Skocz do zawartości
IGNORED

Jaką karte kupić po xonarze st?

thomaz

Rekomendowane odpowiedzi

jak cos naprawde lepszego to chyba tylko karty studyjne typu rme czy lynx. generalnie to juz drogi sprzet, ale np tu jest calkiem niezla cena na ponoc bdb karte:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Zauważyłem , że xonar st kaleczy źle nagrane płyty ale te dobrze zrealizowane

brzmią przyjemnie dla ucha.Może lepiej dokupić dodatkowo jakiś dac i słuchać

tych źle zrealizowanych płyt na dacu?Te lepsze dźwiękówki chyba oddają dokładnie

to co zostało stworzone przez realizatorów dźwięku.

Ja miałem STXa na rDAC'a, moim zdaniem poprawa pod każdym względem, opadła ta zimna analityczność, zastąpiona detaliczną gładkością i muzykalnością, dla mnie rewelacja.

>Ja miałem STXa na rDAC'a, moim zdaniem poprawa pod każdym względem, opadła ta zimna analityczność, zastąpiona >detaliczną gładkością i muzykalnością, dla mnie rewelacja.

Wolałbym jakiś tańszy dac , nie chce płacić za dac aż tyle bo ma asynchroniczne usb.

Na jakich kolumnach i wzmacniaczu testowałeś tą kartę i rdaca?

>Ja miałem STXa na rDAC'a, moim zdaniem poprawa pod każdym względem, opadła ta zimna analityczność, zastąpiona >detaliczną gładkością i muzykalnością, dla mnie rewelacja.

Wolałbym jakiś tańszy dac , nie chce płacić za dac aż tyle bo ma asynchroniczne usb.

Na jakich kolumnach i wzmacniaczu testowałeś tą kartę i rdaca?

Począwszy od wieży Onkyo CS-325 (dało jej to takiego kopa, że byłem w szoku) z kolumnami MA BR1 aż do tego co mam teraz. Potem ją sprzedałem.

Począwszy od wieży Onkyo CS-325 (dało jej to takiego kopa, że byłem w szoku) z kolumnami MA BR1 aż do tego co mam teraz. Potem ją sprzedałem.

Wieża onkyo w połączeniu z tymi kolumnami zapewne ma dużo góry.Xonar też ma jej bardzo dużo

więc dźwięk był drażniący.Rdac zapewne ma mniej góry i było ok.Dynaudio lubią dużo zróżnicowanej

góry więc efekt może być całkiem przeciwny :).Może kiedyś przetestuje tego rdaca w moim systemie

ale uważam , że cena za ten dac jest sporo przesadzona.Nie potrzebuje asynchronous usb i wifi.

Wieża onkyo w połączeniu z tymi kolumnami zapewne ma dużo góry.Xonar też ma jej bardzo dużo

więc dźwięk był drażniący.Rdac zapewne ma mniej góry i było ok.Dynaudio lubią dużo zróżnicowanej

góry więc efekt może być całkiem przeciwny :).Może kiedyś przetestuje tego rdaca w moim systemie

ale uważam , że cena za ten dac jest sporo przesadzona.Nie potrzebuje asynchronous usb i wifi.

Wifi jest opcjonalne, poza tym już prawie rok temu można było kupić nówkę za 1,2k. No i oczywiście, że w każdym systemie sprawdzi się inaczej, jest też jeszcze kwestia akustyki.

Też używałem Xonara ST z 3xlme49720na, teraz mam RME Digi96/8. RME jest bardziej rozdzielcza. Ogólnie gra bez podbarwień, bez wygładzania góry, ze świetnie rysowaną sceną. To już zależy od tego, co kto uważa za 'granie lepiej', dla mnie, w moim systemie, RME gra lepiej a dla lux666 pewnie jeszcze gorzej niż Xonar.

Posiadalem xonara st, teraz mam Little Dot Dac i Lite Dac 60. Jaka cena i dostepnosc w polsce - nie wiem. Mam wszystko z chin.

Porownywalem cala trojce z lampa i wzm tranz na dt990 2005 i hd600. Juz w porownaniu z Little dot daciem ,xonar wypada slabo.

Lepsza lokalizacja, wiecej szczegolow. Pojawily sie nowe instrumenty, ktorych wczesniech nie dostrzegalem.

Niestety czuc " USB" przez optyk jest inaczej.Wiec jak mozesz unikaj USB. Takie moje zdanie.

Lite dac 60 jest w cenie Dac'a Xindaka. Niestety cena 2000 moze zabic. Jakosc dzwieku, sceny, bogactwa detali miazdzy.

Jezeli zalezy Ci na jakosci sproboj zalatwic cos z chin. Jezeli ten xindak zagra tak dobrze jak dac lite to mysle ze naprawde warto wydac to 2000zl+ optyk za 100zl.

Wiem ze to troche duzo, ale porownujac jakosciowa do xonar, to xonar to zabawka. Mysle ze nie warto kupowac cos posredniego bo mozesz byc niezadowolony.

Podobno tez i-matrix jest bardzo dobrym daciem.

Z tym pojawieniem się nowych instrumentów to już lekko kolega przesadził :P Chyba, że wymienione słuchawki były wpinane bezpośrednio w Xonara, to wtedy możliwe, ale to dyskusja o Xonarze robiącym za źródło a nie o jego bardzo przeciętnym wzmaku słuchawkowym.

>Porownywalem cala trojce z lampa i wzm tranz na dt990 2005 i hd600. Juz w porownaniu z Little dot daciem ,xonar wypada slabo.

Jakie kolumny posiadasz w tym zestawie?Ja na słuchawkach nie słucham interesuje mnie głównie wyjście liniowe.Fajnie wygląda ten dac chyba się pokuszę zamówić go z chin :)

>Dlaczego przesadzilem ? Uwazasz ze na xonarze slychac wszystko ?

Z wymienionymi opampami na 3xlme49720na słychać naprawdę dużo , aż ma się chęć

czasem przesiąść na coś z lampką typu lite dac 60.Wątpie , że na lampie było by

słychać więcej.Oczywiście przyjemność słuchania może być o wiele lepsza na tym lite dac 60 bo lampki ocieplają dźwięk.

Lite dac 60 to inna liga.Mimo ze chinskie i tanio(2500Yuanow,ok. 1300 PLN) . Mowie ze nie sluchalem na wyj sl. Xonara tylko rca + wzmak.

Sprawdzalem i porownywalem. Jezeli ktos nie sluchal niech nie pisze ze xonar w 100% oddaje to co jest zawarte w utworze.

1 burr brown + zasilacz liniowy , to wszystko czym moze sie pochwalic xonar. Nie oczekujmy cudow.

Dac wazy 10kg, 2 burrbrowny w srodku, 2 r-cory + masa innych rzeczy. Juz nawet nie chodzi o to ze jest na lampach.

Na xonarze subtelne dzwieki poprostu znikaja.Scena jest waska. Bez kopa. Kiedys tez wydawalo mi sie ze nie potrzebuje innej karty.

"Cher- dark lady", na dacu i xonarze to 2 zupelnie inne piosenki. Nie chce mi sie z nikim klocic ani przekonywac.

Porownajcie a potem dopiero krytykujcie. pozdrawiam. Na glosnikach tez jest przepasc.

Ja ligami sprzętu nie mierzę, to sobie każdy może oceniać jak chce.

Natomiast żeby pojawiły się nowe instrumenty, nieważne czy w porównaniu do chińskiego DACa za 2 tys. czy do hi-endowego DACa za 20 tsy. to z tym Xonarem musiałoby być coś nie tak.

>Kiedys tez wydawalo mi sie ze nie potrzebuje innej karty.

Nie wiem czy dobrze czytałeś temat czy byłeś tak zachwycony swoim daciem , że

zapomniałeś że ja szukam czegoś innego niż xonar albo czegoś dodatkowego.

>Sprawdzalem i porownywalem. Jezeli ktos nie sluchal niech nie pisze ze xonar w 100% oddaje to co jest zawarte w

W temacie była też moja opinia że ten xonar oddaje w 100% to co zawarte było w utworze dlatego

słabo nagrane płyty źle mi się słuchało.Natomiast te dobrze zrealizowane brzmiały przyjemnie.

Gdyby xonar ocieplał dźwięk i nadawał mu jakiś swój charakter to płyty źle zrealizowane brzmiały

by o wiele ciekawiej.Widać konstruktorzy twojego daca dokonali pewnych tricków by lepiej się słuchało

każdej płyty.

Lite dac 60 to inna liga.Mimo ze chinskie i tanio(2500Yuanow,ok. 1300 PLN) . Mowie ze nie sluchalem na wyj sl. Xonara tylko rca + wzmak.

Sprawdzalem i porownywalem. Jezeli ktos nie sluchal niech nie pisze ze xonar w 100% oddaje to co jest zawarte w utworze.

1 burr brown + zasilacz liniowy , to wszystko czym moze sie pochwalic xonar. Nie oczekujmy cudow.

Dac wazy 10kg, 2 burrbrowny w srodku, 2 r-cory + masa innych rzeczy. Juz nawet nie chodzi o to ze jest na lampach.

Na xonarze subtelne dzwieki poprostu znikaja.Scena jest waska. Bez kopa. Kiedys tez wydawalo mi sie ze nie potrzebuje innej karty.

"Cher- dark lady", na dacu i xonarze to 2 zupelnie inne piosenki. Nie chce mi sie z nikim klocic ani przekonywac.

Porownajcie a potem dopiero krytykujcie. pozdrawiam. Na glosnikach tez jest przepasc.

caralooh_pl,

Żeby nie było słychać jakiegoś instrumentu, to jakiś naprawdę niekiepski procesor dźwięku musiałby analizować cały stream audio, po to aby pracowicie wyciąć wszystkie dźwięki bazowe, harmoniczne etc etc.

Zwykłym korektorem graficznym czy parametrycznym tego nie zrobisz. Naprawdę trudno wymyślić w jaki sposób coś takiego miałoby się dziać.

To samo tyczy się stereofonii i tzw. sceny.

Karta(ogólnie źródło) - musiałoby mieć fatalne przesłuchy międzykanałowe albo coś nie tak z fazami sygnału aby tego doświadczyć.

To musiałby być niekiepski bubel.

A tak się składa, że Xonar ma naprawdę świetne parametry - płaska jak stół charakterystyka przetwarzania, bardzo wysoka dynamika, niskie przesłuchy i zniekształcenia.

Mam dwa pytania - wobec zdecydowania jakie prezentujesz w opisach wrażeń słuchowych tych urządzeń.

1. Czy możesz zaproponować, który parametr Xonar ma tak popsuty, a dac o kórym piszesz - ma to w porządku, że taka różnica jak piszesz?

Bo skądś to się musi brać - jak sam napisałeś - cudów nie ma.

2. Czy sprawdziłeś programem RMAA wyjścia Xonara i tego Dac-a? Sama procedura pomiarowa jest bardzo prosta, wyniki przedstawiane czytelnie.

Obstawiam że ten dac podaje na wyjściu nieco wyższe napięcie niż Xonar. Co powoduje niewielką różnicę głośności.

Udowodniono że niewielka różnica głośności (rzędu 0.05-0.15dB) nie jest postrzegana jako "głośniej" tylko jako "lepiej".

Dźwięk wydaje się pełniejszy, dokładniejszy, więcej detali, lepsza scena. Ogólnie - poprawa.

Zabawne w tym wszystkim jest to, że taką różnicę głośności możesz sobie zafundować za 20-30 zł (tyle weźmie elektronik za minimalną przeróbkę napięcia wyjściowego), alternatywą jest lekkie podgłośnienie wzmacniacza, a to już masz za darmo.

Wydawanie za to 1300 zł wydaje się lekką przesadą.

No ale to moje obstawianie. Pewność będzie - gdy sprawdzisz oba urządzenia miernikiem bądź - programem do pomiarów RMAA.

Jeśli możesz - to bardzo proszę o takie pomiary.

pozdrawiam

jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.