Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe czy wieża?

steve__mcqueen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien dylemat nad wyborem sprzętu audio do domu. Sprzęt będzie wykorzystywany w pokoju ok. 20m kw., do wydania mam ok. 2000 zł. I tu pojawia się problem gdyż generalnie nie wiem co opłaca się wziąć bardziej: kino domowe czy wieżę hi-fi. Sprzęt byłby wykorzystywany w ok. 60% do muzyki i 40% filmy. Wiem, że kupując kino domowe mogę się "lekko" zawieść słuchając muzyki stereo, ale z drugiej strony filmy w 2.0 a w 5.1 to duża różnica.

Generalnie upatrzyłem sobie takie kino:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (DVD już posiadam a subwoofer bym dokupił w niedalekiej przyszłości)

oraz wieżę Yamaha Pianocraft E/640 lub MCR 640 (cena ok. 1700 zł).

Tutaj zwracam się z prośbą o poradę: czy przy muzyce odsłuch z tego konkretnego kina będzie się naprawdę mocno różnił od dźwięku z wieży, na tyle że bardziej będzie się opłacało kupić tę drugą nawet mając na uwadze zrezygnowanie z 5.1? I czy taka Yamaha będzie się przynajmniej w części nadawać do podłączenia pod TV (chyba konieczne będzie dokupienie subwoofera?)

Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje sprzętowe i z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/84499-kino-domowe-czy-wie%C5%BCa/

Najlepiej żebyś wybrał rozwiązanie połączenia dobrego stereo z kinem domowym .

To będzie droższe , na początek trzeba kupić amplituner wielokanałowy z wyjściem wielokanałowym analogowym pre - out 5.1 , lub 7.1 ( wyjście to jest potrzebne do prawidłowego działania kina domowego , służy ono do podłączenia zewnętrznych końcówek mocy ) Może być np. Harman Kardan AVR 250 . Podobno amplitunery wielokanałowe tej marki najlepiej grają w stereo.

W przyszłości kupisz używany wzmacniać dwukanałowy i podłączysz pod pre - out z amplitunerem wielokanałowym .

Oto opis takiego podłączenia :

Pozwolę sobie wkleić opis mego systemu :

Ampliltuner wielokanałowy wyjście pre - out wielokanałowe analogowe , wykorzystuje front kana lewy, prawy --- do wzmacniacza dwukanałowego np. wejście aux

DVD cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

cd analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

tuner ( oddzielne pudełko ) analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

komputer przez usb z dwukanałowym wzmacniaczem

Kolumny frontowe podpięte z dwukanałowym wzmacniaczem

Reszta kolumn i sub z amplitunerem wielokanałowym.

Amplituner wielokanałowy - yamaha rxv 750

Wzmacniacz dwukanałowy ( bez wbudowanego tunera , nie mylić z amplitunerem dwukanałowym ) - pioneer a 9

CD pioneer D6

DVD - yamaha S577

Tuner radiowy Yamaha TX- 492 RDS

Kolumny front - Definitive Technology BP 8

Centralna - ACOUSTIC ENERGY EVO CENTER

Tylne - monitor audio bronze b2, dwie sztuki

sub - Definitive Technology ProSub 80

W tym poście jest poruszony temat słabej jakości stereo z amplitunera wielokanałowego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.