Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1912 + Klipsch F1/C1/B2 +LG BD 670 - dobry wybór?

szalupez

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy,

Jestem początkujący, w końcu udało się wynegocjować z lubą przy okazji przenosin do domu (pomieszczenie 36 m2 wysokość 4 m)zakup porządnego kina domowego.

Po analizie i kilku odsłuchach, chce kupić taki zestaw:

Denon 1912 + Klipsch F1/C1/B2 (za dobry bas i rozsądną cenę, zastanawiałem się jeszcze nad Dali) +LG BD 670 (bo nie wiadomo co przyniesie jutro jeśli chodzi o blue raya, no i Denon 1611 i inne tego typu nie czytają wszystkich formatów) całość w dobrej cenie 4,3 tys. PLN. Chce do tego dokupić jeszcze suba, nie wiem czy iść w Klipsch'a (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) czy w coś innego, czy są jakieś nowe testy subów do 1,5-2 tys. PLN?

Prośba o opinie czy to dobry wybór i jak to wszystko podłączyć (kablami, DLNA), jak to ustawić by to miało sens (korzystać z automatycznej konfiguracji?).

szalupez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

wybór zestawu opartego na najnowszym amplitunerze Denon AVR-1912 i kolumnach Klipsch jest optymalny, chociaż subwoofer jest konieczny. Alternatywnie jednak zwróciłbym Twoją uwagę na trochę droższą, ale znacznie lepszą konfigurację Denon AVR-1912 z kolumnami Tannoy Mercury V4/V1/VC (będzie znacznie lepiej w muzyce) lub AVR-1912 z kolumnami Dali Concept 6/1/C. Dali w połączeniu z Denon w stosunku do Klipsch zagrają łagodniej w górze i bardziej basem, co także zapewni lepszą jakość przy odsłuchach muzyki - cena będzie zbliżona.

Jeszcze jedną, bardzo ciekawą konfiguracją będzie zestaw oparty na kolumnach QAcoustics. Perfekcyjne wykonanie i bardzo wyrównane brzmienie są ich ogromną zaletą.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

wybór zestawu opartego na najnowszym amplitunerze Denon AVR-1912 i kolumnach Klipsch jest optymalny, chociaż subwoofer jest konieczny. Alternatywnie jednak zwróciłbym Twoją uwagę na trochę droższą, ale znacznie lepszą konfigurację Denon AVR-1912 z kolumnami Tannoy Mercury V4/V1/VC (będzie znacznie lepiej w muzyce) lub AVR-1912 z kolumnami Dali Concept 6/1/C. Dali w połączeniu z Denon w stosunku do Klipsch zagrają łagodniej w górze i bardziej basem, co także zapewni lepszą jakość przy odsłuchach muzyki - cena będzie zbliżona.

Jeszcze jedną, bardzo ciekawą konfiguracją będzie zestaw oparty na kolumnach QAcoustics. Perfekcyjne wykonanie i bardzo wyrównane brzmienie są ich ogromną zaletą.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy

W przypadku pytań służę pomocą

Ok dzięki za garść propozycji, muszę to rozważyć. Słuchałem Dali, było bardzo ok, Klipsch miał bardzo delikatnie lepszy bass z kolei Dali lepszą górę.

Pytanie jaki sub do tego? I pytanie jak to połączyć? Colaxial (ampli + blue ray?), czy wszystko po HDMI?, jaki kabel do głośników?

Witaj

Podepnij wszystko po HDMI. Mniej kabli, prostsze sterowanie. 1912 ma konwersje z analoga do cyfry wiec gdybyś w przyszłości chciał wchodzić jakimś sygnałem analogowym to nie ma problemu.

Co do kalibracji to radziłbym Ci to zrobić ręcznie. Napewno będzie lepiej niż automatyczna kalibracja. Zmierz samemu odległości i wprowadzić ręcznie, tak samo poziom na głośnikach, weź decybelomierz, ustaw poziom szumów 80 dB na jednym z kanałów, następnie je zmieniaj, i wyreguluj tak żeby poziom był taki sam.

Pozdrawiam

Ok dzięki za garść propozycji, muszę to rozważyć. Słuchałem Dali, było bardzo ok, Klipsch miał bardzo delikatnie lepszy bass z kolei Dali lepszą górę.

Pytanie jaki sub do tego? I pytanie jak to połączyć? Colaxial (ampli + blue ray?), czy wszystko po HDMI?, jaki kabel do głośników?

jeżeli zdecydujesz się na dali to suba masz dedykowanego do nich (tani nie jest ale jest to obudowa zamknięta i do muzyki również będzie się nadawał) i wg mnie do nich potrzebny jest sub bo basem grają marnie

co do kolumn dodam, że warto posłuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Przy tej konfiguracji połącz Blu-Ray z amplitunerem przewodem HDMI. CO do kabli głośnikowych to wybór jest w pewnym stopniu uzależniony od konkretnej konfiguracji. Także wybór subwoofera zależy od wybranej konfiguracji kolumn.

Na Twoim miejscu na początku skupiłbym się na wyborze kolumn, a następnie dobrał pod nie okablowanie i sub.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podepnę się pod temat, bo mam podobną sytuację :-) Luba zgodziła się na zakup sprzętu w związku z przenosinami do nowego mieszkania. Pokój 18m2 w bloku z wielkiej płyty. Nastawiony jestem na zakup Denona 1912 i na początek dobrych, dwóch kolumn głośnikowych (w późniejszym terminie dokupię resztę głośników). Muzyka 70% /filmy 30%. Muzyka: klasyka (gł. kantaty i fugi Jana Sebastiana Bacha), jazz, blues, spokojny rock/pop. Wybrałem Denona 1912 zwłaszcza ze względu na radio internetowe (źrodło w 50%), płyty CD będą odtwarzane z blu-ray sony BDP-S480. Chciałbym na dwa głośniki stereo wydać około 2000pln. Zastanawiam się właśnie nad Tannoy Mercury V4, Dali Concept 6, ale również nad KEF C7, oraz MA BX5 (zwłaszcza te ostatnie bardzo mnie ciekawią. Wcześniej zastanawiałem się nad BX2, ale do 18m2 mogły by być za małe :-( ). Co o tym sądzicie?

• 6 miesięcy później...

Ciagnac temam wybralem tannoy revolution signature dc4 t za ich czystosc klarownosc dWieku.graja pieknie z denonem 1912 .t i teraz chce zakupic jakoegos suba .. Jakies podpowiedzi ??

Kurcze glosniki mnie poprostu powalily.. Bulem umuwiony na odsluch dwoch par kolumn.. Tannoy rev sign dc4 t i dali zensor 5.. Pierwsze poszly tannoye .. Graly pieknie .. czulem sie jak bym nie byl w salonie muzycznym tylko na filcharmoni.. kazdy jeden instrument bylo slychac.. mialo sie wrazenie ze za kolumnami stoi orkiestra !! Srodek i gora graja idealnie.. Troszeczke malo basu.to fakt ale poprosilem o podlaczenie suba i znalazlem swoje idealne kolumny !! W porownaniu do dali zensor 5 wypadly o niebo lepiej.. dali nie graly tak czysto, wyczulem to odrazu ja i moja narzeczona.. Dali graly bardzo uniwersalnie.. malo czysto i przejrzyscie .. Jedyny plus dla dali to lepszy bas .. to tylko moja opinia .. kogos kto nie jest audiofilem ale poprostu lubi dobra muzyke i dobre naglisnienie.. P.s muzyka grala z jakiegos amp Linn nie pamietam modelu ale kolejny bedzie taki !!

Myslalem w granicach rozsadku :)) cos co nie przerosnie tych kolumn ani wzmacniacza i zebym.wykorzystywal 100% z tego suba a nie tylko 20% jego potencjalu.. mysle ze ok 200 f max ale bedzie cos co naprawde bedzie zgrywalo sie super z.moim sprzetem to dam i 300 f .. czy moze zamiast suba zainwestowac w glosnik centralny do kompletu ??

Czesto widze na ebayu ze ktos sprzedaje.suba z zestawu esx czy fsx 5.1 .. Czy taki sub by sie sprawdzil ?? bo dedykowany tannoy revolution sub kosztuje 329 £ .. CAsami mozna wyrwac jakiegos Kef quba powyzej 200 £ a takiego z zestawu jak napisalem na pocAtku za 70 £.. roznica jest.. ale nie chce byc chytrym bo chytry dwa razy traci i wpakowac sie w.cos z czego nie bede zadowolony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co np sadzic.o takim czyms ¿¿??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

POSZUKAJ TEJ FIRMY,a nie zawiedziesz się ,lepszy od Tannoy,czy Kef.

Ukryta Zawartość

Ok dzieki wielkie !! A mowisz tylko o tym modelu czy ogolnie MS slynie z dobrych subwooferow ?? A co mozesz powoedziec o cambridge.audio ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) modele np s80 czy s 90 czy moze MS alumni 9 ?? Narazie patrze po nowych bo na ebay malo osob chce wysylac 20 kg subwoofer..

Ukryta Zawartość

modele 309,409 te z głosnikiem 30 cm i wagą ponad 15 kg ,bo są jeszcze te mniejsze 308 z głosnikiem 20 cm ale one raczej do małych pomieszczen.309 to kapitalny sub coś w stylu b&w,czy Paradigm ceny są jednak rewelacyjne nic lepszego do 800 pln nie kupisz.

A co powiesz o MS alumni 9 ?? Troche mniejszy glosnik ale ponac jakas nowa konstrukcja i nowy jest za 199 £ .. Jak dla mnie cena ok

A co powiesz o MS alumni 9 ?? Troche mniejszy glosnik ale ponac jakas nowa konstrukcja i nowy jest za 199 £ .. Jak dla mnie cena ok

Wiesz co poszukaj 309 jest super w Angli pewnie kupisz używke za mniej niz 100 Funtów.Ja mam własnie ten mniejszy alumni i wolałbym 309.Ten sub gra dobrze tez w stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.