Skocz do zawartości
IGNORED

sennheiser hd530 vs HD600 czy jest sens przepłacać

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie dla posiadaczy starych sennheizerów HD530,obecnie posiadam takie słuchawki i dzwięk mi bardzo odpowiada,chciał bym przejść na wyższą półkę ale 1000zł na HD600 dla mnie to bardzo duży wydatek więc czy warto zainwestować w te HD600 HD650 i czy poczuję skok jakościowy pomiędzy starymi HD530 vs HD600 bo na zagranicznych forACH wyczytałem że cała stara linia HD520,HD530,HD540 gra bardzo podobnie jak HD600 więc niewiem czy hd600 cy jakieś DT990pro będą lepsze od tych starych HD530

Raczej nie warto zmieniać.

Lepiej kupić nowe płyty.

Można pokusić się o wymianę padów (gąbek) na nowe , co w zasadzie da Ci komfort użytkowania nowych słuchawek .

Delikatnie może zmienić się brzmienie po wymianie w stosunku do "wygniecionych" .

Słyszalem że co najwyżej HD 580 mogą być alternatywą dla HD 600 ale bez przesady nie jeszcze nizsze modele.Zresztą nawet dwa wymienione modele róznia sie dżwiękowo.

Zmiana sygnatury dzwiękowej po wymianie padów na nowe będzie minimalna . Chodzi tu o odległość ucha od przetwornika.Zmienia sie lekko przetrzeń .Po ułożeniu się nowych padów do Twoich cech anatomicznych sytuacja się unormuje.Ja po zmianie padów w HD580 kolegi odebrałem brzmienie jako ciut jasniejsze ze szczuplejszym basem i wygoda użytkowania słuchawek się poprawiła.Bo te stare pady naprawdę miał "ubite" i "ściapane".Pady kupiliśmy w 2009r. w Konsdudzie.Nie wiem czy mają do 530-stek.Możliwe że tak.

Jeśli dzwięk z 530-stek po prostu Ci odpowiada to nie kombinuj.

Więcej muzyki.

Pozdrawiam.

Trzeba śledzić wątki w DIY, żeby wiedzieć. Zanosi się na klon CanAmpa, czyli inwestycja w lepsze słuchawki wiele nie przyniesie.

acha...no tak, wymiana w takim przypadku na hd600 będzie przeskokiem jakościowym niewspółmiernie małym do wydanych na nie pieniędzy.

Ostanio miałem okazję trochę popieścić uszy hd600 i zagrają one aż tak dobrze, albo, tylko tak dobrze jak pozwoli na to reszta systemu.

Jedno jest dla mnie pewne hd600 to słuchawki zdecydowanie lepsze od 650, pod względem balansu tonalnego.

ps. majkel wymysliłeś już jakieś logo, o którym mowa była w wiadomym nam wątku? - dopinguje i kibicuje ;-)

karta na pcm2702 masfalcon,wzmacniacz diy TPA6120 z oddzielnym zasilaniem,lubię precyzyjne słuchawki a HD530 pokazują mi jakiej jakośći mam żródło ,czyli całkiem niezłe,ale chciał bym słuchawki z jeszcze lepszą dynamiką oraz jeszcze bardziej precyzyjne,słyszałem że creative aurvala nive jest podobne w precyzji dzwięku do HD600

miałem Cal i mam hd600,

narażę się pewnie niektórym miłosnikom Cal, ale moim zdaniem nie ma czego porównywać

To zupełnie różne konstrukcje i półki jakościowe

Nikifor kup te HD580 zapłacisz mniej jak za HD600 a i do HD580 jest łatwiej o wzmak w nizszej cenie ktory je pociągnie. A jak kupisz HD 600 to znowu bedziesz kombinować jak dobrać resztę zestawu żeby dało sie z tego słuchać muzyki.HD 600 to wymagajace słuchawki byle jaka <dziurka> im nie dogodzi!

HD580 i HD600 nie grają tak samo. Zresztą, nie mają prawa - zupełnie inny grill i z innego materiału. Reszta konstrukcji zresztą też, tyle że nie wiem jak to się przekłada na dźwięk. Grille od HD580 dawały efekt na przełomie średnicy i sopranu, który mnie się podobał, a w HD600 go nie ma.

580 graja bardziej bezposrednio i co ciekawe sa cieplejsze, HD600 sa nieco chlodniejsze, jasniejsze.

Ogolnie 600 schodza z basem nizej ale maja go mniej i mniejszy impakt.

600 graja bardziej z daleka, z wieksza scena ale wcale nie wieksza iloscia powietrza.

580 przez ta swoja bezposredniosc daja wrazenie ze graja zywiej, lepiej do np rocka. 600tki graja bardziej rowno, wg mnie mniej muzykalnie choc ich gora jest bardziej analityczna.

problem w tym że jeśli już uwzioł bym się na te HD580 to nigdzie ich nie ma,bo nie za bardzo ktoś chcę się pozbywać za pare zł starych dobrze grających słuchawek,a jeśli już zdecyduje się je sprzedać to chce za nie majątek który dorównuje nowym słuchawką z wysokiej półki,i wtedy zaczynam się zastanawiać czy warto?

ogólnie zaobserwowałem że wtym roku jest bum na stare słuchawki,nie ma za wiele a jak są to za majątek,ja za swoje HD530 2lata temu dałem 50zł a teraz na ebayu widziałem nawet za 300zł więc to obłęd a o HD580 już nie wspomnę

czy warto wpakować się w raty i szarpnąć się na nowe HD650 za 1400zł bo jeśli różnica będzie nieznaczna pomiędzy HD530 to wolę wyduśić te 500,600zł w gotówce

nie jestem aż tak bogaty ale jeśli bym brał coś na raty to HD650,albo beyerdynamic DT880,Grado sr325, te modele muszą dać mi znaczny i wyrażny skok jakościowy w stosunku do HD530

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

problem w tym że jeśli już uwzioł bym się na te HD580 to nigdzie ich nie ma,bo nie za bardzo ktoś chcę się pozbywać za pare zł starych dobrze grających słuchawek,a jeśli już zdecyduje się je sprzedać to chce za nie majątek który dorównuje nowym słuchawką z wysokiej półki,i wtedy zaczynam się zastanawiać czy warto?

ogólnie zaobserwowałem że wtym roku jest bum na stare słuchawki,nie ma za wiele a jak są to za majątek,ja za swoje HD530 2lata temu dałem 50zł a teraz na ebayu widziałem nawet za 300zł więc to obłęd a o HD580 już nie wspomnę

czy warto wpakować się w raty i szarpnąć się na nowe HD650 za 1400zł bo jeśli różnica będzie nieznaczna pomiędzy HD530 to wolę wyduśić te 500,600zł w gotówce

nie jestem aż tak bogaty ale jeśli bym brał coś na raty to HD650,albo beyerdynamic DT880,Grado sr325, te modele muszą dać mi znaczny i wyrażny skok jakościowy w stosunku do HD530

Na początek naucz się pisać poprawnie po polsku.

, te modele muszą dać mi znaczny i wyrażny skok jakościowy w stosunku do HD530

I dadzą. wybierz się do sklepu, weź ze sobą ulubiona płytę i przekonaj się na własne uszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.