Skocz do zawartości
IGNORED

Zaph alusy Seas - mniejszy baffle step

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poeksperymentować z kompensacją baffle step w zwrotnicy Zapha dla Seas L18 i 27TBFC (oba aluminiowe). Zapf zastosowal w zasadzie pełną kompensacje a ja chciałbym spróbować ją nieco zmniejszyć. Które elementy trzeba zmienić i na jakie wartości proponujecie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85978-zaph-alusy-seas-mniejszy-baffle-step/

Zabawa w modyfikacje nie jets taka prosta jak może się wydawać. Zasadniczo jeśli nie wiesz jakie elementy odpowiadają za kompensacje BS to nie powienienes sie za to brac.

Można zmniejszyć indukcyjnośc cewki L0 do np 1,8 mH, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że pomierzysz efekty zmian (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), sprawdzisz charkaterystyke i zgranei fazowe. Inaczej możesz wpaść z deszczu pod rynne modyfikując i tylko słuchając, wyda Ci się poczatkowo ze jest lepiej, zmienisz jeszcze coś, potem jeszcze coś i zwrotnica bedzie tak skopana, ze po wroceniu do oryginalu powiesz "jak swietnie to gra"

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Na oko (ucho) suwając equalizerem w Winampie oceniam że chciałbym podnieść charakterystykę gdzieś między suwakami 310 i 600Hz.

Nie mając należytej wiedzy liczę raczej na jakieś sprawdzone przez kolegów warianty. Dla ER18 i 27TDFC Zaph zamieścił wariant z mniejszą kompensacją dla aluminiowych niestety nie.

Podniesienie zakresu 310 - 600Hz to nie jest zmniejszona BSC. Do tej ostatniej należałoby podnieść cały zakres powyżej baffle step, a więc 300Hz - 20kHz, co pewnie dałoby się zrobić przy pomocy zmniejszenia cewki filtru midwoofera i przeliczenia L-pad'a na mniejsze tłumienie.

Z kolei podbicie średniego środka może dałoby się zrobić przez zmniejszenie cewki filtru midwoofera połączone z przestrojeniem pułapki tak żeby cięła szerzej, choć na cuda bym tu nie liczył, pułapka jest dostrojona bardzo wysoko jak na 18cm midwoofer, do 7kHz.

Nie chwytam o co chodzi z modyfikacją pułapki. To są elementy C2 i L3 odpowiedzialne za redukcję wyraźnej górki na charakterystyce woofera w okolicy 7kHz jeśli dobrze kojarzę -tak?

Co ustawienia kolumn - możliwości manewru mam obecnie prawie żadne.

Czyli jeśli już coś kombinować to po prostu z odwijaniem dużej cewki lub podmianą na mniejszą np takie szpulkowe z Polinku?

1.80 mH, 0.360 Ohm, dr-0.80 (dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5) po 9,72zł

2.00 mH 0.380 Ohm dr-0.80 (dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5) po 10,02zł

Cewka którą mam to 2.20 mH, 0.49 Ohm, dr-1.40. Zaph użył 0,3Ohm i pisze żeby nie przekraczać 0,4Ohm, no ale uparłem się na powietrzną i mam 0,49Ohm - czy to też może mieć zauważalny wpływ?

Większe DCR spowoduje co ciekawe zmniejszenie podbicia wyższego basu przez oddziaływanie cewki z rezonansem.

Co do modyfikacji brzmienia kolumn w pożądaną stronę - zmiana na 1.8mH przy takiej samej reszcie powinna dać podbicie, ale z maximum przy 1kHz i wcale nie bardzo wysokim, bo 1dB wszystkiego.

Acha, czyli jak zmienię to co siedzi obecnie 2,2mH powietrzną na 1,8mH rdzeniową o mniejszej rezystancji to mi się podniesie wyższy bas którego obecnie bynajmniej nie brakuje. A to co bym chciał podnieść i tak się nie podniesie tylko wzrost będzie nieco wyżej. Kiszka ryzykowna.

Wyższy bas nie musi się podnieść aż tak bardzo, skoro zmniejszeniu DCR towarzyszyć będzie zmniejszenie cewki. Ja rozpatrywałem samo zmniejszenie DCR. Co do wpływu zmiany cewki na 1.8mH odnośnie środka - tak to wynika z symulacji którą zrobiłem.

Ogólnie to dowolne kształtowanie pasma w 2-way nie jest łatwe, proste filtry mają mało stopni swobody. Można wylądować z całą masą pułapek i innych ustrojstw "młotkowo" kształtujących SPL.

• 2 tygodnie później...

Odpuściłem. Zmieniłem przewody głośnikowe na porządną miedź bo miałem w tej roli okropną tymczasowość z aluminium (CCA), "przy okazji" zmieniłem wewnętrze przewody na 6N drut 1mm2 na górze oraz linkę 2,5mm2 5N na dole oraz wzbogaciłem wytłumienie. Bas lekko się uspokoił w porównaniu z poprzednim stanem (przez co i średnica jest lepiej "dostępna" dla ucha). No cóż urok DIY - zawsze można coś pokombinować, rozebrać, zmienić :) Zwrotnicę chciałem spróbować zmodyfikować skoro już miałem w planie rozbiórkę ale nic na siłę. Gra i mam wrażenie, że jest dobrze.

Dziękuję za bezcenne uwagi, bez których jeszcze bym wziął i popsuł...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.