Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to normalne aby wzmacniacz DENON PMA-A100 generował przydźwięk z transformatorów ?

t.widomski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Testuję wzmacniacz DENON PMA-A100 (obecnie najwyższa pułka DENONA) i zanipokoił mnie delikatny stały przydźwięk wydobywający się z obudowy (czyżby z transformatorów ???) wzmacniacza gdy jest on tylko włączany z trybu STAN-BY nw stan ON. Przydźwięk jest delikatny (stała częstotliwość) słyszalny w idealnej ciszy. W występuje zawsze, tzn. nawet gdy są odołączone są kolumny (dochodzi ewidentnie z wnętrza obudowy wzmacniacza). Przydźwięk nie występuje on gdy wzmacniacz jest w trybie STEND-BY (przycisk zasilania włączony ale wzmacniacz pozostaje wyłączony pilotem) to nie podejrzewam aby pochodził on z części zasilacza sieciowego. Więc skąd ? Wzmacniacz jest prawidłowo uziemiony i jestem przekonany że problem nie ma nic wspólnego z ewentualnymi zakłóceniami z sieci 230V/50Hz. Czyżby taka natura tego wzmacniacza aby buczeć ? Mam obok stojący wzmacniacz z niższej półki DENONA (model PMA-1500) i teki efekt nie występuje tzn. jest idealna cisza. Proszę o radę czy to normalne zjawisko w najwyższej pułce wzmacniaczy ? TO wzmacniacz za 10tyś PLN.

Widom

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam,

Testuję wzmacniacz DENON PMA-A100 (obecnie najwyższa pułka DENONA) i zanipokoił mnie delikatny stały przydźwięk wydobywający się z obudowy (czyżby z transformatorów ???) wzmacniacza gdy jest on tylko włączany z trybu STAN-BY nw stan ON. Przydźwięk jest delikatny (stała częstotliwość) słyszalny w idealnej ciszy.

Praw fizyki Pan nie zmienisz. Prąd płynący gdy natrafi na transformator buczy se.... Co z tego, że wysoka półka ? A kilkunastometrowe słupy wysokiego napięcia to nie szumią ? Nie brzęczą ?

A odłącz wszystkie pozostałe urządzenia w pobliżu Denona, a jego samego wepnij bezpośrednio do gniazdka. U mnie brumienie występowało, gdy oprócz listwy, do tego samego podwójnego gniazdka wpiąłem kolejny przewód.

Nie potrafię tego wytłumaczyć, kable były podłączone z prawidłową fazą. Teraz, gdy wszystko z tego gniazdka wisi na jednej listwie, problem zniknął, a dźwięk się poprawił i to sporo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.