Skocz do zawartości
IGNORED

Maty bitumiczne miękka czy normalna ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przepraszam, że temat zamieszczam w dwóch wątkach, ale chciałbym jak najszybciej zamówić. Która mata biutmiczna waszym zdaniem bardziej nadaje się do wytłumienia kolumn (kolny Porac Response 2.5) z poniżej zamieszczonych. Miękka czy normalna. Jaki różnice akustyczne mogą być między nimi. Z góry dzięki za rady.

[obrazekLUKASZ-127917_1.jpg] [obrazekLUKASZ-127917_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-225-100004892 1170256791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnią się oczywiście twardością. Twarda łamie się przy próbie zagięcia, jest "krucha", nadaje się do płaskich powierzchni. Do wyklejenia skrzyń wystarczy. Miękka jest bardziej elastyczna i można ją trochę formować, ale i tak trudno ją dokładnie zagiąć pod kątem 90stopni. Jest lepsza do wytłumienia obudów urządzeń i do wytłumienia napędów.

czyli rozumiem, że waszym zdaniem większych różnic jeżeli chodzi o tłumienie nie ma, i sprowadza się to tylko do wygody instalacji ? Różnica w cenie nie jest wielka więc chciałbym kupić odpowiedniejszą. Czy myślicie, że sama mata wystarczy, czy pchać do kolumn jeszcze jakąś wełnę, watę czy inny tego typu materiał ?

Igod

Nie marudzę ;) tylko jestem zupełnym laikiem w tym temacie więc jeżeli coś więcej wiesz na ten temat to proszę napisz bez zbędnych komentarzy.

Pozdrawiam

Nie odpowiem Ci niestety na te pytania. Nie mam żadnego doświadczenia w wytłumianiu kolumn. Ale sugeruję, byś robił to etapami. Wtedy łatwiej wychwycisz osiągnięty efekt. Wklej najpierw matę i posłuchaj. Dodatkowym skutkiem będzie dociążenie kolumn.

rogus po prostu zadajesz pytania z podstawówki, a czasami wystarczy pomyśleć logicznie ;-)

Jeśli chodzi o wełnę i matę to są to dwie różne sprawy.

Mata nie tłumi fal które wydobywają się z tylnej strony membrany, tylko zwiększa tłumienie ścian obudowy. Taka kanapka MDF|MATA ma większe tłumienie wewnętrzne, czyli drgania ścianek szybciej zamieniają się na ciepło.

Dał bym jeszcze dwie rozpórki na Twoim miejscu.

Sama wełna natomiast wytłumia fale w okolicach 5-10kHz, czym ona jest grubsza tym dolna częstotliwość niższa.

Dobrze jest za samym głośnikiem dać zwiniętą w kłębek wełnę tak, aby dochodziła prawie do samego magnesu (tylko uwaga na wentylację cewki).

Audiovector stosuje (a przynajmniej stosował) duży płat gąbki za samym głośnikiem w podobnym celu.

Gąbka z klinami też jest dobra pod warunkiem, że kliny mają co najmniej 10-15cm wysokości, inaczej mija się to z celem. Kąt rozwarcia musi być bardzo ostry.

Reszta wyjdzie w praniu.

• 2 lata później...

Podnoszę stary temat.

Mam w domu dwa rodzaje bitumu: twardy łamiący się przy próbie zgięcia i miękki - bardziej plastyczny, taki ciągnący się jak "krówki ciągutki" za czasów świetności.

Każdego materiału mam akurat tyle że wystarczy na 1 warstwę. Chcę dać 2 warstwy i teraz pytanie:

Na MDF miękką, a na wierzch twardą? Czy odwrotnie?

arturp > Twoje zdanie znam (piszę to bo nie wszyscy za Tobą "przepadają" a nie chcę dostać odpowiedzi na zasadzie przekory ;).

Jak najlepiej wytłumić drgania obudowy?

Temat był wałkowany, ale w tej konfiguracji jeszcze nie ;)

pozdrawiam

k.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.