Skocz do zawartości
IGNORED

Kopia Avalon Acoustics Sentinel

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Marko, czy będzie nietaktem jak spytam ,kto Ci zbuduje zwrotnice i zestroi zestaw gdy już skończysz obudowy ?

Przetworniki tak piekielnie drogie ,Twoja kilkuletnia praca (wiem dlaczego tak długa), szkoda tego zaprzepaścić...

Pewnie niczego nie odkryje ale wydaje mi się, że ilość nisko tonowych głośników wynika z zastosowanego filtrowania. No a w przypadku Isis jak i Sentinel pasmo przetwarzane przez 12" etony jest typowo subwooferowe. Przy dwóch możemy sobie nawet pozwolić by zacząć filtrowanie od miejsca gdzie głośnik ma -3dB (na pomiarach producenta tego nie ma ale, to może być już 45 Hz) w przypadku Sentinel może i niżej bo tam chyba woofery są z aktywną korekcją.

Więc tak naprawdę filtrowanie Accutonów można podpatrzeć z Isis. Stawiam że 8" eton jest traktowany jak klasyczny nisko tonowy głośnik (czyli robi się nam klasyczne 3 way). Z którego nie wyciska się zejścia tylko impuls w zamkniętej obudowie. Zaś zejście robią dwa 12" etony, które teoretycznie graja od 20 Hz powiedzmy że ledwo do 150 Hz albo i nawet nie.

Tylko jak tak dalej pójdzie to ja za rok lub później nauczę się jak filtruje się w sposób bardziej zaawansowany głośniki...

W ogóle prawda jest taka, że kolumny te mają grać w 25 m2. No i zastanawiam się co zrobić by kontrabas grał w miarę realnie (szybko i punktowo). Bo powiedzmy sobie w prost przy jednym etonie myślę że 40 Hz to jest maksimum. Przy dwóch zejdziemy raptem do może 35 Hz. Przy zachowaniu skuteczności. No a jednak rozpiętość częstotliwościowa instrumentów jest potworna. No i wypada chyba na 18 Hz jak dobrze pamiętam.

Panowie pytanie jest proste, czy ktoś słuchał takiego zestawienia 2 x 12" Eton? No i jak to gra na basie? Czy gra naprawdę jest warta świeczki.

Łe tam. Tylko te drewniane skrzyneczki ciągle...

Kto podejmie takie wyzwanie? No kto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam za ten off, ale skoro tylko teoretycznie...

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

;)

Ukryta Zawartość

No właśnie ta aukcja była inspiracją mego posta.

Ukryta Zawartość

No właśnie ta aukcja była inspiracją mego posta.

To mnie lepiej to :)

Ukryta Zawartość

projekt mam zrobiony jak coś :)

fotki z budowy

Fotki nie moje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio doczytałem że materiał z którego robiona jest membrana nisko tonowego głośnika przy niskim podziale nie ma większego znaczenia. Więc wydaje mi się, że kwestia odejścia od ceramiki na basie nie jest złą rzeczą. Tym bardziej że cena 4 etonów jest bliska parze nisko tonowych ceramików.

Ostatnio wypytałem się o konkretne zagadnienia jeśli chodzi zwrotnicę i tak naprawdę nikt konkretnie nie udzielił odpowiedzi. Więc mam wrażenie że nie znajdzie się za dużo chętnych by rozwijać ten projekt.

Zastanawiam się jak Marcin widzi kwestie zwrotnicy w Isis. Bo Marko3T będzie robił w ramach prywatnych znajomości. Pytanie czy ktoś na forum ma coś do zaproponowania? Bo na obecnym etapie dla mnie to za dużo może za rok czy dwa. Bo mam zamiar się rozwijać w tym temacie. No a Sentinel może się na obecną chwilę okazać projektem nie do zrobienia. Po rozmowie wygląda na to że bliższą realiów kolumną jest Isis... Pytanie czy zwrotnica zaproponowana przez Marcina jest "tą". Marcinie napisz coś proszę.

Pozdrawiam Arczi

Łe tam. Tylko te drewniane skrzyneczki ciągle...

Kto podejmie takie wyzwanie? No kto?

Ukryta Zawartość

Przepraszam za ten off, ale skoro tylko teoretycznie...

Poczytajcie to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Paweł P

Jeśli autor tematu będzie drążyć kwestię,szukać i poświęci mnóstwo czasu na zdobycie informacji dotyczącej wymiarów obudów i zwrotnicy elektrycznej,to bez przeszkód wykona te zestawy w sposób co najmniej prawidłowy.

A teraz aby rozwiać twoje lęki dotyczące zabierania się za kopiowanie dużych i skomplikowanych gotowych produktów,napiszę że można je wykonać mając jedynie wymiary podstawowe podawane przez producentów i garść fotografii.

Nie wkręcaj człowiekowi,choc i tak wiem że on ma to gdzieś...

Obecnie projekt powędrował w troszeczkę inną stronę z racji dyskusji poza forum.

Na obecną chwilę nie zdradzam szczegółów ale jeśli wypali pewnie się pochwalę...

Pozdrawiam Arczi

Czyżby zapał trochę opadł?

Naliczyłem 4 konstrukcje na accutonach (no może 5) na tym forum w większym lub mniejszym stopniu DIY. Jak widać, da się to zrobić - jednak każdy miał przeboje zanim dotarł do końca - nawet z wydawało by się pomierzoną i dobrą zwrotnicą. Są to wredne głośniki do aplikacji i nie ma nikogo kto by się nimi bawił i tak nie powiedział. Przy złej aplikacji grają koszmarnie - ostro, bez basu itp. Jednak jak się już przejdzie całą tą drogę- nie wychodzi się z accutonów prawie nigdy.

Tylko że to początek drogi bo accutony dalej są wredne (a raczy bywają) w doborze reszty toru - nie zagrają ze wszystkim, lubią "strzelić focha" z niewłaściwą elektroniką.

Powtarzam stare i mocno wyświechtane sądy.

Słucham tylko muzyki.

Cze

Widze że to powoli przeradza sie w stronę -- klub miłośników Ceramiki. jednak też uważam że Accuton to jest TO.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Trudno dać porade, jeżeli do 3way dla konkretnie jednej konfiguracji głośników nad zwrotnicą pracowałem 3 lata, a buda i cała koncepcja należą do innych osób (CRQ3).

ps

no ale kolumny rzeczywiście mam już docelowe, i jedynie czego mi jeszcze czasami brakuje dla odmiany to drugiej pary jakiś dobrych staruchów, np. na Altecu 604

sam robiłem prawilny diy, ale oglnie dużo sie nie zmieniło...,

konstrukcyjnie jest to samo!!, np. puściłem bezpośrednio tweeter przez Mundorfa silver-oil, minimalnie poprzesuwałem podziały + dobierałem równoległe kondensatory w Zoblu, bo jeden a trzy inne grają inaczej, stosowałem droższe podzespoły, okablowanie Cardasa i tak to jest z tym Accutonem :-)))

Orientowałem się w sprawie kolumn bo moje mi się znudziły ,a chodzi mi o Avalony i gość odpisał mi że obudowy wraz z fornirowaniem kosztowały by 3500zł .Porażka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Orientowałem się w sprawie kolumn bo moje mi się znudziły ,a chodzi mi o Avalony i gość odpisał mi że obudowy wraz z fornirowaniem kosztowały by 3500zł .Porażka

Ukryta Zawartość

jak dla mnie to super promocja a nie porazka

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

aukcja jest promocją ;). Ja za moje paczki zapłaciłem coś około 3000 (w sumie chyba tak wyszło - oczywiście za samą budę). Więc cena jest z tych normalnych.

Słucham tylko muzyki.

jak dla mnie to super promocja a nie porażka

Może i tak ale ja zrobię o wiele taniej ,mam w w stolarni wszystko co potrzeba tylko muszę kupić płytę mdf ,i na pewno bez cnc się obędę.płyta 38mm kosztuje ok 400zł

Może i tak ale ja zrobię o wiele taniej ,mam w w stolarni wszystko co potrzeba tylko muszę kupić płytę mdf ,i na pewno bez cnc się obędę.płyta 38mm kosztuje ok 400zł

jak zrobisz duzo taniej daj znac, wezne od Ciebie 2 komplety dla siebie i kumpla

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

W ciekawym kierunku zmierza ta dyskusja;-) Ja sie zastanawiam ile to jest dużo taniej.....

Chłopaki a macie jakieś projekty ,bo jak pojadę po mdf to muszą go mi wstępnie pociąć bo płyta nie wejdzie do samochodu .

Myślę że ten będzie ok .

Mnie to zawsze podobały się Lumen White na accutonach.

Ukryta Zawartość

post-22716-0-03397700-1314353750_thumb.jpg

post-22716-0-93431700-1314356152_thumb.jpg

post-22716-0-61197300-1314356166_thumb.jpg

post-22716-0-41061600-1314356176_thumb.jpg

post-22716-0-71531600-1314356189_thumb.jpg

post-22716-0-22995300-1314356205_thumb.jpg

post-22716-0-97437700-1314356219_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ciekawym kierunku zmierza ta dyskusja;-) Ja sie zastanawiam ile to jest dużo taniej.....

marko3T a Ty na ile wyceniasz swoje (paczki)isis? chodzi o 1 kpl na zamowienie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.