Skocz do zawartości
IGNORED

jaka karta dźwiękowa?

bakus_44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem sobie świeżo Microlaby solo7c i zeby w pełni się nimi cieszyć planuje dokupić kartę dźwiękową gdyż sluchanie muzyki na integrze wydaje się byc profanacja:p tak jak w przypadku glosnikow przestudiowalem wiele internetowych forow i artykulow. Moj wybor padl na zachwalanego wszedzie xonara dx. Jednakze w zakupie przeszkodzil mi znajomy ktory ma do sprzedania karte o nazwie TerraTec DMX 6 Fire 24/96. Wyglada ona na bardziej profesjonalna. Z tym ze niewiele jest w internecie informacji o niej. Nie wiem czy w ogole mozna gdzies taka kupic bo nie znalazlem. Karta ta po wejsciu na rynek kosztowala ponad 1000zl z tym ze bylo to jakies 10lat temu i jest przygotowana do tworzenia muzyki. Nie wiem tylko czy to nie przezytek bo gdzies czytalem ze nie chodzi na viscie i 7, nie wiadomo jak ze sterownikami. Mam w zwiazku z tym pytanie co lepiej zagra i co bardziej oplaca sie kupic: asus xonar dx czy uzywana TerraTec DMX 6 Fire? prosze o szybka odpowiedz. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/85839-jaka-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa/

Podaruj sobie układ z 2002 roku. Xonar DX nada się do gier, filmów. Aktualizowane na bieżąco sterowniki. Muzycznie wątpię by TerraTec był lepszy od DX

Na innym forum jakis meloman poleca mi wlasnie terrateca. Tez w sumie bylem za asusem bo zawsze nowsza technologia i aktualizacje sterownikow. Ale teraz sam juz nie wiem... Mozliwe ze ten terratec zagra lepiej? Może ktoś jeszcze cos podpowie?

Akurat tego modelu Terrateca nie znam zupełnie ale firma była znana z bardzo dobrego dźwięku, specjalizowała się w dźwiękówkach. Nie wiadomo czemu jakoś teraz ciszej o niej, pewnie zajęli się mydłem i powidłem i coś tam im nie wyszło. Może ktoś pamięta model 512, ile kiedyś namieszał. Nawet dzisiaj ta karta, mimo zalecanego softwarowego/foobarowego upsamplingu, oferuje bardzo dobry dźwięk w stereo. Współcześni amigowcy bardzo ją chwalą. A był to chyba podstawowy i najtańszy model firmy w tamtych latach. Więc ciężko wskazać faworyta. Jeżeli jest podejrzenie, że będzie jakiś problem ze sterownikiem w Twoim systemie, to jednak z tego względu odpuściłbym sobie.

pozyczylem ta karte, podpialem, zainstalowalem sterownik spod xp'ka, bo innych nie ma. Niby wszystko gra, zadnych konfliktow, ale gdy odpalam aimp'a wyskakuje error "can't initialize sound engine'. Jeszcze jutro cos sprobuje wymodzic, ale chyba jednak zdecyduje sie na tego xonara dx...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

..... ale chyba jednak zdecyduje sie na tego xonara dx...

Szczerze powiem, że niezależnie od ceny i właściwości sonicznych, to wolałbym Xonara. Potencjalne problemy w kompatybilności właśnie, jakie mogą się pojawić w przypadku tej 9 letniej już karty, są mocno odstraszające. Niebawem możesz też mieć problemy czysto mechaniczno-elektroniczne. Wszelkie elektrolity, nawet te najmniejsze, które tam zapewne są, zaczną niedomagać ze starości i z powodu permanentnych temperatur, których w komputerze przez te lata, karta na pewno doświadczyła. Ona ma już po prostu za dużo lat "na karku". Raz drivery, dwa elektronika. Wystarczy popatrzeć co potrafi się podziać z 4 letnimi kartami X-Fi Music, Gamer itd. Jak potrafią zacząć się sypać elektronicznie.

Niebawem możesz też mieć problemy czysto mechaniczno-elektroniczne. Wszelkie elektrolity, nawet te najmniejsze, które tam zapewne są, zaczną niedomagać ze starości i z powodu permanentnych temperatur, których w komputerze przez te lata, karta na pewno doświadczyła.

Jeżeli pisząc to miałeś na myśli kartę Terratec, to chciałem zauważyć, że to karta zewnętrzna ;) i permanentne temperatury z kompa jej nie przeszkadzają :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś była produkowana tylko w wersji FireWire (stąd w nazwie "Fire"), obecne wersje są na USB. Możliwe też, że były wtedy produkowane równocześnie wersje FireWire i USB. Te nowsze mają oczywiście pełne wsparcie w systemach XP, Vista i 7 (czy skuteczne wsparcie, tego, niestety, nie wiem).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jeżeli pisząc to miałeś na myśli kartę Terratec, to chciałem zauważyć, że to karta zewnętrzna ;) i permanentne temperatury z kompa jej nie przeszkadzają :)

TERRATEC

...

Pomyliłem ją z innym modelem Terrateca, sorry. Człowieka czasem przymuli jak jest gorąco i nie myśli jak należy :-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.