Skocz do zawartości
IGNORED

Panele akustyczne na wysokie - czy warto?

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pokój 17m2. Gra Naim ze Spendorami. Za kolumnami mam nieregularną cegłę klinkierową. Natomiast po bokach kolumn jest pusto, nic nie wisi. Przysuwając kolumny za blisko ścian bocznych wyczuwam delikatne podbarwienie wysokich tonów. Wiem że możnaby to poprawić pianką albo panelami akustycznymi po bokach kolumn. Czy warto zatem skorzystać z paneli akustycznych czy stożków z pianki? Jeśli tak to może ktoś wskaże gdzie to kupić? Chciałbym żeby panele wyglądały dosyć solidnie i spełniały swoją funkcję czyli wygładziły trochę wysokie tony.

Dzięki.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

https://www.audiostereo.pl/topic/84246-panele-akustyczne-na-wysokie-czy-warto/

Pytanie na ile masz oddaloną kanapę od ściany z cegłą? Generalnie im dalej tym lepiej...

Obojętnie co zamontujesz na ścianie (pianka, wełna wysoki tłumi prawie wszystko :)). Ważne byś miał to na linii głośnika wysoko tonowego.

Ja jeszcze powalczył bym z dyfrakcją głośnika wysoko tonowego z obudową. Zgodnie z zasadą działania powinno być ok. Choć najłatwiej było by jak byś miał pomiar i ewentualnie powiedział jaki przedział częstotliwościowy Cię drażni. Na początek proponuję zająć się dyfrakcją przy wysoko tonowym głośniku. Potem ewentualnie większe zmiany. Bo aspekt ten generalnie jest pomijany a wpływa pozytywnie na dźwięk , choć w dobie lakierowanych kolumn nikt na takie szczegóły uwagi nie zwraca...

Pozdrawiam Arczi

Generalnie nie jestem obeznany w dziedzinie akustyki ale zrobiłem u siebie mały eksperyment i na boczne ściany powiesiłem grube koce i efekt był bardzo widoczny. Wysokie się wygładziły a bas nabrał wyraźnej głębi. No ale przecież koce nie będą tam wisiały wiecznie i chiałbym je czymś zastąpić :)

Wydaje mi się że panele akustyczne które by zadziałały jak koc zdecydowanie by się nadały. Więc co polecacie?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Hi-end nie zna kompromisów.

Niech wiszą koce.

Z tyłu masz cegłę, która znakomicie odbija, podobnie boki.

Musisz na początek poczytać o filozofii bliskiego pola i pola dalekiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I albo wytłumiasz wszystko wokół zespołów głośnikowych, albo za plecami.

"Wszystko" to przenośnia. Trzeba poeksperymentować np. z kocami.

Pamiętaj, że dźwięki odbijają się od podłogi i sufitu. Nie dajmy sie jednak zwariować ;)

A jak u Ciebie z lokalizacją pozornych źródeł dźwięków?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zrozumcie mnie źle ale muzyka to w moim przypadku raczej pasja i przyjemność a nie zawód. Pytacie mnie o "lokalizacje pozornych źródeł dźwięków" a ja szczerze mówiąc nie wiem z czym to się je. Nie spodziewałem się że zadając pytanie o panele akustyczne będę musiał przeczytać podręcznik od akustyki. Oczywiście wiem jak ustawić zestaw aby zagrał optymalnie i czego się wystrzegać ale wiadomo mój pokój to nie studio i trzeba czasem iść na pewne ustępstwa. Z kolumnami wędrowałem po pokoju ładnych parę tygodni, testowałem ustawienia, kąty dogięcie, koce na ścianach i mam już pewien pogląd czego się spodziewać i gdzie jest złoty środek. Pytałem o panele bo ewidentne korzyści w moim pomieszczeniu są gdy wytłumię boczne ściany tam gdzie są pierwsze odbicia. Dlatego właśnie pytałem o panel akustyczny który by zastąpił moje koce :)

Aha i zauważyłem jeszcze że w miejscach pierwszych odbić na bocznych ścianach kiedy postawię tam na podłodze większe kwiaty to też jest lepiej z wysokimi ale nie wiem czy to prawidłowe podejście do tematu.

Ściągnij, nagraj lub kup sobie płytę testową do stereo. Będziesz miał tam materiał do analizowania stereofonii i pasma. Potem posłuchaj jaka częstotliwość Cię denerwuje tzn jest głośniejsza. Zainstalujesz jak Ci mówiłem na na linii głośnik głowa zwykłą piankę akustyczną i będzie ok (wystarczy w miejscu pierwszego odbicia o szerokości ok. 1 metra).

Jak będziesz wiedział jaka to jest częstotliwość to będzie można dobrać odległość pianki od ściany by wzmocnić tłumienie danego zakresu. Choć powinno to być zbędne w twoim przypadku.

Potem po bokach miejsca odsłuchowego możesz zamieścić tzw. pułapki basowe (dla ewentualnych krytykantów, za nim zaczną narzekać, proszę poczytać o rodzajach) były by trochę specyficzne ale pozwoliły by pozbyć się w pewnym stopniu fal stojących w konkretnym miejscu. Choć na słuch ciężko ocenić czy w danym miejscu masz za dużo basu czy za mało. No ale to już jak będziesz miał ochotę....

Z zasłonami, kocami bywa różnie dlatego że one działają w specyficzny sposób i liczy się pofałdowanie oraz waga, bodajże metra sześciennego. Wtedy można wyliczyć dokładnie na jakie pasmo wpływa zasłona.

No i polecam powalczenie z dyfrakcją wysokotonówki względem obudowy, bo to najmniej wymagający zabieg a skuteczny :).

Pozdrawiam Arczi

Kardas:

Wszyscy eksperymentujemy, tzn słuchamy muzyki;)

Dobra lokalizacja pozornych źródeł to łatwość lokalizacji instrumentu, wokalisty,...

Jest to najtrudniejszy poziom w tej zabawie.

Dobra lokalizacja dopełnia artyzmu wykonania, wyobraźmy sobie wokalistkę śpiewającą do nas, saksofonistę bujającego się po lewej stronie..., pyszności!

Taki efekt najłatwiej osiągnąć w polu bliskim. Ważne jest wytłumienie bliskich odbić mogących rozmywać źródło. Być może poprzez Twój eksperyment z kocami zbliżasz się do takiego efektu.

A czym zastąpić koce? Poszukaj w wątkach o ustrojach akustycznych. Coś tam znajdziesz dla siebie.

Ja dodam, ze piramidki (gąbka) nalepiana w kawałkach jest szpetna. Lepiej wykorzystywać duże powierzchnie, stąd moje "uwielbienie" nie podzielane przez Arczi`ego do ciężkich kotar zwanych dalej szmatami ;).

Pokój kinowo odsłuchowy z ekranem pośrodku, szafką ze sprzętem a po bokach z zespołami głośnikowymi. Za zespołami zakręcając na boki ładna ciężka tkanina od sufitu do podłogi. Prawdziwa sala kinowo odsłuchowa.

Dźwięki są kierunkowe w pomieszczeniach od ok. 150Hz. Więc problemy z basami nie rzutują na scenę. Natomiast mocno psują jakość.

Grzegorzu

Ja wcale na zasłony nie narzekam :). Nawet jestem zdania, że odpowiednio dobrane, potrafią więcej jak bezsensownie wsadzone dyfuzory. Bo co niektórzy to dyfuzor w 12m2 by upchali... Choć użycie tylko zasłon też nie jest najlepszym pomysłem. Jednorodność adaptacji nie jest dobrym kompanem w poszukiwaniu dobrego dźwięku. Bo może w sposób charakterystyczny psuć akustykę. Stąd jestem zdania że mnogość ustrojów w danym pomieszczeniu jest na + a nie na - o to co :).

Co do basu to prawda jest taka, że buczący bas "zjada" połowę muzyki... Bo niskie tony maskują detale i tak naprawdę dużo rzeczy ucieka z całej realizacji. Więc ja osobiście wolę twardy i szybki bas (nawet opadająca charakterystyka w kierunku basu jest akceptowalna). By kontrabas grał dźwięcznie a nie jak klucha spadająca na karton...

Pozdrawiam Arczi

Dzięki teraz już bardziej rozumiem o co chodzi. Pomysł z grubymi zasłonami za kolumnami i po bokach wydaje mi się nie taki zły. Kto mi zabroni zasłony wieszać nie przy oknie a za kolumnami ? :)

Co do basu to prawda jest taka, że buczący bas "zjada" połowę muzyki...

Moją wrażliwość na punkcie basu tłumaczy trochę to, iż grywałem na basie w młodości ;)

Pomysł z grubymi zasłonami za kolumnami i po bokach wydaje mi się nie taki zły. Kto mi zabroni zasłony wieszać nie przy oknie a za kolumnami ? :)

Jam tak uczynił.

Doszło prawie do rozwodu ;D

Małżonka przywykła. Teraz jak szmaty ściąga się do prania to sama zauważa jak miłą akustyczna scenerię tworzą.

U mnie taki układ jest logiczny. Pokój odsłuchowy ma loggię przed wyjściem na balkon. A jest to adaptacja poddasza... Bardzo specyficzny układ...

No to zaczynam montaż karniszy na gołej ścianie bez okna :) Pewnie nie jeden padnie ze śmiechu. Jednak zadowolenie z zestawu stereo = bezcenne :)

(...)Jeśli tak to może ktoś wskaże gdzie to kupić? Chciałbym żeby panele wyglądały dosyć solidnie i spełniały swoją funkcję czyli wygładziły trochę wysokie tony.

Dzięki.

U nas można zakupić takie panele. W razie potrzeby robimy panele na wymiar. Łącznie jest 58 wariantów kolorystycznych. Możliwość pokrycia tkaniną niepalną :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.