Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PL-300x - pytań kilka

Lambder

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Od niedawna słucham i kolekcjonuję płyty winylowe, lecz mój sprzęt (właściwie mego ojca) jest zbyt leciwy i po prostu nie najlepszej jakości. Chodzi o Uitra Wg-900. Chciałbym kupić sobie coś lepszego, najlepiej do 300zł lecz może być nieco więcej o ile warto. Póki co w jednym komisie (allegro raczej pomijam) znalazłem pioneer'a pl-300x za 300zł z wkładką Ortofon ff10xe. Ogólnie grał dobrze, lecz chyba stroboskop nie świecił (to jeszcze dokładniej sprawdzę przy najbliższej okazji). Czy to może jakoś przeszkadzać, czy to tylko pewnego rodzaju "bajer"? Jakby co można to naprawić? Cena 300zł to dobra cena za ten sprzęt (nie mam odniesienia do innych ofert)? Ogólnie rzecz biorąc to dobry gramofon jak dla zwykłego śmiertelnika(tzn. nie audiofila)?

Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję. ;) Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/86139-pioneer-pl-300x-pyta%C5%84-kilka/

skoro 'stroboskop' nie świeci, możliwe ,że jest tylko uszkodzona żarowka, wymiana powinna pomóc

służy on do tego,żeby za jego pomocą ustawić właśiwe obroty

wytarguj na 200zł i bierz - bo właściwie tyle jest warty

wkładka na początek wg mnie jest bardzo dobra, ale miej na uwadze ,że może być potrzeba wymiany igły - oryginał około 45 USD

Do 300zł można oczywiście coś innego znaleźć, kwestia rozejrzenia się np na allegro

audiokarma.org

skoro 'stroboskop' nie świeci, możliwe ,że jest tylko uszkodzona żarowka, wymiana powinna pomóc

służy on do tego,żeby za jego pomocą ustawić właśiwe obroty

wytarguj na 200zł i bierz - bo właściwie tyle jest warty

wkładka na początek wg mnie jest bardzo dobra, ale miej na uwadze ,że może być potrzeba wymiany igły - oryginał około 45 USD

Do 300zł można oczywiście coś innego znaleźć, kwestia rozejrzenia się np na allegro

Trochę wątpię, aby dało się utargować aż o 100zł mniej, jednak jeżeli faktycznie nie działa ten cały stroboskop to spróbuję się nieco pokłócić i/lub poprosić o naprawę na miejscu(o ile to możliwe). Z tego co sam szukałem, jakoś nie znalazłem zbyt wiele żarówek stroboskopowych które mogłyby pasować do gramofonów, bo większość jest przeznaczona na sprzęt estradowy, więc może mógłbyś podać jakiś link z przykładowym modelem? Co do igły, na allegro można kupić jakieś zamienniki za ok. 50zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), czy w porównaniu z oryginałem byłaby duża różnica? No i jeszcze jedno... czy są jakieś inne, pasujące wkładki(np. Audio-Technica AT-95E,AT-91), za ok. 100-150zł do tego gramofonu? Jakby co jeszcze poszukam jakiś modeli dostępnych w komisach, ale z tego co widzę będzie ciężko, a co do zakupu takich rzeczy przez allegro nie jestem przekonany.

Przepraszam za tyle pytań, ale nie lubię mieć wątpliwości. ;)

Jestem bardzo wdzięczy za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc może mógłbyś podać jakiś link z przykładowym modelem?

niestety nie pomogę, bo nie wiem jaki model żarówki tam jest użyty

czy w porównaniu z oryginałem byłaby duża różnica?

z reguły jest znacząca różnica pomiędzy oryginalną igłą a jej tanim zamiennikiem

czy są jakieś inne, pasujące wkładki

jak najbardziej tak, standardowe mocowanie wkładki czyli 1/2 cala

będzie pasowała chociażby AT-95E

pozdrawiam

audiokarma.org

Witam

Ja niedawno kupiłem Pioneer'a PL-400X na allegro za nieco ponad 300 zł w bardzo dobrym stanie, Twój to model niższy półautomat, więc cena mogła by być trochę mniejsza. Jest to mój pierwszy gramofon i po zmianie wkładki na AT-95E jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam.Stroboskop w tym modelu służy tylko do obserwacji poprawności obrotów, ponieważ silnik jest stabilizowany kwarcem więc niema możliwości regulacji obrotów. W tej serii gramofonów Pioneer'a mogą zdarzyć się wahania obrotów, jednak nie należy się tym martwić, bo to wina zaśniedziałych styków przełącznika obrotów, wprawdzie to już 30 letni sprzęt. Po oczyszczeniu pracuje jak nowy.

niestety nie pomogę, bo nie wiem jaki model żarówki tam jest użyty

Rozumiem. Zakładając jednak że stroboskop nie będzie działał (jestem strasznym pesymistą... no i póki co nie miałem czasu tego sprawdzić, lecz z tego co pamiętam to dosyć prawdopodobne) to jaką mam pewność że dostanę akurat potrzebny mi model żarówki, poza tym ile to może kosztować, no i trudno jest to wymienić? Jeżeli jednak nie będzie można to czy bez tego będzie źle grał i czy mimo to brać ten sprzęt? Sądzę że w poniedziałek znalazłbym chwilę i byłbym w stanie go kupić, lecz chciałbym być przygotowany na wszystko żeby później nie żałować. Tak więc proszę Cię o jakąś wskazówkę co mam czynić. :)

Witam

Ja niedawno kupiłem Pioneer'a PL-400X na allegro za nieco ponad 300 zł w bardzo dobrym stanie, Twój to model niższy półautomat, więc cena mogła by być trochę mniejsza. Jest to mój pierwszy gramofon i po zmianie wkładki na AT-95E jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam.Stroboskop w tym modelu służy tylko do obserwacji poprawności obrotów, ponieważ silnik jest stabilizowany kwarcem więc niema możliwości regulacji obrotów. W tej serii gramofonów Pioneer'a mogą zdarzyć się wahania obrotów, jednak nie należy się tym martwić, bo to wina zaśniedziałych styków przełącznika obrotów, wprawdzie to już 30 letni sprzęt. Po oczyszczeniu pracuje jak nowy.

Hm... Tak więc jakby co wystarczy przeczyścić powiadasz? Fajnie. No i dzięki za argument do obniżenia ceny tego 300x. ;)

Przepraszam że tak męczę. Pozdrawiam.

Jeżeli jednak nie będzie można to czy bez tego będzie źle grał i czy mimo to brać ten sprzęt?

Będzie grał dobrze o ile będziesz w stanie rozpoznać czy płyta gra z prawidłową prędkością :)

audiokarma.org

Lambder,

Jak się nie ma pod ręką tarczy stroboskopowej, to najprościej jest poprostu policzyć obroty jakie wykonuje talerz w ciągu 3 minut (powinno ich być dokładnie 100, a każdą odchyłkę od tej wartości łatwo zamienia się na % odchyłki prędkości).

Pozdro,

Yul

Stało się. Tak mam już w domu tego 300x. Niestety nie dało się opuścić ceny, ale przynajmniej wszystko grało i gra bardzo dobrze, no i nawet stroboskop działał, wystarczyło go przeczyścić. :p Wybaczcie za robienie paniki... tak to jest jak się z góry zakłada same najgorsze rzeczy. Ogólnie kiedy go pierwszy raz w domu odpaliłem byłem zdumiony. Od grudnia "słuchałem" muzyki na Unitra WG-900, ten Pioneer też nie jest audiofilski ale i tak mnie powalił. Słychać taką przestrzeń, wszystko brzmi tak dobrze i przyjemnie... Kiedy mój ojciec usłyszał muzykę myślał że odtwarzam coś z CD/DVD, gdyż odtwarza tak czysto! :D Piękna sprawa.

No i może jeszcze jedno małe pytanko. Ciężarek mam ustawiony na niecałe 1,0 przy wkładce Ortofon FF10xe, dobrze, czy do/odciążyć?

• 1 rok później...

Za bardzo nie wiedziałem gdzie pytać, nie chciałem zakładać niepotrzebnie nowego wątku, więc zaczepie się w tym temacie.

Ostatnio wszedłem w posiadanie Gramofonu Pioneer Pioneer PL-15 R.

Potrzebuję do niego nowy pasek, tu wielka prośba o linki, gdzie mogę taki nabyć. Jeśli ktoś posiadał ten model, albo nadal posiada, to proszę o jakieś cenne rady. Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam.

pasek proszę tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Będzie pasował

tu zerknij

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Ok dzięki :) Tak więc zakupię ten pasek ze sklepu WAMAT.

Jeszcze jedno pytanie. Jak wkładka będzie pasowała do tego Pioneera, aktualnie jest "SONY 400"

Da radę zamontować tu Ortofon OMB 10 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.