Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ceny projekt.Sony,Nec,Infocus?

Mikomax

Rekomendowane odpowiedzi

Xajas nie będę się upierał - ja mam projektor nie najnowszy, z przeciętnym kontrastem więc może dlatego u mnie tak działa ten filtr...

ale zauważyłem że jak źródłem obrazu jest komp to potrafi pogorszyć, ale nie polepszyć

kurcze - widziałem tego HS20 w akcji i rzeczywiście robi wrażenie

z drugiej strony kosztuje 2x co Panasonic AE-500

I jak pisze froolk

> "Nie ma jednak rózy bez kolców - progressiv scan w projektorze jest słabej jakości i należy się rozejrzec za dvd z dobrej jakości progressiv. Sam osobiscie mam Sony 7700. Highendowe DVD ale nie posiadające progressiv scan i myslałem, ze to wbudowane w projektor załatwi sprawę, nie załatwiło. Zachęcony opiniami na tym forum kupilem na przetrwanie do czasu wyjscia dvd z gniazdem HDMI yamahę 540 i znowu niewypał (ale nawet b. słaby progresiv scan z yamahy jest lepszy niz ten z projektora)."

W przypadku panasa 500 progresiv z projektora jest o niebo lepszy niż ten z Y540 i takiego aktualnie używam.

Pozdrawiam

Xajas , Meloman i inni - mam już mętlik w głowie !

hejka , mam ekran FORMAT 16:9

180 cm x 102 cm elektryczny z czarną ramką

i wiem że odległość od projektora podwieszonego

przy suficie na wysokości 2 metry jest na pewno 3,75 metra

kable mam odległe dokładnie od ekranu o 4 m / daję tutaj 25 cm na długość projektora /

i teraz kalpa z panasem 500 bo on z tej odległości rzuca większy obraz

i sam nie wiem za czym w podobnej cenie się rozglądać

normalnie zgłupiałem , mętlik w głowie , bo cały czas byłem nastawiony na kupno pt500

na necie są kalkulatory do obliczenia wielkości obrazu, w zależności od obrazu

one podają maksymalny możliwy obraz. możesz go jednak zmniejszyć po prostu zoomem

wg mnie z Panasa odległości 3,75m powinno się dac się uzyskać obraz o podstawie 2,0m

Mim rozbawiasz mnie. Nie dawno cały twój topic był poświęcony usytuowaniu kina domowego i wielkości ekranu a Ty tymczasem wypuściłeś kable 4 metry od ekranu 180 cm. Przecież wtedy miałeś podane kalkulatory. Ja nie widzę innego wyjścia tylko pruć sufit.

Pozdrawiam

ja akurat wtedy byłem poza domem , docelowo miały wystawać ok 50 cm

nic , trudno dzwoniłem do gościa i nie ma problemu z zamianą ekranu na 210/119 cm

ale wtedy głośniki frontowe może mi przysłonić

ten otwór w wypuszczonymi kabelkami jest dokładnie 4 metry od ekranu

wygląda to mniej więcej tak , nie wiem czy foto wejdzie ale spróbuję

[obrazekLUKASZ-131218_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mim napisał:

> Xajas , Meloman i inni - mam już mętlik w głowie !

? hejka , mam ekran FORMAT 16:9>

> i wiem że odległość od projektora podwieszonego

> przy suficie na wysokości 2 metry jest na pewno 3,75 metra

> kable mam odległe dokładnie od ekranu o 4 m / daję tutaj 25 cm na długość projektora /

Zawsze sobie mówię żeby wczesniej dokładnie wszystko policzyć a jeśli ktoś potrafi to najlepiej narysować w kompie, uwzględniając dane producenta projektora. W moim przypadku pierwsze podejście, zanim zakupiłem projektor, ekran i cokolwiek, w postaci dokładnego rozrysowania wszystkich detali łącznie z przekrojem poprzecznym pokoju dało wynik który zastosowany w praktyce okazał się dać rezultat dokładnie taki jak oczekiwałem. Wystarczy kartka papieru, ołówek, kalkulator, troche chęci i wolnego czasu.

I tak przykładowe obliczenia:

- zaczałem od okreslenia przybliżonej odległości projektora (zawsze licząc od obiektywu) do ekranu aby uzyskać porządaną przekątną obrazu oraz minimalną zalecaną przez panasa odległośc od tylnej ściany (chłodzenie); wyszło mi że obraz będzie miał około 100-105", wtedy zachowam te min. 30cm od tylnej ścianki projektora do ściany

- potem przejrzałem ofertę ekranów z firmy którą wybrałem tak aby znaleźć model który najbardziej pasuje do obliczonej w przybliżeniu wcześniej przekątnej obrazu; wyszło że najlepszy będzie ekran 240x139cm (z częścią aktywną obrazu 230 x 129cm, poza nią była "czarna ramka")

- nastepnie na wcześniej wykonanym rysunku przesunąłem projektor nieco do przedu tak aby przy środkowym położeniu ogniskowej obiektywu (czyli dla danych przez panasonika wzorów na wymiary obrazu w zalezności od odległości od ekranu)) wysokośc obrazu (129cm) zrównała mi się z wysokością aktywnej części ekranu

- teraz wystarczyło już na tej podstawie przykalkulować odległość ekranu od obiektywu (wyszło mi 327cm)

- dodatkowo musiałem teraz sprawdzić na jakiej wysokości projektor miałby byc podwieszony, tak aby wykonać odpowiedni wieszak, tu znowu skorzystałem z wzorów podawanych przez producenta projektora

- przy tych obliczeniach uwzględniłem fakt iż na ścianie ekranu mam jeszcze szafkę z TV (na razie nie, ale moze w przyszłości jak żona się zbuntuje ;-) oraz że na suficie trzeba będzie powiesić inny żyrandol; wszystkie te elementy po prostu zmierzyłem w naturze i naniosłem na rysunek - co zreszta widac

- wyszło że ekran spokojnie mogę powiesić prawie przy samym suficie (1,5cm odstępu) tak że obraz nie będzie przesłaniany przez dodatkowe sprzety w pokoju,

- dodatkowo już tylko w celu sprawdzenia, naniosłem także swoją sylwetkę na rysunek żeby sprawdzić jak blisko ekranu bedę mógł chodzić po pokoju tak aby nie rzucać cienia na obraz, jak widac z wysunku całkiem blisko

Cały rysunek był oczywiście w skali, u mnie było to 1:10, łatwiej się liczy. Po wykonaniu instalacji, zakupie i powieszeniu ekranu, projektora, wymianie żyrandola i wyświetleniu obrazu wszystko zgadzało się co do centymetra. Łącznie z regulacją ogniskowej obiektywu projektora gdzie przy obliczonych i na tej podstawie wykonanych odległościach instalacji uzyskałem jej dokładnie środkowe położenie, dzięki czemu mogłem nieco podkręcić obraz tak aby minimalnie wchodził na "czarną ramkę" ekranu. Ot i cała zabawa. Pozdr.

P.S. aha, pokój ma standardowe 260 cm wysokości.

[obrazekLUKASZ-131891_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sory ale poprzedni rysunek nie uwzględnił mnie, poniżej właściwy;-)))

[obrazekLUKASZ-131893_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w celu wyjaśnienia zaznaczyłem dodatkowo wiązkę rzucaną przez projektor, to już chyba wszystko i o niczym nie zapomniałem, sory za zapobiegliwość, pzdr

[obrazekLUKASZ-131902_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hi eskwadrat,

to wszystko jest solidnie wpracowane, ale ciagle odnosze wrazenie, ze wszyscy kombinuja tutaj "od tylu", czyli najpierw monutja projektor, apotem zastanawiaja sie co z ekranem. Wlasciwy proces/kolejnosc kombinowania jest odwrotny!!!

1. wyznaczenie polozenia ekranu i miejsca widza -> wynikiem jest odleglosc widza od ekranu

2. na podstawie odleglosci widza od ekranu (i techniki projektora LCD/DLP) wyznaczamy optymalna wielkosc ekranu

3. na podstawie wyznaczonej wielkosci ekranu wyznaczamy miejsce montazu projektora.

xajas

www.jaschiks.com

wszystko miałem dokładnie rozrysowane i rozpisane

można by powiedzieć idealnie ale jak przyjechałem do domu

i zobaczyłem że za krótko wypuścili kable z sufitu / monterzy /

to myślałem że mnie trafi ! a na podłodze zostawili o 2 metry za długie kable

ekran szer 219 a do projektora odległość od ekranu od 3 do 3,5 metra

po ich montażu okazało się że kable są od 3,75 do 4 metrów od ekranu

to co miałem zrobić ? rwać nowy sufit ?

ale nic straconego - 10 dni zbierałem na projektor i po tym wszystkim zdenerwowałem sie i kupiłem nowy komputer a miałem juz 3 tyś zł

i znowu od wczoraj zacząłem odkładać :)

mim, napisałeś :

> i zobaczyłem że za krótko wypuścili kable z sufitu / monterzy /

> to myślałem że mnie trafi ! a na podłodze zostawili o 2 metry za długie kable

Nie da rady trochę tych kabli przeciągnąc bez rwania sufitu ? monteży dali kable w peszlach ?

Szkoda by było pruć taki fajny sufit... :-(

niestety , przeciągnąć się nie da , ewentualnie mogę ekran przybliżyć

jeszcze max 15 cm / potem lampy sufitowe - mam ich 12 / poza tym kable

z sufitu wchodzą w gigips i wychodzą na dole ściany tuż za ekranem i szafką rtv

to jedne , drugie kable wychodzą z przeciwnej strony / RGB 15pin / wprost pod

nowy jeszcze nie podłączony komputer

co do tych monterów to z 'rodziny' czyli robota za darmochę i nie żadni specjaliści

od tych rzeczy - robili to pierwszy raz w/g moich wskazówek , a ja nie mogłem być

z nimi cały czas bo musiałem 'kręcić lody' czyt. robić kasę :)

3,5 metra - na tyle max mogę przybliżyć ekran do projektora

i tak ekran 210 szer i tak jest duzy do oglądania z odległości 'pod projektorem'

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.