Skocz do zawartości
IGNORED

10 książek,które wstrząsnęły Waszym światem.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ozzy Osbourne'a też chciano postawić przed sądem za to, że jakiś czub się (chyba?) uwiesił skutecznie niby pod wpływem jego tekstów. Na te koncerty chodzi po kilkaset (nawet) tysięcy, a płyt słucha miliony. Czub zawsze się znajdzie.

Jak zwykle nieoceniony Wojciech i jego megawątkowa wyobraźnia!

Nikt nie wymienił Dzieci z Bullerbyn? To moja ulubiona książka z dzieciństwa!

Najpierw bajki Andersena. Później oczywiście Karol May. Potem Tolkien i WP - chyba najważniejsza książka młodości. Potem Marquez i inni ibero. Klasyka rosyjska. W międzczasie wiele tzw. 'kamieni milowych', ale czy one wstrząsnęły? Biblia - codzienna lektura tego Dzieła jest największym doświadczeniem czytelniczym mojego życia. Poza tym staram się przeczytać jedną książkę tygodniowo.

Największy wstyd? Nie przeczytałem do końca Ulissesa.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tak naprawdę to najważniejsze były dla mnie książki z serii "Poczytaj mi mamo". Dzięki nim i matce nabrałem ochoty do samodzielnego czytania.

Tak naprawdę to najważniejsze były dla mnie książki z serii "Poczytaj mi mamo". Dzięki nim i matce nabrałem ochoty do samodzielnego czytania.

tak jest,

żeby czytać w pełni - trzeba wejść w opisywany świat bez uprzedzeń, zahamowań i w pełni,

i w pełni nieświadomie, z zaskoczenia

a to prawdziwie możliwe jest tylko za młodu, gdy się jest tabula rasa

cała reszta książek po tym - to tylko odtwarzanie mniej lub bardziej inspirujących cię światów przez opowieść

pobudzacz wyobraźni, ale już odtwórczy

taki patefon :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Nie wiem czy Rogaś z doliny Roztoki i Przygody Czarnego Noska mna wstrząsnęły, ale tytuły pamietam do dzisiaj :), a jeszcze oczywiscie wszystkie baśnie - smutny i dosyć krwiożerczy Andersen (bajka Mały Klaus i Duży Klaus), i przygnębiający bracia Grimm.

Najbardziej lubiłem Klechdy Domowe - dobre, bo polskie :)i szczerze współczułem diabłu Borucie.

Telewizor przybył do domu dopiero gdy miałem 8 lat, więc wyobraźnia pracowała na pełen gwizdek.

Zamiast listy foto przypadkowej półki z ksiązkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Kilka komentarzy do poprzednich wpisów.W kwestii pobudzania wyobraźni to gry komputerowe mają się tak do książek jak wielka meandrująca rzeka do ocembrowanego kanału.

Tak Arystoteles powiedział,że muzyka łagodzi obyczaje ale wszyscy znamy wiele przykładów ludzi,którzu skoczyli sobie do oczu z powodu muzyki( niestety ale skandal związany z premierą Święta Wiosny czy tumulty wywołane przez muzykę Schonberga obecnie byłyby niemożliwe).

Ja również nie przeczytałem jeszcze Ulissesa ale ciągle się przymierzam.Może na emeryturze?

skynyrd

Czy pamiętasz taką powieść Szerszeń?Bo na mnie zrobiła ona wielkie wrażenie w dzieciństwie.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ja się powoli zaczynam wyprzedawać - jeżeli chodzi o literaturę piękną, to więcej słucham audiobooków niz czytam.

skynyrd

Czy pamiętasz taką powieść Szerszeń?Bo na mnie zrobiła ona wielkie wrażenie w dzieciństwie.

Nie - pamietam tylko "W norach i jamkach" :)

Mam jeszcze pytanie do Szanownych Dyskutantów.Czy nie uważacie,że tzw. wielki kanon literatury europejskiej zwłaszcza XIX i XX wiecznej powinno się przeczytać w wieku ok. 16-20 lat?Że jak sie wtedy tego nie przeczyta to już się do tego nie wróci?Że jest to potrzebne właśnie wtedy gdy kształtuje się osobowość człowieka.No i w tym wieku lektury są najbardziej emocjonalne.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ulisses był tak modny i kontrowersyjny, ze przeczytałem tę cegłówke na siłę.

Oczywiście zacząłem od monologu Molly Bloom :)

Niektórzy, na tym zakonczyli \O/

skynyrd

Jaja sobie robisz.To powieść o XiX wiecznych włoskich rewolucjonistach,bardzo antyklerykalna.Zrobiła na mnie podobnie duże wrażenie jak Serce.No ale podobno kto nie był socjalistą za młodu......

"Pięć osób, które spotykamy w niebie" - rewelacja.. szok... zwłaszcza dla ateistów... takich jak ja.

"Bez mojej zgody" - ale książka - nie film...

"Poczwarka"

jak miałem 19 lat to zrobił na mnie wrażenie "Buszujący w zbożu", właśnie w takim wieku miał zrobić

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Mam jeszcze pytanie do Szanownych Dyskutantów.Czy nie uważacie,że tzw. wielki kanon literatury europejskiej zwłaszcza XIX i XX wiecznej powinno się przeczytać w wieku ok. 16-20 lat?Że jak sie wtedy tego nie przeczyta to już się do tego nie wróci?Że jest to potrzebne właśnie wtedy gdy kształtuje się osobowość człowieka.No i w tym wieku lektury są najbardziej emocjonalne.

Zgadzam się z Tobą, ale żeby czytać w tym wieku (najpiekniejszym - pierwsze dziewczyny, alkohol, rozrywki, samodzielne wakacje itp) trzeba być wdrożonym od dziecka.

Gdy pracowałem po kilkanascie godzin dziennie, to i tak, mimo zmeczenia musiałem przeczytać choć parę stron, bo bym inaczej zwariował.

Zreszta dzisiaj też zasypiam z empetrójką na uszach :)

W moim przypadku, mp3 jest bardzo pomocna w percepcji książek ciężko przyswajalnych - tak odrobiłem lekcje z Dostojewskiego.

Natomiast nawet przy pomocy mp3 nie mogłem sie przebić przez Prousta...

U mnie podobną rolę odegrały niektóre opowiadania Hemingwaya.

To było do Jarexa.

skynyrd

Może będzie łatwiej jak literatura będzie serwowana w pigułkach.

Ulisses był tak modny i kontrowersyjny, ze przeczytałem tę cegłówke na siłę.

Oczywiście zacząłem od monologu Molly Bloom :)

Niektórzy, na tym zakonczyli \O/

i ruszyli skowycząc w drogę

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

skynyrd

Jaja sobie robisz.To powieść o XiX wiecznych włoskich rewolucjonistach,bardzo antyklerykalna.Zrobiła na mnie podobnie duże wrażenie jak Serce.No ale podobno kto nie był socjalistą za młodu......

:)

Tak w latach 70 wypadało chadzać z Ulissesem pod pachą.

skynyrd

Ale to chyba o jakimś podziemiu jest?

Tak jak piszesz (WI), teraz tylko młodzi myślą o podróżach do północnej Afryki

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Najciekawsza jest Biblia, oczywiscie umiejetnie dawkowana.

Mozna sie z niej dowiedziec wszystkiego, o kondycji ludzkiej.

To taki starozytny internet:)

Jeszcze jedna prawidłowość dotycząca obecnego czytelnictwa.Czy zauważyliście,że czytają głównie kobiety?

Najciekawsza jest Biblia, oczywiscie umiejetnie dawkowana.

Mozna sie z niej dowiedziec wszystkiego, o kondycji ludzkiej.

To taki starozytny internet:)

Do tej pory nikt nie potrafi wytłumaczyć, jak to jest, że bohaterowie żyli po 600 lub 900lat:)

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Tak w latach 70 wypadało chadzać z Ulissesem pod pachą.

skynyrd

Ale to chyba o jakimś podziemiu jest?

Nawet o norce Turkucia-Podjadka!

Jeszcze jedna prawidłowość dotycząca obecnego czytelnictwa.Czy zauważyliście,że czytają głównie kobiety?

Kobiety czytają Grocholę i Coelho (duże uproszczenie), no może Kalicińską:)

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Do tej pory nikt nie potrafi wytłumaczyć, jak to jest, że bohaterowie żyli po 600 lub 900lat:)

Mnie chodzi o to, co może zrobić człowiek, człowiekowi.

I wszystko, niestety aktualne.

jarex

Bo kiedyś wszystko było lepsze!

Ja wyżej sobie cenię z tego kręgu Ewangelie.Nawet nie zdawałem sobie sprawy ile naszych potocznych sformułowań czy przysłow pochodzi właśnie z ewangelii.

Mnie chodzi o to, co może zrobić człowiek, człowiekowi.

I wszystko, niestety aktualne.

i teletydzien :)

Ale pamiętaj, abyś odrzucił Stary Testament!

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Kobiety czytają Grocholę i Coelho (duże uproszczenie), no może Kalicińską:)

i teletydzień :)

Własnie wrzuciłem 60letniej znajomej Anię z Zielonego Wzgórza - 8 tomów, na mp3 :)

back to the roots

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.