Skocz do zawartości
IGNORED

Który subwoofer Velodyne - CHT-10Q czy Rel T7

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Który subwoofer Velodyne - CHT-10Q czy Rel T7 lepiej spisze się w muzyce stereo. W kinie prawie na pewno lepiej zagra Velodyne ale chciałbym poznać waszą opinię co do gry powyższych subwooferów w stereo. Subwoofer będzie podłączony na razie do systemu 2.1 z możliwością późniejszej rozbudowy do 5.1. Będzie podpięty póki co do Naima XS, będzie grał w 18m2.

Dzięki za opinie

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Od około roku posiadam Velodyne CHT-8Q. Stoi w 16 m2 i uważam, że jest nawet zbyt mocny. Świetnie sobie radzi ze wzmacniaczem i BD w trakcie oglądania filmów ( wzmacniacz dzielony Rotela) a w muzyce to już poezja.

Ponadto uważam, że Velodyne nawet jeszcze lepiej sprawuje się w muzyce niż w KD.

Wydaje mi się że nie schodzi tak nisko i gromowładnie jak REL, nie łupie ( choć jak trzeba to przywali po trzewiach) ale daje różne odcienie basu. On naprawdę gra a nie tylko buczy. Gorąco polecam do muzyki a w KD na pewno nie zawiedzie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Który subwoofer Velodyne - CHT-10Q czy Rel T7 lepiej spisze się w muzyce stereo. W kinie prawie na pewno lepiej zagra Velodyne ale chciałbym poznać waszą opinię co do gry powyższych subwooferów w stereo. Subwoofer będzie podłączony na razie do systemu 2.1 z możliwością późniejszej rozbudowy do 5.1. Będzie podpięty póki co do Naima XS, będzie grał w 18m2.

Dzięki za opinie

Nie słyszałem Rel T7,ale słyszałem Velodyne CHT Q10 i jak dla mnie ten Velodyne ,to totalna porażka kompletnie nie warty swej ceny.Buczy,huczy i nic ponadto.Jest to popularny sprzęt zatem przed zakupem umów się na odsłuch w jakimś sklepie.Nie powinno być z tym problemu.

REL T7 to nowość, jest to trochę większy model popularnego i znanego T5.

Właśnie o to chodzi że nie mam możliwości przesłuchania tych dwóch modeli, tym bardziej jeszcze z Naimem.

Tylko dwie opinie w tym wątku i już skrajne odczucia :) Poza wszelką wątpliwość na pewno kupię coś z tych dwóch marek tylko cały czas się zastanawiam między Rel'em a Velodyne. Rel jest znacznie mniejszy ale podobno (bazuję na opiniach) lepiej gra w stereo. Może ktoś się wypowie kto posiada jakiś model Rela i jeszcze jakby miał jakieś porównianie do Velodyne to byłoby fantastycznie.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

REL T7 to nowość, jest to trochę większy model popularnego i znanego T5.

Właśnie o to chodzi że nie mam możliwości przesłuchania tych dwóch modeli, tym bardziej jeszcze z Naimem.

Tylko dwie opinie w tym wątku i już skrajne odczucia :) Poza wszelką wątpliwość na pewno kupię coś z tych dwóch marek tylko cały czas się zastanawiam między Rel'em a Velodyne. Rel jest znacznie mniejszy ale podobno (bazuję na opiniach) lepiej gra w stereo. Może ktoś się wypowie kto posiada jakiś model Rela i jeszcze jakby miał jakieś porównianie do Velodyne to byłoby fantastycznie.

Jesteś w stanie zamówić je za kaucją do domu i przesłuchać? Myślę, że to sensowne rozwiązanie. nawet odsłuch w salonie nei gwarantuje, że zagrają tak samo u Ciebie w domu.

Im dłużej pytam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że będzie to REL. Mam tylko taki mały dylemat T5 czy T7 ? Mam 18m2 czyli dosyć mały pokój ale zawsze warto aby subwoofer miał pewien zapas mocy. Szczólnie chętnie poczytałbym opinie osób słuchających RELa w zestawieniu 2.1 :) Na odsłuchy chętnie bym się wybrał ale gdzie znaleźć RELa T7 ?

Na razie widzę, że tu jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może warto się spytać o możliwość przetestowania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powstał kolejny problem. Subwoofery REL mają wejście mono a ja wyjście w Naimie mam w stereo. Czy to się da jakoś podłączyć ?

Ja użytkowałem velodyne cht-10r w stereo (z kolumnami Magnepan MG1.6) i było znakomicie.

O jakim buczeniu kolega Jung-son mówi ? Prawdopodobnie to była wina pomieszczenia a nie samego suba.

Nadmienię, że velodyne cht-10q ma już automatyczną kalibrację i nie jest to bajer do pogardzenia ...

Ja bym brał velodyne bez zastanowienia ...

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chętnie posłuchałbym kogoś kto ma Rela i porównywał z Velodyne. Niewątpliwie obydwa to absolutna czołówka ale jakiś test porównawczy dopiero podpowie który byłby lepszym wyborem.

"Nie słyszałem Rel T7,ale słyszałem Velodyne CHT Q10 i jak dla mnie ten Velodyne ,to totalna porażka kompletnie nie warty swej ceny.Buczy,huczy i nic ponadto.Jest to popularny sprzęt zatem przed zakupem umów się na odsłuch w jakimś sklepie.Nie powinno być z tym problemu."

Chyba przesadziłeś :). Może Velo, którego słyszałeś był źle ustawiony i stąd taka opinia. Dużo zależy od pomieszczenia, pewnego razu wziąłem mojego velodajna na odsłuchy małych Dali IKONów do sklepu i też była tragedia, bez względu na ustawienie. Kardas nie pozostaje Ci nic innego jak bezpośrednie porównanie tych subwooferów w akcji. Podejrzewam, że i z tego i z tego będziesz bardzo zadowolony :)

ale słyszałem Velodyne CHT Q10 i jak dla mnie ten Velodyne ,to totalna porażka kompletnie nie warty swej ceny.Buczy,huczy i nic ponadto.

Bzdura na kółkach. Większej głupoty dawno nie słyszałem.

Bądź tu mądry i wybieraj. Wiem że najlepszy odsłuch ale nie zawsze da się porównać w tych samych warunkach dwa konkretne modele. Sprzedawcy audio twierdzą że do stereo REL lepszy (co nie znaczy że Velodyne jest nie dobrym subwooferem). Chętnie poczytałbym coś o RELu :)

Przy tej klasie sprzętu i producenta specjalizującego się w subwooferach (REL,Velodyne) jeśli ktoś sugeruje totalną porażkę nie wartą swej ceny jest ignorantem. Można mówić o różnych charakterach dźwięku, rożnej prezentacji niskich tonów ale nie o kompletnej porażce.

O REL T5:

Does anyone know why this sub has not been reviewed anywhere yet? I Have scoured the internet and found absolutely nothing........As a reviewer I' say this; If you can't find a review of a product, it's probably because a company doesn't want it reviewed....

Ukryta Zawartość

można trochę poczytać ........

The T series is designed for home theater, not music. The lowest crossover point is too high for music use in the opinion of myself and reviews I have read.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bzdura na kółkach. Większej głupoty dawno nie słyszałem.

Moje odczucia z odsłuchu tego suba były takie,a nie inne i nic na to nie poradzę,ale być może był to jakiś kiepski egzemplarz...Jakość samego wykonania też pozostawia wiele do życzenia.W bezpośrednim porównaniu w naszej ocenie (kilka osób było na odsłuchu)bardziej nam przypadł do gustu Paradigm DSP-3200.

Bądź tu mądry i wybieraj. Wiem że najlepszy odsłuch ale nie zawsze da się porównać w tych samych warunkach dwa konkretne modele. Sprzedawcy audio twierdzą że do stereo REL lepszy (co nie znaczy że Velodyne jest nie dobrym subwooferem). Chętnie poczytałbym coś o RELu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ile chcesz wydac na suba? Jesli okolo 3000zl to mozesz sciagnac DS1510 (15", cewka 3") ze wzmacniaczem 600W (razem ok $700 plus przesylka) od Rythmik Audio z USA a stolarz zrobi ci obudwe wedlug zalaczonego projektu byle zrobil ja nieco grubsza. Plan podaje minimum. Mozesz sciagnac razem z obudowa z USA ale koszty przesylki za duze. RA sprzedaje tez tansze zestawy z 12" glosnikami. Wazne aby wybrany system byl z servo (korekcja ruch membrany). Wymieniony sub w grupie cenowej do $5000 jest nie do pobicia.

pozdrawiam,

OK dzięki na 99% będzie to REL. Szukam subwoofera raczej w średnim rozmiarze czyli wybiorę albo model T2 lub nowy model T7. Już podpytałem nieco sprzedawców którzy mieli do czynienia z nowością na naszym rynku czyli REL T7 i są wręcz zachwyceni. Jeśli już REL T5 grał bardzo dobrze to REL T7 gra wyśmienicie. Wiem że to tylko opinie sprzedawców ale przed zakupem sam to sprawdzę :)

3 na 3 sprzedawców pytając o wybór REL czy Velodyne poleciło mi RELa. Wszystko oczywiście w zakładym budżecie i do stereo. Podoba mi się też pomysł RELa z podłączeniem subwoofera bezpośrednio do terminali głośnikowych we wzmacniaczu.

Dzięki vik za wpis ale jest za dużo niepewnych rzeczy w Twojej propozycji aby ryzykować kupowaniem subwoofera na części i to jeszcze w USA. Ewentualna zaoszczędzona kwota nie jest jakaś przesadnie duża aby bawić się w takie rzeczy.

OK dzięki na 99% będzie to REL. Szukam subwoofera raczej w średnim rozmiarze czyli wybiorę albo model T2 lub nowy model T7. Już podpytałem nieco sprzedawców którzy mieli do czynienia z nowością na naszym rynku czyli REL T7 i są wręcz zachwyceni. Jeśli już REL T5 grał bardzo dobrze to REL T7 gra wyśmienicie. Wiem że to tylko opinie sprzedawców ale przed zakupem sam to sprawdzę :)

3 na 3 sprzedawców pytając o wybór REL czy Velodyne poleciło mi RELa. Wszystko oczywiście w zakładym budżecie i do stereo. Podoba mi się też pomysł RELa z podłączeniem subwoofera bezpośrednio do terminali głośnikowych we wzmacniaczu.

Dzięki vik za wpis ale jest za dużo niepewnych rzeczy w Twojej propozycji aby ryzykować kupowaniem subwoofera na części i to jeszcze w USA. Ewentualna zaoszczędzona kwota nie jest jakaś przesadnie duża aby bawić się w takie rzeczy.

Może na RELa jest większa marża :)

Gdy kiedys sledziłem forum na temat subów, ktoś twierdził, że rele są lepsze w tańszym przedziale cenowym, (podstawowe modele) powiedzmy do 5 tyś, a velodynki są najlepsze jak chodzi o większe kwoty.

Ja też bym wybrał rela. Obudowa zamknięta.

Zmieniając temat, ta ściana z cegły... To prawdziwa cegła czy imitacja? Pomysł na półkę na sprzęt też godny podziwu.

Pozdrawiam.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

To prawdziwa cegła klinkierowa, ręcznie formowana. Cegła sprawia wrażenie jakby mur miał kilkadziesiąt lat, każda cegła jest inna, nieregularna, dzięki temu można osiągnąć taki efekt.

Stolik jest także wymurowany z tej cegły, a na górze podświetlana szyba.

Wracając do tematu RELa. Niby producent pisze że to obudowa zamknięta ale czy membrana bierna swoim działaniem nie przypomina bas-refleksu ? To taki trochę "chłyt marketindody".

Jakość samego wykonania też pozostawia wiele do życzenia.

A w budowie co ci się w nim nie podoba? Może podaj te wady.

Podoba mi się też pomysł RELa z podłączeniem subwoofera bezpośrednio do terminali głośnikowych we wzmacniaczu.

A co w tym jest takiego dziwnego? Poza tym wyjścia niskoprądowe są bardziej polecane.

Rel zaleca wysokopoziomowe. Membrana bierna to takie cuś pomiędzy br a zamkniętą. Troche eliminuje jej wady typu ewentualny "świst powietrza" z tunelu/szczeliny no i buczenia, a jednocześnie sub z m. bierną jest/powinien być szybszy. Nie wiem czy te wady występują w velodynie. Sittek, Twój veluś ma jakieś wady? Przy dużych poziomach głośności słyszysz powietrze?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Każdy oczywiście chwali to co ma. Moim zdaniem wykonanie subwooferów od RELa jest na wyższym poziomie od Velodyne. Nie znaczy to oczywiscie że Velodyne to tandeta bo tak nie jest. No i cały czas mówimy o półce cenowej 2-3 tys.

Poczytałem na brytyjskim forum Naima i zdecydowana większość z tych osób które kupuję subwoofery do Naima wybiera właśnie RELa. Być moze dlatego że to firma brytyjska to im bliżej do tej marki :)

Co do wyjść to tak jak kolega wyżej pisze akurat REL poleca wysokopoziomowe. Parę osób z tego forum testowało wyjście nisko i wysokopoziomowe w RELu i te drugie zagrało zdecydowanie lepiej.

Rel zaleca wysokopoziomowe. Membrana bierna to takie cuś pomiędzy br a zamkniętą. Troche eliminuje jej wady typu ewentualny "świst powietrza" z tunelu/szczeliny no i buczenia, a jednocześnie sub z m. bierną jest/powinien być szybszy. Nie wiem czy te wady występują w velodynie. Sittek, Twój veluś ma jakieś wady? Przy dużych poziomach głośności słyszysz powietrze?

No pewnie. Jest za drogi :) Poza tym czy ma wady? Każdy jakieś pewnie tam ma. Przesłuchałem w życiu trochę tych subów, powiedzmy z poziomu budżetowego i wyższego i uważam, że Velodyne na tle specjalistycznej konkurencji ma się całkiem dobrze. Przyznam, że bardziej cenię sobie go w stereo w trakcie słuchania muzyki niż przy oglądaniu filmów. Przy muzyce bas jest plastyczny i dość zróżnicowany. Dlatego co do stereo nie mam mu nic do zarzucenia. Przy oglądaniu filmów nie przesuwa mebli i nie podwija dywanów. Jednakże daje dużo radości. Mi to wystarczy i bardzo mnie to cieszy.

Pytasz czy przy dużych poziomach głośności słyszę powietrze? Hm, wówczas zdecydowanie bardziej go czuję niż słyszę.

Do do REL w prasie rodzimej nie ma aż tak pochlebnych recenzji. Promowane sa inne firmy, ale uważam, że to dobry klocek.

A jak z dynamiką w muzyce? Bas nie wlecze się za resztą? Nie gubi się przez ten bas reflex?

W Velodajnie CHT-10Q nie słychać powietrza z wylotu BR, nawet na niskim basie i głośnym ustawieniu. W poprzedniej serii (CHT-R) z kolei, problem ten występował - turbulencje były słyszalne i to dość wyraźnie.

"A jak z dynamiką w muzyce? Bas nie wlecze się za resztą? Nie gubi się przez ten bas reflex?"

Nie ma mowy o żadnym wleczeniu się basu ani o buczeniu. Sub jest bardzo dokładny, gra zróżnicowanym basem. Zaskakujące jest jak potrafi przyje*** i w tej samej chwili umilknąć, dynamika jest niezła :). Dużo też zależy od tego, gdzie Twój sub będzie grał i do czego będzie podłączony - ja mam płynną regulację natężenia i wypełnienia basu w karcie dźwiękowej prodigy hd2 - kiedyś, gdy grałem z CDika efekt nie był aż tak zadawalający.

W razie czego pytaj :)

Nie no to kolega Kardas kupuje, ja tylko zadaję pytania pomocnicze (które mnie też nurtują) ;)

Dlaczego nie ? Może kolega karczka też skusi się na jakiegoś Velodynka lub RElka :)

kardas,

calkiem zrozumiale, ze wolisz nie ryzykowac. Na www.avsforum.com jest watek na suby Rythmik Audio. Tez mam jeden DS1510 z 600W ampem i przymierzam sie do sciagniecia drugiego. Ciekawym czy w Polsce ktos ma jeden z modeli tych subow bo jest ich kilka kombinacji na 12" i 15" roznych glosnikach. Sa zamkniete i z bass reflex. W kazdym razie warto przynajmniej poczytac opinie i przejrzec wyniki testow. Polecilem suba RA bo za taka kase to patrzac na ich jakosc to one sa tanie jak barszcz. Podejrzewam, ze predzej czy pozniej ich cena wzrosnie.

pozdrawiam,

OK a można je kupić w Polsce? Daj jakiś namiar na sklep, w googlach nic nie znalazłem. Przed zakupem chciałbym przesłuchać ale w tym przypadku to chyba graniczy z cudem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.