Skocz do zawartości
IGNORED

Umiejscowienie otworów bass-reflexu

McKamilvip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jest to mój pierwszy wątek a więc proszę o wyrozumiałość administratorów jeśli zrobiłem coś źle. A oto moje pytanie. Gdzie i jak umieścić otwory bass-reflexu. Skrzynia ta będzie miała pojemność 144l i 15 calowy głośnik.

Dane głośnika

Średnica 15 cali (38cm)

Moc RMS 1000 Wat

Moc max 2000 Wat

Pasmo przenoszenia 18-500 Hz

Impedancja 2 x 2 Ohm

Fs (Hz) 21.5

Vas (L) 200

Qts 0.31

SPL (1w/1m) 92 dB

Głębokość montażowa 209 mm

Rysunek techniczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to moja pierwsza konstrukcja więc proszę o jak najwięcej komentarzy i rad.

Dzięki za posty, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Umiejscowienie bass-reflexu w tym przypadku nie jest krytyczne. Nad tym problemem można się zastanawiać wtedy, gdy obudowa kolumny jest mocno wydłużona i dobieramy miejsce otworu do długości fali stojącej wzdłuż najdłuższego boku pudła.

trochę kiepski rozkład rezonansów pudła, blisko kwadratu

lepsze by było nieco wyższe a płytsze

"...dobieramy miejsce otworu do długości fali stojącej wzdłuż najdłuższego...)

nie tylko, duży otwór współgra z głośnikiem (promieniuje) wcale nie tylko w okolicy strojenia lecz i znacznie wyżej

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tak może być. Ciekaw jestem tylko, czy to ma być na estradę. Bo nawet głośniki mające Vas równe z 800 litrów wkładają do pudeł rzędu 75 czy 120 l. Tak duża skrzynia jest sama w sobie sporym obciążeniem akustycznym dla membrany. Po mojemu to wystarczyłby jeden tunel o tej średnicy, a długości ok 33 - 36 cm, aby to zestroić "po Bożemu " na ok 28 Hz, czyli 1,4 x Fs. Mogę się mylić oczywiście, biorąc pod uwagę zastosowanie kolumny, gdzie może nam zależeć w zasadzie tylko na sprawności, a i to nie na samym dole pasma, bo z Winisd nawet wynika -3 dB

przy ok 100Hz.AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 7 miesięcy później...

Zapomniałem o temacie. Udało się, skrzynię zrobiłem stosując się do rad mamel lecz tylko ją spłyciłem i z dużo grubszej płyty zmniejszając w ten sposób objętość. Zrobiłem tylko jeden tunel tak jak zalecał audioburak i wyszło super ;]. THX wszystkim za posty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.