Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z głośnością subwoofera JAMO SUB D6

Raptor99

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

mam problem z głośnością subwoofera JAMO SUB D6 na amplitunerze Denona 3805.

Pokrętło VOLUME na subwooferze ustawiona na max. bas w amplitunerze ustawiony na: LFE + MAIN oraz +12dB w CHANNEL LEVEL dla subwoofera.

Słucham płyt stereo na Dolby Prologic II Music.

Przy utworach z dużym basem subwoofer gra średnio głośno, ale już np. w piosenkach Queena i podobnych subwoofer gra b. cicho i membrana ledwo drga.

Czy amplituner Denona może nie radzić sobie z subwooferem ?

Wcześniej nie miałem takich problemów na Yamaha 357 i JBL E250, tam wystarczyło pokrętło volume na 50% ustawić i grało głośno we wszystkich utworach.

Kombinowałem z odcięciami, na subwooferze mam 40 i zwiększałem do 100Hz, na amplitunerze 80Hz (crossover frequency) zmieniałem i nie pomogło.

Zapomniałem dodać że wszystko podpięte Denon linkiem przez co nic nie ustawiałem na DVD 3910

Czy można w jakiś sposób jeszcze ustawić głośność subwoofera ?

Jeśli ktoś jest z górnego śląska, to zapraszam na odsłuch do Mysłowic, może uda się rozwiązać problem.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie

Pozdrawiam

Krzysztof

Miałem JBLE250 mam dwa D6.

D6 ma znacznie wyższą czułość, tzn bardzo łatwo go wysterować, u mnie pokrętło na subie jest gdzieś w połowie a i tak w ampli mam -10db

Może to kwestia tego trybu, bo np. u mnie przy trybach Dolby Pro Logic Music praktycznie nic nie idzie na suba.

Podepnij sobie (w celu sprawdzenia) suba pod pre-out dla kanałów L i R ustawione jako duże, w ustawieniach zaznacz brak suba (wtedy cały bas będzie szedł na L i R) i wtedy sprawdź ile będzie basu.

Poza tym zanim to zrobisz sprawdź, czy w DD5.1 też masz mało basu (film, koncert).

Jeżeli w obu przypadkach basu będzie dużo – to znaczy że to „wina” trybu DPL Music.

A w jakim trybie u Ciebie grał subwoofer głośno na Denonie jeśli nie w trybie Dolby pro logic II MUSIC ?

Również uruchamiałem w trybie DD 5.1 oraz stereo 5.1 i jak pamiętam problem był dalej.

Obawiam się że to wina Denona. Na Yamaha 357 w trybie stereo 5.1 JBL E250 grał b. głośno na 75% volume, a tutaj na 100% przy channel volume na subie +12dB w rockowych utworach membrana prawie się nie wychyla i ledwo słychać.

Jutro sprawdzę podpinając go do kanałów PREOUT L i P (akurat tam jest podłączona końcówka mocy, więc ją odepnę i może się w ogole okaże że to wina jej)

• 2 tygodnie później...

Podpiąłem suba do kanału L preout ustawionego na LARGE bez suba i niestety, jeszcze dużo ciszej.

Ustawienie głośników na small nic nie pomogło.

Podpiąłem suba do Denona 1611 i podobnie b. niska czułość subwoofera.

Myślę że poprostu Denony dają niską czułość dla subwooferów i niestety obawiam się że to wina amplitunera.

Wykluczam winę subwoofera, bo w końcu gra, a w 2% utworów (typowo basowe przy wyciszeniu reszty głośników o 6dB kosztem ogólnej głośności) daje mocny bas i membrana mocno się wychyla.

Jeśli ktoś mam podobne problemy na Denonach to niech pisze.

Na dzień dzisiejszy nie mogę sobie posłuchać np. Queena, bo praktycznie subwoofer nie gra - szkoda.

Gdyby ktoś chciał podjechać do Mysłowic na testy z innym amplitunerem to zapraszam.

Za inne propozycje zwiększenia czułości subwoofera i propozycje rozwiązania problemu z góry dziękuję

Chodziło mi o podłączenie suba w gniazdo dedykowane amplitunera dla suba i ustawienie kolumn na smal + wzmocnienie sygnału stereo ( nie wiem jak ta funkcja nazywa się w Denonach ).

Jeżeli tego nie robiłeś to zrób .

Ustawienie kolumn na smal , powoduje przekierowanie najniższych częstotliwości z kolumn do suba .

Edytuje : jaką masz częstotliwość odcięcia ustawioną w amplitunerze ?

Edytuje : jaką masz częstotliwość odcięcia ustawioną w amplitunerze ?

Częstotliwość odcięcia jest na 80Hz, ale kombinowałem z różnymi i nie pomogło.

Ustawiając głośniki na small subwoofer był podpięty do gniazda dedykowanego dla subwoofera i ustawienie przekierowania basów: MAIN + LFE czyli bas z przekierowany na fronty i suba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.