Skocz do zawartości
IGNORED

CDM 12,1 laser z napędem

pikop58

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Trochę mnie na Audio nie było . Od dłuższego czasu słucham z serwera i komputera , to tematy związane

z Cedekami jakoś nie były priorytetowymi . Ale czasami szuflada się otwiera do 1/3 i zamyka . Czasem zabawa trwa

kilka cykli . Grać gra idealnie , ale miałem w pamięci żeby napęd z laserem wymienić. Jakież było moje zdziwienie , jak klepnąłem w ulubionych w swoje hurtownie a tu zonk – niedostępny . Allegro zonk , ceno zonk. . Albo znalazłem hurtownie gdzie był sam goły laser. laser . Kupiłem oczywiście w znalezionej hurtowni która miała napędy z laserami CDM 12,1 w cenie za dwa zapłaciłem 78 zl wraz z wysyłką . Przyjdą wrzucę do szuflady niech leżą . Pisze to po to ze może jest więcej takich użytkowników cedekow z napędem CDM 12,1 , którzy sobie myślą ze jak Lenin wiecznie żywy , będą również wiecznie te napędy . Okazuje się ze ani Lenin nie jest wiecznie żywy , ani wiecznie dostępne napędy . Wydatek 32 zł za napęd nie jest duży , i warty świadomości , ze jak coś , to go mamy. Pozdrawiam . pikop58

https://www.audiostereo.pl/topic/85809-cdm-121-laser-z-nap%C4%99dem/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki,

skoro już powstał temat dot. tych popularnych i szeroko stosowanych napędów wrzucę także link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze by było, gdybyś podał jakiś link do tej hurtowni, skoro piszesz to z troską o innych. :)

Proszę bardzo , myślałem ze to niedozwolone jako reklama .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo , myślałem ze to niedozwolone jako reklama .

Ukryta Zawartość

Dziś przyszły zamówione napędy. Wprawdzie VAM 1202J , ale czytam ze to jest to samo . Na pudełeczku

jest z numer z kreskowym kodem , pisze również Philips key modules , oraz jest znaczek Philipsa oraz

dużymi literami Philips. Na napędzie Jest przyklejona karteczka z logo Philips , oraz kilka długich numerów

i cos tam pisze. Hm cena 32 zeta za sztukę , to raczej nie mam wątpliwości , ze to chińskie . Zresztą pisze made in China. Ale jestem głęboko przekonany , że te niby oryginały sa robione na tej samej taśmie. Nie ma szans , żeby tak precyzyjne urządzenie było produkowane przez Philipsa , za taka cenę . Zreszta kupiłem , dla spokoju ducha , a nie żeby go obecnie wkładać. Może dlatego że mam uraz glęboki po szukaniu po Europie KSS123A . pikop58

Ukryta Zawartość

ps. na niwie wspomnień , wklepałem ten nieszczęsny KSS123A w googla i proszę - jest. Wprawdzie w Chinach , ale jak ktoś ma klocek kochany za kilka - kilkanaście tysięcy , to kilka set zeta nie jest wydatkiem. Szczególnie

że tego typu lasery (orginały ) maja przechód około 20 latek , wiec przeżyją często swego pana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Dzięki,

skoro już powstał temat dot. tych popularnych i szeroko stosowanych napędów wrzucę także link:

Ukryta Zawartość

"Uwaga, nie pasuje do Panasonic/ Technics."

To czego to niby pasuje. Sklep tego już nie raczy rozwikłać.

Ukryta Zawartość

Niestety zamiast kupić od razu oryginalnego Philipsa na ebay-u, połaszczyłem się i kupiłem niedawno nw. napęd (Made in China).

Ukryta Zawartość

Po zamontowaniu działał jeszcze gorzej niż mój stary 15 letni.

No i musiałem kupić Philipsa :(

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Jakiś czas temu pisałem o napędzie do Marantz 63 SE , ze kupiłem 2 szt. VAM 1202/J i że już tych napędów nie ma w każdej hurtowni , oraz żeby się zaopatrzyć , puki tanie i dostępne . Okazuje się że miałem rację i można kupić naprawdę drogie te napędy

Ukryta Zawartość

No i zaczął mi cedek skakać , to z uśmiechem na ustach włożyłem swój wcześniej zakupiony napęd . Niestety VAM 1202/J bez problemu czytał płytki tłoczone , ale z CDR na 10 czytał 5 ale nie potrafił ich odtworzyć . Stękał , mielił i stawał . No to zrobiłem rzecz następującą . Wziąłem oryginalny napęd CDM12,1 i włożyłem mu sam laser VAM 1202/12 . Bo kiedyś mi padł silnik od napędu a laser działał dobrze . No i teraz wszystko śmiga jak kiedyś. Dlatego zrobiłem podmiankę , że wyczytałem że jakość i precyzja mechanizmu i silniczków też ma znaczenie i jak któryś zaczyna fiksować , to się zaczynają skoki ...

W VAM silniczki są o 1/3 mniejsze niż w oryginałach . I silniczek który suwa laserem po szynie musi być BARDZO precyzyjny .

Cedek z laserem VAM 1202/12 tylko nie czyta płyt chodnikowych ;-) Ten poprzedni napęd był w białym pudełku z pomarańczowymi napisami

.

Ukryta Zawartość

Nie wiecie , gdzie można kupić sam laser VAM 1202/12 , bo ten z allegro drogawy.

Piszę to dlatego , żeby ktoś mając w zapasie napęd VAM1202/J nie doznał rozczarowania , a jeszcze gorzej , jak się okaże po długim czasie że 1202/J nie czyta CDR a VAM1202/12 jest niedostępny . Czas leci i z dostępnością każdych laserów będzie coraz gorzej . No i na koniec , może ktoś w temacie bardziej obeznany napisze o co w tym biega i dlaczego w hurtowniach piszą że VAM..... to zamiennik CDM 12,1 i 12,2 .

No i na koniec czy ktoś nie potrzebuje niedrogo 2 szt. napędów VAM 1202/J . Pewnie są one do któryś cedeków . pikop58

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.