełna mineralna(5 cm) przykryta tapetą.

Ogólnie rzecz biorąc wyglądało to wszystko brzydko (koszta), akustycznie rewelacji nie było, wytłumiłem za dużo wysokich ale przyzwyczaiłem się (napewno lepiej niż przed ) .

Pokój używam do tworzenie muzyki(trance, house, chill, d'n'b, szeroko pojęta elektronika).

sprzęt jaki posiadam to dobry komputer , Alesis m1 active mk2, akg k 240, klawiatura sterująca i trochę sprzetu dj'jskiego.

To tyle jeśli chodz i wstęp. Mój plan wygląda tak: w rogach chce zrobić pułapki basowe (4) stawiajac ściankę z płyty gipsowej, wyszedłby trójkąt w połączenieu ze scianą o długości 24 cm. pułapka posiadałby otwory(4) o średnicy 9 cm a w nich bass refleks o długości 8 cm. całość chce wypełnić wełną mineralną o dużej gęstośći. Tylna ściana - wełna mineralna a na to płyta gipsowa , chcę ją wygłuszyć ze względu na pokój gościnny który jest za nią(poprzednio pomagało). Sufit - podwieszany z 10 cm wełny mineralnej pod płytą i opadający od w ok 3/4 długości pokoju w kierunku odsłuchów pod kątem(jakim?) . Wszystkie łączenie stelaży zakropie pianką montażową aby czasem cos nie dzwoniło.

ściany boczne i przednia - tu pojawia się problem bo myślałem ponownie o gąbkach piramidkach 50x50x7 cm + jeszcze jakiś wzór. użyć ich tyle by chodząc z lusterkiem po ścianie było widać kolumny . z tyłu będzie sofka, w oknie jakaś zasłonka, podłoga jakiś ładny puchaty dywanik a biurko z odsłuchami bedzie odstawione od ściany .

Jestem studentem więc nie moge na to wydac 1500 zł bo i tak narazie dużo poszło i pójdzie na remont (wymiana grzejnika+ przeróbka rur, cykliniarka, drzwi, wentylacja, sufit sciany i reszta)

Czekam co byście mi zaproponowali bo już się sam zgubiłem niestety w tym całym świecie nutek i fal stojących :D pozdrawiam

1500 zł nie wystarczy by pokoj akustycznie nadawał się do produkcji :/ ? to ile miliard ?

myślę, że zadając takie pytania nie powinieneś wspominać o pieniądzach - zaproponowane pomysły powinieneś sam próbować zmieścić we własnym budżecie lub skorygować budżet;

nikt za Ciebie nie zrobi całej roboty a pytając w taki sposób zniechęcasz czytających Twój temat; sorry za offtopic

Dokładnie, na tym forum siedzą same krezusy którzy nie wiedzą co z kasą zrobić i kwota 1500 zł, dla nich to jak splunąć i tyle to oni dziennie wydają na skarpetki.

A tak na poważnie. Myślę że jeżeli chcesz coś osiągnąć w tym temacie to większość rzeczy sam musisz zrobić. Płyty G-K nie są drogie otwory sam zrobisz i masz już zaoszczędzone kilka stówek na profesjonalnej zabudowie. Ja dla mnie za dużo wełny mineralnej w pokoju. Po dwóch latach to pylicy płuc dostaniesz od wełny :) Lepiej zastosować gąbkę w narożnikach, pójdziesz do tapicera to za grosze na pewno uda Ci się wyrwać coś odpowiedniego (pamiętaj że im cięższa tym lepiej). Na tylnej ścianie wełna mineralna jest ok, jeżeli zabudujesz ją ścianą G-K. Ale żeby dobrze wykonać taką ścianę szczelną akustycznie trzeba mieć trochę wprawy i praktyki. Najlepiej też pomiędzy wełną a ścianką zostawić 5 cm wolnej przestrzeni.

Sufit to osobna sprawa, myślę że możesz sobie to zostawić na później jak uda Ci się odłożyć trochę kasy :) Ewentualnie zrób sobie namiot z koca nad głową ;)

Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Widzę, że wkoncu temat trafił do kogoś odpowiedniego. Ale ok, wracajac do tematu - jeśli chodzi o coś w stylu rezonatorów helmholtza jakie chce wykonać w narożnikach to tam bedzie płyta G-K tak jak wspominasz i wełna , ale przy kazdym z otworów zabezpiecze dawając na bass reflex gąbkę(bądź cośinnego jeśli to nei zda egzaminu) tak aby wełna sie nie dostawała do pokoju , mam nadzieje ze zda egzamin :) i tak z tyłu bedzie zabudowana płytą . Ścianka tylna jak i sufit własnie sie robią. Całość prac wykonuje razem ze znajomym fachowcem(kilkanaście lat w wykonczeniach) . co mogę uczynić z przednią scianą i bocznymi ?

Nie przesadzał bym zbytnio z wytłumieniem. Na razie zrób to co masz zaplanowane i zobacz jaki będzie efekt. Na boczne ściany możesz powiesić ramę z naciągniętym płótnem. Uspokoi to wysokie tony i odbicia w pomieszczeniu.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie po pewnym okresie. Przesyłam załączniki z postępów w pracach. Na wate przyjdzie na dniach płyta K-G wiec proszę o rady , sugestie jakiś zmian itp jeszcze przed ich założeniem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35466-0-63345500-1307731027_thumb.jpg

post-35466-0-34691900-1307731035_thumb.jpg

post-35466-0-35015600-1307731045_thumb.jpg

post-35466-0-14069700-1307731054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.