Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kit AVT2645 nadaje się na di-box?

anuel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na stronie AVT znalazłem kit AVT2645 (tutaj znajduje się opis -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Chciałbym, by ktoś mi powiedział czy mogę z tego uczynić symetryzator, taki jak di-box, który pozwoli mi podłączyć z jednej strony gitarę (wysoka impedancja na wejściu), a z drugiej podpiąć urządzenie do wejścia karty muzycznej (wejście liniowe bądź mikrofonowe) lub wejścia mikrofonowego miksera (niska impedancja wyjściowa symetryzatora)? Jeśli nie to, to jaki kit z AVT nadałby się do tego (jeżeli taki się tam znajduje)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMHO nie nadaje się to do Twojego zastosowania, Di-boxy w większości są robione na transformatorach, chyba że mówimy o aktywnym to owszem są one na opampach. Jeśli potrzebujesz symetryzatora to zdecydowanie prościej i lepiej załatwi sprawę DRV134/DRV135, ale raczej potrzebujesz odpowiedniego przedwzmacniacza zdolnego współpracować z gitarą a nie symetryzatora.

• 2 tygodnie później...

IMHO nie nadaje się to do Twojego zastosowania, Di-boxy w większości są robione na transformatorach, chyba że mówimy o aktywnym to owszem są one na opampach. Jeśli potrzebujesz symetryzatora to zdecydowanie prościej i lepiej załatwi sprawę DRV134/DRV135, ale raczej potrzebujesz odpowiedniego przedwzmacniacza zdolnego współpracować z gitarą a nie symetryzatora.

Nie napisałem tego - oczywiście, że aktywny. Nie jestem przekonany do tego przedwzmacniacza. Gitary elektryczne nagrywa się podłączając je do specjalnego wejścia o wysokiej impedancji, a to właśnie ma di-box. Ja nie mam takiego "transformatora" impedancji, ale mam przedwzmacniacz w mikserze lub na karcie. Di-box ma jeszcze taką zaletę (to jest oczywiście bardziej rozbudowane urządzenie, ale chodzi o samo sedno) - symetryzację, o której piszemy - dzięki, której wyeliminować, czy znacznie ograniczyć zniekształcenia powstające na przewodzie połączeniowym. Tak więc masz rację, ale dla moich potrzeb musi to być transformacja impedancji + symetryzacja. Dzięki za układ, przyjrzę mu się :).

A ten kit z AVT, nie daje mi tego, o czym pisałem (albo od razu, albo po drobnej przeróbce)??

Właśnie w tym rzecz że ten układ jest niepotrzebnie skomplikowany, może w czasach kiedy powstawał miał sens, teraz na prawdę w jego miejsce jedna kostka DRV134/135 i parametry będą lepsze.

DRVy maja wejściową impedancję 10kOhm jeśli to za mało to trzeba im dorobić wtórnik (lub wzmacniacz) na wejście z wyższą Z wejściową. Natomiast resztę Twoich wymagań doskonale spełniają, zresztą do tego zostały zaprojektowane.

No widzę, że się znasz na elektronice :). Di-boxy, to nie tylko to co mówiłem, to też jakieś tłumiki i inne elementy, czyli są to urządzenia bardziej rozbudowane. Kto wie, może w środku w niektórych siedzi taki układ. A powiedz mi czy sama kostka wystarczy czy, trzeba jeszcze jakieś dodatkowe rezystory i kondensatory (prócz tego jaki sugerowałeś)?? Pytanie może jest błędnie postawione, bo to wynikać będzie z przepływających prądów itd., ale pytam, bo ja nie jestem elektronikiem - tylko eksperymentuję :). Czyli na wyjściu układu będzie niska impedancja, tak??

Tak, w diboxach często jest tłumik na wejściu, co do aplikacji DRV to owszem wystarczą tylko kondensatory odsprzęgające, gdyby był za słaby sygnał z gitary to na wejściu trzeba by postawić jeszcze jakiegoś OPa wzmacniającego i to tyle w zasadzie. Układ jest przystosowany do sterowania linii symetrycznej, więc jeśli do tego go potrzebujesz to nadaje się idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.