Skocz do zawartości
IGNORED

Netbook jak serwer muzyczny - karta dźwiękowa czy DAC

sukces

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat bo nie wiem co wybrać, trochę poczytałem i w sumie wątpliwości coraz więcej.

Jako serwer muzyczny zakupiłem netbooka (Nokia Booklet) chciałbym odtwarzać na nim pliki (flac) 24bit/96kHZ i nie wiem co kupić do niego, zewnętrzny DAC czy kartę dźwiękowa?

Zastanawiam się nad:

Karta dźwiękowa USB - Sound Blaster X-Fi HD

USB DAC - Audinst HUD-mx1

USB DAC - Nostromo 3

USB DAC - NuForce uDAC-2

Nie testowałem żadnego z nich, zależy mi na dźwięku jak najbardziej przyjemnym w odbiorze, trochę ocieplonym "muzykalnym" nie lubię sterylnego dźwięku.

Co koledzy możecie powiedzieć o powyższej liście, istnieją jakieś znaczące różnice które wyróżniają na PLUS którąś z propozycji?

A może coś innego polecicie w cenie do ok. 1000zł? (nie zależy mi na wzmacniaczu słuchawkowym)

Audinst jest fajny, nuforce też, a dużo mniejszy.

Pozostałych nie śłuchałem

Jak Ci się wydaje, SB X-Fi HD nie jest USB DAC'em? Wszystkie 4 urządzenia to i karty dźwiękowe i DAC'e.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Chyba pozycja numer jeden z listy odpada :-(

(Karta dźwiękowa USB - Sound Blaster X-Fi HD)

Minimalne wymagania systemowe:

Procesor Intel® Core™2 Duo lub odpowiadający mu procesor AMD® 2,2 GHz bądź szybszy

Ktoś testował tę kartę na netbooku z Intel Atom-em ???

@giagi: nie jestem przekonany do takiej chałupniczej produkcji.

@sukces: olej tego Creative'a, dobrze Ci radzę. Z tej firmy tylko profi rozwiązania, poluj na E-mu 0204, albo 0404.

Mocą kompa się nie przejmuj, jak jest w stanie odtworzyć FLAC 24/96 bez przycinania, to da radę :)

@giagi: nie jestem przekonany do takiej chałupniczej produkcji.

@sukces: olej tego Creative'a, dobrze Ci radzę. Z tej firmy tylko profi rozwiązania, poluj na E-mu 0204, albo 0404.

Mocą kompa się nie przejmuj, jak jest w stanie odtworzyć FLAC 24/96 bez przycinania, to da radę :)

Dzięki za propozycje (E-mu 0204) z tego co czytam to faktycznie może być best buy :-)

jestem prawie na niego zdecydowany, trochę duży i brzydki ale co tam nie o to w tym przecież chodzi ;-)

Ktoś ma ten interface (E-mu 0204) jak się sprawdza w odtwarzaniu flac-ów 24/96 ???

AK4396. Powinno być nieźle.

Jak chcesz maluszka, to uDAC2 ma wielkość pudełka zapałek. I gra bardzo przyzwoicie.

Podpinam sie pod wątek. Prposze o króciutką odpowiedz, czy lepiej kupic takiego u-DAC2 czy moze jakis konwenter na USB z wyj optycznym ? Rozwiazanie będzie słuzylo do słuchania muzyki w roznych formatach z laptopa podpiętego do ampliunera. Wiec czy bedzie warto wydac 400 zł na uDACa czy rozsądniej zadowolic sie tanszym rozwiązaniem - podpiąć kaptopa przez konwent. na kabel optyczny ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.