Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ceny projekt.Sony,Nec,Infocus?

Mikomax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu projektora do KD.

Szukam najlepszej oferty na modele: Sony VPL-HS20, Infocus ScreenPlay5700 oraz Nec HT1000.

Jesteśmy w Unii, a ja z Poznania więc zakup u naszych zachodnich sąsiadów też jest brany pod uwagę.

Mówiąc krótko: gdzie kupie najtaniej ?!

Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc,

Mikołaj

https://www.audiostereo.pl/topic/8658-najlepsze-ceny-projektsonynecinfocus/

Witam,

Wybór w oparciu o informacje ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Projektory bardzo polecane oraz są na czele listy "Top ten". Również w naszej prasie zbierają doskonałe recenzje.

Ukryta Zawartość

Całość poparta własnym rozeznaniem tematu. Nie znaczy to jednak że decyzja już zapadła na 100%.

Jakie ty rozważasz ?

Pozdrawiam,

Mikołaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oficjalnie to niestety :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) and

Ukryta Zawartość

słyszałem że 500 panasa mozna od 7kpln a infocusa 8kpln czy da rade za nowy

mniej?!?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam gościa , który sprowadza pt 500 i daje 2 lata gwarancji

cena na teraz i najbliższe miesiące u niego wzrosła do 7500 zł / od maja /

wczoraj z nim rozmawiałem i powiedział że w lipcu tez bedzie ta cena

a wczesniej nie kupię bo dopiero muszę zaczać odkładać

wcześniej sprzedawał za 6600 zł , na ceny sklepowe lepiej nie zaglądać

taką mają politykę cenowa , kazdy musi zarobić a rąk kilka

ja osobiście nie widzę lepszego projektorka do KD od pt500

a oferty wertuję już od kwietnia

Witajcie - też przymierzam się do zakupu projektora. Właściwie, do wyboru zostały mi dwa modele: PTAE 500 i Sony vpl h20. Sęk w tym, że nie widziałem tego drugiego w działaniu - znam tylko relacje, opisy, recenzje - jaki

on jest naprawdę - czy ktoś z forumowiczów go użytkuje? A moze Xajas by się wypowiedział - to prawdziwy ekspert. Beamer chcę powiesić pod sufitem, więc lens shift by się przydał (panas nie ma). Wielkość obrazu wystarczy ca 200X150. A co myślicie o tuningu projektorów? - jest taka stronka, ale z niemieckim u mnie bardzo średnio.

Ciekaw jestem ilu nas wszystkich kupujących będzie , bo może jeden

z nas by pojechał na wycieczkę za odrę i kupił wszystkim :)

Xajas za pewne poleci panasa pt 500 , nie wierzę żeby taki wątek

umknął jego uwadze:)

Lens shift - jego brak załatwia cyfrowa korekcja efektu keystona (trapez na ekranie przy projekcji nie w osi ekranu czyli np z sufitu). Niestety cyfrowa korekcja wiąże się z utratą rozdzielczości tym większą im większe odchylenie projektora (im bardziej z boku stoi).

Odnośnie Infocus'a SP4800 to pochodna modelu X1. jeśli z angielskim u was Ok to tu są różnice:

Ukryta Zawartość

Sprawdź czy warto ? Może wystarczy Ci X1 ?

DLP ? LCD ? Sprawa chyba rozbija się głównie o kontrast i czarny kolor.... bo czarnych wbrew pozorom jest wiele... Wystarczy pobawić się kontrastem w telewizorze oglądając takie filmy jak np "Azyl" czy "Das Boot" i zaraz widać o co chodzi. Przy oglądaniu kreskówek Disney'a nie ma to takiego znaczenia. (Zresztą przeglądając aukcje na np. Allegro można zauważyć że najczęściej spotykane "real" foto z pracy projektora to obrazki z takich filmów jak "Gdzie jest Nemo?") Sony vpl-hs20 (to jest LCD) podobno nie ustępuje pod tym względem DLP. Pozostaje odpowiedzieć sobie co kto ogląda... To samo dotyczy formatu. 16:9 czy 4:3 ? Mecz czy "Tańczący z wilkami" ?

Odnośnie zakupu za Odrą: Jest tu już czterech potencjalnie zainteresowanych... nawet jeśli nie uda się nam wszystkim zgrać to z pewnością łatwiej będzie kupić razem choć dwie sztuki niż jedną czy to samodzielnie czy przez pośrednika.

Ukryta Zawartość

u mnie projektor będzie w osi ekranu i podwieszony pod

niskim / 2,1m / sufitem - miejsce na ekran i projektor mam juz

zaklepane / powypuszczałem kable z sufitu / odległość

projektora od ekranu = 3,7 metra co przy ekranie 210/119

dla panasa pt 500 jest za duża natomiast ten co piszesz Sony

byłby ok / kalkulator odległości na www.projectorcentral /

teraz sam się zastanawiam , ekran nie mogę mieć szerszy

i musi być 16/9

Acha z tym kupnem to ja nie mam daleko do Poznania / 350 km /

to możemy się umówic jak się nas uzbiera - oby nie już

bo remont mieszkania mnie wykończył

Projektory LCD a DLP z racji innej konstrukcji to takze sprawa widocznosci polaczen pixeli na ekranie - DLP mniej widoczne LCD podobno wiecej z kolei w DLP wystepuje efekt tzw. teczy. Czy ktos z duza znajomoscia tematu wyjasni nam te kwestie. Ktory z powyzszych Panas 500 czy InFocus 4800 ma lepszy kontrast, kolor & black?Czy Panasa 500 mozna podwiesic bez problemu pod sufitem? A moze w tej cenie jest jakis inny "faworyt"? pzdr

Ja swój zamierzam powiesić pod sufitem, tylko chyba na jakimś wysięgniku, by obraz nie był zbyt wysoko.

Chyba nikt tutaj nie ma Sony VLP H20 - jakoś nie ma odzewu. Co do zakupu za Odrą, co ciekawe jak kształtują się ceny - jeśli u nas ca 7500, to nie wiem, czy warto jechać i tracić czas. A jakie ekrany? Co polecacie? Chyba z małym gaine'em. Podobno leciutko szare są najlepsze. A w ogóle to super obraz ma JVC D-ILA 21 (oglądałem Vertical Limit z kumplem i myślał, że to projektor na celuloid - obraz jak marzenie, tylko klocek drogi. [za drogi :(]

Chyba jednak ten Panas będzie najlepszy, zwłaszcza jeśli go podrasować.

W majowym numerze Kinia Domowego (wycieczka do kiosku, EMPiK'u, itp) jest test Sony vpl-hs20, Infocus'a 5700 i Panasonic'a 500. Panasonic jest wg nich jednak wyraźnie niżej (co oczywiście nie znaczy że jest zły - w swojej klasie jest na topie).

Wracając do tematu przewodniego: gdzie dobrze kupić ? Czy ma ktoś sprawdzonego pośrednika co nie zedrze skóry ? Jeśli tak to niech przedstawi ofertę na omawiane modele.

Hi po kolei

>Szukam najlepszej oferty na modele: Sony VPL-HS20, Infocus ScreenPlay5700 oraz Nec HT1000.

pole poszukiwan rozszerzylbym zdecydowanie o SHARP XV-Z200E i Mitsubishi MT 500 (porownywalne z powyzszymi)

> gdzie kupie najtaniej

np. w Berlinie. Ceny podane na ponizszej stronie sa do przehandlowania

Ukryta Zawartość

>Xajas za pewne poleci panasa pt 500 , nie wierzę żeby taki wątek umknął jego uwadze:)

Wspominany Panas PT-AE500 to znakomity wybor (jako nieliczny wsrod projektorow z technologia LCD) ale w innej (nizszej) klasie cenowej i jakosciowej...

>Sony vpl h20 - też nie ma lens shift - ale po po Ci on ?

Lens Shift umozliwia korekcje geometrii obrazu bez straty rozdzielczosci (ktora nastepuje po wlaczeniu digital keystone), dlatego jest ona dosc wazna przy braku mozliwosci absolutnie poprawnego montazu (wysokosci) projektora. Sczczegolnie wazne jest to w projektorach posiadajacych matryce umozliwiajaca odwzorowanie Wide PAL czyli 1024x576 bez skalowania.

Dlatego tez osobiscie, gdybym mial kupowac, wybral bym Sharpa XV-Z200E albo XV-Z201E (w zaleznosci od wielkosci pomieszczenia) - posiada Lens shift

>Projektory LCD a DLP z racji innej konstrukcji to takze sprawa widocznosci polaczen pixeli na ekranie - DLP mniej widoczne LCD podobno wiecej z kolei w DLP wystepuje efekt tzw. teczy. Czy ktos z duza znajomoscia tematu wyjasni nam te kwestie

popatrz na moja strone

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w przypadku projektorów Sony trzeba uważać na jedną sprawę

2 lata temu zakupiłem Sony HS-1. służy mi do dzisiaj. nie narzekam, chodź wiem że obecnie są lepsze modele.

otóż w tym moim są trze wejścia: PJ Multi (???), s-video (raczej fuj!) oraz composite (zdecydowanie fuj!)

otóż aby dobrze korzystać z tego urządzenia trza użyć PJ-Multi

jest to specjalne standard wejścia tylko Somiego - obsługuje na szczęście wiele syngałów, w tym monitorowe (komputer) czy component

szkopuł w tym, że do projektora dostajesz kabel SIC-HS10, który z jednej strony ma końcówkę PJ-Multi z drugiej tylko composite. jakoś na takim kablu jest kiepska.

ponieważ przeczytałem w specyfikacji, że projektor obsługuje inne formaty, zacząłem szukać w necie czy Sony produkuje inne kable do tego urządzenia.

i okazało się, że jak najbardziej! jest kabel SIC-HS30, który z jednej strony ma PJ-Multi a zdrugiej strony monitor D-Sub (15 pinowy). pozwala więc podłączyć komputer z wyjścia monitorowego karty. jakość znakomita.

inny kabel to SIC-HS40, który ma PJ-Multi oraz component. ten kabel wykorzystuję przy odtwarzacu DVD. jakość obrazu równie znakomita. niestety - oba kable nie były tanie, i muszę je przełącząc, w zależności co chcę oglądać.

jest podobno skrzynka, do której podłączasz wszystkie kable, ale kosztuje coś ponad 1000zł (sic!!!)

nie wiem czemu Sony tak postapiło? czemu dają kabel tylko z compositem? czemu wejście jest niestandardowe?ktoś niezorientowany podłączy DVD tym kablem SIC=HS10 i powie - porażka. i ma rację!

ja na sprowadzenie WŁĄŚCIWYCH kabli straciłem 3 miesiące. zresztą całe te zakupy nadają się do jakiegoś kabaretu. SOny Poland oficjalnie stwierdziło, że Sony takich kabli nie produkuje chodź na stronach Sony Slovakia czy Hungaria były do kupienia on-line...

i co jest jeszcze zabawniejsze.. tych projektorów (HS-1) troszkę się swego czasu w kraju sprzedało. na google nie znalazłem aby ktoś poza mną poruszał kiedyś ten problem... wszyscy ogladają na composite?

VPL-HS 20 ma wejścia: komponent, kompozyt, s- video i wspomniane wyżej typowe dla Sony. Dodatkowo dokonuje samodzielnie progresywnego skanowania (Infocus również) w sytuacji gdy odtwarzacz DVD nie posiada tej możliwości.

Nie wiem jak z tym jest w polecanym przez Xajas'a SHARP'ie ale wydaje się naprawdę godzien uwagi i w dodatku jest chyba dość korzystny cenowo zarówno w zakupie jak i eksploatacji (długowieczna lampa). Posiada jednak niższą niż pozostałe jasność. Jaki ekran należało by zastosować przy założeniu że projekcja odbywa się w prawie całkowicie zacimnionym pokoju ?

Odnośnie Mitsubishi MT 500 - nie mogę znaleźć nigdzie tego modelu.

Hi,

>Nie wiem jak z tym jest w polecanym przez Xajas'a SHARP'ie ale wydaje się naprawdę godzien uwagi i w dodatku jest chyba dość korzystny cenowo zarówno w zakupie jak i eksploatacji (długowieczna lampa). Posiada jednak niższą niż pozostałe jasność.

Jasnosc w tym wypadku nie odgrywa roli. Sam posiadam poprzedni prostszy model dtego sharpa i uzywam go z dodatkowym filtrm ND2 redukujacym jasnosc o polowe!! Mimo to jasnosc jest zupelnie wystarczajaca

>Jaki ekran należało by zastosować przy założeniu że projekcja odbywa się w prawie całkowicie zacimnionym pokoju ?

Co masz na mysli piszac jaki (konstrukcje, powierzchnie, Gain Factor)?

>Odnośnie Mitsubishi MT 500 - nie mogę znaleźć nigdzie tego modelu.

Mea Culpa, to mial byc Toshiba MT500

xajas

www.jaschiks.com

a mozna wiedzieć za ile chodzi teraz ten HS-20? rozumiem, że kupujesz nie w Polsce? nie przejmuj się absolutnie jasnościa! dobre projektory dedykowane do KD powinny mieć jasność na poziomie 700-800 ANSI, no powiedzmy 1000 to góra.

projektory do prezentacji mają jasność i powyżej 2000 ANSI, mozna je uzytkować przy świetle dziennym, ale wierz mi że w KD to porażka.

co do ekranu... dla mnie problemem jest, że po rozwinięciu tworzą się fałdy. muszę go dociążyć. ekran jest rozwijany ręcznie. kosztował 800zł. jest produkcji włoskiej. osobiście to jedyna rzecz, która bardzo mnie irytuje w moim zestawie. teraz pewnie kupiłbym coś droższego, może rozwijany elektrycznie?

jak uzyskać najtaniej ciemność w pokoju? w dobrych skelpach można dostać rolety zaciemniające (podgumowane). koszt około 200zł za wym. 210x170m.

dla mnie osobiście istotną sprawą jest, aby do projektora mozna podpiąć komputer. poprawnie można zrobić to poprzez DVI (cyfrowo) lub D-Sub (analogowo). nowe kodeki do filmów naprawdę zapewniają bardzo dobra jakość obrazu. dwupłytowce o bitracie ok. 1000 kB/s to już naprawdę przyjemność oglądania.

ostatnio obejrzałem paradokument "Touching void"... potem na próbę puściłem na telewizorku (mam klasyczny 4:3, 29 cali)... nawet nie ma co porównywać! PROJEKTOR RZĄDZI!!!

Zależy co masz na myśli pisząc dedykowane wejscie komputerowe, bo na mój rozum to DVI również jest takowym :) a takie gniazdo hs20 ma. Nie ma d-sub 15, można dokupić przejściówkę, ale uwaga musi być sony, te dołączane do kart graficznych nie pasują, ponieważ gniazdo DVI na projektorze nie posiada pinów do sygnału analogowego.

Adam

Gniazda na hs20

[obrazekLUKASZ-129201_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Xajas

Cytat z maila jakiego zdążyłem Ci puścić twojej strony nim przeczytałem twoją ostatnią odpowiedź:

Mam kilka pytań odnośnie polecanego SHARP'a:

Z omawianych projektorów cechuje się najniższą jasnością. Jaki ekran należałoby zastosować przy założeniu, że projekcja odbywa się w prawie całkowicie zaciemnionym pokoju ? Jaki współczynnik odbicia ? Czy może być typu High Contrast ?

W chwili obecnej dysponuję ekranem sprężynowym o współczynniku odbicia 1.2 ale to wersja przejściowa (używany, tanio kupiony, na początek chyba lepszy od zwykłej ściany). Docelowy ekran (czyt. Po remoncie salonu) elektryczny, sufitowy o szerokości 3,00 m, projektor i fotele w odległości stosownie 4,5 - 5,5 m, wymiary pokoju 5 x 7 m. Czy 700 lumenów da radę wystarczająco go doświetlić ? (Myślałem o poziomie 1000-1200 lumenów). Wiadomo że im większy ekran i dalej od projektora tym większe rozproszenie światła. Dla Toshib’y MT-500 najlepsze wyniki osiąga się podobno nie przekraczając szerokości 2m.

Co z progresywnym skanowaniem w przypadku tego modelu ? Z tego co wiem VPL-HS20 i SP 5700 rozwiązują ten problem samodzielnie.

Filtr ND2 – co to za cudo ?!

Ceny do przehandlowania….. jakieś wskazówki ? Jakich rezultatów można się spodziewać ? 5, 10, 15 % ?

Z interesujących mnie modeli muszę chyba skreślić NEC'a ze względu na koszt. Pozostają Sony VPL-HS20, Infocus SP 5700 oraz polecany Sharp.

Pozdrawiam,

Mikołaj

rozsądny format obrazu to od 2 do 3 metrów podstawy

pchodź im większy obraz tym bardziej musisz liczyć się z pikselozą oraz ze zmniejszeniem jasności

dla takich wielkości jedne piksel może mieć już na ekranie sporą wielkość. to logiczne - rozdzielczość obrazu, np. DVD jest skończona i wcale nie taka rewelacyjna, np. dla 800x533 jedne piksel ma wymiar około 4mm. dość sporo.

ja mam obraz o podstawie "tylko" 1.75m - zero pikseli. zresztą te 1,75m to około 100 cali przekątnej. jakie inne urządzenie zapewni Ci taką wielkość obrazu?

z drugiej strony 700 ANSI dla tych odległości zupełnie wystarczy. wg mnie całe te gadanie o współczynnikach odbicia, faktorach w przypadku ekranów to czysty marketing

w jednym przedziale cenowym powiedzmy od 1000 do 3000 zł nie zauważysz róznicy

a cena wynika tylko ze sposobu obługi (elektryczny, ręcznie) i wielkości

DVI rzecz jasna możesz podłaczyć komputra, ale... stare karty grafiki mogą nie mieć takiego wyjścia (np. GF 3)

po drugie - trudno u nas kupic dłuuugi kabel DVI, więc może okazać się, że komputer musi stać blisko projektora

a to troszkę może przeszkadzać przy oglądaniu filmów

zwróć uwagę na głośność, żywotność i cenę lampy. bardzo ważny jest kontrast. powyżej 1000:1 jest już dobrze.

jeżeli chcesz spróbować oglądać TV nie wiem czy warto się zastanowić nad projektorem posiadającym wejście Euro. no chyba, że masz np. tuner sat z wyjściem cyfrowym (DVI)

jak kupisz Sonyego to w prezencie od firmy dostaniesz już filtr szary (zmiejsza kontrast, ale polepsza reprodukcję czerni). tylko Sony dodaje takie filtry, ba - tylko ich projektory mają wyrobiony gwint do nakręcenia takiego filtru. w przypadku innych firm trzeba kombinować.

powtórzę pytanie - za ile można dostać takiego HS20? pytam o rozsądne ceny, nie te w Polsce.

aha - projektroy Sonyego mają memory stick - można sobie szybko pooglądać zdjęcia z wakacji.

co do formatu matrycy - ja jednak bym brał 4:3. projektory definiują tak duże obrazy, że tutaj nie ma to znaczenia, ale przy 4:3 lepiej jest podłączyć konsolę do gier czy sam komputer.

co prawda w Wordzie można pisać na monitorku, ale warto rzucić okiem jak na dużym ekranie projektuje się nowy Collin McRae4 czy FarCry

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.