Skocz do zawartości
IGNORED

Który DAC wybrać do B3030A?

fanimal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w kropce, pytanie jak w tytule: który DAC wybrać do monitorów Behringer 3030A - E-mu 0404 USB 2.0 Audio/MIDI Interface czy Matrix mini-i? A może cos innego w tym przedziale cenowym?

Jeśli dobrze widzę to Matrix mini-i ma wyjścia XLR i sterowanie cyfrowe głośności - w takim wypadku jest to lepszy wybór od E-MU 0404 USB (E-MU ma wyjścia zbalansowane, ale w postaci TRS, więc trzeba stosować nieco rzadziej spotykane kable TRS-XLR i teraz najważniejsze E-MU 0404 USB ma analogowy nie za dobrze trzymający balans potencjometr do regulacji głośności - na cyfrowych takiego problemu nie ma).

Jest tylko jeden mały szkopuł - czy ten matrix ma WEJŚCIE optyczne?

Edycja:

Wygląda na to że ma:

Digital Input:

- Optical: toslink, 32-192kHz

- Coaxial: 75 ohm RCA/BNC, 32-192kHz

- USB: USB-B, 44.1-48kHz

- AES/EBU: Standard XLR balanced, 32-192kHz

... w takim wypadku nie ma się nad czym zastanawiać ... Matrix jest lepszym wyborem niż E-MU

Jeszcze recenzja (z pomiarami) większego modelu Behringer czyli B3031A :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... jak widać by grały równo trzeba ściągnąć 4dB z góry i 2 dB z dołu ... w mniejszym modelu może być podobnie.

Ukryta Zawartość

Jeśli dobrze widzę to Matrix mini-i ma wyjścia XLR i sterowanie cyfrowe głośności - w takim wypadku jest to lepszy wybór od E-MU 0404 USB (E-MU ma wyjścia zbalansowane, ale w postaci TRS, więc trzeba stosować nieco rzadziej spotykane kable TRS-XLR i teraz najważniejsze E-MU 0404 USB ma analogowy nie za dobrze trzymający balans potencjometr do regulacji głośności - na cyfrowych takiego problemu nie ma).

Jest tylko jeden mały szkopuł - czy ten matrix ma WEJŚCIE optyczne?

Edycja:

Wygląda na to że ma:

... w takim wypadku nie ma się nad czym zastanawiać ... Matrix jest lepszym wyborem niż E-MU

Jeszcze recenzja (z pomiarami) większego modelu Behringer czyli B3031A :

Ukryta Zawartość

... jak widać by grały równo trzeba ściągnąć 4dB z góry i 2 dB z dołu ... w mniejszym modelu może być podobnie.

Tez tak myślałem, ale skoro w perspektywie juz niedługo jest nowy Asus Essence One, to raczej zaczekam na niego :). A które monitory bys proponował B3030A czy B303031A? bo kuz bylem zdecydowany na B3030A ale.....

Ukryta Zawartość

Tez tak myślałem, ale skoro w perspektywie juz niedługo jest nowy Asus Essence One, to raczej zaczekam na niego :). A które monitory bys proponował B3030A czy B303031A? bo kuz bylem zdecydowany na B3030A ale.....

Jest wysoce prawdopodobne że ten ASUS ma analogowe potencjometry - musiałbyś pogrzebać za informacjami odnośnie tego (często przy takich są problemy z balansem).

Jeśli chodzi o kolumny ... do odsłuchu z odległości ~1m wybrałbym B3030A ... do ~1,4m B3031A. Ogólnie trochę obawiał bym się o średnicę przy 8" dwudrożnym (różne są opinie ... jedni twierdzą że na każdym modelu dwudrożnym z 8" lub większym dołem średnica nie jest za czytelna, inni twierdzą że jest OK ... ja się trzymam modeli ~6").

Na temat szczególowych info odnosnie tego Asusa poczekam az bedzie dostepny do zamówien. A moze ktos wie czy i gdzie mozna go zamawiac w przedsprzedazy?

Natomiast jesli chodzi o monitory to mam problem z wyborem. Na chwile obecna przy ich zakupie odleglosc odsluchowa wynosilaby do odsłuchu z odległości ~1m, natomiast w perspektywie mam zmiane miejsca na moje "centrum komputerowe" i wtedy odlegosc bedzie wynosila powyzej ~1m, wlasnie cos pomiedzy 1-1.4m....Czy te dwa modele Behringerów bedá dobrym wyborem w cenach odpowiednio 298 euro- model 3030A i 348 euro model 3031A? Jakie modele sa konkurencja dla nich na chwile obecna? które z nich powinien jeszcze rozwazych przed podjeciem ostatecznej decyzji?

dzieki

Kyle

"Jeśli dobrze widzę to Matrix mini-i ma wyjścia XLR i sterowanie cyfrowe głośności - w takim wypadku jest to lepszy wybór od E-MU 0404 USB"

Jeżeli operuje na bitach w kostce DAC to nie do końca lepsze rozwiązanie.

Jeżeli operuje na bitach w kostce DAC to nie do końca lepsze rozwiązanie.

Miałem SM PRO AUDIO ADDA 192 S z analogowym potencjometrem - kicha ... zmiany barwy przy regulacji i latający balans.

Miałem E-MU 0404 USB z analogowym potencjometrem - też rozlatany balans na początku skali.

Miałem Edirol MA-20D z analogowym potencjometrem - rozlatany balans

Miałem różne urządzenia z cyfrową regulacją (od jakichś jamników, amplitunerów, a na DAC za 1-2 KPLN kończąc) i żadnych problemów z balansem czy zmianą barwy nie ma, ani nie zauważyłem jakiegoś ograniczania rozdzielczości (no może na E-MU 0404 USB który ma dodatkowo cyfrową regulację, to coś przy ściszeniu nią było nie teges).

- tak to wygląda w praktyce. Osobiście będę omijał szerokim łukiem wszelkie analogowe regulatory ... tak jak to robi obecnie Accuphase .

Jakie modele sa konkurencja dla nich na chwile obecna? które z nich powinien jeszcze rozwazych przed podjeciem ostatecznej decyzji?

dzieki

Fostex są chwalone.

aha no i zapomnialem dodac ze ciaglae chodzi po głowie Yamaha w kompleciku ze statywami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.