Skocz do zawartości
IGNORED

Które Pregramofonowe najlepsze?

mlynas

Rekomendowane odpowiedzi

panowie prosze o pomoc jak w temacie , które lepsze z czysto technicznego punktu widzenia , nie chodzi mi o to jak gra (górą , dołem itp) chodzi tylko o parametry a kompletnie sie na tym nie znam a mam do wyboru 3 różne , oto one:

1 Preamp

- czułość wejściowa 1Khz: MM/MC – 5 mV/0,45 V

- impedancja wejściowa: MM/MC – 47 kohm/100 ohm

- THD: MM/MC - <0,01%/<0,05%

- dokładność krzywej RIAA (20 Hz-20 kHz): 0,5 dB

- stosunek S/N: MM/MC -86 dB/68 dB(A ważone – 94 dB/-75 dB) -- O co chodzi z tym ważone?

2 Preamp

- czułość wejściowa 1Khz: MM/MC – 2,5 mV/300uV -------- też nie wiem co to za wartość

- impedancja wejściowa: MM/MC – 47 kohm/100 ohm

- THD: MM/MC - <0,01%/<0,05%

- dokładność krzywej RIAA (20 Hz-20 kHz): +0,2db , -0,2db 0,5dB

- stosunek S/N: MM/MC -88 dB/70 dB

3 Preamp tylko MM

- czułość wejściowa 1Khz: MM 2mV to 10 mV

- impedancja wejściowa: MM – 47 kohm

- dokładność krzywej RIAA (20 Hz-20 kHz): 0,5 dB

- Channel balance: 0.2dB

- Channel separation: 64dB

https://www.audiostereo.pl/topic/85874-kt%C3%B3re-pregramofonowe-najlepsze/

1. Podłącz każdy,

2. posłuchaj po kolei,

3. wybierz ten, który najbardziej się Tobie spodoba.

Jeżeli potrzeba, to powtórz wybrany etap.

pozdr

donic

P.S.

Parametry techniczne olej.

W/g mnie II na liście.

300uV to czułość na MC czyli 0,3mV

Na MM obsłuży i wkładki niskonapięciowe<3-4mV. lub wysokonapieciowe MC 1,5-2mV

Wielkie dzięki , chodziło mi o techniczna strone ponieważ nie mogę sprawdzić jak grają , a przypuszczenia że II na liście pokrywaja sie z moimi przypuszczeniami , napisze tylko że nr to pre wzmaka SANSUI AU-X711 a dwa pozostałe to pre po około 1500zł bez zasilaczy , czyli wynika z tego że przy tym wzmaku nie ma sensu kupować pregramofonowego w przedziale do 2500 zł bo raczej zmiany odczuwalnej nie będzie.

Acha , podłaczyłem pre Graham Slee Golden V i różnicy zadnej

Może ktoś jeszcze ma jakieś odczucia co do tych parametrów ? bedę wdzięczny za każdą opinię

nr 2 to SANSUI

jedna uwagę bo znam grahama slee, bez zasilacza gra bardzo kiepsko, jeżeli go oceniać to z zasilaczem albo podłaczyć go do aku, inaczej to nie ma sensu.Poza tym to trochę skandal sprzedawać za tę kasę preamp z zasilaczem wtyczkowym rodem z telefonów bezprzewodowych.

ja mam sansui au-919, najwyższy model z roku 1979.

pre phono ma na tyle dobry, że sprzedałem forumową Nudę.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Skandal to mało powiedziane 1700 kosztuje pre Grahama golden V + dodatkowo zasilacz 800zł i wyglada tak jak mówisz , niczym ładowarka do telefonu. Podłaczałem razem z zasilaczem i różnicy nie było , wnioskuje z tego że w wysokich modelach SANSUI dawali naprawde dobre pre phono , może jeszcze ktos ma jakieś sugestie bo musze podjąc decyzje do poniedziałku ( cena pozostałych dwóch pre dużo poniżej sklepowej)tyle że nie moge ich posłuchać dlatego musze zaufac ślepo danym tech czego nigdy nie robie ale w tym wypadku nie mam wyjscia, jeśli faktycznie wychodzi że pre nr 2 jest najlepsze to sobie dam spokuj bo mam je we wzmaku

z nowych produkcji preamp Ahajowy Nuda, chyba go za czesto reklamuję, jeszcze ktos pomysli że coś z tego mam

mlynas

niestety tak to wygląda że ktoś nas robi w ...

zasilacz do grahama to koszt powiedzmy razem z trafem cos koło 100 PLN jak ktoś to zrobi samemu bez obudowy

a jak taka firma daje zasilacz w wersji gniazdkowej to jest to żenada albo obciach

(...)

może jeszcze ktos ma jakieś sugestie bo musze podjąc decyzje do poniedziałku ( cena pozostałych dwóch pre dużo poniżej sklepowej)tyle że nie moge ich posłuchać dlatego musze zaufac ślepo danym tech czego nigdy nie robie ale w tym wypadku nie mam wyjscia, jeśli faktycznie wychodzi że pre nr 2 jest najlepsze to sobie dam spokuj bo mam je we wzmaku

Jeżeli nie możesz posłuchać, to wydaje się, że powinieneś dać sobie spokój, a przynajmniej ja bym tak zrobił.

Parametry nie grają !!!

Można je oczywiście analizować, jeżeli ktoś ma ochotę lecz najważniejsze jest to, jak dane urządzenie "wkomponuje" się w Twój system, a nie jakie ma parametry.

Ostatnio słuchałem super konstrukcji, o super parametrach, 3 razy droższej niż mój obecny phono preamp i ku mojemu zaskoczeniu, zagrało to gorzej niż mój obecny phono pre, który przecież z punktu widzenia konstrukcji i parametrów nie miał prawa zagrać lepiej.

pozdr

donic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.