Skocz do zawartości
IGNORED

Denon rdc 100 czy Piano Craft E400

tana

Rekomendowane odpowiedzi

wyszukiwarka na hasło denon rcd 100 nie odpowiada, a niestety odsłuch jest niemożliwy przynajmniej w przypadku Denona, gdyz kupiłbym uzywany na allegro, Piano Craft równiez na allegro, ale nowe. Piano słyszałem w MM na półce, dźwięk wydał mi się całkiem przyzwioty. Może ktoś ma wspomnianego Denona i może go ocenić. Sadząc po cenie nowych urządzeń -Denon bez kolumn w sklepie kosztuje tyle samo co Yamaha z kolumnami- Denon powinien być lepszym sprzętem, ale czy tak jest???

Możesz kombinować ale Denon rdc 100 plus Tannoy m2 zagra gorzej od Piano Craft E400. Poza tym zestaw Yamahy zdobył troche nagród. On wbrew pozorom ma bardzo dużą muzykalność. Ale pamiętaj że to twoje uszy muszą to zaakceptować a nie forum.

Denon+M2 za 1800pln wydaje mi sie mocno wygorowana cena i nowy Pianocraft jest dla mnie absolutnie lepszym wyborem. Przemysl jednakze koncepcje zlozenia pelnogabarytowego zestawu - dobre CD+dobry, stary amplituner+dobre podstawki samodzielnie (my way).

Zyzio> Strasznie smieszy mnie, nie wiem jak Ciebie, kupowanie Pianocrafta i wymiana kolumn. Element ktory decyduje o dzwieku zestawu w 95% okazuje sie dla "tuningowcow" najslabszym ogniwem PC. To nawet nie jest smieszne - to jest zalosne.

Mialem swego czasu pianocrafta i zagoscil u mnie przez jakis tydzien, bo kupilem go okazyjnie i zaraz sprzedalem. Nie to zeby jakos gral zalosnie czy cos, poprostu mialem wczesniej stycznosc ze starszymi wzmacniaczami i lepszymi kolumnami i wiem ze juz wiecej bym nie chcial sluchac pianocrata. Tak ogolnie to jest dobry zestaw o czym swiadcza liczne nagrody itp ale brzmienie kolumn jest jakies takie smieszne ,,pudelkowe". Dodam ze sluchalem tego w malym pokoju bo 9 m2 i jakos to nie przemowilo do mnie. Co do sluchania w MM to musze ci powiedziec ze kiedys przypadkiem bylem w MM i z ciekawosci chcialem odsluchac pianocrafta. Wtedy na polce gral dla mnie walsnie muzykalnie i calkiem niezle, ale kolumny staly zaraz obok jednostki itp i wogule z boku bylo malo miejsca jak to na polce w supermarketach bywa. Dziwne zjawisko bo myslalem ze w moim malym pokoju jak rozstawie kolumny szerzej itp to zagra to lepiej a bylo wrecz przeciwnie. W zwiazku z tym radze ci odsluchac zestawu w swoim pokoju bo to co uslyszysz na polce bedzie na pewno czyms innym, nie mowie ze lepszym albo gorszym... (teoretycznie powinno byc gorzej) Mysle ze jezeli nie masz wygorowanych wymagan to taki Pianocraft powinien ci wystarczyc jednak polecam jakis starszy wzmacniaczyk plus tannoye m2. Takie tannoye jak dobrze poszukasz znajdziesz za 500 zl i zostaje ci jeszcze 1300 na wzmacniacz i cd a za to mozna znalezc cos lepszego od Piano Crafta. Ja znalazlem dla siebie CA A500 za 800 zl i NAD C520 za 550 zl i moge sie zalozyc ze ten zestaw jest lepszy o niebo od tego denona lub yamahy...

Pozdrawiam

Tak jak pisze Gorek, albo klocki od piano i tannoye m2 ;-)

Co wymiany kolumienek w PC. Kurcze Mariusz ty mnie nie strasz. Bo ja żałosny już jestem :P

Prawdą jest że największą zaletą piano jest muzykalność ale kolumienkom brakuje troche mocy (pomijam że rżężą przy już 1/2) więc pozostaje tylko kwestia wyboru kolumn które nie zepsują tej równowagi - te standardowe kolumienki na pewno nie wykorzystują wszystkich możliwości elektroniki.

Mciej, nie rozumiem Cie. To po jakiego grzyba kupowales tego PC? Zeby zmieniac w nim kolumny? To jest bardzo dobry sprzet sypialniano-gabinetowy (moj na ten przyklad dreczy zona). Naprawde bardzo dobry - w zestawie. Jak chcesz przylaczac do niego jakies paradigmowate smoki, to dlaczego nie kupiles do nich z drugiej reki porzadnego wzmaka i CD z wyzszej polki? Nie czujesz dysonansu? Twierdzisz ze goscie z Yamahy to zupelne barany?

Paradigmów na pewno nie kupie ;-)

Dżizus każdy był kiedyś młody :)

PC używam już jakiś czas i skoro tu trafiłem to znaczy że już mnie męczy trochę, mimo że istotnie za swoją cenę gra pięknie. ;-)

I jestem przekonany że kolumienki to najsłabsza część zestawu więc jeżeli coś będe w nim wymieniał to na pewno będą to kolumny a nie jak ktoś tu kiedyś radził interkonekt Black Rodium za 350 złociszów :D

Bez obawy nie należe do ludzi którzy kupują coś bo im napisano że to dobre jest i będzie bomba grało ;-) Raczej dokupie do niego inne małe monitorki. Na dzień dzisiejszy to dla mnie najbardziej sensowny upgrade, tj. dający największą poprawę za najmniejsze pieniądze :) Nie widzę powodu żeby to od razu dezawuować.

A jakie ma znaczenie fakt czy w yamasze pracują barany, kozły czy inne LPR-owce nie mam pojęcia. Na dzień dzisiejszy interesuje mnie jak moge poprawić brzmienie za niewielkie pieniądze. A dodam że pełnowymiarowego wzmaka i odtwarzacza nie zmieszczę , i tak z trudem stendy upchnąłem :)

Mciej - moja rada: masz swietny system, nie upgraduj go, bo to IMHO nie ma sensu. Zostaw go tak jak jest, albo mi go sprzedaj, bede mial dwa :-) Niewiele poprawisz, wpadniesz w depresje. Dobre monitorki powiadasz? Lepsze od tych oryginalnych to Cie skalecza na 1kpln. Juz lepiej kup sobie wielkie monitory albo podlogi pod Twoj nowy system i tymczasowo podepnij do PC jak Cie straszliwie meczy ten kiepski wygar... Ale oryginalnych nie sprzedawaj (chyba ze mi :-) bo to jest ekstra komplecik z reszta.

polecam Yamaha Pianocraft E100 + Paradigm v3 studio 20 - jesli lubisz soczystosc bassu (mialem okazje kupic je okazyjnie ty zapewne nie masz takiej okazji)

>MariuszJ

"To jest bardzo dobry sprzet sypialniano-gabinetowy" to ciekawe bo ja go uzywam w studiu domowym. a w sypialni mi "stoi":)) yamaha 440 + s540 + eltax universe.

"Dobre monitorki powiadasz? Lepsze od tych oryginalnych to Cie skalecza na 1kpln."

Nom. Oryginalne sprzedam za 500 stówek i będe skaleczony tylko na 0,5kzł ;-)

Przynajmniej taki jest plan ale do jego realizacji łooo matko jak daleko.

Nie brakuje mi kopa, brakuje mi sprężystego basu ale bez przesady. Ja już po prostu też jestem chory i ciągle musze mieć lepiej, co robić :)

Zresztą jak mówie to jest melodia przyszłości bo na razie nie mam czasu na proaudiofilskie wygłupy :) Chociaż jak czytam forum to niektórzy współforumowicze spędzają wolny czas głównie na odsłuchach, no ale ja nie jestem jeszcze w tym stadium :)

Jak będę się poważnie brał za wymianę to nie omieszkam skorzystać z gościnności Lukara i na pewno puknę na forum jakiś temacik :)

Soundworx vel Jck> Ja tam to juz naprawde nie wiem jak z Toba jest. Najpierw piszesz ze Pianocrafta ma Twoj kuzyn. Teraz masz juz Ty. I to z Paradigmami. A ten audioklanowski zestaw kina mial miec Yasper vel Jasper. Kurna, czy Wy sie wszyscy tam gniezdzicie w jednej izbie??? :-)

Mciej> Zbieraj lepiej IMHO na drugi system, obok PC.

To fakt, że w kompletnych zestawach, w ogromnej większości, najsłabszym ogniwem są kolumny, i to one ograniczają jakość całego zestawu. Być może, że i w Piano-Craft też tak jest. Ale jednak kolumny Piano-Crafta są na tyle przyzwoite, że zestaw ten jako całość wyprzedza inne zestawy z tego samego przedziału cenowego. Chyba panowie z Yamahy nie są takimi baranami. Dali do zestawu trochę lepsze kolumienki i proszę... Nagroda EISA i inne pochwały...

Janusz z Torunia

>MariuszJ

"Najpierw piszesz ze Pianocrafta ma Twoj kuzyn" podaj mi gdzie tak napisalem bo chyba cos ci sie pomylilo w glowce, yasper to moj brat. po zatym zapraszam to sie przekonasz co jeszcze mam! hehe

>Yanoosh

tak wyrabiaja ale tylko do muzyki klasycznej dlatego jest wejscie na sub'a by je troche wmocnic no i moc jest slabiunia w porownaniu do wzmaka

Za 500-700zł można kupić kompletny zestaw słynnego Technicsa- wyróżniany niejednokrotnie w Hi-Fi ( rewelacyjne oceny ) a jak do tego dołożymy audiofilskie kolumny B&W za 500-700zł za również używane, to uzykamy fanytastyczny zestaw ze wspaniałą średnicą i reswztą pasma. Sprzęt będzie solidny i bezawaryjny (Technics), i chociaż ostatnio wiele złego padło na temat sztucznych (pustych) kolumn B7W to myslę że powinno być OK.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.