Skocz do zawartości
IGNORED

pułapki basowe czy zasłona?

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

A którego "koloru" czarny nie pochłania? :-)

Każdego po odrobinie w całym spektrum. Znajdź mi czarną kulę z dowolnego materiału którą oświetlając będę widział tylko jako płaskie czarne koło bez powierzchni.

W Hi-end nie ma kompromisów!

;)

Dlatego powinieneś radzić likwidację ścian! :) Bo każde pomieszczenie o dowolnie skośnych ścianach zawsze jakieś stojące/rezonujące fale wygeneruje. :)

Dobra. Dyskusja przekroczyła 10x poziom potrzeb pytającego. Szkoda dalej opuszków palców sobie obijać bezsensownie :). Mam nadzieję, że chłopak powiesi sobie tę zasłonę albo kupi korektor i będzie szczęśliwy :). To najważniejsze.

Pozdrowienia

W końcu to jest hobby w którym wszystko można starać się wmówić ;)

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Ale jak pomiędzy ten fotel a ścianę powiesi się zasłonkę, to wcale nie będzie basu :)

Masz jakieś przykłady, konkrety, opisy, rysunki poglądowe, zdjęcia czy filmy demo z adaptacji a może sam to wymyśliłeś?

Każdego po odrobinie w całym spektrum.

Po odrobinie? :-D Mógłbyś zdefiniować co znaczy według ciebie odrobina? Bo chyba pomyliłeś skraje z dwóch różnych zakresów ;-P

Znajdź mi czarną kulę z dowolnego materiału którą oświetlając będę widział tylko jako płaskie czarne koło bez powierzchni.

Dowolny materiał? Proszę bardzo.... Osobliwość. Zgasiłem? ;-)

A teraz pozwól że ja zapytam. Znajdź mi w akustyce nawet przybliżony odpowiednik koloru czarnego.... :-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Jak ściany są wzajemnie skośne to niby jakie rezonanse mogą wystąpić?

Jak jest rezonans od ściany do ściany to jakaś pułapka nie "wessie" całej płaszczyzny fali o tej samej fazie...

Proste jak budowa cepa ;)

Chłopcy nawróćcie z tej drogi!

Wieszajcie zasłonki!

Jak ściany są wzajemnie skośne to niby jakie rezonanse mogą wystąpić?

O takich rezonansach czytałem w paru miejscach. Tak jak i o skośnych i stycznych. Tak i takie też występują w pomieszczeniach i to nawet wze ścianami równoległymi. Opisano nawet powstawanie rezonansu po obiegu po trasie podloga, ściana, sufit, ściana i z powrotem podłoga :).

mały cytat:

"Z tych powodów skośne ustawienie ścian nie eliminuje rezonansów. Chociaż stwierdzenie o eliminacji rezonansów przez stosowanie skośnych ścian jest błędne, to taka konstrukcja pomieszczeń ma jednak istotne zalety."

(GS)

Proste jak budowa cepa ;)

Teraz proste? Jak nie, to sobie proszę doczytać zamiast udowadniać swoją niewiedzę :).

Chłopcy nawróćcie z tej drogi!

Niektórzy chłopcy nawet jeszcze na nią nie weszli okazuje się:)

A pisałem że dyskusja przekracza potrzeby pytającego, to zauważam że przekracza też "stopień wtajemniczenia" dyskutantów :) Mam jeszcze gdzieś inny materiał o tym wspominający ale nie chce mi się już szukać. Sami weźcie się może za poszukiwania i poczytanie. Sam za mało znam zagadnienie aby Was edukować.

Mój pokój docelowo ma wyglądać tak:

ustroj.jpg

Pokój ma 17m2.

To duże zielone to kanapa (Kolos swoją drogą), zaraz za nią jest garderoba o głębokości około 1m, zakrywają ją drzwi przesuwane na szynach (chyba każdy wie o czym mówię).

Te szare pasy na białym tle to ściana, przez nią pokój ma stosunkowo nietypowy kształt… Fioletowe elementy to okna (Na razie tylko wertikale, brak zasłon), podłoga to panele - najzwyklejsze ze zwykłych, na niej leżą dwa futrzane dywaniki.

Sprzęt to oczywiście niebieskie kwadraty, do odsłuchu mam sporych rozmiarów fotel.

No i teraz mam kilka pytań:

- Czy taki układ jest optymalny?

- Czy zawieszenie za sprzętem (Kolumny z tylnym BR) oraz między oknami obrazów malowanych na płótnie o wymiarach 200x120cm bęzie dobrym rozwiązaniem?

- Czy „garderoba” znajdująca się za kanapą nie będzie wpływać negatywnie na akustykę pomieszczenia?

- Czy dwa dywaniki wystarczą, czy lepiej zainwestować w jeden duży?

Prosiłbym o jakieś sugestie co do układu, eksperymentowałem dość długo szukając najbardziej wygodnego rozwiązania, i przedstawiłem je właśnie na tym obrazku - zastanawia mnie jedynie czy taki układ będzie optymalny pod względem akustycznym. Na razie mogę jedynie teoretyzować bo nie mam jeszcze kompletnego sprzętu.

No to Grzegorz7 niedawno jeździł po pokoju znajomego i powie spektakularnie gdzie zasłonkę powiesić :) Albo które ściany "zeskosić" :)

Jest praktyk, to pokaże że może poradzić konkretnie.

Jarkog: Ty też się dzisiaj jakoś specjalnie chcesz zbłaźnić? Naprawdę jeszcze lata świetlne dzielą cię od wiedzy jaką ma Grzegorz..... Może jutro sobie uświadomisz że własne wieczorne śmiechy chichy następnego dnia już nie są takie śmieszne.....

Jarkog: Ty też się dzisiaj jakoś specjalnie chcesz zbłaźnić? Naprawdę jeszcze lata świetlne dzielą cię od wiedzy jaką ma Grzegorz..... Może jutro sobie uświadomisz że własne wieczorne śmiechy chichy następnego dnia już nie są takie śmieszne.....

Domyślam się, że jakąś musi mieć ale jakoś tylko próbuje robić z siebie smerfa ważniaka, który jednak konkretnie nie potrafi doradzić (albo nie chce). Wystarczającym dla jego ego jest popisywanie się tekstami w stylu przebuduj sobie ściany w pokoju, czego nie może zrobić 99% forumowiczów. Albo stwierdzenie, że klamory nie pomagają, też nikomu nie pomaga. Zejdźcie chłopcy na ziemię z tego kosmosu i zacznijcie pisać z sensem i adekwatnie do potrzeb. Bo jeżeli ma się tę wiedzę, to nie powinno to stanowić problemu. Ja na takiej zasadzie też mogę doradzić każdemu aby sobie kupił większe mieszkanie z pokojem 100m2 o wysokości 6m i w połowie zrobił sobie podłogę z siatki a resztę wypełnił koniecznymi ustrojami jak w komorze bezechowej i ożywił to sobie do własnych potrzeb. Kto zaprzeczy że to zła rada i że nie mam wiedzy? Chłopak chciał porady jak z nadmiarem basu sobie poradzić a Grześ nie zapytał go nawet jakie ma wymiary pokoju i nie wskazał mu jakie mody ma prawdopodobnie jego pomieszczenie i co mógłby próbować z tym konkretnie zrobić. To gdzie ta jego wiedza jest? Z tej odległości lat świetlnych jego wiedzy do mojej zerowej wynika, że to jego wiedza jest tak daleko z tyłu a dał tego tu dowody. Choćby z tymi rezonansami a raczej niby ich brakiem przy skośnych ścianach. To niech napisze mądrala jeszcze jakie te skosy musiałby człowiek zrobić i jaki jest sens rozmiarów takiego pomieszczenia aby to w ogóle było sensowne zastosować. Aby te rezonanse nie były aż tak szkodliwe. A i tak bez pułapek nie obeszłoby się. I czy w zwykłym pokoju mieszkalnym ok 20m2 np. zostało by wtedy miejsce na zwykłe życie. Bo pewnie nie wie a na pewno nie wie, bo jak sam pokazał, zasłyszał tylko coś o rezonansach osiowych o pozostałych nie miał pojęcia, że przy niewielkich skosach na jakie można by jeszcze od biedy sobie pozwolić w naszych warunkach lokalowych nawet, gdy fale nie zejdą się idealnie w fazie to i tak potrafią wygenerować falę rezonansową. Jeżeli ma wiedzę, to albo ambicja mu nie pozwala się z nią po ludzku dzielić albo udaje że ją ma. Ot i wszystko. On tak samo podobnie jak i ty jesteście swego rodzaju "osobliwościami" :). Może faktycznie już nie trzeba was w kosmos ekspediować bo tam już jesteście :). My tu na ziemi mamy prostsze problemy. Dla takich guru widać ZA proste. :)

No cóż może z orbity doczekamy się porad tym razem eksperckich i konkretnych dla kolegi vcore. Jeżeli się uda, to z przyjemnością przestanę się chichrać. ZAPEWNIAM. Bo forum jest po to aby sobie pomagać a nie się nadymać.

Pozdrawiam i jeżeli napisałem coś co mogło kogoś dotknąć, to z góry przepraszam, bo jeszcze oczy mi się po nocy kleją :). Jak widzisz Bravo, uczę się do Ciebie :).

Mój pokój docelowo ma wyglądać tak:

ustroj.jpg

Pokój ma 17m2.

To duże zielone to kanapa (Kolos swoją drogą), zaraz za nią jest garderoba o głębokości około 1m, zakrywają ją drzwi przesuwane na szynach (chyba każdy wie o czym mówię).

Te szare pasy na białym tle to ściana, przez nią pokój ma stosunkowo nietypowy kształt… Fioletowe elementy to okna (Na razie tylko wertikale, brak zasłon), podłoga to panele - najzwyklejsze ze zwykłych, na niej leżą dwa futrzane dywaniki.

Sprzęt to oczywiście niebieskie kwadraty, do odsłuchu mam sporych rozmiarów fotel.

No i teraz mam kilka pytań:

- Czy taki układ jest optymalny?

- Czy zawieszenie za sprzętem (Kolumny z tylnym BR) oraz między oknami obrazów malowanych na płótnie o wymiarach 200x120cm bęzie dobrym rozwiązaniem?

- Czy „garderoba” znajdująca się za kanapą nie będzie wpływać negatywnie na akustykę pomieszczenia?

- Czy dwa dywaniki wystarczą, czy lepiej zainwestować w jeden duży?

Prosiłbym o jakieś sugestie co do układu, eksperymentowałem dość długo szukając najbardziej wygodnego rozwiązania, i przedstawiłem je właśnie na tym obrazku - zastanawia mnie jedynie czy taki układ będzie optymalny pod względem akustycznym. Na razie mogę jedynie teoretyzować bo nie mam jeszcze kompletnego sprzętu.

Witaj

Układ nie jest optymalny w paru powodów:

1) umieszczenie kolumn w narożniku powoduje, że otrzymasz bardzo nierówna odpowiedź basu.

Dodatkowo blisko ścian/narożników wzrasta ilość basu - efekt jest podobny jak po użyciu filtra półkowego.

2) Umieszczenie fotela w środku długości pokoju praktycznie gwarantuje Ci, że znajdziesz się w miejscu gdzie występuje minimum ciśnienia

akustycznego dla pierwszej harmonicznej modu wynikającego z długości pokoju = wielka dziura. Przykładowo, dla pomieszczenia o długości 4 metrów,

będziesz miał wielką dziurę na około 42Hz.

Proponuję więc:

1) wysunąć kolumny troszeczkę bardziej w głąb pokoju, przy zachowaniu symetrii lewo/prawo

2) przesunąć fotel słuchacza poza środek długości pokoju, do przodu lub do tyłu. 38% lub 62% długości pokoju jest dobrym punktem wyjścia

do testów.

3) Nie widzę wzmianki o adaptacji - zaadaptować pokój, jeśli myślisz poważnie o muzyce:)

Pozdrawiam.

vcore: Przede wszystkim poczekaj na sprzęt. Może się okazać że nie masz się do czego doczepić....

A po drugie jak już będziesz eksperymentował to może przerzuć miejscami sprzęt i biurko z szafą a fotel odwróć tyłem do okna.

No na pewno poczekam, ale teraz jestem podczas remontu pokoju i chciałbym jako tako mieć pomysł jakby to wszystko docelowo ustawić, układ ze sprzętem na prawej ścianie jest chyba najlepszym wyjściem ponieważ po otworzeniu drzwi nie wchodzi się bezpośrednio na kolumnę, a obawiam się że gdyby było inaczej prędzej czy później ktoś by ją strącił (podstawkowe). Co do adaptacji to jak najbardziej, ale raczej w granicach rozsądku - oczywiście zależy mi na jak najlepszym dźwieku, żadnych „dziur” akustycznych i tym podobne, zasłony na oknach będą do samej ziemi, stosunkowo ciężkie - jeśli to ma znaczenie. Na ścianie ze sprzętem również prawdopodobnie będzie wisieć „kurtyna” - jako ozdoba, i na pewno spory obraz w ramie. Generalnie pokój musi być bezpieczny dla sprzętu jeśli do pomieszczenia wejdzie ktoś nierozgarnięty, albo wbiegnie pies… Dlatego chciałbym uniknąc wszelkich slalomów i wymijania po wejściu.

Taki układ będzie ok? Niestety ale nie da rady wysunąć sprzętu na środek ściany… Z wiadomych względów - przez okno wchodził nie będę :-)

ustro2j.jpg

Vcore: Nie ma złotych środków typu spojrzę na obrazek i powiem czy będzie grało. Prawa kolumna jest przy samym oknie. Lewa ma 3 razy więcej przestrzeni. Prawa ma zasłony. Lewa ma twardą ścianę.

To może grać dowolnie. Dobrze źle fajnie lub nie. Nie martw się tym bardziej że nie masz wpływu na kształt pomieszczenia. Dojedzie wszystko wtedy sprawdzisz. Bo jak pisałem wcześniej może się okazać że nie trzeba praktycznie wcale kombinować i będzie grać zadowalająco. Bardziej tutaj martwiłbym się tym czy nie będziesz miał wrażenia że jedna strona gra ciszej a druga głośniej.

W ostateczności przysuniesz sobie fotel metr do kolumn ;-)

Nieśmiała propozycja.

Myślę, że z dobrą bazą do późniejszej dokładniejszej adaptacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma trochę zalet.

-Zapewnia symetrię.

-Możliwość odpowiedniego późniejszego zagospodarowania akustycznego bocznych ścian nad kanapą i biurkiem. Na razie "coś" tam zrobią jako tako kanapa i biurko. Ale pochłanianie kanapy może nieco przesunąć scenę w przeciwną stronę. Ja tak miałem.

-Zdecydowana większa odległość od bocznych ścian może spowodować mniejsze podbicie basów o których pisał AkuPro.

-Można popróbować w tym ustawieniu zbliżyć się do ustawienie metodą Audio Physic.

Minus, to kolumna przy kanapie ale może da się z tym żyć bardziej niż z kolumną przy drzwiach?

Można jeszcze spróbować dać kanapę między szafę a drzwi jak wejdzie. i spróbować wtedy z niej słuchać. Zaleta to późniejsza lepsza kontrola na ścianie (gdzie teraz jest kanapa) w czasie prób adaptacji. I głośnik nie przeszkadzałby.

Acha i pozwoliłoby to na jeszcze większe odsunięcie kolumn od ściany z oknami.

Ukryta Zawartość

Jarko,

Z kolei ustawienie na dluzszej scianie daje zazwyczaj gorsza odpowiedz... niestety.

Ze wzgledu na brak miejsca, jak widzisz, kolumny i tak sa blisko dluzszej sciany, tak wiec nie uniknelibysmy podbicia.

Jednak mysle, ze taki uklad i tak jest lepszy, niz pierwszy, gdzie miejsce sluchacza bylo na samym srodku.

Najlepiej, nawet jesli nie ma miejsca na adaptacje akustyczna, wykonac pomiary i szukac optymalnego polozenia kolumn/miejsca sluchacza. Roznice sa czesto bardzo znaczace.

vcore, goraco zachecam Cie do rezygnacji z zaslon jako srodka do adaptacji akustycznej.

Zaslony sa cienkie i absorbuja dzwiek wylacznie w zakresie wysokich tonow, ew. wysokiego srodka.

W ten sposob uzyskasz niezrownowazony czas poglosu: krotki w zakresie wysokich czest. i dlugi w zakresie niskich i pomieszczenie bedzie mialo dudniace, nienaturalne brzmienie.

Dlatego majac ograniczona ilosc miejsca ograniczylbym sie do 4 grubych 15cm pułapek basowych, najlepiej w tylnych narozach. Do tego ew. jesli by bylo miejsce, 2 ciensze, np. 10cm na scianach bocznych w miejscu pierwszych odbic. Roznica, zwlaszcza w mniejszym pomieszczeniu bedzie zauwazalnie na plus.

W ten sposob unikniesz problemu nierownego czasu poglosu.

A w przypadku kompletnego braku miejsca - pomiary i optymalizacja polozenia kolumn/miejsca sluchacza.

W przypadku braku funduszy - uszy i przesuwamy fotel/kolumny...

Pozdrawiam!

Więcej chyba nie da się wyciągnąć z tego pokoju:

Ukryta Zawartość

Ma zaletę nie do pobicia. Pies z rozpędu może od razu na kanapę wskoczyć :).

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi. Niestety ale ściana za kanapą jest „nieadaptowalna” ponieważ de facto nie jest ścianą… Tak jak pisałem w pierwszym poście jest to szafa/garderoba o głębokości około 60cm z drzwiami przesuwanymi na szynach, zajmuje ona całą powierzchnię - od podłogi do sufitu i od ściany do ściany. Niestety jej usunięcie nie wchodzi w grę ponieważ musiałbym dorobić w jej miejscu podłogę z paneli, oraz wyrównać ścianę - ponieważ wewnątrz jest goły beton oklejony tapetą.

Co do adaptacji to przyznam się że nie chciałbym wydać na to wydać zbyt wiele. Układ przedstawiony przez jarkog (Ten z fotelem) już przeszedł mi przez myśl, wydał mi się optymalny pod względem ergonomii - nie ma w zasadzie ryzyka że strąci się przypadkowo kolumnę, jednak zrezygnowałem z niego ponieważ wydawało mi się że nierówna ściana za plecami słuchacza będzie powodować dominowanie jednej z kolumn, albo jakieś pogłosy i tym podobne zjawiska akustyczne, a dodatkowo bliskość kanapy. Ale faktycznie najlepiej będzie poczekać na sprzęt i wtedy eksperymentować…

Uwzględnia, tzn… Mniej więcej - kanapa na początku stała tak jak na ostatnim Twoim obrazku, i drzwi po otwarciu miały jedynie kilka cm luzu, niemniej jednak denerwowało mnie ze nie da się wejść do pokoju prosto, trzeba było ją omijać.

NIestety, niewygody zawsze jakieś będą w naszych realiach. Po za tym zależy kto na co większy nacisk kładzie :).

Na zewnętrznych drzwiach tej szafy można by pomyśleć jakiś ustrój rozpraszający (dokomponowany do niej) potem dowiesić.

Sprawdź potem czy faktycznie ta wystająca ściana będzie negatywnie wpływać na odsłuch. Można by ją jakoś próbować neutralizować poprzez wytłumianie/rozpraszanie gdyby powodowała niepożądane efekty. Ja miałem przez jakiś czas za uchem z lewej strony plazmę i nie było to jakoś uciążliwe. Ale ja pewnie nie mam tak wyrobionego ucha jak inni :).

Powodzenia

Witam!

Jest nowy materiał na zasłony, który może się przydać podczas adaptacji akustycznej naszych pomieszczeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ptyś

post-6705-0-06965100-1308060472_thumb.jpg

post-6705-0-45865800-1308060508_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oraz do kompletu super wydajna wygłuszająca tapeta.

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.