Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

liczne opracowania naukowe i wykłady dowodzą że owszem można zmierzyć widmo dźwięku ale nie barwę bo to subiektywne odczucie i nie wynika tylko z fizyki

Nic jednak nie rozumiesz, nic a nic.

Jeszcze raz: nie ma takiego parametru jak "barwa dźwięku", dlatego poniekąd masz rację, "barwy dźwięku" nie można zmierzyć jako takiej.

Na "barwę dźwięku" składają się jak najbardziej mierzalne zjawiska elektro-akustyczne, których różne kombinacje i wzajemny na siebie wpływ dają różne "barwy dźwięku".

Ciekawe, ale artykuł ten nie ma nic wspólnego z tym, co składa się na barwę dźwięku. Opisuje on jedynie sposoby jej opisywania.

Zresztą, poczytaj sam:

"Modyfikatory dźwięku - urządzenia elektroakustyczne pozwalające na przekształcanie barwy, wysokości, czasu trwania i dynamiki dźwięku, oraz na kształtowanie charakteru nagrania muzycznego. Do modyfikatorów dźwięku należą między innymi: filtry, modulatory, przesuwniki fazy, urządzenia pogłosowe i wzmacniacze."

Skoro barwę dźwięku można przekształcać za pomocą wymienionych urządzeń, to znaczy że jest to jak najbardziej zjawisko elektroakustyczne.

Czyli w sumie ten artykuł potwierdza to, o czym pisałem wcześniej.

i co z tego że sie skladaja jak nie mają wpływu na koncowy wynik?

zresztą jest to nieistotne - istotne jest jedynie to że nie wszystkie zjawiska dzwiekowe są mierzalne ale jeśli chcesz się upierać to mogę Ci udowodnić i wtedy wszelkie rozważania można o dupę potłuc

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Z artykułu

"Barwa dźwięku (brzmienie, tembr):

Parametr ten można zdefiniować jako subiektywne wrażenie odbioru wynikłe ze składu widmowego dźwięku."

Czyli barwa dźwięku wynika bezpośrednio właśnie z widma dźwięku.

zresztą jest to nieistotne - istotne jest jedynie to że nie wszystkie zjawiska dzwiekowe są mierzalne ale jeśli chcesz się upierać to mogę Ci udowodnić i wtedy wszelkie rozważania można o dupę potłuc

Dźwięk to zjawisko czysto fizyczne i wszelkie jego parametry fizyczne są mierzalne.

To, że wywołuje on u Ciebie takie czy inne stany duchowo-emocjonalne, to nie znaczy że sam dźwięk to coś więcej niż fizyka.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

jesli masz odwagę to zapraszam do siebie z cała aparaturą i podręcznikami fizyki

Nie rozumiem.

Może zapytam tak:

Jakie według Ciebie "zjawiska dźwiękowe" są niemierzalne?

jesli masz odwagę to zapraszam do siebie z cała aparaturą i podręcznikami fizyki

ale elektrody w czaszkę będziemy wbijać :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Nie rozumiem.

Może zapytam tak:

Jakie według Ciebie "zjawiska dźwiękowe" są niemierzalne?

np. przestrzenność dzwieku, temperatura, głębia, subiektywna ocena "cyfrowości" i "analogowości"nagrań, oderwanie dzwieku od głośników, konturowść basu, zaokrąglenie góry, siarczystość wyższej średnicy itp.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

np. przestrzenność dzwieku, temperatura, głębia, subiektywna ocena "cyfrowości" i "analogowości"nagrań, oderwanie dzwieku od głośników, konturowść basu, zaokrąglenie góry, siarczystość wyższej średnicy itp.

Aleś wymieszał pojęcia: "subiektywna ocena" to nie jest zjawisko, tylko właśnie Twoja własna ocena zjawiska.

Nie jestem ekspertem, ale przetrzenność dźwięku zależy od ilości i wzajemnego stosunku fal bezpośrednich i odbitych zapisanych w sygnale. Parametr jak najbardziej mierzalny. Przesunięcia fazowe (mierzalny parametr) też mają wpływ na ocenę przetrzenności.

Cała reszta też da się wyjaśnić za pomocą mierzalnych zjawisk i procesów elektro-akustycznych.

Cała reszta też da się wyjaśnić za pomocą mierzalnych zjawisk i procesów elektro-akustycznych.

nie jeśli nie znasz i kompletnie nie ogarniasz tych procesów.

Normalny człowiek nie rozumie jak działa najprostsze radio. Ale normalny człowiek w związku z tym nie zakłada, że napędza je eter i małe skrzaty.

nie każdy człowiek ma też słuch absolutny i nie każdy jest zupełnie głuchy są stany pośrednie które wszyscy reprezentujemy

wykresów nie słychać ;)

akurat powyzsze tez udowodnione jest badaniami i nie ma cienia wątpliwości że jedyni słyszą lepiej drudzy gorzej wiec z premedytacją i pełnym prawem mogę napisać że jeśli słyszę czy dzwięk D jest wyższy niż Cis a Ty tego nie słyszysz to mam od Ciebie lepszy słuch

idąc dalej jeśli słyszę różnicę miedzy kablami ktorej Ty nie słyszysz to oznacza to samo jakbyś nie zrozumiał analogii

pozdrawiam swiatecznie

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

akurat powyzsze tez udowodnione jest badaniami i nie ma cienia wątpliwości że jedyni słyszą lepiej drudzy gorzej wiec z premedytacją i pełnym prawem mogę napisać że jeśli słyszę czy dzwięk D jest wyższy niż Cis a Ty tego nie słyszysz to mam od Ciebie lepszy słuch

Nikt tego nie kwestionuje, pełna zgoda.

Ale dźwięk D ma jakąś częstotliwość i Cis też ma jakąś częstotliwość. Są to mierzalne zjawiska dźwiękowe, prawda? Mogę wziąść oscylator i porównać dwa dźwięki, prawda?

czekam na pomiary

Czego?????

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

pewnie że możesz i na pewno oscylator je zmierzy ale masz taka pewnosc w przypadku swojego słuchu?

Tak się głupio składa, że grałem kiedyś na klarnecie i różnice w wysokości dźwięku słyszę lepiej niż spora część społeczeństwa.

Słuch mam dobry, jedyna odchyła to dolina w okoliach 8 KHz. To pewnie przez ten pisk w uszach, który ma podobną częstotliwość i tłumi cichsze dźwięki w tym zakresie.

A znasz ludzi ktorzy nie slysza? Ja znam i znam tez takich ktorzy nie slysza kabli. Oczywiscie tu nie chodzi o wysokosci dzwieku ale ogolna wrazliwosc na dzwieki

Co z tymi ktorzy bie rozrozniaja wzmacniaczy? Tez takich znam

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

A znasz ludzi ktorzy nie slysza? Ja znam i znam tez takich ktorzy nie slysza kabli. Oczywiscie tu nie chodzi o wysokosci dzwieku ale ogolna wrazliwosc na dzwieki

Co z tymi ktorzy bie rozrozniaja wzmacniaczy? Tez takich znam

Ja też, ale co to ma do rzeczy?

Powtórzę i napiszę jeszcze raz: dźwięk to zjawisko jak najbardziej mierzalne, we wszystkich jego aspektach. Sygnał elektryczny i wszelkie jego aspekty są również mierzalne.

Subiektywne oceny danego dźwięku i czułość słuchu tego nie zmieniają.

Skoro znasz To oznacza ze sluch to odbiornik niedoskonaly. Nie doouszczasz mysli ze ktos slyszy mniej niz kto inny? Skoro jestem w stanie wskazsc ktory kabel gra oznacza ze mam doskonlaszy od osby ktora nie umie

to ja też zapodam swoje cool story. Ostatnio na imprezie poznałem gościa, który jest nauczycielem muzyki i zapalonym audiofilem, co się pośmialiśmy z kablarskiego voodoo to nasze :)

Oczywiście, gość też miał okres, kiedy wydawało mu się, ze słyszy nie wiadomo co, znajomych audiofilów z którymi podniecali się kabelkami i innymi pierdołami. Matrix zaczął mu się chwiać kiedy zaczął chodzić na audio show i posłuchał tych wszystkich hiendów za dziesiątki tysięcy i np. w pewnym momencie usłyszał cudowny dźwięk z jednego z pokoi i poleciał tam z oślinionym pyskiem, wpada i nirvana! Tylko, że to małe monitorki za 2k grają, tzw. "kurde przypał" :)

Gość jeszcze nie jest całkiem wyleczony, bo ciągle wydaje mu się, że bez problemu odróżniłby mp3 320kbps od flaca, ale już prawie wyszedł na prostą :)

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Skoro znasz To oznacza ze sluch to odbiornik niedoskonaly. Nie doouszczasz mysli ze ktos slyszy mniej niz kto inny? Skoro jestem w stanie wskazsc ktory kabel gra oznacza ze mam doskonlaszy od osby ktora nie umie

Kable, jeśli w ogóle zmieniają sygnał, to zmiany te są poniżej percepcji ludzkiego ucha.

Nie wmówisz mi, że słyszysz zmiany wysokości dźwięku o wartości 0.005Hz, że wyłapujesz przesunięcia fazowe rzędu mikrosekund.

Nie uwierzę, że słyszysz zmianę współczynnika tłumienia rzędu jednej dziesiątej.

Itd, itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.