Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ceny projekt.Sony,Nec,Infocus?

Mikomax

Rekomendowane odpowiedzi

Filtr kinowy o którym piszesz jest w hs20 wbudowany w projektor i nigdzie sie go nie nakreca :)

Natomiast ma wymienne obiektywy (do kupienia), to chyba również jest rzadko oferowane przez inne firmy.

Nie będę zachwalał tego projektorka, ale skoro go mam to forum służy po temu aby dzielić się opiniami.

To mój trzeci projektor i po poprzednim Nec-u (bardzo dobrym zresztą) jest to przełom.

Nie wiem czy uznacie to za zaletę czy za wadę, ale na poprzednim projektorze wszystkie filmy wyglądały tak samo :) a na nowym widzę kiedy film jest lepiej a kiedy gorzej przygotowany przez wydawcę. Nowe filmy typu LOTR wyglądaja jak marzenie. Natomiast progressiv scan wbudowany w projektor jest słabej jakości i radziłbym rozejrzeć się za dvd z progresiv scan.

Adam

Re: Meloman

Wielkość ekranu:

Narzucona trochę przez gabaryty pokoju. Projekcja musi odbywać się wzdłuż długiej osi (patrz wyżej). Bez obaw. Nie mam zamiaru przekraczać 3 m szerokości. Przy takim układzie jaki rozważam zachowany zostaje powszechnie zalecany stosunek odległości do szerokości, który zapewnia spójność obrazu. Przy ekranie o szer. 150-170 cm musiał by się opuszczać nawet nie w połowie pokoju a wieszając go tam gdzie planuję zrobiłby się z niego większy telewizor (potwierdzone próbami na sucho - makieta), a chodzi też o kinowy „feeling”…

Jasność:

Nie mam z tym doświadczenia. Zdaję sobie sprawę że nie ma co przesadzać ale nie chcę też zejść za nisko. Skoro jednak twierdzicie że przy zaciemnieniu 700 Ansi musi wystarczyć to ok.

Wejścia:

Euro i DVI nie są konieczne. Chodzi głównie o oglądanie filmów.

Memory Stick: Mile widziane ponieważ mam aparat Sony ale to nie zdecyduje o wyborze projektora.

Format:

16:9 ponieważ jak pisałem chodzi generalnie o KINO….. Colin Marce 4.0…brzmi zachęcająco…. ale zaraz…. Kiedy to ja ostatnio grałem ? ………i kiedy zagram ?

Ceny:

VPL-HS20 w polecanym przez Xajasa źródle kosztuje 3299EUR (zależnie od kursu około 15 800PLN). Ceny podobno elastyczne. Zakładając czysto hipotetycznie że znajdę kogoś również zainteresowanego to nasza siła przebicia rośnie. Nie wiem też jak jest w chwili obecnej z ich podatkiem (steur). Czy nadal po wywiezieniu sprzętu z Niemiec można go odebrać na granicy ? Jeśli tak to jeszcze lepiej.

Inna opcja to E-bay (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Wychodzi w opcji „Kup teraz” jakieś 11 000PLN i akcję można sfinalizować bezpiecznie przez Escrow.

Jeśli jednak uda się coś rozsądnego wynegocjować w Berlinie to chyba nie ma sensu zawracać sobie tym głowy (kwestia gwarancji, sposobu realizacji, itd. itp.)

Pozdr,

Miko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witaj,

ja bym nie brał projektora z drugiej ręki. taka oszczędność może drogo kosztować.

nie bój się o te 700 ANSI. to naprawdę spoko wartość. śmiem twierdzić, że większa wartość, powyżej powiedzmy 1200 ANSI może nawet bardzo przeszkadzać w oglądaniu w zaciemnionym pokoju. generowany obraz będzie po prostu za jasny (im mniejszy obraz tym gorzej).

Re: Meloman

Oferta z Allegro dotyczy nowego sprzętu. Płatność Escrow pozwala wycofać się z transakcji jeśli towar nie odpowiada opisowi.

Skoro 700 Ansi powinno być ok to poważnie przyjrzę się Sharp'owi. Muszę tylko sprawdzić swoją wrażliwość na tzw. efekt tęczy. Jak dotąd nie miałem do czynienia z DLP. Pytanie tylko jak ta tęcza wygląda ?! Jak ta po deszczu ?! ;-)

DO MELOMANA

Nie zgadzam się z tobą Meloman. a przynajmniej nie do końca :)

po pierwsze 700 ansi to jasność wystarczająca do kina domowego przy całkowitym zaciemnieniu ale do około 4,5 metra. Potem jest już coraz gorzej. Wiem z doświadczena bo pierwszy mój projektor miał 800ansi.

Po drugie żaden z was nie bierze pod uwagę tego, ze producenci na swój sposób oszukują podając jasność projektora przy ustawieniach które nie mają nic wspólnego z kinem domowym (taki chwyt marketingowy). Po odpowiednim ustawieniu projektora jego jasność spada o 30-40%. Czasami naweyt o połowę!!! Poczytajcie , w necie jest o tym sporo.

Większość z nas chciała by używać projektora w trybie eco aby przedłużyć żywotność lampy - to następny spadek jasności.

Z kazdą godziną świecenia lampa traci na "mocy" świecenia - i znów ilość ansi leci w dół.

Przytoczę tu przypadek sony HS 20. Producent podaje 1400 ansi (pewnie przy jakichś bezsensownych ustawieniach można to uzyskać :) Po włączeniu filtra kinowego, odpowiedniej korekcji gama itp. jasność spada do 900ansi!!! A kiedy włączymy jeszcze tryb eco oscyluje między 700-800ansi (nie mierzyłem, podaje to za testem tego projektora przeczytanym w necie).

Jest to aż nadto na potrzeby kina domowego, ale jeśli za punkt wyjścia przyjmiemy podawane przez producenta 700 ansi?? to już może być gorzej. Nadal obraz może być doskonałej jakości i wogóle super z 3-4 metrów, ale czy przy 5,5m odległości jak pisze kolega to już bym tak nie ręczył głową jak Ty. Proponuję popytać kogoś kto ma taki projektor i wyświetla z tak sporej odległości.

Aha i jeszcze jedno - z tego co pamiętam to ten panas ma szerokokątny obiektyw i z 5,5metrów może się okazać że obraz jest olbrzymi, napewno nie trzy metrowy. Co do tego też radzę się upewnić.

Adam

Re : Froolk

Jasność: twoja wypowiedź w pełni podkreśla moje obawy. Tak jak piszesz jest o tym sporo info. Potwierdzają to na przykład zalecenia odnośnie wspomnianej wyżej Toshiby MT500 – ta sama jasność – nie zaleca się przekraczania szerokości ekranu powyżej 2 m.

VPL-HS20: czy na podstawie twoich doświadczeń spróbujesz określić czy da sobie radę w opisanych przeze mnie warunkach ? Co do jakości obrazu rozumiem, ze nie masz zastrzeżeń i potwierdzasz świetne wyniki testów. Czy w scenach z szybko przemieszczającymi się obiektami nie występuje „smużenie” ?

Panasonic: Ja osobiście nie biorę go pod uwagę i jestem świadom ograniczeń wynikających z optyki.

z drugiej strony generowanie obrazu z odległości powyżej 5,50m nie ma wg mnie większego sensu (pikseloza)

tak więc prawdziwe 700ANSI wystarczy w zupełności do obrazu o podstawie 2,0m

dla obrazu do 3,0m jasność może być rzeczywiście większa, może 900ANSI?

a ja w moim HS1 (ubogi brat HS20) mam zdejmowany filtr...

na obiektywie wyrobiony jest gwint do zakładania filtra. nie wiem czy bym chcial mieć taki filtr zbudowany na stałe. bajki wolę zdecydowanie oglądać bez filtra. sisostrzeniec giercuje także bez filtra, chodź ze względu na żywotność lampy nie pozwalam mu na wiele :)

re: Meloman

Filtr kinowy wbudowany w HS20 jest również wyłączany, tylko 100 razy wygodniej bo z pilota :)

Nic nie trzeba odkrecać.

re:Mikomax

Jakość obrazu jest (zaznaczam, że jest to ocena subiektywna) super. Tak jak pisałem jest to trzeci projektor jaki mam. Poprzednie dwa nie były kinowe bo takowych nie było (może poza CRT). Ale były wysoko oceniane przez pisma zajmujące się KD. Np. Poprzednik soniaka - Nec 540 był bardzo udaną konstrukcją i byłem z niego zadowolony, ale do soniaka ma się nijak.

Nie widziałem w akcji żadnego z proponowanych Ci projektorów wiec nie mogę go z nimi porównać.

Widziałem obraz z Nec-a Ht 1100. Tego się nie zapomina. Jest to nieosiągalne dla mnie marzenie. Poprostu szok.

Ale soniak nie ma paru cech bedących dotychczas słabostką projektorów LCD.

1. Sceny szybkiego ruchu są niesamowicie płynne, mój NEC zaczynał wyświetlać obraz skokami ;)

2. Przy tak duzej rozdzielczości paneli LCD nie widać siateczki pikseli nawet z bardzo bliska (u mnie podstawa obrazu ma 2,1m),

3. KONTRAST i jeszcze raz kontrast, mam ustawiony nie na maksa bo było mi za czarno ;), żartuję oczywiście ale była to dotychczas pięta Achillesowa projektorów LCD, po pokonaniu bariery 1300:1 prorokuję renesans projektorów LCD bo są tańsze w produkcji i łatwiej wykonać panele wysokiej rozdzielczości niż w DLP.

4. Kolory - jest to ocena subiektywna ale sa piękne, soczyste a przy tym naturalne,

5. Mocna strona -wyjscia - praktycznie komplet wyjść cyfrowe video - HDMI, DVI, oczywiście komponent cinch i s-vhs i dodatkowo sony PJmulti do którego jest dołączony 10metrowy kabel zakończony wtykami komponent, s-vhs i cinch (Meloman - jak widzisz sony poszło po rozum do głowy). Najbardziej napalam sie na gniazdo HDMI, niedługo pojawią się DVD z takimi wyjściami i scalerem pozwalajacym na ogladanie DVD w rozdzielczosciach HDTV,

Nie ma jednak rózy bez kolców - progressiv scan w projektorze jest słabej jakości i należy się rozejrzec za dvd z dobrej jakości progressiv. Sam osobiscie mam Sony 7700. Highendowe DVD ale nie posiadające progressiv scan i myslałem, ze to wbudowane w projektor załatwi sprawę, nie załatwiło. Zachęcony opiniami na tym forum kupilem na przetrwanie do czasu wyjscia dvd z gniazdem HDMI yamahę 540 i znowu niewypał (ale nawet b. słaby progresiv scan z yamahy jest lepszy niz ten z projektora).

Podsumowując - jeśli kupi się dvd z dobrym progressiv'em to w tej cenie jest niewiele projektorów zaprojektowanych tak przyszłościowo - gniazda cyfrowe i wysoka rozdzielczość paneli poradzi sobie nawet z pieśnią przyszłości - HDTV i to był jeden z podstawowych powodów mojego zakupu. Obraz też jest WIĘCEJ NIŻ OK.

Moim zdaniem (OCENA SUBIEKTYWNA) z 5,5 metra w całkowitym zaciemnieniu powinien sobie poradzić, szczególnie, że masz zapas jasności (teoretyczne 1400ansi) i zawsze mozesz zrezygnować odrobinę z kontrastu na rzecz jasności.

DO CZYTAJĄCYCH: PAMIETAJCIE, ŻE OPISUJĘ TU SUBIEKTYWNE ODCZUCIA I NIE TWIERDZĘ, ŻE KAŻDY MUSI SIE ZE MNĄ ZGADZAĆ LUB BRAĆ MOJĄ OCENĘ ZA PEWNIK.

Re: Froolk

Z pewnością nie przekroczę ekranu o podstawie 3 m, a więc wg wszelkich zaleceń skończy się na odległości od projektora w granicach 4,5 – 5,0 m. Nie wykluczone jednak że skończy się na ekranie 2,5m. (Optymalnie pasowałby mi 2,80 ale nie wiem jak z dostępnością). Tak więc jak już wspomniałem odległość 5 m nie zostanie przekroczona, a niewykluczone że będzie nawet mniejsza.

Jak masz zamontowany projektor ? Ja planuję montaż na suficie.

Wiadomo że Sony nie posiada lens shift’u. Czy utrata rozdzielczości związana z cyfrową korekcją faktycznie jest zauważalna ? Oczywiście nie ma problemu jeśli dokonujesz projekcji na wprost ale to bywa mało wygodne.

Po pierwsze - ja wyswietlam na wprost i koryguję tylko niewiele "keystonem", z ciekawostek projektor wykonuje to sam za nas i robi to bardzo dobrze :), po drugie o jakiej utracie rozdzielczości mówimy? To nie jest projektor 800x600 tylko 1386x788. Jest z czego tracić :)

U mnie stoi na specjalnie dla niego zrobionej półce na scianie przeciwległej do ekranu.

Adam

chwilę, chwilę z tą rozdzielczością

ta 1386x788 przydatna jest wyłącznie przy prezentacji obrazu z komputera. i nie mówię tu o filmach, tzw. divxach bo one z reguły są tzw. dvd-ripami.

a jaką rozdzielczość ma obraz dvd? nie przekracza 800 w poziomie i 600 w poziome. wszysko powyżej jest interpolowane.

taka wysoka rozdzielczość jest mile widziana jak się zapuści grę na kompie lub zapuści format HDTV.

normalnie nie ma różniczy bo ŹRÓDŁO OBRAZU (DVD, zwykła telewizja, telewizja SAT, magnetowid, konsola do gier) ma zaniżone parametry

Do Melomana:

Oczywiste jest, że obraz w PAL nie jest wyświetlany z rozdzielczością 800x600 tylko 720x576, w rzeczywistości jest jeszcze gorzej bo większość DVD wyświetla tylko nieco powyżej 500 linii TV co przeczytasz w instrukcji od swojego DVD ;) Ale jak Ty to sobie wyobrażasz? Że obraz będzie wyświetlany z taką rozdzielczością ?

To na HS20 obraz by zajmował 1/3 ekranu. Obraz jest interpolowany przez wbudowany w projektor scaler do rozdzielczości natywnej projektora (bardzo upraszczając jeden piksel obrazu wyswietlany jest przez kilka pikseli na projektorze). Jako ciekawostkę dodam, że hs20 ma taka funkcję, tzn. pozwalajacą na wyswietlanie obrazu z rozdzielczoscia żródła sygnału i tak jak napisałem obraz jest umieszczony centralnie i zajmuje ok. 1/3 ekranu.

Podsumowując - wysoka rozdzielczość nie spowoduje że zobaczysz więcej szczegółów (to jest niemożliwe - rozdz. 720x576) ale spowoduje że obraz będzie "gładszy" a widz nie będzie widział "pixelozy" nawet z niewielkiej odległosci.

Adam

>Jaki ekran należałoby zastosować przy założeniu, że projekcja odbywa się w prawie całkowicie zaciemnionym pokoju ? Jaki współczynnik odbicia ?

generalnie do KD zalecane sa niskie wspolczynniki odbicia (Gain Factor) w granicach 1-1,2

>Czy może być typu High Contrast ?

Nie jestem pewny co te High Contrast oznacza ale o ile nie jest to "Gray Hawk" to raczej bym tego nie bral gdyz jakos kojazy mi sie to z ekranami do prezentacji w niezupelnie zaciemnionych pomieszczeniach

>Docelowy ekran (czyt. Po remoncie salonu) elektryczny, sufitowy o szerokości 3,00 m, projektor i fotele w odległości stosownie 4,5 - 5,5 m, wymiary pokoju 5 x 7 m. Czy 700 lumenów da radę wystarczająco go doświetlić ?

Jasnosc mojego Sharpa jest zredukowana o polowe (Filtr ND2), oswietla ekran 2,1m z odleglosci 5,8m i nie ma problemu. Zwroc uwage ze najlepsze projektory typu CRT (lampowe) maja katastrofalna jasnosc a mimo to oferuja najlepszy obraz.

>Co z progresywnym skanowaniem w przypadku tego modelu ? Z tego co wiem VPL-HS20 i SP 5700 rozwiązują ten problem samodzielnie.

>chwilę, chwilę z tą rozdzielczością ta 1386x788 przydatna jest wyłącznie przy prezentacji obrazu z komputera. i nie mówię tu o filmach, tzw. divxach bo one z reguły są tzw. dvd-ripami.

a jaką rozdzielczość ma obraz dvd? nie przekracza 800 w poziomie i 600 w poziome. wszysko powyżej jest interpolowane.

PAL 4:3 to 720x576 a Wide PAL (np DVD) czyli 16:9 to 1024x 576, dlatego wlasnie wiele projektorow oferuje matryce o szerokosci 1024 pixel. Jesli podlaczysz je przez DVI (bez overscan) osiagasz odwzorowanie 1:1 bez interpolacji. Wszystkie inne kombinacje ZAWSZE wymagaja interpolacji, ktora w przypadku dobrych projektorow z wyzsza rozdzielczoscia wcale nie pogarsza obrazu.

> w rzeczywistości jest jeszcze gorzej bo większość DVD wyświetla tylko nieco powyżej 500 linii TV co przeczytasz w instrukcji od swojego DVD

to nie problem DVD (DVD odtwarza cale 720x576) a jedynie problem telewizora tudziez projektora -> tzw overscan specyficzny dla okreslonego modelu (i wejscia -> np. cyfrowe DVI oferuje 0% overscan)

xajas

www.jaschiks.com

[obrazekLUKASZ-129944_1.jpg] [obrazekLUKASZ-129944_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1239-100004799 1170256937_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapomnialem dodac, ze powyzsze zdjecia pokazuja wlasnie filtr ND2 czyli nic innego jak optyczny szary neutraulny filtr do aparatow fotograficznych redukujacy jasnosc o 50%. W moim przypadku przykleilem go do objektywu projektora elastyczna tasma klejaca.

xajas

www.jaschiks.com

moge sie tylko po czesci zgodzic z Melomanem.

Celem/zaleta tego filtru jest zeczywiscie:

- polepszenie absolutnej czerni

- zredukowanie ilosci rozproszonego swiatla i subiektywne polepszenie kontrastu (szare pasy ponizej i powyzej obrazu przy filmach panoramicznych staja sie bardziej czarne, co polepsza odbior)

Nie zgodze sie ze stwierdzeniem o pogorszeniu kontrastu -> relacja jasnosci poszczegolnych partii obrazu pozostaje niezmieniona czyli kontrast zostaje zachowany

xajas

www.jaschiks.com

>Co sądzisz o proponowanych przeze mnie wymiarach / proporcjach KD

przy odleglosci widza od ekranu ok 5,5m wybralbym ekran o szerokosci ok 2,8m.

xajas

www.jaschiks.com

Do Xajasa

Sharp 201 o którym pisałeś, wydaje się niezłą maszyną, niestety sporo kosztuje. Znalazłem firmę w Holandii - chcą 2700 Euro z dostawą do domu. Spotkałeś się może z lepszą ofertą?

Co sądzisz o tuningu projektorów? Czy to ma sens (lepiej niż fabryka dała)?

A jak z ekranami? Warto się rzucać na Greyhawka? Jest też firma "Goo", która produkuje spray/farbę do powierzchni, na które ma być rzucany obraz? Spotkałeś się z czymś takim?

>Sharp 201 o którym pisałeś, wydaje się niezłą maszyną, niestety sporo kosztuje. Znalazłem firmę w Holandii - chcą 2700 Euro z dostawą do domu. Spotkałeś się może z lepszą ofertą?

Kiedy kupowalem mojego Sharpa 91 (w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) niehadlowana cena byla prawie 2700, a dostalem go za ok 2300. W tej chwili Sharpa 201 niehandlowany kosztuje 2900, ile handlowany mozna tylko przypuszczac...

>Co sądzisz o tuningu projektorów? Czy to ma sens (lepiej niż fabryka dała)?

Co masz na mysli piszac o tuningu? Co prawda wiele razy czytalem o ingerencji do Srvice-Menu i zmianie nastawien fabrycznych typu overscan, sterowanie wentylatora, jasnosc/tryb oszczedny, white balance, przesuniecie obrazu, parametry PS itd. ale z jednej strony powatpiewwam w sens takiego "tuningu" a z drugiej nie jestem pewny czy mamy to samo na mysli

>A jak z ekranami? Warto się rzucać na Greyhawka?

Gray Hawk jest moze niezly, ale nie widze tego w relacji do reszty sprzetu -> to tak jak by kupic elktronike Technicsa i do tego JM Lab Utopie glosniki. Ja osobiscie jestem zwolennikiem zrownowazonego/sensownego podzialu finansow. Gdybym kupowal projektor Barco, Faroudia czy Cine to moze bym sie zastanowil nad Gray Hawk (i pewnie bylo by mnie wtedy stac na niego).

Wieksza poprawe jakosci w relacji do ceny oczekiwalbym raczej (jesli warunki lokalowe pozwalaja na to) po zainstalowaniu stalego ramowego ekranu z napieta powierzchnia projekcyjna (i na dodatek o wiele, wiele tansze rozwiazanie niz rolowaly ekran i bardzo proste w wykonaniu)

>Jest też firma "Goo", która produkuje spray/farbę do powierzchni, na które ma być rzucany obraz? Spotkałeś się z czymś takim?

Jesli juz tanio bez ekranu to wybralbym biala, matowa farba lateksowa do scian na wygladzonej, wyszlifowanej scianie. Wiele osob stosuje takie "low-cost" rozwiazanie i sa bardzo zadowoleni.

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Nie zgodze sie z xajasem ze filtr szary nie wpływa na kontrast. Oczywiście że wpływa, pisałem o tym więcej dośc dawno w wątku :

Ukryta Zawartość

w którym pisałem o swoich doświadczeniach z filtrem szarym zakładanym na projektor Panasłonika PT-AE300.

Zbędny wydatek. Lepiej porządnie zaciemnić pokój, zmniejszyć janość lampy na LOW lub wyregulować nastawy. Efekt będzie ten sam a pasy na dole i górzę będą równie czarne jak z filtrem.

Ukryta Zawartość

filtr szary jednak wpływa na kontrast. tak pisze w specyfikacji mojego urządzenia i tak to też udczuwam naocznie. dodatkowo zmienjsza się jasność.

filtr szary, ale nie więcej niz 1,5 można stosować przy projektorach które mają wysoki współczynnik kontrasu, powiedzmy od 1000:1 do góry i w miarę mocną janość (700 ANSI może nie wystarczy)

najlepiej jednak doświadczalnie trzeba by sprawdzić jak się taki filtr zachowa na konkretnym modelu projektora

eskwadrat,

we wspomnianym watku pisales "Po założeniu filtra mit prysł, bo poza ogólnym pociemnieniem obrazu włącznie ze zmniejszeniem kontrastu nic dobrego z tego nie wynikło". Ani slowa na temat na czym by to zmniejszenie kontrastu mialo polegac tudziez skad sie to bierze. Moge sie zgodzic z twoim "subjektywnym" odbiorem, ale to zadne wytlumaczenie/potwierdzenie tego zjawiska. Sam piszesz "..Lepiej ... zmniejszyć janość lampy na LOW" -> toz to dokladnie ten samem efekt jak z zastosowaniem filtow (tyle ze nie wszystkie projektory oferuja ta funkcje)!

Dalej piszesz "... a pasy na dole i górzę będą równie czarne jak z filtrem" to nie prawda, gdyz kazdy panel nawet przy barku wysterowania (braku sygnalu na tych czarnych pasach) i redukcji jasnosci ciagle odtwarza pewne szczatkowe swiatlo, powodujace ze te pasy nigdy nie sa naprawde czarne a jedynie szare.

Meloman,

"filtr szary jednak wpływa na kontrast. tak pisze w specyfikacji mojego urządzenia..."

Czy jestes pewny ze Sony uzywa szary filtr zmniejszajacy kontrast - > poczytaj jeszcze raz Z tego co pamietam Sony uzywa tzw. "Cinema Filter & Cinema Modus für eine kontrastoptimierte Bildwiedergabe" czyli kombinacje ZWIEKSZAJACA a nie REDUKUJACA kontrast!!!

xajas

www.jaschiks.com

>opis mam po angielsku... może źle przetłumaczyłem?

przytocz fragment po angielsku to wspolymi silami przetlumaczymy..

>z autopsji po założeniu filtra jakoś nie widzę poprawy w kontraście...

z tym sie moge zgodzic

xajas

www.jaschiks.com

gdybym to ja teraz znalazł tą instrukcję Ksajas! dwa lata to u mnie w domo kupa czasu... ale dałbym se uciąć, że pisali o redukcji... z drugiej strony jak się przypaczę to ten filtr nie jest tak do końca szary. trudno określić jego kolor, ale widzę nawet troszkę... zielonego?

niestety nie mam cyfraka, żeby pstryknąć foto...

zresztą u mnie to jest tak - jak oglądam na dvd, to zakładam (nakręcam na obiektyw) filtr jak film został nagrany w dobrym kontraście

jak łoglądam z kompa to zdecydowanie wolę bez

co do typowego filtra szarego - próbowałem go kiedyś przetestować, ale taniego nie udało mi się nigdzie znaleźć

xajas>

z całym szacunkiem ale żeby zmoknąć na deszczu nie trzeba kupować parasola tylko po to żeby go zaraz podziurawić ;-] może powinieneś na chwilę odkleić swój filtr i spojrzeć na ekran "świeżym okiem", polecam i zawsze powtarzam sobie że najgorzej jest "zakurzyć się razem ze swoim sprzętem"

>filtr nie jest tak do końca szary. trudno określić jego kolor, ale widzę nawet troszkę... zielonego?

oczy cie nie myla, to zeczywiscie zielonkawy kolor

>ale dałbym se uciąć, że pisali o redukcji...

oj lepiej nie dawaj.

BTW tak na chlopski rozum, czy myslisz ze gdyby to psulo kontrast producent rozpisywal by sie o tym i zalecal stosowanie tego filtru?

xajas

www.jaschiks.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.