Skocz do zawartości
IGNORED

Mata bitumiczna - GDZIE I PO CO?

SIRTOM75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pytam - Jakie są wasze doswiadczenia z matami bitumicznymi?Gdzie znajduje ona zastosowanie?Czy jest sens pakowanie takiej maty do np. DAC'a?Czy nie spowoduje ona przegrzewania się sprzętu?Czy ma ona wpływ na dzwiek poszczególnych komponentów?

Proszę o wasze spostrzeżenia.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8433-mata-bitumiczna-gdzie-i-po-co/

No wiesz, jak nie zakleisz otworow wnetylacyjnych i nie zachowoana bedzie jakas rozsadna odleglosc miedzy mata a elektronika to nie powinno sie nic spalic. Ja tez mialem kiedys zamiar wytlumic w ten sposb rezonanse obudowy, ale kupilem gruba gumowa tasme izolacyjna przykleilem i juz tak nie stuka. A jaka uzywalem mate taka do auta i opalania przy montazu, bo ja mysalem o takiej.

SIRTOM75->

W DAC-ch nie ma takiej potrzeby wytłumiania matą bitumiczną i zazwyczaj stosuje się ją tam gdzie wystepują wibracje,rezonanse,można też ją używać do tzw. kontrolowanych rezonansów,ale dotyczy do w szczególności zestawów głośnikowych.Zdecydowanie sprawdzi się mata bitumiczna w CD, w okolicach napędu i na napedzię,można również śmiało wykleić spód jak i obudowę górną i boki szaski odtwarzacza CD.Wtedy ma to sens,gdyż pozbawiamy praktycznie wszelkich rezonansów,które negatywnie wpływają na odczyt bloku optycznego z płyty CD,pozdrawiam

• Redaktorzy

Uwaga jednak, w ten sposób naprawdę można przegrzać. Jeśli konstruktor w bilansie wymiany ciepła uwzględnił promieniowanie przez powierzchnie obudowy, spód czy wierzch, to podklejenie piększym płatem maty bitumicznej dużo tu zmienia. Nawet w odtwarzaczu. Widziałem CD-ka z zaklejonym niemal całym spodem, w którego wnętrzu (CD-ka) można było smażyć jajka.

siufff - w moim cd'ku na szczescie jest chlodek. oprocz niewatpliwych zalet plynacych z wytlumienia wibracji i wyciszenia samej obudowy jest jeszcze kilka duzych plusow. pierwszy z nich to ciezar - cd staje sie bardziej stabilny i wydaje sie 'pewniejszy'. drugi to zmiana kliku (nie kilku, tylko kliku - click) przyciskow - nie jest to juz plastykowe klikniecie z glebokim poglosem. po wytlumieniu jest bardzo krotkim i plytkim klikiem - brzmi wrecz fantastycznie. serio serio. check this out!

nie wiem jakie sa jeszcze maty, widzialem w necie, ze do cd`kow wkladaja takie jakies perforowane. ja mam gladka samoprzylepna. z jednej strony klej, w srodku ten czarny glut a od strony zewnetrznej folia aluminiowa izolowana jakims czarnym 'czyms' :))) po 5,75za sztuke (25cmX50cm) u kolesia na allegro o nicku... maty_bitumiczne ;P

• 11 miesięcy później...

Witam, a co oklejaliscie, bo wlasnie przypadkiem kupilem sobie 4 arkusze, i pomyslalem ze sobie obkleje CD, planuje gorna i boczne scianki pokrywy CD to Onkyo 7211 wiec raczej zaden porzadny sprzet, dolna czesc tez chyba okleje, ale mam pytanie czy ma sens odkrecac i wyjmowac naped i pod nim tez wyklejac, czy wystarczy nakleic kawalki na sam naped, tak by nie blokowaly jego dzialania. Bo ze trzeba przygrzac suszarka to wiem. Tutaj link do fotki wnetrza tego CD, w sumie to ten caly naped trzyma sie na 4 srubkach, tylko moze one jakos wypoziomowane byly czy tez dokrecone z odpowiednia sila, dynamometryczny mam ale nie srubokret ;) Bo ta plydke drukowana to odkrece spokojnie i trafko tez. A moze olac te odkrecania i wykleic bez ruszania tego. Pozdrawiam, i czekam na rade.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja Ci moge tylko poradzic bys uwazal z oklejaniem konstrukcji samego napędu (nie chodzi o wysuwajaca sie tacke)

Ja sie zapedzilem i przy tupnieciu, lekkim puknieciu w obudowe, czytnik blyskawicznie gubil sciezke. Jak odkleilem mate wszystko wrocilo do normy (dotyczylo to generalnie ramienia dociskajacego plyte na tacce)

Poza tym to cala gorna pokrywa, dol, boki, przedni panel zdemontowalem i od srodka wykleilem, blache za nim tez. 10-11kg wazy teraz, ale nie przegrzewa sie na szczescie :-)

Ja to robilem glownie z powodu szumu...stal obok lozka a noca jak sobie

muzyka cicho gra to moze troszke irytowac ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.