Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do wzmacniacza lampowego

23031970

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja coś dołożę wygrzebanego w necie, projekt na W8-1772.

Dodatkowo ciekawy i dobrze udokumentowany projekt: SINGULAR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /singularplaene

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /singulargalerie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stosując takie projekty ja wyżej, z założenia godzimy się z opinią, że lampka gra tylko ładnie a nie rzetelnie

można mieć różne zdanie o tego typu obudowach ale konkluzja na temat "szeroko" pasmowców z kołnierzem jest jedna - ograniczenia i zniekształcenia tych głośników są ewidentnie słyszalne - miedzy innymi tym płacą za swoja wysoką skuteczność

jedyny plus to brak zwrotnicy ale to przy ich cenach, zdecydowanie za mało

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 tygodnie później...

Witam. Przedstawiamy naszą najnowszą konstrukcję. Model 300B Mini został zaprojektowany do współpracy ze wzmacniaczami lampowymi małej mocy. Podstawowe parametry: Skuteczność: 94dB Impedancja: 8 ohm Moc ciągła: 40W Wysokość: 110cm Szerokość: 32cm Głębokość: 38cm Zastosowane przetworniki: Wysokotonowy SEAS 27mm Szerokopasmowy SEAS 22 cm Obudowa: Basreflex Cena 7 900,-/para

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

I co wy na to panowie ?????

A ja z miesiąc temu przedstawiałem głośnik Seasa jako propozycję do kolumn szerokopasmowych

post-19955-0-36727600-1314151817_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Witam. Przedstawiamy naszą najnowszą konstrukcję. Model 300B Mini został zaprojektowany do współpracy ze wzmacniaczami lampowymi małej mocy. Podstawowe parametry: Skuteczność: 94dB Impedancja: 8 ohm Moc ciągła: 40W Wysokość: 110cm Szerokość: 32cm Głębokość: 38cm Zastosowane przetworniki: Wysokotonowy SEAS 27mm Szerokopasmowy SEAS 22 cm Obudowa: Basreflex Cena 7 900,-/para

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

I co wy na to panowie ?????

A ja z miesiąc temu przedstawiałem głośnik Seasa jako propozycję do kolumn szerokopasmowych

A gdzie to dostać? Bo w Harpii brak ;-((

Ukryta Zawartość

Kolumny ,które mam ,tj. 2,5 drożne Akustyki na głośnikach Scan-speakach RR2D grają , brzmią bardzo dobrze z Luxmanem L 550A oraz z Yaqinem B100 natomiast z Amplifonem WT 40 II jest piękna barwa ,stereofonia ale brakuje dynamiki i w sumie do Amplifona chcę zrobić dobre i o dużej efektywności kolumny .Nie chcę pozbywać się Akustyków tylko dlatego ,że Amplifon słabo je wysterowywuje i nie chcę wydawać kolejnych 10 - 15 tyś. na kolumny np.:Harpia Acoustic lub WLM Diva bądź Xindaki tubowe MS1202 (te ostatnie są korzystniejsze cenowo ale jak grają????).

Ponadto nie ma w Polsce Salonu Audio gdzie można posłuchać jednocześnie w/w kolumn ,trza by zjechać całą Polskę.

Skoro Twoje kolumny Ci się podobają to nie lepiej pozostać przy tym brzmieniu?

Masz projekt Akustyka robiony specjalnie pod lampę (teraz taka moda :)) 8 ohm i 87 dB

Ukryta Zawartość

I bonus w postaci obudowy zamkniętej:)

Podpytaj zresztą Starego Audiofila, on napędza podobne zestawy do Twoich lampami o niższej mocy od WT-40. Tylko on nie za bardzo - jak to ująć delikatnie - szanuje wzmacniacze lampowe jakie posiadasz.

Ukryta Zawartość

Skoro Twoje kolumny Ci się podobają to nie lepiej pozostać przy tym brzmieniu?

Masz projekt Akustyka robiony specjalnie pod lampę (teraz taka moda :)) 8 ohm i 87 dB

Ukryta Zawartość

I bonus w postaci obudowy zamkniętej:)

Podpytaj zresztą Starego Audiofila, on napędza podobne zestawy do Twoich lampami o niższej mocy od WT-40. Tylko on nie za bardzo - jak to ująć delikatnie - szanuje wzmacniacze lampowe jakie posiadasz.

Brzmienie Akustyków bardzo mi odpowiada ale Amplifon wt40II troszkę kapituluje przy nich ,chciałbym zrobić kolumny o większej efektywności i 8 omowej impedancji ,gdyż brzmienie Amplifona bardzo mi się podoba ,jest lepsze niż Luxmana L550 A tyle ,że luxman jest znacznie wydajniejszy .Kolumny Akustyka mają 4 omy i efektywność 88 dB

Ukryta Zawartość

Piotr

Sprawdź dokładnie link który Ci podesłałem, efektywność jest taka jak piszesz ale impedancja pod lampę - 8 ohm (specjalna wersja 16-to omowych Revelatorów).

Ewentualnie porozmawiaj z Piwowarczykiem, może da się wymienić trafa w Twoim Amplifonie na typowo 4 lub nawet 3 ohmowe?

Trafa to wydatek około 1kpln max.

Nie musiałbyś zmieniać kolumn.

Sprawdź dokładnie link który Ci podesłałem, efektywność jest taka jak piszesz ale impedancja pod lampę - 8 ohm (specjalna wersja 16-to omowych Revelatorów).

Ewentualnie porozmawiaj z Piwowarczykiem, może da się wymienić trafa w Twoim Amplifonie na typowo 4 lub nawet 3 ohmowe?

Trafa to wydatek około 1kpln max.

Nie musiałbyś zmieniać kolumn.

Ale Amplifon ma odczepy na kolumny 4 omowe i pod nie je podłączam i jednak nie ma takiej motoryki

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.