Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słuchawkami Denon AH-D2000

kristofer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

No i niestety stało się! Doczekałem dnia, w którym posłuszeństwa odmówiły słuchawki Denon AH-D2000 - lewa strona zamilkła.

Po sprawdzeniu okazało się, że uszkodzony jest przetwornik - pomiar rezystancji cewki wykazuje nieskończoność.

Sprawa jest o tyle zaskakująca, że nawet nie mam pojęcia jak do tego doszło. Słuchawki kilka godzin przed usterką grały prawidłowo, po kolejnym załączeniu lewa strona już nie działała. Nie może być tu mowy o żadnym przepięciu - słuchawki podłączam do wyjścia CD po uprzednim jego włączeniu przy potencjometrze na min. Stawiam na ukruszenie drucika cewki, choć to dość dziwne!

I tu powstaje problem, mianowicie słuchawki nie są już na gwarancji, a cena naprawy w autoryzowanym serwisie wyniesie ok. połowy wartości nowych słuchawek:(

Nigdzie nie mogę wypatrzyć takiego przetwornika, gdyż wymienić mogę sam - ewentualnie kupiłbym takie same słuchawki na części z dobrym chociaż jednym przetwornikiem. Niestety nie znalazłem takiego ogłoszenia.

Zastanawia mnie też jedno - czy gdy zdecyduję się na nowy przetwornik (naprawa w serwisie) to czy po tym nie będzie różnic dźwiękowych między prawą i lewą stroną?

Na pewno od nowa trzeba będzie docierać membranę, ale czy nie będzie takiej sytuacji, że nigdy ona nie osiągnie charakteru strony nienaprawianej (zawsze będzie różnica kilkuset godzin pracy)? Przetwornik pewnie też będzie z innego okresu produkcji.

Wobec powyższego pytam czy jest sens naprawiać te słuchawki, a może ktoś wie gdzie dorwać taki przetwornik?

Ewentualnie jakie polecacie słuchawki nowe o zbliżonym charakterze brzmienia - raczej konstrukcja zamknięta (męczą mnie Beyerdynamic 880 Pro choć otwarte)?

Pozdrawiam,

Kristofer

Witaj,

Przy zastosowaniu nowego przetwornika po kilkudziesięciu godzinach grania nie powinny być słyszalne różnice pomiędzy lewą i prawą stroną. Koszt naprawy jednak jest wysoki.

Co do nowych słuchawek, które dzielnie zastąpią AH-D2000 zdecydowanie zwróciłbym uwagę na ofertę Audiotechnika. Minimum to model ATH-A900 lub jeśli budżet pozwoli to ATH-W1000X.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli nasz kolega chce ewentualnie kupić słuchawki które zapewne spodziewa się ze zagrają subiektywnie lepiej, zaproponowałem modele AudioTechnica. Oczywiście ze jest to inna słuchawka, jednak z doświadczenia wiem, ze wiele osób "przesiada się" z wysokich modeli Denon na AT. Warunkiem jest posiadanie dobrego toru. Jeśli jednak ma pozostać charakter brzmienia Denona, to pozostaje zakup AH-D2000 lub modeli wyższych.

Ja tylko sugeruję i zapraszam na odsłuchy, niech każdy samemu wybierze optymalny model, który będzie najbliżej poszukiwanego brzmienia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mnie się wydaje, że to po prostu kabel się gdzieś ukręcił lub odłączył. To by była dobra okazja do wymiany na lepszy. Rozebrać te słuchawki to nie problem, wystarczy śrubokręt, a resztę się sprawdzi omomierzem.

Podgrzej lutownica rozgrzaną do max 215-220 stopni miejsca w których zalutowane są zakończenia cewki na płytce stykowej, użyj do tego dodatkowo bardzo dobrego topnika, lub jeszcze lepiej fluxu do układów BGA. W większości przypadków właśnie tam nie wiedzieć czemu przerywa się cewka.

• 2 tygodnie później...

Trochę odbiegając od tematu, zapytam dla czego nie kupisz ewentualnie drugi raz D2000? Chęć zmiany i nowych doświadczeń czy znudziły Ci się ich "wady" (jeśli tak to jakie)?

Jeśli zrobiłeś tak jak kolega Audiotechnology sugerował to powiedz czy się udało naprawić.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.