Skocz do zawartości
IGNORED

Stary Sony CDP-M25 usterka

olo90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem: odtwarzacz jest włączony bez względu na położenie przycisku 'power'; w momencie podłączenia go do sieci, rozpędza płyte że strach co sie dalej stanie. Włącznik jest ok. Pod szufladą jest koło zebate wew. i zew. - w środku kolejne malutkie koło i przekaźnik sterowany tym dużym. Tak myślałem czy to to. Ale chyba nie. Czy to problem mechaniczny czy elektroniczny? Odtwarzacz posiada też na płycie pokrętła przestawiane śrubokrętem - może to tego kwestia... Starszy CD, więc zapewne ma prostszą budowe. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc?

https://www.audiostereo.pl/topic/83198-stary-sony-cdp-m25-usterka/

Witam. Mam taki problem: odtwarzacz jest włączony bez względu na położenie przycisku 'power'; w momencie podłączenia go do sieci, rozpędza płyte że strach co sie dalej stanie. Włącznik jest ok. Pod szufladą jest koło zebate wew. i zew. - w środku kolejne malutkie koło i przekaźnik sterowany tym dużym. Tak myślałem czy to to. Ale chyba nie. Czy to problem mechaniczny czy elektroniczny? Odtwarzacz posiada też na płycie pokrętła przestawiane śrubokrętem - może to tego kwestia... Starszy CD, więc zapewne ma prostszą budowe. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc?

Dziwne trochę. Rozpędza się, nawet gdy power jest wyłączony? To jest w takim razie jakieś zwarcie. Opisz dokładniej, w którym momencie się rozpędza. Sprawdź gniazdo zasilające, wszystkie kabelki.

I na razie nie ruszaj tych pokręteł.

Rozpędza sie jak tylko podepnę kabel sieciowy do odtwarzacza, jak szuflada jest wysunięta, to sobie ją wsunie i dąży do załadowania krązka i kręci się bardzo szybko. Charakterystyczna równierz rzecz, że kiedy włącze power, to włącza sie wyświetlacz - przed włączeniem power wyświetlacz jest wyłączony. Jeszcz wcześniej tak było ze sie czasem sie ładował i odtwarzał muzyke na wyłączonym włączniku. Później jak czyściłem laser - to chyba po tym tak się zaczeło robić. Nie wiem też czy gafy nie zrobiłem bo czyściłem wacikiem do uszu nasączonym spirytusem. A może on wsiąkł trochę do kosteczki z laserem i robi zwarcie, ale alkochol szybko paruje.

olo90: taki Sony wart jest ze 30 zł, i to sprawny. Warto tracić czas na reanimację trupa?

Skoro tak mówisz - kupie, nawet za trochę więcej :) ale to moj sentymentalny odtwarzacz. Jak bym go naprawił własnymi rencoma to bym miał wiekszą satysfakcję.

Dziękuje Wszystkim za pomoc!

Skoro tak mówisz - kupie, nawet za trochę więcej :) ale to moj sentymentalny odtwarzacz. Jak bym go naprawił własnymi rencoma to bym miał wiekszą satysfakcję.

Dziękuje Wszystkim za pomoc!

Kup sobie drugiego, a ten miej na części. Tym spirytusem nie powinieneś był czyścić, do czyszczenia używaj alkoholu izopropylowego, na allegro kilka złotych. Ale sądzę, że to nie jest wina samego spirytusu, tylko albo złego połączenia kabelków, albo zwarcia. Mam takiego samego cedeka i powiem Ci, że to bardzo udany model. Gra bardzo naturalnie, żywo, nawet bez modyfikacji. Z dziesiątków soniaczy, jakie przerobiłem, to jeden z moich ulubionych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.