Skocz do zawartości
IGNORED

Karta/DAC+ wzmak+monitory do ok 2000zł

fanimal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post na tym forum. Zdecydowałam sie na zakup do mojego PC zestawiku audio do ok.2000zł (nidyrydy wiecej, (moze byc cos uzywanego w idealnym stanie). Zastanawiam sie czy isc w DAC-a czy raczej w karte dzwiekowa (cos jak Xonar D2X), jaki wzmacniacz do tego no i jakie monitorki? Generalnie lubie ciepłe brzmienia z wydatna linia basu, pokój to ok 16m, zastosowanie: gry 60%, muza 40%,co polecacie? Bardzo podobaj mi sie te monitorki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , co o nich sadzicie? bardzo prosze o porady i propozycje.

dzieki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo podobaj mi sie te monitorki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , co o nich sadzicie?

Myślę że są ładne ... ale czy dobrze grają (przestrzeń, brak podbić, dynamika, bas z przyzwoitym zejsciem)

Za 2 tys. można iść w zestaw pasywny+wzmacniacz+karta/dac (jeśli nowe to chyba najtańsze z sensownych, w używkach może być ciekawiej), albo można kupić aktywne monitory (np. Behringer B3030A) + DAC z regulacją głośności.

Ukryta Zawartość

Myślę że są ładne ... ale czy dobrze grają (przestrzeń, brak podbić, dynamika, bas z przyzwoitym zejsciem)

Za 2 tys. można iść w zestaw pasywny+wzmacniacz+karta/dac (jeśli nowe to chyba najtańsze z sensownych, w używkach może być ciekawiej), albo można kupić aktywne monitory (np. Behringer B3030A) + DAC z regulacją głośności.

dzieki a moze jakies propozycje konkretnych modeli chodzacych w tym pasywnym zestawie? Jaki DAC do tego? Te Behringery fajna sprawa, i tu równiez co z DAC-iem i wzmacniaczem?

Te Behringery fajna sprawa, i tu równiez co z DAC-iem i wzmacniaczem?

Przy aktywnych monitorach problem wzmacniacza odpada. Pozostaje kwestia regulowanego DAC ... E-MU 0404 USB jest dobry, ale ma jedną wyraźną wadę - analogowy potencjometr nietrzymający idealnie balansu w całej skali.

Przy aktywnych monitorach problem wzmacniacza odpada. Pozostaje kwestia regulowanego DAC ... E-MU 0404 USB jest dobry, ale ma jedną wyraźną wadę - analogowy potencjometr nietrzymający idealnie balansu w całej skali.

A które Behringery byłyby lepszym wyborem: Behringer TRUTH B2031A czy BEHRINGER TRUTH B3030A? Mysle że zdecyduje sie na tego DAC-a ale wpadł mi w oko takze USB DAC Audinst HUD-mx1. Który wybrac? i czy takie połaczenie bedzie fajnie gralo i sprawdzi sie w grach również?

A które Behringery byłyby lepszym wyborem: Behringer TRUTH B2031A czy BEHRINGER TRUTH B3030A? Mysle że zdecyduje sie na tego DAC-a ale wpadł mi w oko takze USB DAC Audinst HUD-mx1. Który wybrac? i czy takie połaczenie bedzie fajnie gralo i sprawdzi sie w grach również?

Do bliskiego pola wolałbym B3030A.

Co do tego jak Ci się to sprawdzi, to zależy od gustu ... niektórzy wolą wzmacniacze lampowe ;) Mi się monitory studyjne do "uniwersalnego zastosowania" sprawdzają. Tylko Behringery domyślnie mają nierzadko podbitą górę i minimalnie bas (podobnie jak ADAM). Możliwe więc że będziesz ściągał regulatorami umieszczonymi z tyłu.

Do bliskiego pola wolałbym B3030A.

Co do tego jak Ci się to sprawdzi, to zależy od gustu ... niektórzy wolą wzmacniacze lampowe ;) Mi się monitory studyjne do "uniwersalnego zastosowania" sprawdzają. Tylko Behringery domyślnie mają nierzadko podbitą górę i minimalnie bas (podobnie jak ADAM). Możliwe więc że będziesz ściągał regulatorami umieszczonymi z tyłu.

a co z tymi dwoma DAC-ami, co bedzie lepsze z tymi Behringerami?

a co z tymi dwoma DAC-ami, co bedzie lepsze z tymi Behringerami?

Audinst nie ma wyjść XLR lub TRS ... Natomiast jak jest z jego regulatorem głośności to nie wiem. Może są w tej cenie DAC z XLR i cyfrową regulacją głośności. Mi teraz przychodzi na myśl model 2x droższy, więc nawet nie podaję.

Audinst nie ma wyjść XLR lub TRS ... Natomiast jak jest z jego regulatorem głośności to nie wiem. Może są w tej cenie DAC z XLR i cyfrową regulacją głośności. Mi teraz przychodzi na myśl model 2x droższy, więc nawet nie podaję.

ok wielkie dzieki. Zdecydowalem sie na zakup Behringer-ów 3030A + E-MU 0404 USB. teraz pozostaje mi tylko znaleźć na wyspach. Pozdrawiam.

Jeszcze tylko prosze o opinie na temat M-Audio BX5A, moge je miec teraz za 220 euro(para). Jak wypadaja na tle konkurencji takiej jak Behringer 3030A lub KrK rP6 G2? dzieki i pozdrawiam

ok wielkie dzieki. Zdecydowalem sie na zakup Behringer-ów 3030A + E-MU 0404 USB. teraz pozostaje mi tylko znaleźć na wyspach. Pozdrawiam.

Jeszcze tylko prosze o opinie na temat M-Audio BX5A, moge je miec teraz za 220 euro(para). Jak wypadaja na tle konkurencji takiej jak Behringer 3030A lub KrK rP6 G2? dzieki i pozdrawiam

Sry cena za te M-audio to 168 euro na Thomann.de...

Przegladając jeszcze ofertę Dac-ów wpadł mi w oko ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Czy ten M-Audio fast track w połączeniu z BX5a sprawdzi sie? czy moze lepiej do niego wziać te Behringery 3030A. Nie ukrywam, że chodzi mi tez o budżet.... biorąc ten zestaw cały w M-Audio zaplacę max 340 euro...

Ukryta Zawartość

Sry cena za te M-audio to 168 euro na Thomann.de...

Przegladając jeszcze ofertę Dac-ów wpadł mi w oko ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Czy ten M-Audio fast track w połączeniu z BX5a sprawdzi sie? czy moze lepiej do niego wziać te Behringery 3030A. Nie ukrywam, że chodzi mi tez o budżet.... biorąc ten zestaw cały w M-Audio zaplacę max 340 euro...

O serii BX od M-Audio słyszałem wiele złych rzeczy (krótko: to nie gra). Najtańsze grające od nich monitory to chyba seria CX. Ten Audio Fast Track potrafi pracować jako samodzielny DAC?

Widzę że nie masz jeszcze doświadczenia i nie wiesz przez to czego potrzebujesz. Nie wiem czy w ogóle zwracasz uwagę na czytelność, przestrzeń, "znikanie kolumn", czy po prostu słuchasz techno łupania.

Najlepiej idź do sklepu i porównaj odsłuchowo M-Audio BX5 z ADAM S1X (podobne gabarytowo, tylko inna klasa) ... po prostu byś wiedział w którym kierunku iść.

Ukryta Zawartość

O serii BX od M-Audio słyszałem wiele złych rzeczy (krótko: to nie gra). Najtańsze grające od nich monitory to chyba seria CX. Ten Audio Fast Track potrafi pracować jako samodzielny DAC?

Widzę że nie masz jeszcze doświadczenia i nie wiesz przez to czego potrzebujesz. Nie wiem czy w ogóle zwracasz uwagę na czytelność, przestrzeń, "znikanie kolumn", czy po prostu słuchasz techno łupania.

Najlepiej idź do sklepu i porównaj odsłuchowo M-Audio BX5 z ADAM S1X (podobne gabarytowo, tylko inna klasa) ... po prostu byś wiedział w którym kierunku iść.

Dlatego tez chce zasiegac opinii kogos kto sie zna.... Niestety nie mam takiej mozliwosci zeby isc i porównac w sklepie odsluchowo te produkty. łupania nie slucham w ogóle , blues, muzyka gitarowa, unplugged to moje klimaty.

poprostu che sobie kupic cos ciekawego z fajnym cieplym, detalicznycm odsluchem, zdajac sie na opinie fachowców.... wiec bys polecał ostatecznie te Behringery 3030A i E-MU 0404 USB? A jest jakas duza róznica pomiedzy wersja usb a pci-e tego daca?

Dlatego tez chce zasiegac opinii kogos kto sie zna.... Niestety nie mam takiej mozliwosci zeby isc i porównac w sklepie odsluchowo te produkty. łupania nie slucham w ogóle , blues, muzyka gitarowa, unplugged to moje klimaty.

poprostu che sobie kupic cos ciekawego z fajnym cieplym, detalicznycm odsluchem, zdajac sie na opinie fachowców.... wiec bys polecał ostatecznie te Behringery 3030A i E-MU 0404 USB? A jest jakas duza róznica pomiedzy wersja usb a pci-e tego daca?

Z tą "ciepłotą" przy kolumnach studyjnych może być ciężko. Jak chcesz "ocieplać" to raczej musiałbyś przebierać w rozwiązaniach "Hi-Fi" pokroju Wharfedale 9.1 .

Czym sie różni wersja E-MU 0404 USB od PCI ? - wszystkim :) ... zaczynając od tego że wersja USB moze robić jako samodzielny DAC z regulacją głośności.

Z tą "ciepłotą" przy kolumnach studyjnych może być ciężko. Jak chcesz "ocieplać" to raczej musiałbyś przebierać w rozwiązaniach "Hi-Fi" pokroju Wharfedale 9.1 .

Czym sie różni wersja E-MU 0404 USB od PCI ? - wszystkim :) ... zaczynając od tego że wersja USB moze robić jako samodzielny DAC z regulacją głośności.

Hi-Fi odpada z kilku powodów. po namysle w co chce isc definitywnie wybiorę cos pomiedzy tymi modelami:

1.Begringer 3030A

Ukryta Zawartość

2.FOSTEX PM-05N WHITE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (w bialym kolorze)

3.KRK RP6 ROKIT G2

4.Esi Near08 Exp

Ukryta Zawartość

Ntomiast jesli chodzi o DAC-i to nie mam zielonego pojecia na czym stoję. Ale pewnie:

1. E-MU 0404 USB

2. Esi U46XL

Ukryta Zawartość

3. Nostromo 3H

Ukryta Zawartość

chyba ze cos polecisz innego do ok. 180 euro

no i mysle tez o Xonar Essence ST

Ukryta Zawartość

w kazdym razie dzieki za pomoc i jesli bys mial jakies propozycje co do ostatecznego wyboru i jakies wskazówki to czekam...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.