Skocz do zawartości
IGNORED

szał kondycjonerów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arcodan do audiofilla

(Konto usunięte)

Witam ponownie,już mówię gdzie zakupiłem owe filtry i podaję stronkę:www.filtercon.com.pl

Jest to Toruński producent Elektroniki Profesjonalnej i oferują w swojej sprzedaży różnego rodzju filtry min. te które u nich zakupiłem,a mianowicie typu FB1M.Są to filtry montowane na kabel siecowy i swoje zamontowałem w odległości ok. 20-25cm od wej. gniazda zasilania klocka.Mam dwie takie sztuki za cenę....i tu miła niespodzianka,bo aż 15zł (netto) za sztukę. Jestem z Wrocławia i łaczny kosz z przesyłką pocztową to 42zł. Pytałeś o te switcz-e ,zamontowałem je dodatkowo i to są przełączniki dwupozycyjne w 2-ch stanach "załączony" i "wyłączony" i mają takie same zastosowanie co w kondycjonerach Heliona typu XP czyli przerywaja pętle masy, a dokładniej mówiąc przerywają uziemienie urządzenia,co ma za zadanie wyeliminowanie przydzwieku i w znaczący sposób wpływa na brzmienie.Obudowy zastosowałem z tworzywa sztucznego, ale są one wyekranowane w środku folią ekranującą.

Jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem:)

Pozdrawiam i zachęcam do eksperymentów,bo naprawdę warto zrobić ten pierwszy krok przed zakupem dobrego kondycjonera:)

Gość molen

(Konto usunięte)

tyle się tu pisze na temat Heliona jedni są zadowoleni drudzy nie, a co w grupie wiadomo na temat Power Audio Laboratories,(www.poweraudiolabs.prv.pl) skrywają się pod numerem telefonu komórkowego i pod adresem poczty elektronicznej, niczym Frydrysiak, może to następne wcielenie Heliona i jego właściciela?

A przełączniki zakupiłeś też w w/w firmie.No i w co zawinołeś ten układ ,skąd wziąc takie tworzywo sztuczne i folię ekranującą. Jak popatrzyłem jak to wygląda ,to troche zgupiałem.Z jednej strony wychodzą trzy druty,z drugiej dwa.Jak to teraz podłączyc ,czy te trzy druty dać od strony gniazda w scianie ,czy też od urządzenia.Ja mam sieciówkę własnej roboty -dośc potęzny kabel 3*25mm w ekranie, kiedyś używany na okrętach.Na to wychodzi,że z jednej strony bede musiał podłączyć uziemnienie a już z drugiej nie.Pytanie tylko co i z której strony.No i dochodzą te swiche-ale one napewno bedą przed układami.Nie wiem ,może temu podołam-grunt ,aby było lepiej.Pozdr.

Gość arcodan do audiofila

(Konto usunięte)

Obudowy dopasujesz kupując w dobrym sklepie elektonicznym i switch-e również.To są zwykłe przełączniki dwupozycyjne "wajhowe"na 250V i ok.3-8A i jak już się zdecydujesz na kupno tych switch-y to zamontuj je również w tej obudowie (bedzie wygodniej) co filtry na przewód zera ochronnego-uziemienia.Co do filtrów to są dwa rodzje: z tymi kablami co mówisz i z kostkami na śrubki,ja mam te drugie,zobacz dokładnie!

Na schemacie masz opisane wej. jako LINE-z gniazdka siecowego i wyjs. jako LOAD-do urządzenia.Ekran obudowy wykonałem w prosty sposób,przez zastosowanie zwykłej aluminowej folii jak nap.do pieczenia w piekarniku i podłączyłem do niej oplot ekranu kabla.Jeśli coś to pytaj:)

Pozdrawiam

Gość molen

(Konto usunięte)

twój głupawy wpis może usprawiedliwiać tylko późna pora, gdy będziesz w nieco lepszej kondycji napisz co nieco, jesli bedzie na temat i jako tako, kto wie, może się przeczyta...

tyle postow ze faktycznie na te kondycjonery to szal zapanowal

musze dodac swoje 3 grosze

a rozne opinie na temat zwalszcza te rozgoryczone i psy wieszajace

sa spowodowane roznicami w jakosci pradu i sieci jak takiej no i nieswiadomoscia

musze niektorych uswiadomic ze kondycjoner ktory sluzy do poprawy jakosci pradu nie jest cudowna puszeczka

i tym wbrew obiegowym opiniom ma jednak pewne wymagania co do sieci

ja np nie mam uziemienia w gniazdku wiec mam z glowy te zabawy

sa jednak tacy ktorzy tez go nie maja (a mysla ze maja tymczasem bolec jest po prosy przypiety do masy)

i stad potem te rozczarowania bo masa a ziemia to nie to samo

mam nadzieje ze wszyscy ktorzy to wiedza wybacza mi ze truje

jakosc uziemienia ma decydyjacy wplyw na dzialanie takich zabawek

i bez tego zaden nawet najprostszy filtr komputerowy nie pracuje tak jak by chcial tego projektant

ta zabawka przy dobrych warunkach pracy ma tylko filtrowac zaklocenia z innych urzadzen i ewentualnie bronic przed przepieciami

jakkolwiek zaznaczam ze nikogo nie reklamuje i nie obchodzi mnie jak dziala helion czy innej firmy zabawka

taki czy inny wcale nie musi dzialac dobrze jak nie ma ku temu warunkow

Proszę też pamiętać, że oprócz znaczenia sieci lokalnej, sposobów uziemień, czy też zerowań, wpływu mas, rodzaju zasilania w sprzęcie - większość dostępnych na rynku listew sieciowych czy filtrów typu komputerowego lub przemysłowego - nie jest specjalizowana pod kątem zastosowań audio / co oznacza, że zwykle wpływa negatywnie na brzmienie /. Ochrona to jedno, a poprawa brzmienia - to drugie. Problemy zaczynają się - kiedy trzeba coś zabezpieczyć nie tracąc właściwości sonicznych / dynamiki, impulsu, pasma itd / - a wręcz je poprawiając !.

• Redaktorzy

ostatnio zauwazone efekty dzialania filtra sieciowego w mieszkaniu tzw. wspolczesnym czyli w ogole pozbawionym uziemienia w instalacji. Slyszalny w kolumnach przydzwiek spadl mniej wiecej o polowe (do poziomu ledwo slyszalnego). Przestaly byc slyszalne efekty wlaczania sie lodowki, a takze wl-wyl swiatla. Korzysci okreslilbym jako jednoznaczne.

no jesli zadzialal to gratulacje:-)

po prostu ochronil przed przepieciami

ale ze stabilizacja powinno juz byc gorzej bo nie majac ziemi filtr nie bardzo wie wzgledem czego stabilizowac

inna sprawa jakiej jakosci miales zasilacz we wzmacniaczy skoro slyszales wlaczanie swiatla

nie dbam o to czy to creek czy pass ale zasilacz jest do bani - moze jakis kondensatorek pada albo zle zaprojekktowany

swoja droga wezcie najnowsze audiowideo bodajrze i opinie projektantow na temat zasilania a szczeglnie audiofilskich kabli sieciowych

:-)

• Redaktorzy

ESA Silk. Na dzwieku sie nie skupialem - nie moj system i nie moj pokoj. Ale spostrzezenia wydaja mi sie cenne, bo w przeciwienstwie do opisow dzwieku oparte sa w tym wypadku na wylacznie obiektywnych cechach.

Gość radosław do molena

(Konto usunięte)

Hej - zgadzam sie z toba tylko do kwestii heliona i tej dziwnej firmy. Miałem ich model 2050 xp,nie uwierzysz ale się coś w nim przypalało i smierdział a potem totalnie brzęczał. Teraz kupiłem od Power Audio Laboratories ich kondycjoner Powerbox. To fajni ludzie,bardzo zyczliwi.Ich kondycjoner jest o niebo lepszy od Heliona, Neela ns1800 i ESY (porównywałem PONAD TYDZIEŃ) Adres i ich namiar mogę ci spokojnie udostępnić (mysle że bez żadnego problemu?) napisz ([email protected]) PROSZĘ O ZACHOWANIE KULTURY!

https://www.audiostereo.pl/topic/842-sza%C5%82-kondycjoner%C3%B3w/
  • Pokaż nowe odpowiedzi