Skocz do zawartości
IGNORED

Zamach w Norwegii.

muls

Rekomendowane odpowiedzi

dziadekwłodek

Może i masz racje tym bardziej iż w internecie już czytałem o możliwej prowokacji partii rządzącej obawiającej się przegranych wyborów. Obłęd ale nie takie rzeczy bywały w historii.

Dziennikarze mają nieograniczoną wyobraźnie jeszcze bardziej niż zamachowiec.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wladzio twierdzi że prezes i komu tu wierzyć.

Dziś nawet TVN24 został zbesztany przez Łętowską za głupie pytania.

Zjawisko terroryzmu jest tak stare jak ludzkość i nie wymyślił go ZSRR.Już w starożytnym Izraelu działali zeloci, w średniowieczu wśród muzułmanów assasyni a w XIX wieku anarchiści ( np. śmierć cesarzowej Sissi).Jak ktoś to kiedyś określił terroryzm to broń słabszych i będących w mniejszości.

Zelotów i assasynów bym w to nie mieszał. Tych ostatnich zwłaszca porównać można raczej do najemników, którzy wynajmowali się często do zabójstw politycznych, zeloci byli raczej patriotyczną partyzantką,

stawiali sobie za cel walkę z Rzymianami oraz Żydami, którzy kolaborowali z okupantem
. Anarchiści istotnie mogą być porównywani z dzisiejszymi terrorystami, jeśli chodzi o narzędzia i metody walki, ale celem było raczej obalenie monarchii. i z cywilami raczej nie walczyli. Współczesny terroryzm ma zgoła inne oblicze, bo dąży do zastraszenia całych społeczeństw, a nie tylko celne uderzanie we władzę.
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dziadekwłodek

Terroryzm jest wtedy gdy celem zamachu są cywile a nie przeciwnik.Czyli zamach na Stalina nie jest czynem terrorystycznym ale na jego dzieci jest.Tak samo z zamachem na cara.Czyli gdyby dokonano zamachu na Breżniewa to nie byłby to zamach terrorystyczny ale walka z wrogiem( pomijam aspekt następtw politycznych).

Nie taka jest definicja terroryzmu. ( http://www.unic.un.org.pl/terroryzm/definicje.php )Tak zamach na Breżniewa w Polsce nazwałbym terrorystycznym, tak samo jak zamach na Busha 11 września (przecież samolot mu przeznaczony nie doleciał).

Nie wypowiadajmy sie na temat przebiegu zamachu do czasu wyjaśnienia i dajmy sobie spokój ze spiskami.Natomiast można podyskutować o ewentualnych przyczynach i następstwach.

dziadekwłodek

To w takim razie zamach na Kutcherę był aktem terrorystycznym?

Tak naprawdę na dużą skalę to terroryzm zaistniał z chwilą gdy pojawiły się media o ogólnoświatowym zasięgu.Bo dopiero wtedy terroryści mogli osiagnąć dwa cele: rozpropagować i nagłośnić swoją obecność oraz zastraszyć społeczeństwo będące celem ataku.

Idiotyzmy? A niezgodne z niemieckim prawem wielożeństwo, a "szariat" zastępujący państwowe prawo w W. Brytanii - to też idiotyzmy? Takich przykładów jest więcej.

Z tego co wiem za złamanie prawa w Niemczech i Wielkiej Brytanii ponosi się konsekwencje.Jest inaczej?

Zjawisko terroryzmu jest tak stare jak ludzkość i nie wymyślił go ZSRR.Już w starożytnym Izraelu działali zeloci, w średniowieczu wśród muzułmanów assasyni a w XIX wieku anarchiści ( np. śmierć cesarzowej Sissi).Jak ktoś to kiedyś określił terroryzm to broń słabszych i będących w mniejszości.Kwestia tylko co jest a co nie jest terroryzmem.W czasie wojny Niemcy określali AK mianem bandytów i terrorystów.Prawdziwy terroryzm należy oczywiście zwalczać niezależnie od tego jaką ideologią się podpiera.

Na Kociewiu nie tylko Niemcy uważali AK za bandytów.Zasłyszane od starych Kociewiaków.

Wladzio twierdzi że prezes i komu tu wierzyć.

Dziś nawet TVN24 został zbesztany przez Łętowską za głupie pytania.

jak na twoje możliwości jestem pod wrażeniem.

Trudno dyskutować z cegłą.

Zacytowałem kilka fragmentów z przemyśleń szaleńca zbieżnych z wnioskami prezesa.Nie pierwszy raz klapki opadają i dostrzegasz tylko to co przyjemne.

najciekawsze w tym zamachu jest to ze zamachowiec nie zabił stu muzułmanow bo moglo to spowodowac fale sympatii do powyższych, ale zabił stu swoich w celu ukarania partii ktora pozwala legitymizowac pobyt muzułmanów.Nie zabił nawet wzorcowego mułłe ktory az prosi sie o odstrzelenie w Oslo.bardzo ciekawa sytuacja ...bardzo.

Trudno dyskutować z cegłą.

On po prostu konsekwentnie broni poglądów skrajnie prawicowych (o ile prezes jeszcze się do tej kategorii łapie, IMO niekoniecznie tak jest, raczej socjal-populizm tu widzę.

Ciekawym jest, że takie wojownicze poglądy słyszy się jedynie ze strony skrajnej prawicy i ze strony lewaków, ze strony środowisk centrowych czy liberalnych tego nie uświadczysz. Tam mogą zabić co najwyżej śmiechem, nigdy nożem czy kulą.

wladziu

cegła cegłą, beton betonem. Nie ma co się licytować.

Poza tym nie chodzi o przyjemności, a w ten sposób mógłbyś znaleźć więcej cytatów i to z postaci historycznych niekoniecznie tych nielubianych. Nawet Tusk cytuje prezesa i jak widać nikomu bomb nie podkłada.

On po prostu konsekwentnie broni poglądów skrajnie prawicowych

Nie i tu się mylisz.

Jest! I można się o ty dowiedzieć nie wyjeżdżając z kraju.

Gdy w państwie przestaje obowiązywać prawo przestaje ono istnieć..Nie dostrzegam podobnych objawów w Niemczech a tym bardziej w Wielkiej Brytanii.Choćby ostatnia "afera podsłuchowa"

Jak przy tej tragicznej okazji ujawniają się prawdziwe oblicza polityków, świadczy taki haniebny wyskok: Korwin Mikke wypowiedział się ni mniej ni więcej, tylko tak:

"Śmierć setki socjalistów w Norwegii to dramat. Aż boję się pomyśleć, jakbym to nazwał, gdyby napastnik strzelał do ludzi"

Cały komentarz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla wielbicieli JKM rzecz do poważnego przemyślenia.

Przyłapany na tym JKM skasował zapewne swój wpis na blogu i tłumaczy się, że to dowcip lewaków:

Ukryta Zawartość

a zrzut strony z oryginałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wladziu

cegła cegłą, beton betonem. Nie ma co się licytować.

Poza tym nie chodzi o przyjemności, a w ten sposób mógłbyś znaleźć więcej cytatów i to z postaci historycznych niekoniecznie tych nielubianych. Nawet Tusk cytuje prezesa i jak widać nikomu bomb nie podkłada.

Tusk ogłosił podobny do prezesa manifest o niebezpieczeństwach dotyczących Polski i Europy.Zacytuj kilka zbieżnych fragmentów z przemyśleniami szaleńca...czekam

mieszkam tutaj i gdy czytam o szaleńcu który w imię dobra nobilituje zło z znanymi skutkami od razu przypominam sobie wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego nobilitujące podobne poglądy.Może dla ciebie to nie jest problem.Dla mnie tak.

wladziu

Janie nie o tym, a ty o pierdołach.

tak tak,wszystko już było powiedziane tylko istnieje problem.Wypowiedzi sprzed stu lat czy też dotyczące innej szerokości geograficznej bezpośrednio mnie nie dotyczą.Natomiast nobilitowane tu i teraz tak.

Więc twoim zdaniem pomiędzy poglądami szaleńca i prezesa nie ma nic wspólnego.I te same słowa znaczą co innego?

argus szkoda czasu na wypowiedzi ekscentryka.Czy już wiadomo dlaczego w rodzinnym domu dostał nożem?

xniwax

Czy nie sądzisz,że w czasie największej zadymy pod Pałacem Prezydenckim w "obronie " krzyza gdy emocje siegnęły szczytu nie mogło dojść do czegoś podobnego.Oczywiście ze strony prawdziwych Polaków.

Aż się prosi o analogię ze sprawa Narutowicza gdy pod wpływem nagonki i odpowieniej atmosfery ze strony endecji Eligiusz Niewiadomski zrobił to co "trzeba".

Wojciechu

Mimo, iż było to żenujące przedstawienie nie sądzę, że mogło do tego dojść. Co najwyżej do mordobicia.

wladz

Mimo, że nie przepadam za prezesem to jednak myślę, że możesz mieć obsesję, tak jak ja czasami na Tuska.

Z ta małą różnicą, że ja uważałbym obydwu za niezłych, gdyby zmienili swoje otoczenie.

problem z zrozumieniem czy raczej twój klasyczny unik zamiast odpowiedzi na proste pytania?

Ja nie jestem zwolennikiem Tuska,za dużo chwiejności i zbyt dużo emocjonalnych reakcji które zaszkodziły kilku istotnym dla mnie sprawom.

Niestety nie widzę lepszego..

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

xniwax

Czy nie sądzisz,że w czasie największej zadymy pod Pałacem Prezydenckim w "obronie " krzyza gdy emocje siegnęły szczytu nie mogło dojść do czegoś podobnego.Oczywiście ze strony prawdziwych Polaków.

Aż się prosi o analogię ze sprawa Narutowicza gdy pod wpływem nagonki i odpowieniej atmosfery ze strony endecji Eligiusz Niewiadomski zrobił to co "trzeba".

Jestem tego samego co xniwax zdania - do mordobicia tak do rzezi nie - PO i PiS za dużo by na tym straciły. Analogia ze sprawą Narutowicza wątpliwa. Jak sam piszesz wówczas w Polsce była atmosfera zaszczucia wytworzona przez endecję. Natomiast w Norwegii, jak wszyscy to potwierdzają, jest atmosfera miłości i otwartości.

dziadekwłodek

Analogia z Narutowiczem dotyczyła sytaucji na Krakowskim Przedmieściu a nie w Norwegii.

Uważam po prostu,że politycy tacy jak Prezio czy Ojciec Dyrektor nawołujący do nienawiści powinni liczyć sie i z takimi konsekwencjami swoich wypowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.