Skocz do zawartości
IGNORED

Osobny zasilacz do integry; czy warto?

pisklak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dwóch lat gram na integrze zrobinej na podzespołach od kolegi MSFalcon;

PVC, NOS USB DAC, przedwzmacniacz z zasilaniem bateryjnym i LM3886TF na płytkach z AVT.

W niedalekiej przyszłości USB DAC zostanie zastąpiony lampucerą "mini" z wyjściem na "lampkach"

Postanowiłem to "rozdłubać" i zrobić zasilanie z prawdziwego zdarzenia

(póki co mam przypadkowe trafa i kondy, no może poza zasilaczem do lm-ów).

Chciałbym zbudować zasilacz w osobnej obudowie i tu mam pytanie:

Jakie napięcie przesyłać do integry? stałe, czy zmienne?

W jaki sposób zrealizować zasilanie do końcówek mocy? (chodzi mi o ewentualne umiejscowienie kondensatorów dużej pojemności)

Jak zrealizować zasilanie do DAC-a i ew. "lampek"

Do tego kwestia prowadzenia masy... (o ekranie nie wspomnę)

To wszystko połączone 16-pinowyn łączem.

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto swoją wiedzą wesprze ten projekt.

Pozdrawiam,

pisklak

https://www.audiostereo.pl/topic/85597-osobny-zasilacz-do-integry-czy-warto/

Zasilanie do integry raczej stałe. Koniecznie kondenstaory dużej pojemności tuż przy końcówce, ale... Żeby nie przesyłać dużych impulsów prądowych po kablach po stronie zasilacza tez musi być sensowna pojemność. Obawiam się podatności takiego rozwiązania na wzbudzenia. Mase poprowadziłbym wiązką 8 kabli z tego 16-pinowego łącza która po stronie zasilacza idzie w jeden ground plane na PCB. Po stronie układów będzie gorzej. Rozumiem że poszczególne komponenty są podzielone na osobne płytki. Są dwa możliwe rozwiązania - albo zastosowanie punktu centralnego masy do którego będa się zbiegały wszystkie masy z płytek, albo szyny idącej liniowo od początku do końca drogi sygnału. Obie mają wady i zalety, wybór zależy od Twoich możliwości konstrukcyjnych. Zauważ że tym zasadą muszą też podlegać masy przewodów z sygnałem, co generuje spora plątanine i konieczność bardzo dokładnego przemyślenia.

To może ja pokażę jak to wygląda w tym momencie....

... no i opis:

ładowarka akumulatorów, płytka prcesora, selektora wejść i zasilanie DAC-a (zarówno część cyfrowa jak i analogowa) zasilania jest napięciem zmiennym. Każda płytka ma zasilanie z osobnego odczepu transformatora. DAC ma dwa niezależne trafa (do cyfrówki i analogu). Napięciem stałym zasilam tylko płytkę PVC i końcówkę mocy, przy czym mostek i kondensatory dużej pojemności są schowana w obudowie zasilacza; przy kostkach mam tylko 2x FC 1000uF/35V.

Jak przeczytałem mój własny wpis, to doszedłem do wniosku, że popełniłem chyba wszystkie możliwe błędy przy zasilaniu układów audio ;)....

ale mimo wszystko nie mam absolutnie żadnego brumu a dźwięk jest wyraźnie lepszy od pioneera a-400 i zastawu technics-a SU-A60/SE-A50, z którymi porównywaliśmy moje wypociny diy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lmy 3886 (jak i inne scalaki) oferuja tak slaba jakos w stosunku do wzmacniaczy tranzystorowych, ze ich wymiana na "normalna" koncowke mocy przynisie skokowa porpawe w porownaniu do grzebania w integrze, dacow, itp.

I to nie jest powtarzanie obiegowych opini, sam mialem lm3886 i dopuki nie zrobilem tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) myslalem ze to dobre kostki. Jednak przy "Rywalu..." to naprawde cienizna, az nie chce sie ich sluchac. I nie wierz w te całe "gainclony", i inne wynalazki ktore pozwalaja ludzia nie majacym pojecia o elekronice myslec ze maja wlasnorecznei zrobiony hi-end. Lmy sa banalne w zlozeniu, a kto i tego nie potrafi moze kupic zmontownae pcb na Allegro i dowartosciowywac sie myslac o sobie, ze jest prawdziwym DIYowcem i to co zrobil jets najlepsze na swiecie. Ale to oszukiwanie samego siebie.

Zlożenie prostego tranzystorowca to naprawde niewiele wiecej wysliku niz zlutowanie "sclaka".

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

>tomq88

Dzieki za sugestie odnosnie wyboru koncowki mocy (zaczynam rozgladac si za nstepca LM, ale w Twojej wypowiedzi nie znalazlem nic, co mogloby byc odpowiedza na pytanie,ktore zadalem w tytule watku,

Pozdrawiam,

Michal

ale przecież temat nie jest o tym która końcówka mocy jest lepsza, tylko jak powinna wyglądać sekcja zasilająca... Jeżeli masz jakieś uwagi na ten temat będę zobowiązany jak się nimi podzielisz

Chciałbym zbudować zasilacz w osobnej obudowie i tu mam pytanie:

Jakie napięcie przesyłać do integry? stałe, czy zmienne?

W jaki sposób zrealizować zasilanie do końcówek mocy? (chodzi mi o ewentualne umiejscowienie kondensatorów dużej pojemności)

Jak zrealizować zasilanie do DAC-a i ew. "lampek"

Do tego kwestia prowadzenia masy... (o ekranie nie wspomnę)

To wszystko połączone 16-pinowyn łączem.

Witam,

niedawno sam myślałem o podwójnym zasilaniu wzmacniacza na LM3886, ale zrezygnowałem.

Rozwiązanie było takie: wzmacniacz zasilany z akumulatora lub po włączeni zasilania sieciowego przekaźnik odłączał baterie i przechodził na zasilanie sieciowe.

Transformator poza obudową to doskonały pomysł, mniej zakłóceń.

Duże pojemności rzędu 10-22mF powinny być umieszczone w obudowie z trafem i prostownikiem. Duże prądy przepływają pomiędzy trafem, mostkiem, a pojemnością, dużo większe niż prąd pobierany przez wzmacniacz. Możesz sobie sam obejrzeć posługując się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Poprowadź to zasilanie na wszelki wypadek oddzielną wiązką.

Resztę już chyba masz już zasiloną?

Z masą to chyba nic się nie zmieni, jeśli dopniesz to zamiast akumulatorów.

Napięcie zasilania powinieneś uzależnić od impedancji obciążenia, o doborze pojemności

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zauważ, że zależy ona również od napięcia zasilania, ponieważ gromadzisz w kondensatorach energię proporcjonalną do pojemności i napięcia na kondensatorze.

Tomq88 napisał, że 3886 to nie najlepszy pomysł. Z tego co poczytałem forumowa końcówka "ugoda" to świetny wzmacniacz. Scalaki mają problemy z trudnym obciążeniem i pewnego poziomu nigdy nie przeskoczą. Jednak dzięki dobremu zasilaniu, przedwzmacniaczu i okablowaniu mogą powalczyć z tranzystorami, ale raczej ze słabszymi wzmacniaczami w sensie mocy i jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem i wklejenie kilku użytecznych linków.

Jeżeli chodzi o zasilanie końcówki mocy, to chcę zasilić końcówkę przez zasilacz złożony z mostka i baterii kondensatorów 90x330uF/50V. Jak się wyrobie kasowo, to zrobię dual-mono. LM był eksperymentem; docelowo chce "wcisnąć" coś ciekawszego, prawdopodobnie jakiegoś "klona" (NAIM lub QUAD). Chodzi o to, żeby zrobić zasilacz "raz na jutro";).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.