Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio Azur 650R - jakie głośniki ?

aidan

Rekomendowane odpowiedzi

WItam serdecznie

Poszukuję głośników do amplitunera z tematu. Samego ampli jeszcze nie kupiłem ale od jakiegoś czasu dużo czytam i chyba ciężko będzie mi go wybić z głowy Ale jeżeli macie zdanie, że są ciekawsze, które zagrają też dobrze w STEREO to chętnie Was wysłucham. Przyjmując, że jednak go wybiorę jakie głośniki mam wybrać... Skoro obsługuje on 7.1 to docelowo chciałbym mój pokój kompletem wypełnić. Nie wiem jak z kasą wyrobie bo to droga zabawa więc może na początek 5.1... Mój pokój to 4mx6m2 ale jest otwarty na przedpokój z kuchnią i schody ażurowe na poddasze :/ Na krótszej ścianie tv i oczywiście kolumny podłogowe. Na przeciwko 3,5m sofa, na której siedzę i po mojej prawej stronie na wysokości sofy zaczyna się otwór (3 metry)na przedpokój. Zatem mamy 24m2 pokoju ale otwartego... Obecnie stoją kolumny Tonsila Samba 250W - mają moc ale trzeba je powoli na emeryturę wysłać. Jeżeli chodzi o dzwięki to różnie, wychowany na rocku, trochę teraz jazz, pop, trip hop. Trochę czytałem, o Monitor Audio BX5, RX6, RX8, jeden z forumowiczów dużo namawia na Acustic Energy, pojawia się również Magnat Quantum 607 a ostatnio Heco Celan XT701. Moja wiedza na ten temat jest bardziej teoretyczna, nie miałem możliwości odsłuchu. Proszę o poradę i opinie. I jeszcze jeden temat, na podłodze mam panele i żadnego dywaniku. Czy powinienem jakiś nabyć aby dzwięk był lepszy ??

Pozdrawiam

Zajrzyj proszę do mojego "O Mnie". Tam masz konfigurację, która moim zdaniem pasuje do siebie idealnie i mnie osobiście bardzo odpowiada. Polecam.

Pisałem wielokrotnie w innych wątkach. W warunkach domowych 7.1 nie daje absolutnie NIC ponad 5.1. Zero dodatkowego efektu przestrzennego, a za to kosztuje. W wielu przypadkach (np. wielokanałowa muzyka) wręcz szkodzi. Znam sprawę w własnego doświadczenia, gdyż na pewnym etapie mojej przygody z audio poszedłem w 7.1. Jak się okazało - zupełnie niepotrzebnie. Niedawno, przy okazji wymiany głośników na te, które są opisane w "O Mnie" z prawdziwą przyjemnością wróciłem do konfiguracji 5.1.

Zajrzyj proszę do mojego "O Mnie". Tam masz konfigurację, która moim zdaniem pasuje do siebie idealnie i mnie osobiście bardzo odpowiada. Polecam.

Pisałem wielokrotnie w innych wątkach. W warunkach domowych 7.1 nie daje absolutnie NIC ponad 5.1. Zero dodatkowego efektu przestrzennego, a za to kosztuje. W wielu przypadkach (np. wielokanałowa muzyka) wręcz szkodzi. Znam sprawę w własnego doświadczenia, gdyż na pewnym etapie mojej przygody z audio poszedłem w 7.1. Jak się okazało - zupełnie niepotrzebnie. Niedawno, przy okazji wymiany głośników na te, które są opisane w "O Mnie" z prawdziwą przyjemnością wróciłem do konfiguracji 5.1.

Widzę, że również Monitor Audio :) Jest ta firma popularna... ALe przez to dostępna i można ją odsłuchać w różnych sklepach... A swoją drogą zadowolony z Azur'a 650R ??

Bobcat jak ci sie sprawuje BD650?? Sam mam 650r i chce dokupic BD650 ze wzgledu na wbudowany dekoder gestych formatow, ktorych moj 650r niestety nie obsluguje.

Co do wyboru kolumn to 650r pociagnie z grubasza wszystko, jest cholernie wydajny pradowo. Ja podpielem pod mojego dosyc wymagajace dahlquisty dq10 (85db) i radzil sobie bez zajakniecia, mysle ze pociagnie i elektrostaty. Normalne komercyjne kolumny o efektywnosci powyzej 88db to niewatpliwie nie problem. Moim zdaniem 650r ma troche wyostrzone wysokie i szukalbym kolumn raczej "po ciemnej stronie mocy" :)

Ja na dzien dzisiejszy uzywam go wylacznie jako przedwzmacniacza, stopien wyjsciowy obsluguja mi 45 letnie 8 watowe koncowki mocy na lampie ell80. Na niekorzysc cambridga musze przyznac ze owe koncowki kompletnie go zdeklasowaly w praktycznie kazdym aspekcie wbudowane koncowki mocy ktore w porownaniu z lampa graja poprostu nie do zaakceptowania.

a oto wspomniane...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A swoją drogą zadowolony z Azur'a 650R ??

Bardzo zadowolony to mało powiedziane. Wreszcie mam to, czego długo szukałem. Jest trochę spraw które dziwią. (1) W tunerze możliwość zapamiętania tylko 15 stacji FM (za mało) + 15 AM (niepotrzebnie aż tyle); (2) Odtwarzacz 650BD może wypuścić sygnał z SACD po HDMI w formacie DSD. Ale 650R takiego nie przyjmuje. Trzeba więc wypuszczać jako LPCM. (3) Jeżeli na przyłączonym tunerze Sat stacja A nadaje w stereo i sobie tam ustawisz Dolby Pro Logic II, a stacja B nadaje w Dolby Digital 5.1 - to DD 5.1 wskoczy Ci automatycznie. Jednak wracając do A będziesz miał stereo. Musisz sobie znów ręcznie ustawić tam DPL II. Pomiędzy stacjami stereo pamięta że ma być DPL II. Ale nie można go ustawić na stałe, że jeśli stereo to zawsze DPL II, a jeśli DD 5.1 to zawsze DD 5.1.

To są jednak drobne i nieistotne przywary. Nie są one w stanie przyćmić niezaprzeczalnych zalet tego amplitunera.

Bobcat jak ci sie sprawuje BD650??

Znakomity odtwarzacz. Rewelacyjny obraz i (zwłaszcza) dźwięk.

mam 650r i chce dokupic BD650 ze wzgledu na wbudowany dekoder gestych formatow, ktorych moj 650r niestety nie obsluguje.

Jakich nie obsługuje??? 650R obsługuje wszystko.

Moim zdaniem 650r ma troche wyostrzone wysokie i szukalbym kolumn raczej "po ciemnej stronie mocy" :)

Trochę jestem zdziwiony. Wg mnie całe pasmo jest wyrównane, bez jakichkolwiek podbić.

wbudowane koncowki mocy ktore w porownaniu z lampa graja poprostu nie do zaakceptowania.

Z tym się zupełnie nie mogę zgodzić. Z głośnikami MA tworzy idealny tandem. Gra dźwiękiem bardzo muzycznym, ciepłym, takim analogowym, lampowym.

Znakomity odtwarzacz. Rewelacyjny obraz i (zwłaszcza) dźwięk.

Jakich nie obsługuje??? 650R obsługuje wszystko.

Trochę jestem zdziwiony. Wg mnie całe pasmo jest wyrównane, bez jakichkolwiek podbić.

Z tym się zupełnie nie mogę zgodzić. Z głośnikami MA tworzy idealny tandem. Gra dźwiękiem bardzo muzycznym, ciepłym, takim analogowym, lampowym.

Z wysokimi rzeczywiscie jest to raczej wina moich glosnikow, maja tendencje do grania ostro, obojetnie czy bezposrednio z Cambridga czy tez z lampy.

Co do obslugi gestych formatow to z kolei ja jestem zdziwiony...chodzi mi o to ze z tego co sie orientuje, jezeli puszcze z odtwarzacza sygnal po hdmi, to takie formaty jak MAster i inne HD, przez 650r nie beda dekodowane. Czy moze sie myle?? Jezeli tak to bardzo dobrze bo bylem swiecie przekonany ze musze kupic bluray z wbudowanym dekoderem i puszczac dzwiek analogowo.

A propos "lampowego" brzmienia Cambridga to niestety w porownaniu z lampa to jednak tranzystor pelna geba ;) jak masz mozliwosc to podepnij jakas lampke, u mnie taka konfiguracja to prawdziwa petarda, nic wiecej mi do szczescia nie trzeba. W tej chwili mysle nad lampowa amplifikacja oparta na lampach el84 i to dla kanalow frontowych i centralnego, surroundy sobie odpuszcze bo tutaj nie ma sensu przesadzac.

Ja w takim razie zaczne powaznie szukac bd650. Prosze raz jeszcze o potwierdzenie moich watpliwosci odnosnie dekodowania formatow bezstratnych.

POzdrawiam

jezeli puszcze z odtwarzacza sygnal po hdmi, to takie formaty jak MAster i inne HD, przez 650r nie beda dekodowane. Czy moze sie myle??

Tak. Mylisz się. Potwierdzam że 650R dekoduje wszystkie formaty dźwięku HD.

w porownaniu z lampą tranzystor pelna geba ;)

Nie do końca. Dla mnie (i nie tylko) dźwięk jest wyraźnie lampowy.

w tej chwili mysle nad lampowa amplifikacja oparta na lampach el84

Coś takiego jest jeszcze do kupienia? W dawnych czasach lampa EL-84 obsługiwała końcówkę mocy w radioodbiorniku Bolero u moich rodziców. Wiem, gdyż co jak czas ją wymieniałem, bo się zużywała i wtedy radio zaczynało chrypieć.

i to dla kanalow frontowych i centralnego, surroundy sobie odpuszcze bo tutaj nie ma sensu przesadzac.

Jeśli to na być kino domowe - może tak być. Surroundy pełnią tam rolę pomocniczych kanałów efektowych. Jeśli natomiast to ma być wielokanałowa muzyka - wtedy wszystkie (poza subwooferem oczywiście) kanały (głośniki również) muszą być identyczne.

Ja w takim razie zaczne powaznie szukac bd650.

W pełni popieram. Nie trzeba szukać, chyba że lepszej ceny, ale on trzyma cenę.

Prosze raz jeszcze o potwierdzenie moich watpliwosci odnosnie dekodowania formatow bezstratnych.

Nie potwierdzam, ale je rozwiewam i dementuję. 650R dekoduje wszystkie formaty dźwięku HD. Bezstratne Dolby TrueHD oraz DTS-HD MA również.

Pozdrowienia.

W sklepie się dowiedziałem, że w ciągu miesiąca Cambridge wprowadza nowy model. O ile się nie przesłyszałem będzie się nazywał 651 R. Na pewno będzie HDMI 1.4, kanał ARC i ethernet...

Tak. Mylisz się. Potwierdzam że 650R dekoduje wszystkie formaty dźwięku HD.

Nie do końca. Dla mnie (i nie tylko) dźwięk jest wyraźnie lampowy.

Coś takiego jest jeszcze do kupienia? W dawnych czasach lampa EL-84 obsługiwała końcówkę mocy w radioodbiorniku Bolero u moich rodziców. Wiem, gdyż co jak czas ją wymieniałem, bo się zużywała i wtedy radio zaczynało chrypieć.

Jeśli to na być kino domowe - może tak być. Surroundy pełnią tam rolę pomocniczych kanałów efektowych. Jeśli natomiast to ma być wielokanałowa muzyka - wtedy wszystkie (poza subwooferem oczywiście) kanały (głośniki również) muszą być identyczne.

W pełni popieram. Nie trzeba szukać, chyba że lepszej ceny, ale on trzyma cenę.

Nie potwierdzam, ale je rozwiewam i dementuję. 650R dekoduje wszystkie formaty dźwięku HD. Bezstratne Dolby TrueHD oraz DTS-HD MA również.

Pozdrowienia.

Ok dzieki za info. Co do lampy el84 to jest do kupienia i to w tysiacach roznych typow, to chyba jedna z najpopularniejszych lamp na rynku i stosuje ja do dnia dzisiejszego wielu producentow wzmacniaczy, nie tylko w starych radioodbiornikach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To naturalnie tylko wybiorcze przyklady, podobnych wzmaniaczy sa tysiace, do tego cala masa vintage. El84 produkowane sa do dnia dzisiejszego. Moge sie zgodzic ze wszystkim co piszesz ale ze Cambridge gra jak lampa???? Sorry pod tym sie nie podpisze bo mam na co dzien i tranzystorai lampe i ich charakter brzmienia jest diametralnie inny.

Ale wracajac do tematu to znalazlem dobra oferte na bd650:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba taniej sie juz nei da???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że jesteś miłośnikiem i wytrawnym znawcą lampy. Ja wprost przeciwnie. Dlatego nie sugeruj się proszę moją opinią. Dla mnie 650R brzmi "mniej tranzystorowo" niż inne amplitunery. Dlatego nazwałem dźwięk "lampowym". Bardzo możliwe, że dla osoby mającej na codzień do czynienia z lampami - taki dźwięk jest niedostatecznie "lampowy". Ale chyba rozumiesz o co mi chodzi.

Na temat cen w UK się nie wypowiadam, gdyż się na nich nie znam.

Musze sie przyznac ze owszem, zakochalem sie w lampie i to na calego. Swoja droga jak masz ochote lub mieszkasz w poblizu to wpadnij do mnie do Torunia posluchasz jak gra 650ka z lampka na wyjsciu, jestem swiecie przekonany ze bardzo Ci sie spodoba.

Ja poki co dzwonie do kolegi z Londynu bo richersounds nie wysyla za granice.

POzdrawiam

Musze sie przyznac ze owszem, zakochalem sie w lampie i to na calego. Swoja droga jak masz ochote lub mieszkasz w poblizu to wpadnij do mnie do Torunia posluchasz jak gra 650ka z lampka na wyjsciu, jestem swiecie przekonany ze bardzo Ci sie spodoba.

Ja poki co dzwonie do kolegi z Londynu bo richersounds nie wysyla za granice.

POzdrawiam

Warszawa - przedmieścia. Dzięki za zaproszenie, jak mi się zdarzy być w Twoich stronach (a czasem się zdarza) - odezwę się na priv i z przyjemnością skorzystam z Twojego zaproszenia.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.