Skocz do zawartości
IGNORED

Zjarałem DENONA 3805 POMOCY!

bartasxx

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem dlaczego ale delikatnie dotknąłem kablami głośnikowymi obudowy poszły iskry i lekki smród i lipa sprzęt włącza się na 30 sek wszystko jest na wyświetlaczu można używać wszystkich przełączników i potencjometrów , , ale po 30 sek jest mały pstryk i wyłączony. Cholera szukam osoby co zna ten amp . Naprawa w Hornie nieopłacalna , a dodatkowo mam bardzo nie miłe wspomnienia z ostatniej naprawy u nich dlatego nawet nie mam zamiaru z nimi rozmawiać . Szkoda mi tego amplitunera być może miał ktoś podobną sytuację.

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/86488-zjara%C5%82em-denona-3805-pomocy/

Wyłącz z kontaktu i sprawdź czy przewody głośnikowe nie robią jakiegoś zwarcie metalicznego od początku do końca kolumn , czy nie dotykają do obudowy . Najlepiej wyciągnij Denona , będziesz mógł lepiej zobaczyć .

Uruchamiają Ci się obwody ochronne .

Niepokoi mnie ten lekki smrodek .

Po wyłączeniu z kontaktu może sam się zresetuje .

Sprawdzałem i niestety cały czas to samo kilka sekund jest włączony i po chwili się zamyka. Zapewne coś spaliłem kwestia co? Rozkręciłem go sprawdziłem kilka bezpieczników które sa widoczne i raczej wyglądają na nieruszone .

Z tym smrodem może troszke przesadziłem ,ale widziałem lekkie zaiskrzenie wewnątrz i lekki dymek bardzo delikatny

Z tym smrodem może troszke przesadziłem ,ale widziałem lekkie zaiskrzenie wewnątrz i lekki dymek bardzo delikatny

To ja Ci nie pomogę , dymek w środku to nie dobrze , może spaliła się jakaś tania część która w tym przypadku ma pierwsza paść ? Przecież te sprzęty mają chyba zabezpieczenia anty zwarciowe.

Możesz jeszcze dokonać takiego resetu jak jest na pewno w instrukcji -- przywrócenie fabrycznych ustawień , ale raczej to Ci nie pomoże .

Edytuję : ale to chyba nie padła końcówka mocy ?

Przerabiałem temat naprawy Denona u dystrybutora w HORNIE- tragedia gdzieś jest wątek - naprawdę nie chciałbym mieć z tymi Panami nic do czynienia pamietam ,że był problem z rozszyfrowaniem końcówek mocy podobno są "kodowane" czy coś podobnego. Szkoda mi tego ampli bo był całkiem przyzwoity

Na elektrodzie znalazłem taki temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

być może to rezystory zabezpieczające i końcówka

Być może jest chętny na "grzebnięcie"? oczywiście nie za free..

Ukryta Zawartość

Na elektrodzie znalazłem taki temat

Ukryta Zawartość

być może to rezystory zabezpieczające i końcówka

Być może jest chętny na "grzebnięcie"? oczywiście nie za free..

Znam dobrego elektronika w Suwałkach,mogę Ci podać namiary na niego na priva,oczywiście jeśli jesteś zainteresowany.Być może on mógłby Ci pomóc...

Ukryta Zawartość

Witam.

Przejrzałem serwis manuala do Twojego Denonka. Skoro się rozłącza to znaczy że najprawdopodobniej spalona jest końcówka mocy , którą niechcący dotknąłeś do obudowy czyli do masy. Linia protect sprawdza stan końcówek mocy i nie pozwala na uruchomienie urządzenia w przypadku wystąpienia napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza. Wszystko po to aby uchronić Twoje głośniki.. Użyte tranzystory mocy to MP15P i MN15N pewnie do wymiany , możliwe że także i sterujące i może jakieś elementy bierne. W bardzo dobrym przypadku mogą być tylko elementy bierne czyli rezystory , które dały dyma..ale to zdarza się rzadko( niestety). Jakbyś chciał naprawić to zapraszam, wszystkie naprawy robię po ustaleniu wcześniejszego kosztorysu.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.