Skocz do zawartości
IGNORED

Przekrój a długość bass-refleksu

andios

Rekomendowane odpowiedzi

Wstawiam rurę b-r do nowych kolumn. Oryginalna powinna mieć przekrój 34cm^2 i 14,5 cm długości. Ja natomiast kupiłem 28 cm^2 i tu putanie co z długością. Wydaje mi się, że długość powinienem zachować tę samą, ąle nie jestem pewien, wolę więc zasięgnąć rady doświadczonych kolegów na tym forum. Poradźcie.

Pzdr.

Gdyby można było wsadzić dowolną rurkę, to każdy wkładał by taką samą.

Skoro przekrój jest mniejszy to i długość musi być mniejsza.

Po za tym trzeba dawać taki sam, lub większy przekrój.

A nie możesz wtawić takiej jak miała być? 34cm^2/h=14,5 to typowa rura Visatona. Takie same sprzedaje Dexon (nawet dłuzsze) i chyba QBA. Wieksze są profilowane 37,4cm^2 ale one niestety zazwyczaj są tej samej długosci tzn. 14,5cm więc trzeba je przedłużać albo skłądac z dwóch żeby zatąpić mniejszy otwór.

pozdr.

rura raczej nie powinna być o mniejszym przekroju bo musi ona zapewniać odpowiedni przepływ powietrza a jak będzie mniejsza to poprostu nie bedzie wydalać tyle powietrza ile powinna ( kolumna będzie się "dusiła") a co do długości to trzeba uważać aby nie była ona większa niż 1/4 fali rezonansowej

Zgadza się, jest to typowa rura Visatona. kupiłem inną, bo po pierwsze tka był pod ręką i średnica wydawał mi się identyczna i prawie tak jest, Visatona ma fi=62 mm, moja fi=60 mm, po drugie, ma ładnie wyprofilowany wylot - w przeciwieństwie do Visatona.

Do Pitera z - patrząc na projekty Visatona to ta rura jest stosowana np. dla 1x17 cm, 1x20 cm, 2x17 cm, 3x13 cm. Więc chyba przepływ powietrza nie jest tu najbardziej istotny.

• 1 rok później...

Nie bede zakładał nowego wątku, ale pozwole sobie odświeżyć ten.

Pytanie troche podstawowe: długość rury bass-reflex, która obliczamy na podstawie wzoru (uwzględniając czestotliwosc strojenia skrzynki, promien rury) to długość częsci wewnątrz obudowy (i do tej długości musimy dodać grubość tylnej ściany) czy ta długosc jest "ostateczna" i całkowita..?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.