Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch wysokich modeli słuchawek w Krakowie, gdzie?

slaweus

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie w Krakowie można odsłuchać wysokie modele słuchawek? Najbardziej zależy mi na grado ps1000, beyerach t1 i dt880 akg k701 i może sennheiserach hd800.

Pamiętaj, że 701 lubią dobrą amplifikację - wtedy pokazują co potrafią. Wystrzegaj się też słuchania niewygrzanych słuchawek. Masz szczęście, bo w Małopolsce jest dużo userów ze zacnymi słuchawkami.

Pozdrawiam

Marek

Nautilus - AKG. HifiReference - Grado. PS1000 mam swoje. Chwilowo mam też Hifiman HE-500. Kumpel poza Krakowem ma Ultrasone Edition 10. Beyery T1 poszły w Polskę, bo przy Grado czy Ultrasone miejsca nie zagrzeją. ;) To samo by było z HD800. Hifimany chyba ciekawsze od tych dwóch ostatnich, ale lubią prąd bardziej niż K701.

A orientujesz sie, czy w HifiReference mozna odsluchac Grado na jakims stacjonarnym ich sprzecie. Zaczynam szukac drozczych sluchawek, ale nie wiem jak sie za to zabrac, bo posiadam obecnie jedynie itoucha i wypadnie to wszystko blado.

Ale mi chodziło o odsłuch w jakichś salonach/sklepach w Krakowie. Jest to możliwe?

W salonach/sklepach mogą być niewygrzane, lub niedostępne. Niektóre modele Grado potrzebują ok 1000 godzin pieszczot.

Wiem, że grado potrzebują wygrzania, sam mam sr325i ;) Wolałbym odsłuchać w jakimś sklepie/salonie dlatego że jest to mniej uciążliwe i dla mnie i dla tego kogoś u kogo miałbym odsłuchiwać. Jakoś nie wyobrażam sobie wpraszać się komuś do domu na odsłuch, chyba że by to było jakieś grupowe spotkanie to co innego...

@michelangelo gdzie jest ten HiFiReference? Bo bylem pod adresem Rusznikarska 14 i go nie znalazlem ;) po zapytaniu pewnej starszej pani czy nie wie gdzie jest ten sklep uzyskalem odpowiedz: "tu takiego nie ma, jest tylko ksiegarnia" ;) bylem tez w studio pro na wadowickiej gdzie rzekomo mialy byc ultrasone edition 8 ale byly tylko jakies badziewne sluchawki dla dj'ow za 3 stowki... Ogolnie to ciezko cos w tym Krakowie odsluchac, chyba rzeczywiscie lepiej umowic sie z kims na odsluch ;)

Widocznie Audio System ostatecznie zlikwidował sklep. Mieli to zrobić rok temu, potem się to przeciągało co najmniej do wiosny, a potem to już nie wiem co się działo przy Rusznikarskiej.

slaweus

Polecam zaprzyjaźnić się z forumowiczami, szczególnie z Krakowa/okolic, Katowic/okolic, Wrocławia/okolic. Wszyscy koledzy (których nicki znajdziesz jak przeszukasz forum) mają super sprzęt. Wszyscy organizują mniejsze/większe odsłuchy porównawcze. Gdybym miał od nowa budować system na słuchawkach dynamicznych nowych to kupiłbym wzmak majkela (w ciemno) i pożyczył Ultrasone E10 za kaucją, zdaje się, że mają wygrzane. Ew. zapraszam do siebie - GS-1000, PS-1000, AKG K-1000, od przyszłego tygodnia (mam nadzieję) topowe Staxy.

Włodek (Białystok)

slaweus

Polecam zaprzyjaźnić się z forumowiczami, szczególnie z Krakowa/okolic, Katowic/okolic, Wrocławia/okolic. Wszyscy koledzy (których nicki znajdziesz jak przeszukasz forum) mają super sprzęt. Wszyscy organizują mniejsze/większe odsłuchy porównawcze. Gdybym miał od nowa budować system na słuchawkach dynamicznych nowych to kupiłbym wzmak majkela (w ciemno) i pożyczył Ultrasone E10 za kaucją, zdaje się, że mają wygrzane. Ew. zapraszam do siebie - GS-1000, PS-1000, AKG K-1000, od przyszłego tygodnia (mam nadzieję) topowe Staxy.

Włodek (Białystok)

Topowych STAXów sam bym chętnie posłuchał. Jestem bardzo ciekaw jak wypadają w porównaniu do mojego STAXa. Ale z drugiej strony boję się, że mi się spodobają a wtedy będę miał pewnego rodzaju "problem":)

slaweus

Włodek (Białystok)

JAK WROCE TO SAM BYM WPADL MAJKELOSKU DO CIEBIE I CZEGOS POSLUCHAL NA SLUCHAWKACH, BO TEGO JESZCZE NIE PRZERABIALEM, A OSTATNIO JAK WPADLEM TO BYLY INNE RZECZY I NIE CHCIALEM PRZECIAGAC.

ZASILACZ SUPER, JESZCZE RAZ THX.

NA RAZIE BARDZIEJ JESTEM OBECNY FORUM NIZ POD TELEFONEM WIEC SORY ZE TAK OFICJALNIE ;] KORZYSTAM Z WATKU.

POZDRO

PS.

RZECZYWISCIE JESLI CHODZI O SLUCHAWKI I PIECYKI SLUCHAWKOWE DO DO MAJKELOSA W KRAKOWIE. I WYROBY WLASNE TEZ POLECAM ;]

@w.luczynski nie wiem czy jestem godzien gościć w waszych audiofilskich progach. Ja jestem bardzo początkujący w kwestii audio i dopiero zaczynam kompletować trochę lepszy sprzęt więc do hi-endu jeszcze baaaardzo dużo mi brakuje. Nie bardzo miałbym co zaoferować w zamian za odsłuch bo tak jak mówię na razie nie dużo i niezbyt wyrafinowanego sprzętu posiadam. Chyba, że przyjmujecie wynagrodzenie za odsłuch w innej walucie niż możliwość odsłuchania czegoś ze zbiorów gościa który do was przychodzi?

slaweus

Zapraszam, rozpoczął się rok szkolny, więc wyłącznie weekendy. Gdybyś dał radę zdobyć E10 do porównań do super, jak nie to spoko. Mam też CAL! Grupa Poznańska uważa je za wybitne.

kontakt: [email protected]

Dzięki wielkie za zaproszenie, ale niestety w tym momencie nie mogę z niego skorzystać. To jednak jest praktycznie na drugim końcu Polski i na razie nie mam możliwości odbyć takiej podróży, ale jak kiedyś się to zmieni to z chęcią przyjadę.

E 10 które ma Polski dystrybutor a krążące po kraju jako pokazowe są nie najlepsze. – te z numerem 102. Należy brać wszystko powyżej 600 a wtedy już jest ok

jestem inzynierem elektrotechniki, nie lubie halo audiolil, ale zupelnie nie rozumie co ma sie wygrzewac w sluchawkach, jakieby one nie byly. cewka?! wygrzewa sie krzem i german, lampy wypalaja, ale nie cewki. (chyba)

tak jeszcze mysle, elektrolity tez napewno. pewne jednak jest to ze wzmacniacz sluchawkowy nie bedzie wygrzany w sklepie. ja zakonczylem kariere na hd595 i konstrukcji diy pre z monoblokowym zasilaniem jednak nie umywa sie brzmieniem do push-pulla mojego konstrukcji nichicon. senki sprzedalem, bo na miescie ludzie sie dziwnie patrzyli czasem.

jestem inzynierem elektrotechniki, nie lubie halo audiolil, ale zupelnie nie rozumie co ma sie wygrzewac w sluchawkach, jakieby one nie byly. cewka?! wygrzewa sie krzem i german, lampy wypalaja, ale nie cewki. (chyba)

Ach te wąskie specjalności, jak lekarz to tylko od nosa i uszu a jak mechanik samochodowy to tylko od wymiany tłumików-porobiło się ech.

Trzeba do tematu podchodzić całościowo a nie tylko od jednej specjalności.Ja wiem ze ludzie renesansu wyginęli ale może jednak ktoś tam jest?

Np. szanowny kolego kłania się materiałoznawstwo i to nie na wykładanym poziomie akademicki ale z poziomu praktyków w przemyśle.

Za dużo tłumaczenia i mi się nie kce ale koledzy mogą poświadczyć tak się dziwnie dzieje nie tylko z pozornie prostymi przetwornikami akustycznymi jakimi są słuchawki tam nie tylko jest cewka :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

no coz moze masz racje, ale temperatura sluchawki w zadnym przypadku nie przekrochy 36,6. chyba, ze masz grype.

a z chemii orlem nie jestem ale wydaje mi sie ze wlasnie na tym poziomie zachodza zmiany.

no coz moze masz racje, ale temperatura sluchawki w zadnym przypadku nie przekrochy 36,6. chyba, ze masz grype.

z hemi orlem jestem bo mialem 5 za nazwisko jakie mial brat.hihi...

heh...ja nie jestem ani z fizyki ani z chemii dobry, ale wiem ze wygrzany sprzet gra gladziej, przyjemniej, pelniej, cieplej i jesli jakis technik bedzie sie upieral ze jest inaczej, niech nauka i logika mowi sobie jedno, a praktyka przedstawia ten fakt wlasnie w taki ww sposob. Im lepszy sprzet i lepszej jakosci podzespoly, tym dluzej trzeba przepuszczac prad przez urzadzenia/kable, dopiero wtdy graja swoim wlasciwym brzmieniem.

Dla przykladu, calkiem ostatnio wymienilem rezystory u siebie w zwrotnicy, przez pierwsze 3 dni nie dalo sie tego sluchac, zostawialem sprzet grajacy na dzien i wychodzilem, juz po 2ch dniach bylo gladziej, a po 3ciej dobie usiadlem na kanapie z winkiem i osluchalem zmian ;]

pozdrawiam

Gość sly30

(Konto usunięte)

heh...ja nie jestem ani z fizyki ani z chemii dobry, ale wiem ze wygrzany sprzet gra gladziej, przyjemniej, pelniej, cieplej i jesli jakis technik bedzie sie upieral ze jest inaczej, niech nauka i logika mowi sobie jedno, a praktyka przedstawia ten fakt wlasnie w taki ww sposob. Im lepszy sprzet i lepszej jakosci podzespoly, tym dluzej trzeba przepuszczac prad przez urzadzenia/kable, dopiero wtdy graja swoim wlasciwym brzmieniem.

Dla przykladu, calkiem ostatnio wymienilem rezystory u siebie w zwrotnicy, przez pierwsze 3 dni nie dalo sie tego sluchac, zostawialem sprzet grajacy na dzien i wychodzilem, juz po 2ch dniach bylo gladziej, a po 3ciej dobie usiadlem na kanapie z winkiem i osluchalem zmian ;]

pozdrawiam

Ależ oczywiście że tak jest! Wszystkie kable jakie u siebie testowałem w pełni dobrze grały po 100, 200 a czasem po 300h grania.

Focale rozegrały się po ponad 500h "chodzenia".

Kiedyś miałem też u siebie 2 Krelle FBI. Jeden nówka z zachodu a drugi z Audio Klanu, demówka dobrze wygrzana.Nie dogadaliśmy się co do ceny więc ściągnąłem nówkę z UE ale miałem porównanie i ta nie wygrzana nówka grała wyraźnie gorzej niż ta demówka.

Potem nówka chodziła równie dobrze więc każdy sprzęt musi się wygrzać, otworzyć czy jak mawiają amerykanie...przełamać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.