Skocz do zawartości
IGNORED

pułapki basowe czy zasłona?

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę uderzać w tony w jakie razem z Jarko uderzyliście...

Wynika z tego, że nie macie żadnych doświadczeń w tym temacie.

A jak Wam dobrze idzie strofowanie innych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Za kolumnami, mniej więcej na wysokości głośników znajduje się pas z materiału tłumiącego i nieco rozpraszającego. Nie muszą być to specjalne ustroje akustyczne, ale na przykład gruby kilim na ścianie może dać dobry efekt, będąc jednocześnie jedynym "ustrojem akustycznym", możliwym do zaakceptowania przez żonę. "

"Okna silnie odbijają dźwięk, czasami wpadając w rezonans. Na czas odsłuchu zasłaniamy je grubymi zasłonami. "

Właśnie na ścianie z kolumnami mam okna - no to chyba muszę użyć zasłon, niekoniecznie do "łapania" basu...

Lord... a o czym zapytuje autor? Co zrobi zasłona to ja wiem i pisałem o tym chyba ze dwa razy. A poczytaj łaskawie o co pytał autor i zobaczysz w jakim ja kontekście pisałem o tych zasłonach. Ludzie wiele nie rozumieją a nawet nie czytają a potem wklejają zbędne cytaty :).

Grzegorz a co ma ilość pułapek do skuteczności wiszącego kawałka szmatki z Leroya? :)

Nawiasem mówiąc, ze trzy razy szukałem tam czegoś grubego i nie znalazłem. Będę musiał zrobić zasłony na okna u tapicera chyba :). Ale to nie ze względu na bas :).

Wielu tu pisze, że lubi czuć tzw. masowanie na żołądku podczas odsłuchu. To zdajcie sobie proszę sprawę jaka musi być energia fali abyście to mogli odczuć i Wy i wasza kanapa. A teraz zdajcie sobie sprawę czy jakaś zasłona sobie z taką energią poradzi? Dla mnie to tyle w temacie bo ja też żadnej draki nie chcę :).

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Lord... a o czym zapytuje autor? Co zrobi zasłona to ja wiem i pisałem o tym chyba ze dwa razy. A poczytaj łaskawie o co pytał autor i zobaczysz w jakim ja kontekście pisałem o tych zasłonach. Ludzie wiele nie rozumieją a nawet nie czytają a potem wklejają zbędne cytaty :).

Grzegorz a co ma ilość pułapek do skuteczności wiszącego kawałka szmatki z Leroya? :)

Nawiasem mówiąc, ze trzy razy szukałem tam czegoś grubego i nie znalazłem. Będę musiał zrobić zasłony na okna u tapicera chyba :). Ale to nie ze względu na bas :).

Wielu tu pisze, że lubi czuć tzw. masowanie na żołądku podczas odsłuchu. To zdajcie sobie proszę sprawę jaka musi być energia fali abyście to mogli odczuć i Wy i wasza kanapa. A teraz zdajcie sobie sprawę czy jakaś zasłona sobie z taką energią poradzi? Dla mnie to tyle w temacie bo ja też żadnej draki nie chcę :).

witam mam zaslone na tv z b. grubego weluru 150x80 pofaldowana i napisze ze wygladza mi dzwiek a jest ona usytuowana miedzy kolumnami 0,5m z tylu.

Nie chcę uderzać w tony w jakie razem z Jarko uderzyliście...

Wynika z tego, że nie macie żadnych doświadczeń w tym temacie.

A jak Wam dobrze idzie strofowanie innych...

Grzesiek, w jakie tony? Człowiek stara się społecznosciowo pomóc i doradzić we własnym zasobie sił. Siły jakie tu mamy takimi sobie pomagamy. Samych ekspertów chciałbyś tu mieć? NIE MA. To znaczy, że nie ma sensu innym doradzać? NIe trzeba być ekspertem aby w OCZYWISTYCH sprawach napisać chociaż tyle aby sensownie zaradzić komuś w temacie jego problemu choćby po to aby wyprowadzić go z błędnego mniemania. Napiszę tylko jeszcze raz... na bas to żadna zwyczajna zasłona nie pomoże. A jak mniemasz inaczej, to poproszę o jakiegoś eksperta co znajdzie uzasadnienie, które pomoże mi z błędu się wyswobodzić. Może być nawet jakiś artykuł to opisujący. Ja mogę na potwierdzenie swoich rad takie wskazać. Zresztą już wskazywałem i nie mam potrzeby się z tym powtarzać. Ludzie dlaczemu :) jesteście takie wrogowo ustawnione :).

Czesio

witam mam zaslone na tv z b. grubego weluru 150x80 pofaldowana i napisze ze wygladza mi dzwiek a jest ona usytuowana miedzy kolumnami 0,5m z tylu.

No to pisz i nie zaprzeczę ci wcale. Ale my tu w sprawie autora wątku piszemy o sprawach basowych... a nie wygładzeniowych :) I co?

Grzesiek, w jakie tony? Człowiek stara się społecznosciowo pomóc i doradzić we własnym zasobie sił. Siły jakie tu mamy takimi sobie pomagamy. Samych ekspertów chciałbyś tu mieć? NIE MA. To znaczy, że nie ma sensu innym doradzać? NIe trzeba być ekspertem aby w OCZYWISTYCH sprawach napisać chociaż tyle aby sensownie zaradzić komuś w temacie jego problemu choćby po to aby wyprowadzić go z błędnego mniemania. Napiszę tylko jeszcze raz... na bas to żadna zwyczajna zasłona nie pomoże. A jak mniemasz inaczej, to poproszę o jakiegoś eksperta co znajdzie uzasadnienie, które pomoże mi z błędu się wyswobodzić. Może być nawet jakiś artykuł to opisujący. Ja mogę na potwierdzenie swoich rad takie wskazać. Zresztą już wskazywałem i nie mam potrzeby się z tym powtarzać. Ludzie dlaczemu :) jesteście takie wrogowo ustawnione :).

Czesio

No to pisz i nie zaprzeczę ci wcale. Ale my tu w sprawie autora wątku piszemy o sprawach basowych... a nie wygładzeniowych :) I co?

to ze : zaslony sie nie nadaja :) a te Twoje ostatnie zdanie to ...ze co ???

My nie chcem rozróby ;).

My również zapytujem. I nie uzyskujem odpowiedzi.

Nie jestem przeciw. Chcę tylko przekonujących odpowiedzi. Na razie postawiłem tezę, że jeśli w pomieszczeniu jest potężny rezonans to umieszczenie jednej pułapki niczego (precyzyjniej: niewiele) nie zmieni.

Ile pułapek trzeba, dwie? I dlaczego w narożach?

Dlaczego skoro fala stojąca wypełnia całe pomieszczenie od ściany do ściany umieszczenie pułapki ma spowodować wytłumienie tej fali. czy to taka odwrotność membrany? Chyba nie. Membrana pompuje.

Ale oczywiście jak ktoś zniweluje fale stojące za pomocą walca to szacun ;)

A ze szmat radzę nie kpić.

Gdzie w komorze bezechowej są pułapki?

Są tam odpowiednio ukształtowane bryły minimalizujące odbicia i pochłaniające dźwięki.

Do czego zmierzam?

Teraz wyobraźmy sobie wprowadzanie tam obiektów odbijających, ożywiamy pomieszczenie. Jak zrobi się to z głową to otrzymamy znakomite pomieszczenie odsłuchowe pozbawione fal stojących.

Nie kpimy tylko piszemy, że do zaradzania sprawom basowym się nie nadają.

Są tam odpowiednio ukształtowane bryły minimalizujące odbicia i pochłaniające dźwięki.

A kto powiedział że musi być je widać?

A kto powiedział, że te bryły, to nie spełniają roli pułapek/pochłaniaczy? Są tak wielkie że znakomicie się do rozprawienia się z basem nadają.

Teraz wyobraźmy sobie wprowadzanie tam obiektów odbijających, ożywiamy pomieszczenie. Jak zrobi się to z głową to otrzymamy znakomite pomieszczenie odsłuchowe pozbawione fal stojących.

To właśnie będzie nieomal podobnie jak byś takimi gąbkowymi połwalcami, o których wspominałem, wyściełał cały pokój a potem go ożywił nieco. Ale to byłoby nieudolne pomieszczenie bezechowe :). Weź też pod uwagę, że w pokoju 20-30m2 nie zrobisz porządku z basem tak jak w komorze, bo takie pomieszczenie jak komora ma sporo więcej metrażu a to co w środku stanowi przestrzeń wolną/użyteczną, to mała jego część zaledwie, bo ok 1/3 całości (np. Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie) :). O czym my tu gadamy? :) Chcesz rozwinąć temat zasłony do problemów komór bezodbiciowych? :). Taka komora ma 1000m3 a 300m3 jako wolna przestrzeń :). To ile do życia zostanie ci z pokoju np. 20m2 który ma ok. 50m3? Nie wiem czy łóżko wstawisz a komora bezechowa i tak ci z tego nie wyjdzie :). A co dopiero jakbyś jeszcze chciał wstawić sprzęt i coś do ożywienia akustyki :))). Ja daję już spokój w temacie :). Autor tematu ma co przemyśliwać i niech sobie postanawia co dalej sobie poczyni. Jak dla mnie to może sobie zasłonki wieszać jak mu to się podoba :).

Zrobiłem fotkę odręcznego rysunku poglądowego jak zrozumieć pochłanianie basu na przeszkodzie typu zasłonka i przeszkodzie typu coś bardziej mięsiwego ale już nie chce mi się go wklejać :). Idę na piwko.:)

My nie chcem rozróby ;).

My również zapytujem. I nie uzyskujem odpowiedzi.

Nie jestem przeciw. Chcę tylko przekonujących odpowiedzi. Na razie postawiłem tezę, że jeśli w pomieszczeniu jest potężny rezonans to umieszczenie jednej pułapki niczego (precyzyjniej: niewiele) nie zmieni.

Ile pułapek trzeba, dwie? I dlaczego w narożach?

Dlaczego skoro fala stojąca wypełnia całe pomieszczenie od ściany do ściany umieszczenie pułapki ma spowodować wytłumienie tej fali. czy to taka odwrotność membrany? Chyba nie. Membrana pompuje.

Ale oczywiście jak ktoś zniweluje fale stojące za pomocą walca to szacun ;)

Do czego zmierzam?

Moja szmata :) na tv robi swoje np. trabka jest trabka zero ostrosci solista Budki Suflera nie drze ryja , kobiece wokale nie sa az tak mocno piskliwe itp a co do basu z tym akurat nie mialem i nie mam problemow ...moze mam dobre pomieszczenie :)

Nie kpimy tylko piszemy, że do zaradzania sprawom basowym się nie nadają.

A kto powiedział że musi być je widać?

A kto powiedział, że te bryły, to nie spełniają roli pułapek/pochłaniaczy? Są tak wielkie że znakomicie się do rozprawienia się z basem nadają.

To właśnie będzie nieomal podobnie jak byś takimi gąbkowymi połwalcami, o których wspominałem, wyściełał cały pokój a potem go ożywił nieco. Ale to byłoby nieudolne pomieszczenie bezechowe :). Weź też pod uwagę, że w pokoju 20-30m2 nie zrobisz porządku z basem tak jak w komorze, bo takie pomieszczenie jak komora ma sporo więcej metrażu a to co w środku stanowi przestrzeń wolną/użyteczną, to mała jego część zaledwie, bo ok 1/3 całości (np. Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie) :). O czym my tu gadamy? :) Chcesz rozwinąć temat zasłony do problemów komór bezodbiciowych? :). Taka komora ma 1000m3 a 300m3 jako wolna przestrzeń :). To ile do życia zostanie ci z pokoju np. 20m2 który ma ok. 50m3? Nie wiem czy łóżko wstawisz a komora bezechowa i tak ci z tego nie wyjdzie :). A co dopiero jakbyś jeszcze chciał wstawić sprzęt i coś do ożywienia akustyki :))). Ja daję już spokój w temacie :). Autor tematu ma co przemyśliwać i niech sobie postanawia co dalej sobie poczyni. Jak dla mnie to może sobie zasłonki wieszać jak mu to się podoba :).

Zrobiłem fotkę odręcznego rysunku poglądowego jak zrozumieć pochłanianie basu na przeszkodzie typu zasłonka i przeszkodzie typu coś bardziej mięsiwego ale już nie chce mi się go wklejać :). Idę na piwko.:)

idz na piwko i przemysliwac :) Jutro tu zajrzyj i blysnij czyms nowym pozdrawiam

Piwko otwarte a slaw123 zastanów się o czym tu mowa w tym wątku jest. Bo nawet tego nie raczysz wiedzieć :). A znasz sposób (a są dwa a i trzy) aby jednocześnie oglądać TV i nie mieć tych problemów o których piszesz z piskami itp?

Wrzućcie sobie X-mena na Polsacie dla rozluźnienia. Nawet za plecami słyszę wiele efektów ze stereo jedynie. Też mam chyba niezgorsze pomieszczenie :P.

Powodzenia z zasłonkami :)

Piwko otwarte a slaw123 zastanów się o czym tu mowa w tym wątku jest. Bo nawet tego nie raczysz wiedzieć :). A znasz sposób (a są dwa a i trzy) aby jednocześnie oglądać TV i nie mieć tych problemów o których piszesz z piskami itp?

Wrzućcie sobie X-mena na Polsacie dla rozluźnienia. Nawet za plecami słyszę wiele efektów ze stereo jedynie. Też mam chyba niezgorsze pomieszczenie :P.

Powodzenia z zasłonkami :)

pamietaj jak pijesz browara to....UWAZAJ abys nie zapomnial pij z umiarem i na dwie nogi tzn 2,4,6,8 itd bo jak wypijesz 3 ,5 to bedziesz kulal albo bredzil i wypisywal glupoty jak to robisz a na marginesie miales wrocic dopiero jutro jak wytrzezwiejesz pozdro :)

Znalazłem na pewnym forum dość ciekawe podejście do konstrukcji rezonatora, ale jak się okazało dość skutecznego.

Forumowicz miał problem z rezonansem ok 44Hz, po zastosowaniu rezonatora skrócił się czas pogłosu i garb się zmniejszył na wykresie.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-97323000-1307736035_thumb.jpg

post-11945-0-80658100-1307736047_thumb.jpg

post-11945-0-49310900-1307736056_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorzu gratuluję :-) Świetne pytania....

Nikt zdaje się nie wyciąga z fal dźwiękowych analogii do światła.... A są zjawiskami tak podobnymi w swojej naturze przecież. Pomijając prędkości mamy w obu przypadkach i falę i pochłanianie i odbicia. Jeśli ktoś twierdzi że wstawiając czarnego klocka do rogu pokoju z małą dziurką przez którą wpadnie światło i wewnątrz klocka się to światło pochłonie a w pokoju zrobi się ciemniej to ma rację.... Ta dziurka upraszczając pochłonie tyle światła ile wynosi proporcja jego powierzchni * współczynnik zmierzający do 1 do wszystkich powierzchni w pomieszczeniu * ich współczynnik odbicia (od prawie 0 do prawie 1). Nie zwracacie tylko uwagi że pozostaje szary klocek który pochłonie część światła na zasadzie powierzchnia klocka * współczynnik pochłaniania. I tu tylko macie tą zauważalną stratę. Tyle i aż tyle. Podobnie zadziała wstawienie materaca do pokoju w pozycji pionowej.....

A wykres zmieni się także gdy otworzę drzwi balkonowe najlepiej nie pod kątem prostym. W sumie przecież takie drzwi to dopiero jest pułapka niezła... Prawie dwa metry kwadratowe z pochłanianiem równym 1 i wessie wszystko. Ojej.... Wszystko? A przecież zależy nam na określonej częstotliwości.... Macie wzór dla rezonatora Helmholtza który dokładnie wyliczy Hz. Konia z rzędem temu kto wyliczy ile dB pochłonie taka konstrukcja te wyliczone Hz.... :-) Mam was! :-P

Najlepsza metoda to albo przebudować lub przemeblować pomieszczenie aby rozproszyć i pochłonąć jak najwięcej. Szczególnie dotyczy to przeciwległych ścian. Lub zazwyczaj o wiele taniej i estetyczniej i szybciej oprócz prostych zabiegów z samym dołożeniem tego i owego po prostu kupić cyfrowy korektor i z nim walczyć z modami pomieszczenia. Pierwsze herce są najważniejsze i wyższe harmoniczne także znikną. Ale Ameryki nie odkryłem i nie ja pierwszy o tym mówię w tym wątku ;-)

Przepraszam jeśli coś pokiełbasiłem. Zmęczony nieco jestem po podróży....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Analogia do światła tylko częściowo nadaje się do wspomagania rozumowania od dźwięku:

Ukryta Zawartość

A w sferze pochłaniania/rozpraszania, to jest już inna bajka. Długości fal dźwiękowych i świetlnych i niesiona przez nie energia są niewspółmierne do siebie a za tym i reakcja na przeszkody/ustroje nietożsama. Bravo32, na korektorach się nie znam więc chętnie poczytam sobie o nich w innym wątku jak taki założysz. Tu skupmy się może bardziej na tytułowych zagadnieniach.

Bravo32 napisał:

Przepraszam jeśli coś pokiełbasiłem. Zmęczony nieco jestem po podróży....

A może lepiej wpierw wypocząć zamiast wypisywać za co z góry się przeprasza? (pominę że głupoty). To tak samo jak zrobić kupkę na środku pokoju przeprosić i sobie pójść :). Ciekawe co ty jako gospodarz powiedziałbyś na to? :)

Ukryta Zawartość

>Dziobek

Obejrzyj z uwagą i wyciągnij wnioski. Zademonstrowane są ustawienia i adaptacje w pokoju odsłuchowym. W tym użycie bass traps. Udzielone są porady.

Ukryta Zawartość

Przeczytaj porady. Akustyka wnętrz.

Ukryta Zawartość

Poszukaj w internecie stron o adaptacjach akustycznych pomieszczeń.

Zwróć uwagę na to, że jakość BASU zależy również od jakości sprzętu.smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Dziobek

Obejrzyj z uwagą i wyciągnij wnioski. Zademonstrowane są ustawienia i adaptacje w pokoju odsłuchowym. W tym użycie bass traps. Udzielone są porady.

O! Widzę, że wygrzebany prze ze mnie film w necie się przydaje :). To fajnie. Dobrze żeby każdy tak coś chciał poszukać i pomagać innym w ich problemach zamiast wypisywać jakieś nieokreślone dyrdymały jak niektórzy w różnych wątkach.

>Jarkog

Masz u mnie punkt za posługiwanie się netem!

Tu jest poglądowy przykład adaptacji pomieszczenia i budowy paneli.

Ukryta Zawartość

Mając tą wiedzę można sobie poradzić w prosty sposób z akustyką a na pewno skorygować poprawiając warunki odsłuchowe. Doktoraty zbędne!

Ukryta Zawartość

>Jarkog

Mając tą wiedzę można sobie poradzić w prosty sposób z akustyką a na pewno skorygować poprawiając warunki odsłuchowe. Doktoraty zbędne!

NIe do końca chyba się z tym zgodzę :). Naoglądałem się pelno filmików obrazujących nawet jak samodzielnie (jednoosobowo) można sobie wygłuszyć sufit czy ścianę a by odizolować się od chalasów zewnętrznych. To faktycznie nie potrzebuje doktoratów. Ale zwykłaizolacja akustyczna to już nie to samo co adaptacja akustyczna :). I tu same filmiki nie pomogą raczej moim skromnym zdaniem :).

Zwracam uwagę, że tłumienie i rozproszenie jest jak najbardziej częścią adaptacji akustycznej. Powyższe przykłady są często stosowane i uważam, że w domowych warunkach warte zastosowania.smilee.gif

W sumie zależy jak na to spojrzeć. Można i tak. Ale ja patrzę w kontekście swojego lokalu. I gdybym miał zadowalającą izolacyjność ściany i sufitu od sąsiadów, to myślałbym jedynie o adaptacji :). A tak najpierw chcę się odizolować od sąsiadów dla samego komfortu mieszkania bez dźwiękowego śledzenia zdarzeń z ich życia :). I dalej nie musiałbym robić samej adaptacji gdybym nie słuchał muzyki. Dlatego nie wiążę tego z adaptacją akustyczną. Natomiast aby przystosować samo pomieszczenie do poprawnych odsłuchów, to dopiero wkraczamy z adaptacją. I nie mylić mi proszę tłumienia akustycznego wnętrza pomieszczenia z izolacyjnością ściany (wytłumianiem od hałasów zewnętrznych) :).

Analogia do światła tylko częściowo nadaje się do wspomagania rozumowania od dźwięku:

Ukryta Zawartość

A w sferze pochłaniania/rozpraszania, to jest już inna bajka. Długości fal dźwiękowych i świetlnych i niesiona przez nie energia są niewspółmierne do siebie a za tym i reakcja na przeszkody/ustroje nietożsama.

Jak to? Nadaje się bardzo dobrze :-) Tylko jeszcze nie rozumiesz jak musisz traktować kolory :-)

Bravo32, na korektorach się nie znam więc chętnie poczytam sobie o nich w innym wątku jak taki założysz. Tu skupmy się może bardziej na tytułowych zagadnieniach.

Dawno jest

Ukryta Zawartość

A odnośnie skupiania się - polecałbym słuchać rad Grzegorza. Zresztą pominąłeś także kilka rzeczy które doradziłem więc proszę nie wrzucaj mnie do jakiegoś worka z etykietką nie na temat..... ;-)

A może lepiej wpierw wypocząć zamiast wypisywać za co z góry się przeprasza? (pominę że głupoty).

To tak samo jak zrobić kupkę na środku pokoju przeprosić i sobie pójść :). Ciekawe co ty jako gospodarz powiedziałbyś na to? :)

Chciałem się asekurować przed przejęzyczeniem. No ale to chyba dałem powód do przyczepienia się ;-)

Proszę zatem napisz gdzie napisałem takie głupoty.... :-P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to? Nadaje się bardzo dobrze :-) Tylko jeszcze nie rozumiesz jak musisz traktować kolory :-)

Barwa dźwięku i światła to dwie różne sprawy. Jedne to składowe zawartości harmonicznych W zasadzie ciągle są kłopoty z dokladną definicją barwy dźwięku), drugie to zależy praktycznie od długość fali elektomagnetycznej. Po za tym światło inaczej zareaguje na twój "czarny klocek umieszczony w rogu pokoju" niż fala dźwiękowa. Nawet fale dźwiękowe ale z różnych zakresów zareagują na niego inaczej.

Dawno jest

Ukryta Zawartość

Klub zwolenników konkretnego modelu korektora to nie to co np. temat korekcja kontra adaptacja akustyczna :).

A odnośnie skupiania się - polecałbym słuchać rad Grzegorza.

Grzegorz radzi mniej więcej tak:

Na basy -> zasłonki. To tak jakby ci radził na 1000 luxów -> sieć rybacka. Owszem wpływ będzie, tylko jakiego rzędu?

Następnie kolesiowi co już ma jakiś tam pokój w jakimś tam budynku, przebuduj lokal, przebuduj na skośne ściany i sufity a najlepiej pokój bezechowy i go potem ożyw :). Możesz słuchać takich rad nie zabraniam :).

Chciałem się asekurować przed przejęzyczeniem. No ale to chyba dałem powód do przyczepienia się ;-)

Proszę zatem napisz gdzie napisałem takie głupoty.... :-P

To myśl co piszesz, nie będzie powodów do czepiania się :).

Piszesz je powszechnie, nie ma więc konieczności wskazywania :))). Ale nierozumienie zależności długości fal i ich energii i zależności rodzaju/wielkości przeszkód, z którymi się spotykają na swej drodze i w jaki sposób z nimi reagują, to wystarczający przykład.

Ukryta Zawartość

Barwa dźwięku i światła to dwie różne sprawy. Jedne to składowe zawartości harmonicznych, drugie to zależy wyłącznie od długość fali elektomagnetycznej. Po za tym światło inaczej zareaguje na twój "czarny klocek umieszczony w rogu pokoju" niż fala dźwiękowa. Nawet fale dźwiękowe ale z różnych zakresów zareagują na niego inaczej.

Dziwne. Zawsze wydawało mi się że czarny pochłania wszystkie fale z zakresu widzialnego i dlatego jest czarny....

Klub zwolenników konkretnego modelu korektora to nie to co np. temat korekcja kontra adaptacja akustyczna :).

Ale kontra mnie nie obchodzi w ogóle. Jeśli potrzebujesz kontry to ją sam załóż :-)

Na basy -> zasłonki. To tak jakby ci radził na 1000 luxów -> sieć rybacka. Owszem wpływ będzie, tylko jakiego rzędu?

Następnie kolesiowi co już ma jakiś tam pokój w jakimś tam budynku, przebuduj lokal, porób skosy ścian i sufitów a najlepiej pokój bezechowy i go potem ożyw :). Możesz słuchać takich rad nie zabraniam :).

Ja myślę że ty masz problem z interpretacją po prostu....

To myśl co piszesz, nie będzie powodów do czepiania się :).

Piszesz je powszechnie, nie ma więc konieczności wskazywania :))). Ale nierozumienie zależności długości fal i ich energii i zależności rodzaju/wielkości przeszkód, z którymi się spotykają na swej drodze i w jaki sposób z nimi reagują, to wystarczający przykład.

No widzę właśnie że z fizyki kompletnie leżysz. I z dedukcji także.... :-(

Następnie kolesiowi co już ma jakiś tam pokój w jakimś tam budynku, przebuduj lokal, przebuduj na skośne ściany i sufity a najlepiej pokój bezechowy i go potem ożyw :). Możesz słuchać takich rad nie zabraniam :).

Nadużycie!

Nigdzie tak nie stwierdziłem!

Tak pisal Grzegorz:

Podstawa to pomieszczenie.

A niestety pułapka basowa/e to nie pomieszczenie ;)

Jak ktoś zdesperowany chce wstawiać jakieś klamoty do pokoju, to niech lepiej najzwyczajniej w świecie pochyli nieco sufit, zrobi krzywe (nierównoległe) ściany.

Do tego podstawą jest właściwe wytłumienie odpowiednich miejsc i rozproszenie w innych.

Oraz:

Nie warto bawić się w pułapki akustyczne.

Nawet przeczytanie grubych książek nie gwarantuje nic.

Zdecydowanie polecam ciężka szmatę ;)

Najlepiej mieć nierównoległe ściany, sufit i stosować pochłaniacze i rozpraszacze. Te można stosunkowo łatwo rozplanować na zasadzie prób po przeczytaniu krótkiego artykułu.

Do tego jakiś korektor, może jakiś procesor akustyki...

W Hi-end nie ma kompromisów!

;)

Lepiej biegać po pokoju z kilkoma klamotami wielkości dużej kolumny podłogowej ;)

Do tego jak fale stojące były, tak będą...

Dziwne. Zawsze wydawało mi się że czarny pochłania wszystkie fale z zakresu widzialnego i dlatego jest czarny....

Nie ma takiego czarnego co wszystko pochłonie. Tak jak i nie ma takiej zasłonki co pochłonie basy, tak jak nie ma cyfrowego korektora który poradzi sobie z modami pomieszczenia jak sam napisałeś:

Lub zazwyczaj o wiele taniej i estetyczniej i szybciej oprócz prostych zabiegów z samym dołożeniem tego i owego po prostu kupić cyfrowy korektor i z nim walczyć z modami pomieszczenia.

Ale kontra mnie nie obchodzi w ogóle. Jeśli potrzebujesz kontry to ją sam załóż :-)

Zrobiłem to już wcześniej w trosce o Ciebie i tobie podobnych :), możesz tam powtórzyć swoje mądre tezy o korygowaniu modów akustycznych procesorami :).

No widzę właśnie że z fizyki kompletnie leżysz. I z dedukcji także.... :-(

A to niech już ocenią sobie czytelnicy. Ja jestem w miarę spokojny jednak na racjonalne wskazanie moich pomyłek jestem zawsze otwarty. Ale... twoim sposobem... wybaczcie jeżeli coś odrobinę pomieszałem :))). Ale raczej nie pomieszałem. :P. Chyba zacznę tak pisać jak ty, bo można w ten sposób pisać od rzeczy i czuć się od razu usprawiedliwionym :).

Nie ma takiego czarnego co wszystko pochłonie.

A którego "koloru" czarny nie pochłania? :-)

Grzegorz7 dobrze prawi.

Jak ktoś do gołej ściany fotel przystawi zawsze będzie miał więcej basu. No cóż mimo, że proste jak budowa cepa to zawsze się znajdzie jeden co będzie to kontestował.

Grzegorz7 dobrze prawi.

Jak ktoś do gołej ściany fotel przystawi zawsze będzie miał więcej basu.

Ale jak pomiędzy ten fotel a ścianę powiesi się zasłonkę, to wcale nie będzie basu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.