Skocz do zawartości
IGNORED

marantz cd-73 przeróbka....

rc24

Rekomendowane odpowiedzi

mam kilka dni cd marantza cd-73 , coś w nim buczy ..... po dyskusji na forum wymieniłem kondensatory w zasilaniu 2x1500 i 3x2200, i nic jakby krócej buczał, uspokoi się szybciej i gra, ale np. wczoraj się wyłączył i klapa... zagrał dopiero dzisiaj rano.... Jest ktoś z okolic Katowic kto sie podejmie naprawy za rozsądne pieniądze??? A i chciałem zapytać czy da się go ztuningować tak aby była znacząca poprawa... czy zostawić go oryginalnego?? Pozdrawiam gregaudio!! który mi pomaga w rozszyfrowaniu tego cd-ka. czesc!

https://www.audiostereo.pl/topic/8323-marantz-cd-73-przer%C3%B3bka/

Da się go stuningować ,że bedzie znacząca poprawa,naprawdę sporo można pewnie z niego wyciągnąć.A z zewnatrz zostanie bez zmian,więc co za różnica.Kolekcjonerski to on by był gdyby nie grał dobrze,a jak go stuningujesz to nie jeden CD-ek za 4000zł wywali,więc o co chodzi z tym zostawianiem w orginalnym stanie??

Awaryjność jest mankamentem tak starych CD-ków.Już większość 4-5 lat młodszych chodzi do dzisiaj bez usterek.Też mam jednego z tych lat i też nie mogę znalkeźć małej usterki.Moze Gregaudio się podejmie tuningu,spytaj.

rc24

Najpierw musisz go doprowadzic do poprawnej pracy , potem mozna muslec wiecej. Wymieniłes teraz kondensatory te 1500 filtr za mostkiem do analogu i 2 x2200 fitr za mostkiem do cyfrówki . Tam sa jeszce napiecia -18 v i -7V do transportu i pewnie masz nadal stare kondziołki .Trzeba wymienic wszystko są tam dwa po 100uf jeden na 35 v drugi na 50v jeden znich jest bocznikiem diody . i cztery 33uf 16v te są za stabilizatorami w układzie. też nalezy je wymienic . Jedynie sa tam dwa takie lezace niebieskie Philipsa 22 uf ,te zarazy sa bardzo trwałe mozna je narazie zostawic . Kondziołki te 33 mozna do 100uf nie mniej niz 16v ,zalezy co dostaniesz , te 100 raczej takie same pojemnosci i napiecia . Potem oczywiście trzeba testowac czy przestał wariowac .

wymieniłem ...wydaje się być ok!! ale nie zapeszam..... po kilku dniach się okaże... tylko zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz ..że czasem mi się fonia wyłączy a płyta się kręci.... stało mi się juz tak 2 raz... ale może się poprawi niech kondziołki pochodzą cały dzień...Pozdrawiam Gregaudio...!!! jak będziesz gdzieś w okolicy to zapraszam na grilla... czesc!

..........................bucz enie ucichło.....................al e............................ ...................... sygnał czasami zanika.....a płyta się kręci....naciskam stop i cos strzela raz!...płyta staje, naciskam play .cos strzeka i płyta się zaczyna obracać...i jest cisza.... . wyłączam power... ponownie włączam za jakiś czas i gra nadal .... ???????? ......................Grzegorz u...Pomocy.... :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.