Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy - czy to ma sens?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Jorgen dobry człowieku.

Jest oczywistym, że kabel nie gra.

Ale jeżeli został skonstruowany w sposób umożliwiający mu wyeliminowanie zakłóceń z instalacji 230v, to jego wpływ na brzmienie konkrentego systemu może być duży.

Wpływ pozytywny, lub negatywny.

Bo działając jak filtr, może też narobić bałaganu w brzmieniu.

Dlatego nie kupuje się takich rzeczy w ciemno.

Tym bardziej nie warto z gruntu bronić się przed nimi jak diabeł przed święconą wodą.

tomarder,

dzięki, kondycjoner to urządzenie, które musi filtrować śmieci z sieci energetycznej i to jest bardziej przydatne.

A z drugiej strony dlaczego producenci sprzę tu grającego w swych zaleceniach nie podają jaki ma być kabel zasilający, chyba im też zależy na zadowoleniu Klienta?

Edwardzie mój, prawie jak Broda ulubiony :)))

Oczywiście i to wielokrotnie.

A potem poddawałem ślepym testom rodzinę.

Wyobrażasz sobie żeby druga połowa ścierpiała duże wytrzepanie kasy na głupoty, które nie mają znaczenia dla brzmienia systemu?

:)

"swoją drogą wiesz dlaczego naim wstawił 500 watowy

>toroid do cedeka? odbiegam od wątku? chyba nie. wszystko to tor zasilania a diabeł tkwi w

>szczegółach""

Bo wolisz zabijac muchy miedzykontynentalnymi rakietami taktycznymi.

""Jurgen, może to te same parametry, które decydują o brzmieniu interkonektów i głośnikowych? w końcu i tu i tu chodzi o prąd.""

Ilosc i cisnienie paliwa wtryskywanego do cylindra silnika do spalania - jak i cisnienie i temperatura powietrza z ktorym jest mieszane w duzym stopniu decyduje o parametrach pracy silnika. Wszytkim precyzyjnie steruje komputer silnika.

Cisnienie z ktorym paliwo wlewane jest do baku, jak i temperatura okolitego powietrza i jego cisnienie nie ma jednak zadnego wplywu na osiagi silnika. Auto pojedzie tak samo po zatankowaniu z superHiTech stacji paliw i po wlaniu paliwa z kanistra przez lejek. No i co? Oboje jest przecies paliwo?

""Ale jeżeli został skonstruowany w sposób umożliwiający mu wyeliminowanie zakłóceń z instalacji 230v, to jego wpływ na brzmienie konkrentego systemu może być duży.""

Ktory to kabel posiada wlasciwosci eliminujace naprz. chwilowy impulsowy spadek lub wzrost napiecia sieci? Dla czego niby do eliminacji zaklocen uzywa sie kabla za tysiace zlotych, skoro odpowiednie filtry potrafimy konstruowac preczyzyjniej, lepiej i za miniulamek ceny takiego kabla?

A co w wypadku, jak jestem podlaczony na wsi - blisko trafo do siecie prawie bez zklocen i slucham o drugiej w nocy idelnego napiecia 230V 50Hz sinus? Czy bedzie superdupersieciowka gralo lepeij, czy nie - skoro nie ma co filtrowac?

"prowokujesz czy nie wiesz, że mimo pozornego podobieństwa, to są jednak lepsze sieciówki niz sznurki komputerowe ?"

A czym sie rozni kabel siecowy Naima od sznurka komputerowego? Brakiem jakiegos audiofilskiego nadruku?

""Wyobrażasz sobie żeby druga połowa ścierpiała duże wytrzepanie kasy na głupoty, które nie mają znaczenia dla brzmienia systemu? """

Nie tylko wyobrazam, lecz wiel razy to widzialem. W koncu nie od dizsz najmocniejszym argumentem audiofislkim jest: "Moja zona tez slyszy"...

co Ty z tym paliwem?

przecież interkonekty grają też na "tym samym paliwie" a jednak słychać różnice. Tak samo głośnikowe. A może IC i głośnikowe też grają wszystkie tak samo? od ustalenia tej podstawowej kwestii może powinniśmy zacząć?:-)

Słyszę różnicę pomiędzy niektórymi sieciówkami - nie wszystkimi i nie w każdym elemencie toru.

Nic na to nie poradzę - tak jest, że ją słyszę. Jestem przy tym za cienki, żeby podjąć się fizycznego opisu zjawiska - mimo, że zajmuję się sieciami energetycznymi (wyższych napięć) zawodowo i nieobce są mi prawa rządzące elektromagnetyzmem, oraz ich opis różniczkowy(rot, div) i całkowy. Czasem jest tak, że zjawiska zdawałoby się pomijalne - jeśli chodzi o pasmo akustyczne są wyłapywane przez słuch. Nach organ słuchu jest szczególnie wyczulony na środek pasma (1kHz) jest to również częstotliwość, w której królują wyższe harmoniczne pochodzące od zasilania sieciowego. Należałoby sprawdzić jakim filtrem (o jakiej dobroci) dla tych częstotliwości jest właśnie sieciówka. Zwróćcie również uwagę, że tłumienie zakłóceń asymetrycznych realizują często filtry sieciowe poprzez dwa kondensatroki przed ceweczką. Po coś je ludzie wymyślili. U mnie w CD to działa - i to jak.

Przy pF pojemności sieciówka powinna filtrować znaczne wyższe pasmo. Po cholerę w tripathu jest filtracja oparta na kondensatorkach 56pF i dławikach rzędu kilku uH? Bez tych elementów dźwięk jest suchy jak trawnik przed moim blokiem.

Niestety nie chce mi się udowadniać tego - być może nawet gdybym sobie przypomniał wiedzę, którą posiadłem kilka lat temu nie potrafiłbym tego zrobić, jednak słyszę i choć zmiany nie są wielkie, to jednak są.

Najlepszym testem nie jest test ślepy, ale długotrwałe odsłuchiwanie na jednej sieciówce, a póxniej przepięcie (po kilku tygodniach np.) na inną(gorszą). Okazuje się, że coś drażni, że coś jest nie tak, chociaż nie zawsze można wyrazić słowami o co chodzi.

Deszcze i burze, a również wyładowania piorunowe (kiedyś się nimi interesowałem zawodowo) spływają po mnie do gleby nie wyrządzając mi krzywdy :)

Ta długo jak nikt nie czai się na moją nerkę czy wątrobę traktuję audio jako hobby i nie będę się pojedynkował o zdania w tym temacie. Audio to ma być dla mnie odstreowujące zajęcie i ucieczka od poważniejszych spraw dnia codziennego. Ogólnie luzik - zresztą podobny mam teraz. Do moich uszu dobiega Drem theater i jestem spokojny, jestem spokojny, jestem spokojny, jestem spokojny, jestem spokojny.........................................................

Advocat, 10 Lip 2006, 18:13

>co Ty z tym paliwem?

>przecież interkonekty grają też na "tym samym paliwie" a jednak słychać różnice. Tak samo

>głośnikowe. A może IC i głośnikowe też grają wszystkie tak samo? od ustalenia tej podstawowej

>kwestii może powinniśmy zacząć?:-)

Interkonektem plynie signal z zawarta informacja muzyczna - przebieg napiecia w czasie, ktorego amplitude 44,1tys razy na sekunde mamy opisany na plycie CD. Amplituda tego signalu jest nawet w najodwazniejszych konstrukcjach do 4V i prady sa minimalne.

Siecowka plynie 50Hz 230V i prad w zaleznosci od zapotrzebowania na moc. W pradzie w sieciowce niema zawartej informacji muzycznej - prad po sieciowce jest calkowicie przeksztalcany na napiecie stale.

To jak bys pwoiedzial, ze CDki jezdza na tym samym paliwie - tj zerach i jeynkach a jednak slychac roznice jak wlozysz CD Abby i CD Marylin Manson.

Nawet jak omine stwierdzenie, ze intekonekty i glosnikowce "graja", to nieda sie ominac faktu, ze interkonektami i glosnikowcami plynie signal muzyczny a sieciowką nie. A ten fakt jest podstawa calych kontrowersji i starc przy diskusji o kablach sieciowych - w ktorych to trtafiaja na siebie niewiedzacy ale wierzacy z ludmi, ktorzy maja pojecia o elektronice.

a sygnał muzyczny jest prądem?

czy tylko sieciowy?

może chodzi własnie o to, jaki czysty jest ten prąd sieciowy i jak swobodnie może płynąć przez kabel.

Posługując się analogią benzyny: bolid F1 jest napędzany benzyną tankowaną w czasie pit stopu. Jak przewód tankujący ma za małą średnicę i nie nadąża z dostarczaniem benzyny to bolid stoi i stoi a sekundy płyną całe wieki. W tym samym czasie rywale dotankowują szybko i sprawnie przez rurę o większym przekroju i uciekają do przodu. Niby ta sama benzyna a jednak inaczej dostarczana i bolidy mają różne wyniki na mecie. I stąd te różnice.

abudzik, 10 Lip 2006, 17:39

>Jest oczywistym, że kabel nie gra. Ale jeżeli został skonstruowany w sposób umożliwiający mu wyeliminowanie zakłóceń z instalacji 230v<

Cuda panocku, cuuuda! :)))

Konstrukcja kabla eliminującego zakłócenia z instalacji to chyba jakis patent specjalny sądząc po cenach niektórych sieciówek, no bo ile moze kosztować farryt zapięty na kablu - 8,5zł. w TME :)

Czystość napięcia po wyprostowaniu, czy jak kto woli stałość napięcia stałego ma zasadnicze znaczenie dla sygnału dźwiękowego. Wysraczy spojrzeć, że w stopniu końcowym tenże sygnał muzyczny od napięcia zasilania dzieli jedno złącze półprzewodnikowe, które niestety nie pracuje jako filtr. Zresztą w końcówce to małe pifo, bo amplituda sygnału muzycznego jest stosunkowo duża, więc zakłócenia będą miały mniejszy udział procentowy w sygnale muzycznym. W CD, czy pre już nie jest tak różowo. Niech nikt się nie łudzi, że stabilizator w analogówce stanowi dużą przeszkodę dla zakłóceń wyższych częstotliwości. Wpływ sieciówki można ograniczyć przez dobry zasilacz, jednak dobry to nigdy idealny. ESR dla kondensatorów w zasilaczu może mieć małą wartość, ale jednak nie zerową, więc część zakłóceń z mniejszą wprawdzie amplitudą przedostanie się dalej. Dławiki również są OK, bo zapobiegają skokowym zmianą prądu - tym samym zakłócenie (szczególnie te w. cz. o dużej stromości narastania) będzie silnie tłumione i "rozmywane" w czasie. Podobnie niestety może nam się rozmyć dźwięk w zakresie basu z tymi dławikami :)

Chciałem tylko napisać, że sieciówka może być dodatkowym filtrem - szczególnie cennym, że filtracja odbywa się przy wyższym napięciu i to przemiennym. Nawet mała pojemność przy wyższym napięciu ma większe znaczenie, bo energia związana z tłumieniem zakłóceń jest większa. tralala tralala...

Jorgen

Ja na Twoje pytanie nie odpowiem, bo się na tym nie znam. Ale to ja PIERWSZ zadałem pytanie i należy mi sie odpowiedź. Pytanie powtarzam: ile kabli sieciowych, jakiej klasy i w jakich systemach ze sobą porównywałeś? Jeśli nie doczekamny się odpowiedzi, to znaczy ze nie porównywałes sieciówek i wierzysz w pisane. Ot i wszystko. A jak napiszą, że Altusz są lepsze od, powiedzmy WLM czy Lagacy to też uwuerzysz bez porównywania, na słowo?

Pozdrawiam Stempu

PS Zaraz podziele sie z wami pierwszymi wrażeniami po wpięciu bardzo ciekawej sieciówki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.