Skocz do zawartości
IGNORED

Harman/Kardon AVR 255 - jakość wyjścia PRE-OUT

TRIBUL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mój zestaw to:

- amplituner Harman/Kardon AVR 255

- wzmacniacz Harman/Kardon HK 980

- odtwarzacz CD Harman/Kardon HD980

- PC, PS3 , tuner satelitarny

Wszystkie źródła podłączone mam do amplitunera, a z niego przez PRE-OUT sygnał kieruję na wzmacniacz stereo który napędza fronty. I teraz pytanie: czy sygnał który idzie z CD/PC analogiem do amplitunera jest poddawany jakiejś obróbce zanim dojdzie do PRE-OUT? Jaka jest jakość tego wyjścia?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pytam bo nie mam możliwości podłączenia innego amplitunera z takim wyjściem,chodzi mi o to czy jakość na wyjściu PRE-OUT jest taka sama jak np. w Denonie, Marantzu itd, czy amplituner ma w takim przypadku jakiś wpływ na dźwięk.

Pytam bo nie mam możliwości podłączenia innego amplitunera z takim wyjściem,chodzi mi o to czy jakość na wyjściu PRE-OUT jest taka sama jak np. w Denonie, Marantzu itd, czy amplituner ma w takim przypadku jakiś wpływ na dźwięk.

Jakość wyjść Pre-OUT ma wpływ na dzwięk (to sa kwestie zasilania tych wyjśc i inne). Harman, który posiadasz to stosunkowo niski model więc ta sekcja pewnie też nie jest najlepsza. Niemniej poprawa dzwięku po tych wejściach powinna być słyszalna. Sprzedawca z TOP HIFI powiedział mi, na przykład, że PRE- OUT w Marantzu 5005 jest bardzo słaby. Zobacz sobie temat ampliruner i wielokanałowa, końcówka mocy, który założyłem jest tam trochu informacji od kolegów, któży mają doświadczenie w temacie.

podłącz CD bezpośrednio pod wzmacniacz - posłuchaj, później między CD a wzmacniacz wepnij amplituner i masz odpowiedź

123... test

Podlacz CD pod wzmacniacz stereo i po klopocie. Bedziesz mial bdb stereo i bdb kino.

Mam Marantz'a SR5300 spietego z NAD'em C325bee. Z moich obserwacji stereo Marantz+NAD jest nieporownywalnie gorsze od samego NADa. W kinie bdb i moge uzywac jednej pary kolumn i dwoch wzmacniaczy.

Dodam jeszcze swoje trzy groszy .

CD bezpośrednio analogiem to już wiesz .

Jeżeli puszczasz sygnał analogowy do amplitunera wielokanałowego , to sygnał ten ANALOGOWY zamieniany jest na cyfrowy , a później znowu na analog ( brzmi to dziwnie ale tak jest na pewno ), zapewne chodzi o koszty , do analogu trzeba by było poprowadzić oddzielny tor jak najmniej podatny na zakłócenia

Z tąd ta strata jakości w przetwarzaniu . Dochodzi tu jeszcze gorsza jakość komponentów w przedwzmacniaczu wielokanałowym niż w dwukanałowym .

Dla ciekawości powiem , że HK wypuścił amplituner wielokanałowy z nową funkcją która omija tą obróbkę sygnału

To może napiszę coś jako osoba, która miała okazję testować właśnie ten amplituner z końcówką wielokanałową Rotel RMB 1075. Jak wiadomo obie firmy grają raczej dużo dołem pasma. Porównując HK 255 i końcówkę Rotela RMB 1075 podłączoną pod procesor można od razu stwierdzić, że dźwięk wydobywający się z samego amplitunera (mimo, iż wszędzie piszą iż HK ma taki dobry bas) jest pozbawiony dynamiki i beznamiętny. Dołożenie końcówki do tego amplitunera nie wnosi nic poza wyraźnym zwiększeniem mocy i pogłębieniem basu, który de facto w tym zestawieniu nie ma ani wykopu ani kontroli (ciągnie się jak "flaki z olejem" co niedoświadczonym userom może kojarzyć się z potęgą). Średnica jak i góra po odłączeniu od pre-outa amplitunera i wpięciu pod procesor sprawia wrażenie niesamowicie otwartej i nasyconej choć w rzeczywistości, aż tak super nie jest co można stwierdzić po podłączeniu ciut lepszej końcówki. Tak więc odpowiadając szybko na pytanie : JEST KIEPSKO !

I o to mi chodziło. Bardzo dziękuję z odpowiedzi. Musze kogoś wziąć kto będzie mi przepinał kable a ja będę słuchał z zamkniętymi oczami :)Gdy podpiąłem CD prosto pod wzmacniacz gra o wiele lepiej, ale wtedy wiem co gra więc nie jest to do końca obiektywne;) Tylko zastanawiam się jak rozwiązać teraz problem ze sterowaniem wzmacniaczem i amplitunerem, ponieważ w przypadku gdy mam wszystko podpięte pod ampli to w nim wszystkim steruje, a odbiornik sygnału z pilota w wzmacniaczu zakleiłem taśmą izolacyjną bo pilot regulował np. głośnością w obu urządzeniach na raz;/ No i co z subwooferem :/ PC w takim wypadku też musiałbym podpiąć i analogiem pod wzmacniacz do słuchania muzyki i cyfrowym pod amplituner żeby mieć efekt 5.1 w filmach;/ Kurde ale kombinacje:)

Przy okazji zapytam jeszcze, jakie połączenie z PC będzie lepsze dla stereo, 5 metrowy kabel analogowy czy 5 metrowy kabel cyfrowy ( przy tym drugi muszę się wpiąć w amplituner który wiadomo będzie odpowiadał za dekodowanie sygnału).

Ze sterowaniem miałem identyczny problem , dwa pudełka Yamahy , w trakcie oglądania kina zakrywałem odbiornik podczerwieni w dwukanałowym sklejką . Gdy słucham stereo to amplituner wielokanałowy i tak jest wyłączony .

Sub podłączasz do wielokanałowego ( zakładam , że masz kolumny frontowe podłogowe i nie musisz wspomagać stereo basem )

Co do pytania jak podłączyć komputer to sam odpowiedziałeś .

Jestem właśnie po dokładnych odsłuchach, werdykt... bezpośrednie podłączenie CD i PC do wzmacniacza miażdży wyjście pre-out pod każdym względem, znów zaczęło grac przed kolumnami a nie z nich:)No i subwoofer ostał się tylko do kina;) Kolejny zakup to DAC, najprawdopodobniej Beresford TC-7520 Caiman GFmod v5, puszczę przez niego sygnał z PC i PS3 do stereo (może i z CD, to się okaże) a do filmów osobnymi kablami pod amplituner. Jak tak dalej pójdzie to kabli będę miał na kilometry ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.